تکنولوژی دندانپزشکیدرمان‌های دندانعلم دندانپزشکی

لکه گیری دندان چیست؟ + بررسی قیمت لکه گیری دندان

لکه های سفید روی دندان می توانند در اثر عوامل متعددی نظیر بیماری ها و عفونت، کمبود ویتامین، فلوراید اضافی و حتی ضربه به دندان ایجاد شوند. شما نیز اگر از وجود این لکه ها روی دندان های خود ناراحت هستید بهتر است بدانید که تنها نیستید. لکه های سفید روی دندان ها برای سلامتی شما خطری ندارند و در واقع یکی از مشکلات مرتبط با زیبایی هستند که برخی افراد در دوره ای از زندگی آن را تجربه می کنند. اما این مسئله می تواند اعتماد بنفس افراد را تحت تأثیر قرار دهد. از این رو، در این مقاله قصد داریم در مورد علل مشاهده این لکه ها روی دندان ها و نحوه لکه گیری دندان و جلوگیری از آنها توضیح دهیم.


فهرست مطالب


لکه گیری دندان چیست؟

لکه‌های ایجاد شده بر روی دندان ها را می توان به دو دسته خارجی و داخلی تقسیم می کرد. لکه‌ها زیبایی دندان ها را خدشه دار می‌ نمایند.، اما سیاه شدن یک دندان نشان دهنده مردن دندان و یا فاسد شدن بافت دندان خواهد بود، مخصوصا اگر دندان سابقه آسیب دیدن و یا عفونت کردن را از قبل داشته باشد. لکه شدن دندان صرفا برای مصرف خوراکی‌های رنگی نمی باشد. بعضی از افراد به دلایلی مانند: مصرف دارو، فلوراید، توتون، بالا رفتن سن یا آسیب دیدن دندان مستعد لکه شدن دندان ها می باشند. دندانپزشک باید دندان تغییر رنگ داده را معاینه و نحوه درمان را مشخص نماید. معمولا رفع لکه‌های داخلی دندان ممکن نمی باشد و این نوع لکه‌ها را باید با روش هایی مانند: لمینت و یا باندینگ، سفید کردن یا بلیچینگ دندان در طولانی مدت شاید بتواند لکه‌های داخلی را کم‌ رنگ‌ تر کند.

لکه گیری دندان

تشخیص علت و جلوگیری از پیشرفت و بروز مجدد ایجاد لک بر روی دندان اولین و مهم‌ترین گام در درمان و رفع لک‌های دندان می باشد. پس از تشخیص علت ایجاد لکه بر روی دندان، مهمترین بخش، رفع مشکل دندان خواهد بود.

فیلم لکه گیری دندان

علت ایجاد لکه‌های مختلف روی دندان چیست؟

هنگامی‌که به دنبال پیدا کردن علت زرد شدن دندان‌ها هستید این نکته را در نظر بگیرید که لکه‌ های دندانی در دو گروه دسته‌بندی می‌شوند؛ لکه ‌های داخلی و لکه‌های خارجی. لکه‌های خارجی به‌عنوان لکه‌های سطحی شناخته‌ شده‌اند و هنگامی‌که عوامل بیرونی سطح دندان را تحت تأثیر قرار می‌دهند به وجود می‌آیند. لکه‌ های داخلی نتیجه‌ی تیره و کدر شدن قسمت‌های داخلی دندان هستند.

لکه‌های خارجی

  • چایی، قهوه، نوشیدنی‌های گازدار هنگامی‌که در طولانی‌مدت استفاده شوند باعث ایجاد لکه در دندان می‌شوند. توت‌ها، ادویه‌های کاری و سس سویا از غذاهایی هستند که در دندان‌ها لکه ایجاد می‌کنند. غذاها و نوشیدنی‌هایی با دمای بالا نیز می‌توانند در رنگ دندان ‌ها تأثیر بگذارند. گرما و سرما باعث باز و بسته شدن منافذ دندان  ‌ها می‌شوند و اجازه می‌دهند تا عواملی که باعث تغییر رنگ دندان‌ها می‌شوند باقدرت بیشتری به دندان‌ها حمله کنند.
  • سیگار کشیدن به‌شدت باعث زرد شدن دندان می‌شود. جویدن تنباکو نیز به همین میزان در تغییر رنگ دندان تأثیر دارد. به‌طورکلی هر محصولی که حاوی تنباکو باشد بر دندان تأثیری منفی خواهد گذاشت.
  • به‌طورکلی صحبت کردن و عادت‌های غلط دهانی بر روی سلامت دندان‌ها تأثیر منفی دارند. زرد شدن دندان‌ ها فقط یک بخش کوچک از تأثیرات منفی ناشی از رعایت نکردن بهداشت دهانی است.

لکه ‌های داخلی

  • آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند تتراسایکلین باعث زرد شدن دندان‌ها در کودکانی می‌شود که دندان‌هایشان در حال تشکیل شدن است. داروهای دیگری مانند آنتی‌هیستامین‌ها، داروهای ضد فشارخون و داروهای مسکن نیز می‌توانند باعث ایجاد لکه در دندان شوند. برخی از دهان‌شویه‌ها نیز در ایجاد لکه‌های دندانی نقش دارند.
  • استفاده از فلوراید در جلوگیری از پوسیدگی دندان نقش بسیار مهمی دارد اما استفاده بیش‌ازاندازه از این ماده باعث ایجاد فلوروسیس دندانی می‌شود. فلوروسیس دندانی شرایطی است که در آن لکه‌ها و خطوط سفیدرنگی بر روی دندان پدید می‌آید. این شرایط فقط در کودکانی که دندان‌های دائمی آن‌ها هنوز در داخل لثه در حال شکل‌گیری است به وجود می‌آید. اما باید توجه داشت که نباید فقط به همین دلیل استفاده از فلوراید را متوقف کرد و یا کاهش داد. برای این کار در ابتدا باید با یک دندان‌پزشک مشورت نمود تا میزان دقیق فلوراید موردنیاز برای کودک مشخص شود.
  • دندان‌های شکسته و یا لب پرشده نیز به دلیل آسیب واردشده به مینا و یا از بین رفتن عصب‌های آن مستعد تغییر رنگ و تیره‌تر شدن هستند. همچنین در صورت انجام ندادن جراحی‌های اصلی دندان مانند عصب‌ کشی امکان تغییر رنگ دندان وجود دارد. اگر یکی از دندان‌هایتان تغییر رنگ داد به دندان‌پزشک مراجعه کرده تا هر بیماری اساسی که باعث به وجود آمدن این تغییر رنگ‌شده است را درمان کنید.
  • پوسیدگی دندان اغلب به شکل لکه‌های قهوه‌ای و یا مشکی قابل‌مشاهده‌اند. همچنین استفاده‌ی زیاد از آمالگام دندانی که برای پر کردن دندان‌ها استفاده می‌شود نیز باعث می‌شود تا سطح خارجی مینا خاکستری‌رنگ شود.
  • ژنتیک و افزایش سن نیز در تغییر رنگ دندان‌ها نقش دارند. برخی از افراد به‌سادگی با ژن تغییر رنگ دندان به دنیا می‌آیند. همچنین در بیشتر افراد سلامت دندان‌ها با افزایش سن کاهش پیدا می‌کند. هرگونه آسیب طبیعی در طول زمان باعث تیره شدن و تغییر رنگ دندان می‌شود.

چند عامل اصلی بروز لک دندان

در ادامه به 9 عامل اصلی بروز لک دندان اشاره می نماییم:

  1. عامل بیرونی Extrinsic وضعیتی که لایه بیرونی دندان تغییر رنگ می دهد و لک قهوه ای یا زرد بر روی مینای دندان ایجاد می شود. این وضعیت بر اثر نوشیدن قهوه، چای، الکل، نوشابه و دیگر نوشیدنی ها و خوراکی های کافئین دار و رنگی ایجاد می شود. همچنین کشیدن سیگار لکه هایی با عامل بیرونی بر روی دندان ها ایجاد می کند.
  2. عامل درونی Intrinsic زمانی که ساختار درونی دندان (dentin) زرد می شود و تغییر رنگ می دهد. این تغییر نیز به نوبه خود علل مختلفی دارد:
  3. مواجه بیش از انداره با فلوراید.
  4. مادر شما در طول حاملگی از آنتی بیوتیک تتراسایکلین  استفاده کرده باشد.
  5. شما در سنین پایین تر از 8 سال از آنتی بیوتیک تتراسایکلین استفاده کرده باشید.
  6. وجود یک تروما در کودکی یا وارد شدن ضربه ای که منجر به توقف یا کاهش رشد کامل دندان های اصلی یا دائم شده باشد.
  7. وجود یک تروما در دندان های دائم یا خونریزی داخلی دندان ممکن است منجر به تغییر رنگ دندان شود.
  8. ابتلا به یک بیماری بسیار نادر به نام Dentinogenesis Imperfecta. که منجر به زرد شدن خاکستری و یا حتی بنفش شدن دندان می شود.
  9. سن بیمار: این عامل ترکیبی است از عوامل خارجی و درونی. ساختار داخلی دندان به مرور زمان تغییر رنگ داده و متمایل به زرد خواهد شد. همچینین مصرف مواد غذایی معمول و سیگار و نوشیدنی های کافئینه به مرور زمان دندان ها را لک خواهند کرد. و در نهایت ضربه ها و استرس هایی که طی زمان به دندان ها وارد می شود منجر به لک دندان در سنین بالاتر می شود.
شاید این مطلب جذاب باشد
علت حساسیت و درد دندان پر شده چیست؟

آیا می‌توان دندان مصنوعی را سفید کرد؟

دندان‌های مصنوعی نوعی پروتزهای دندانی هستند که جایگزین دندان‌های اصلی از دست رفته افراد می‌شوند. زمانی این اتفاق می‌افتد که امکان انجام ایمپلنت وجود ندارد. این دندان‌ها نیز همانند دندان‌های طبیعی فرد نیاز به مراقبت و تمیز کردن دارند. با این حال برخی افراد نسبت به این موضوع بی توجه هستند.

یکی از عوارضی که برای این دندان‌ها به وجود می‌آید، این است که دچار تغییر رنگ می‌شوند. دندان‌های مصنوعی تغییر رنگ می‌دهند و زرد یا لکه دار می‌شوند. در چنین مواقعی، نمی‌توان آنها را با استفاده از روش‌های خانگی و یا حتی وسیله‌های حرفه‌ای دندانپزشکی سفید کرد. علاوه بر این، بر خلاف دندان‌های طبیعی به محلول‌ها و خمیر دندان‌های سفید کننده واکنش خوبی نشان نمی‌دهند. به همین دلیل توصیه می‌شود که آنها را به طور مرتب شستشو دهید. چرا که از تغییر رنگ و تجمع جرم و پلاک بر روی آنها پیشگیری می‌شود.

علت تغییر رنگ دندان مصنوعی چیست؟

این دندان‌ها از جنس اکریلیک، ماده‌ای که به راحتی رنگ را به خود می‌گیرد، ساخته می‌شوند. به همین دلیل با گذشت زمان، مایعات و غذاهایی که می‌خورید به طور طبیعی می‌توانند باعث تغییر رنگ دندان‌های مصنوعی شما شوند.

قهوه، انواع توت‌ها، سس گوجه فرنگی، شراب قرمز و … جزء مواد غذایی و نوشیدنی‌های رنگی هستند؛ این مواد از اصلی‌ترین عواملی هستند که موجب تغییر رنگ این دندان‌ها می‌شوند. علاوه بر این عدم رعایت بهداشت دهان و دندان نیز یکی از مهم‌ترین موارد در ایجاد این تغییر است. به همین دلیل باید همواره بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید. روزی ۲ بار مسواک بزنید و از دهانشویه‌های مناسب استفاده نمایید. با این کار، از تجمع جرم و پلاک بر روی دندان‌های مصنوعی که موجب تغییر رنگ آنها شما می‌شوند، جلوگیری می‌کنید.

لکه گیری دندان مصنوعی چگونه انجام می شود؟

افرادی که از دندان‌های مصنوعی استفاده می‌کنند، ممکن است با خود فکر کنند که این نوع دندان‌ها نیاز به شستشوی خاصی ندارند و آسیب نمی‌بینند. اما لازم است بدانید که همانند دندان‌های طبیعی، این دندان‌ها نیز نیاز به مراقبت دارند. در غیر این صورت نه‌ تنها تغییر رنگ می‌دهند، بلکه می‌توانند سلامت دهان و دندان فرد را نیز به خطر بیندازند.

لکه گیری دندان

در ادامه این مطلب بهترین روش‌های سفید کردن دندان مصنوعی و همچنین از بین بردن جرم را بیان کرده‌ایم:

شستشوی دندان مصنوعی با استفاده از مسواک

اغلب افرادی که از دندان‌های مصنوعی استفاده می‌کنند، از مسواک زدن آنها غافل می‌شوند. در صورتی که انجام این کار از اهمیت زیادی برخوردار است و به سفید شدن و حفظ بهداشت دهان و دندان کمک می‌کند.

دندان‌های مصنوعی متحرک را هم می‌توان داخل دهان و هم خارج از آن مسواک زد. بهتر است افراد برای مسواک زدن این نوع دندان‌ها آنها را از دهان خارج کنند. چرا که با این کار، می‌توانند به درستی و کامل تمام سطوح آنها را تمیز کنند.
برای تمیز کردن دندان مصنوعی از مسواک و خمیر دندان مناسب استفاده کنید. استفاده از مسواک‌های زبر و خمیر دندان‌های حاوی مواد ساینده می‌تواند به این دندان ها آسیب برساند. چنین محصولاتی می‌توانند به مرور زمان موجب ساییده شدن آنها شوند.

استفاده از محلول شیمیایی تمیز کننده دندان مصنوعی

محلول‌های شیمیایی که برای شستشوی دندان‌های مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرند، دارای خاصیت آنتی باکتریال هستند. این محلول‌ها که یکی از راه‌های سفید شدن دندان مصنوعی هستند را می‌توان از داروخانه‌ها تهیه کرد. برای استفاده از این محلول سفید کننده دندان مصنوعی باید مقداری از آن را درون یک ظرف بریزید و دندان‌ها را درون آن قرار دهید. سپس با استفاده از مسواک و آبکشی آنها را شستشو دهید.

به طور کلی شستشوی دندان‌های مصنوعی با استفاده از این محلول شیمیایی، ۳ دقیقه کافی است؛ اما می‌توان آنها را برای چند ساعت هم درون این محلول قرار داد. توجه داشته باشید که محلول‌های سفید کننده قوی به دلیل حاوی بودن غلظت بالای آب اکسیژنه برای انجام این کار مناسب نیستند. به همین دلیل غوطه‌‌ور کردن دندان‌ها برای مدت زمان طولانی در این محلول به آنها آسیب می‌رساند.

استفاده از سرکه برای تمیز کردن دندان مصنوعی

سرکه ماده‌ای است که به دلیل دارا بودن خاصیت ضد عفونی کننده در مصارف مختلف خانگی برای ضد عفونی کردن مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از موارد کاربرد سرکه، جرم گیری دندان مصنوعی است. علت استفاده از آن این است که به دلیل دارا بودن خاصیت اسیدی، رسوبات موجود بر روی این دندان را حل می‌کند.

شاید این مطلب جذاب باشد
دندان مصنوعی چیست؟ + بررسی عوارض و مشکلات استفاده از دندان مصنوعی

برای شستن دندان مصنوعی با سرکه باید محلولی از آب و سرکه را به نسبت برابر سرکه و آب تهیه کنید. سپس دندان مصنوعی خود را برای مدت زمان کوتاهی درون آن قرار دهید. در صورتی که میزان جرم موجود زیاد باشد، باید دندان مصنوعی را برای مدت زمان طولانی‌تری درون این محلول قرار دهید. به طور مثال از شب تا صبح باید آن را در محلول قرار دهید. سپس آن را مسواک زده و آبکشی کنید.

استفاده از قرص‌های مخصوص برای شستشوی دندان مصنوعی

یکی دیگر از روش‌هایی که برای سفید شدن دندان مصنوعی به کار برده می‌شود، استفاده از قرص‌های مخصوصی است که از داروخانه‌ها قابل تهیه هستند. پرسولفات‌ها یکی از ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده قرص سفید کننده دندان مصنوعی هستند که بی‌خطر هستند و خاصیت سفید کنندگی و آنتی باکتریال دارند. برای تمیز شدن این دندان‌ها توصیه می‌شود که به طور روزانه از این قرص‌ها استفاده شود.

توجه داشته باشید که استفاده از این روش به افرادی که به مواد شیمیایی تشکیل دهنده قرص سفید کننده دندان حساسیت دارند، توصیه نمی‌شود.

عوارض تمیز نکردن دندان مصنوعی چیست؟

برخی افراد ممکن است از اهمیت تمیز کردن دندان‌های مصنوعی مطلع نباشند و یا آن را جدی نگیرند و نسبت به انجام آن بی توجه باشند. لازم است بدانید که تمیز نکردن این دندان‌ها عوارضی را به وجود می‌آورد که در ادامه این مطلب آنها را بیان کردیم:

ایجاد عفونت‌های خطرناک

تمام دندان‌های مصنوعی به مرور زمان با بیوفیلم پوشانده می‌شوند. بیوفیلم توسط باکتری‌های خطرناکی مانند استافیلوکوکوس اورئوس و MRSA تشکیل می‌شود.

این باکتری‌ها به آرامی راه خود را به معده باز می‌کنند و ممکن است باعث عفونت‌های خطرناک شوند.

ایجاد بیماری‌های مختلف

تجمع بیوفیلم روی دندان مصنوعی برای مدت طولانی می‌تواند باعث بیماری‌های جدی مانند مشکلات تنفسی، بیماری قلبی و ذات‌الریه آسپیراسیون شود. اگر فردی در حین داشتن بیوفیلم روی پروتزهای دندانی خود دچار بریدگی در داخل دهان شود، منجر به عفونت و بیماری سیستمیک خواهد شد.

خراب و بد بو شدن دندان‌های مصنوعی

تمیز نکردن دندان‌های مصنوعی نه تنها برای بهداشت دهان و دندان مضر است، بلکه می‌تواند باعث خراب شدن سریع‌تر پروتزهای شما نیز شود. اگر دندان مصنوعی خود را به طور مرتب تمیز نکنید، می‌تواند حاوی میکروب‌ها و باکتری‌هایی باشد؛ این میکروب‌ها در طول زمان به رشد خود ادامه می‌دهند و باعث فرسودگی و بدبو شدن دندان‌های مصنوعی می‌شوند.

علت تشکیل لکه های سفید روی دندان ها چیست؟

ایجاد لکه های سفید روی دندان ها ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. به طور کلی، این لکه ها در درجه اول به دلیل دکلسیفیکاسیون  یا خروج مواد آهکی از بافتها (Decalcification) تشکیل می شوند. دکلسیفیکاسیون  فرآیندی است که در آن مواد معدنی مهم مانند کلسیم و فسفر به دلیل اسیدهای تشکیل شده توسط باکتری ها از ساختار دندان های شما خارج می شوند. 
در طی این فرآیند، باکتری ها مینای دندان را حل کرده و سبب ایجاد لکه های سفید ناخواسته و گچی می شود که می توانند به طور دائمی روی دندان های شما ظاهر شوند. شایع ترین علت ایجاد لکه های سفید روی دندان ها عبارتند از:

رشد بیش از حد باکتری ها

وجود بیش از حد باکتری ها در دهان شما می تواند به ایجاد لکه های سفید روی دندان منجر شود. به این دلیل که این مکان، محل مورد علاقه رشد باکتری ها است. به ویژه یک محیط بسیار اسیدی که با هر بار خوردن و نوشیدن اسیدی تر می شود. از این رو به منظور جلوگیری از رشد بیش از حد باکتری ها در دهان، اطمینان حاصل نمایید که هر روز مسواک زده و نخ دندان می کشید. فقط 12 تا 24 ساعت زمان کافی است تا باکتری ها فرصت رشد پیدا کنند پس با بهداشت صحیح دهان و دندان سعی کنید از تشکیل لکه های سفید روی دندان جلوگیری نمایید.

فلوراید اضافی

قرار گرفتن دهان در معرض بیش از حد فلوراید می تواند باعث ایجاد لکه های سفید روی دندان ها شود. اصطلاح فنی برای این شرایط، فلوروز است و به طور معمول در کودکان در زمانی که دندان ها و مینای دندان آنها در حال شکل گیری است، در سنین یک تا هشت سالگی وجود دارد. نتیجه نهایی فلوروز، هیپوپلازی مینای دندان (enamel hypoplasia) است، نقصی از مینا که برای دندان در حال رشد رخ می دهد. کودکی که تحت این شرایط قرار می گیرد ممکن است دندان های دائمی آنان با شیارهای عمیق و تغییر رنگ با لکه های سفید بیرون آیند. از علل متداول فلوروز می توان به نوشیدن بیش از حد آب حاوی فلوراید، بلعیدن خمیر دندان های حاوی فلوراید و مصرف برخی داروها باشد.

رژیم غذایی

رژیم غذایی شما نیز می تواند باعث تشکیل لکه های سفید روی دندان ها شود. این امر به ویژه اگر با غذاهای کم کلسیم همراه باشد، بیشتر صدق می کند. همانطور که می دانید کلسیم پایه دندان است و زمانی که آنها از این ماده مغذی محروم شوند، دیگر امکان ساختن مینای دندان قوی و سالم وجود ندارد. غذاهای غنی از کلسیم که می توانند به شما در ساختن مینا کمک کنند عبارتند از پنیر، بادام و سبزیجات برگ دار. اجتناب از غذاهای بسیار اسیدی نیز می تواند احتمال ایجاد لکه های سفید روی دندان ها را کاهش دهد زیرا رفلاکس می تواند باعث تولید اسید و تجزیه مینای دندان شود.

داروها

برخی از داروها نیز می توانند لکه های سفید روی دندان را تشکیل دهند. به طور خاص، مطالعات نشان می دهند که برخی آنتی بیوتیک ها مانند آموکسی سیلین می توانند بر نحوه ایجاد مینای دندان تأثیر بگذارند. علاوه بر این آنتی بیوتیک ها می توانند در نحوه جذب مواد مغذی در بدن اختلال ایجاد کنند. کودکان در مورد تأثیر داروها روی مینای دندان، بیشتر از سایر گروه های سنی در معرض خطر قرار دارند. 

شاید این مطلب جذاب باشد
عصب کشی دندان درمانی مناسب در بهبود پوسیدگی دندان-هزینه و عوارض آن

سیگار کشیدن در دوران بارداری

استعمال دخانیات در دوران بارداری می تواند سبب تشکیل لکه های سفید روی دندان های کودکان شود. دلیل آن هم این است که دخانیات طی این دوران می توانند روند هیپوپلازی مینا را تسریع و تقویت کنند. همان گونه که در بالا ذکر شد، هیپوپلازی در نهایت می تواند مینای دندان را نازک نموده و آن را در برابر عفونت و تغییر رنگ آسیب پذیر کند.

تب بالا

تب بالا بخصوص در کودکان می تواند سبب پیدایش لکه های سفید روی دندان ها شود. در طول تب، اسید از این فرصت برای خشکی دهان استفاده کرده و باعث ایجاد این لکه ها می شود. بهترین راه برای جلوگیری از این مسئله این است که بدن کودک شما در هنگام تب مرطوب بماند و سعی کنید تب را کاهش دهید.

براکت های ارتودنسی

براکت های ارتودنسی نیز می توانند باعث ایجاد لکه های سفید روی دندان شوند. اگر در هر دوره از زندگی خود براکت در دهان داشته باشید ممکن است لکه های سفید ضعیف یا خطوط سفید رنگی را در اطراف لبه های محل نگهداری براکت ها روی دندان خود مشاهده کنید. این اتفاق معمولا زمانی رخ می دهد که مواد معدنی به دلیل مقدار اسیدیته موجود در دهان، از دندان ها سلب شوند. از این رو، برای جلوگیری از بروز لکه های سفید، برطرف نمودن هر چه بیشتر ذرات و مواد غذایی از لابلای براکت ها بسیار مهم است. به طور کلی، بهداشت مناسب دهان و دندان می تواند به شما کمک کند تا پس از برداشتن براکت ها، لکه های سفید روی دندانهایتان باقی نمانند.

خوابیدن با دهان باز

گاهی اوقات نیز ممکن است صبح هنگام زمانی که از خواب بیدار شدید، لکه های سفیدی را روی دندانهایتان مشاهده کنید که البته پس از چند ساعت از بین می روند. این امر اغلب به دلیل خوابیدن با دهان باز در شب ایجاد می شود و علت آن نیز کم آبی سطح مینای دندان ها می باشد. اما زمانی که بزاق به دندان برخورد می کند، آنها هیدراته شده و لکه های سفید از بین می روند. 

نحوه روش‌های لکه گیری دندان چگونه است؟

چندین روش برای درمان و از بین بردن لکه های سفید روی دندان ها وجود دارند. موثر واقع شدن این روش های درمانی به علت اصلی ایجاد لکه ها و وضعیت دندان های فرد بستگی دارد:

1. میکرو ابریژن مینای دندان (Enamel microabrasion)

برخی از افراد می توانند برای درمان لکه های سفید روی دندان خود از میکرو ابریژن استفاده کنند. میکرو ابریژن یکی از ایمن ترین و موثرترین روش ها برای از بین بردن لکه های سطحی از مینای دندان است. نتایج بالینی این درمان بسیار رضایت بخش و دائمی بوده و درخشندگی و صافی قابل توجهی را به مینای دندان می بخشد. در این روش، دندانپزشک مقدار کمی از مینای دندان را از بین می برد تا ظاهر لکه های سفید کاهش یابد. این درمان حرفه ای معمولا با بلیچینگ دندان انجام می شود و این سبب خواهد شد که رنگ دندان ها یکنواخت تر به نظر برسند. 

2. بلیچینگ یا سفید کردن دندان ها

بلیچینگ نیز می تواند به کاهش لکه های سفید روی دندان و سایر لکه ها کمک کند. انواع محصولات سفید کننده دندان مانند تری ها و خمیر دندان های سفید کننده بدون نسخه در دسترس هستند.

لکه گیری دندان

علاوه بر این موارد، افراد می توانند برای یک درمان حرفه ای نزد دندانپزشک مراجعه کرده و از بلیچینگ در مطب بهره مند شوند. در واقع، این نوع روش های درمانی، از موادی با غلظت بیشتر بهره گرفته و نسبت به راه حل های موجود مثل تری ها یا خمیردندان ها، عملکرد بهتر و موثرتری دارند.

3. ونیرهای دندان

ونیرهای دندانی، روکش های نازک و محافظی هستند که به سطح جلوی دندان های فرد متصل شده و می توانند به گونه ای موثر و قابل توجه، لکه های سفید روی دندان را پنهان کنند. یکی از موارد مهم در استفاده از این نوع محصولات، مراجعه به یک دندانپزشک با تجربه و متخصص است زیرا ونیرها باید به صورت حرفه ای روی دندان ها نصب شوند.

4. فلوراید موضعی

دندانپزشکان همچنین می توانند برای دندان های افرادی که هیپوپلازی مینا دارند از فلوراید موضعی بهره گیرند. این امر می تواند موجب ترغیب ایجاد مینای دندان شده و از پوسیدگی آنها جلوگیری نماید.

5. رزین کامپوزیت

دندانپزشکان علاوه بر فلوراید موضعی می توانند برای افراد مبتلا به هیپوپلازی مینا از رزین کامپوزیت برای پر کرده حفره ها و پیوند مینای خارجی دندان استفاده نمایند. البته اگر تعداد لکه های سفید روی دندان افراد زیاد باشد این گزینه نمی تواند موثر باشد.

با چه روش هایی می تواند از بروز لکه های سفید روی دندان ها جلوگیری نمود؟

افراد مبتلا به هیپوپلازی مینا ممکن است در معرض خطر بیشتر آسیب به دندان ها قرار داشته باشند. اما رعایت بهداشت مناسب می توانند به جلوگیری از ایجاد این لکه ها و نیز لکه های دیگر، پوسیدگی های دندان، بیماری لثه و سایر مشکلات کمک کنند. دندانپزشکان توصیه می کنند که افراد باید روزانه دو بار با خمیر دندان حاوی فلوراید دندان های خود را مسواک زده و نخ دندان بکشند. 

برای اکثر افراد، لکه های سفید روی دندان قبل از رسیدن به سن ده سالگی ایجاد می شوند که البته این ممکن است در برخی افراد متفاوت باشد. اما به طور کلی ضروری است که والدین، فرزندان خود را به رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان و سایر عادات پیشگیری تشویق کنند. این امر به آنها کمک می کند تا از سلامت و استحکام دندان های خود تا حد زیادی اطمینان حاصل پیدا کنند.

شاید این مطلب جذاب باشد
چه زمانی برای ارتودنسی کودکان مناسب است؟

رعایت نکات زیر می تواند از ایجاد لکه های سفید روی دندان در کودکان جلوگیری نماید:

استفاده از آب بدون فلوراید

برای نوزادانی که تغذیه اصلی آنان شیر خشک است، تهیه این شیر با آب بدون فلوراید ممکن است به جلوگیری از تجمع بیش از حد فلوراید در دندان ها کمک کند.

لکه گیری دندان
جرم گیری دندانها

لکه گیری با خمیر دندان

برای کودکان زیر سه سال، والدین باید این اطمینان را حاصل نمایند که مقدار مناسب خمیر دندان برابر است با یک دانه برنج روی مسواک. برای آنهایی هم که سنشان بالاتر از سه سال است میزان خمیر دندان باید به اندازه یک نخود باشد. از آنجایی که کودکان خردسال نمی توانند خمیر دندان را تف کنند، بنابراین می توانند در معرض فلوراید قرار گیرند. با نظارت بر مسواک زدن کودک می توانید مطمئن شوید که آنها از مقدار مناسب خمیر دندان استفاده می کنند و آن را قورت نمی دهند.

پیروی از دستورالعمل های مکمل فلوراید

انجمن دندانپزشکی، مکمل های غذایی فلوراید برای کودکان بین شش ماه تا شانزده سال را در مناطقی که آب بدون فلوراید می نوشند و در معرض خطر بالای پوسیدگی دندان قرار دارند توصیه می نماید. البته این مکمل ها تنها در صورت تجویز پزشک یا دندانپزشک باید مصرف شود.

کاهش غذاها و نوشیدنی های شیرین و اسیدی

نوشابه ها و نوشیدنی های ورزشی ممکن است سبب ایجاد لکه های سفید روی دندان ها شده، به مینای دندان آسیب زده و در نهایت پوسیدگی دندان را به همراه داشته باشند. مینای دندان زمانی که در معرض غذا و نوشیدنی های غنی از قند یا اسید قرار می گیرد آسیب دیده و به دنبال آن دندان ها دچار پوسیدگی می شوند.  

شما باید در مورد مصرف مواد زیر همیشه مراقب باشید:

  • آب مرکبات و میوه ها مانند لیمو، پرتقال و گریپ فروت
  • آب نبات های سفت و شیرینی های دیگر
  • نوشابه ها و نوشیدنی های سرشار از قند از جمله نوشیدنی های ورزشی
  • خوردن کم این مواد غذایی ممکن است بی ضرر باشند اما مصرف زیاد آنها می تواند منجر به آسیب دندان ها و ایجاد لکه های سفید روی دندان شود. نوشیدن آب پس از مصرف این مواد می تواند به شستن آنها کمک کرده و احتمال آسیب دیدگی را کاهش دهد. نوشیدن از طریق نی نیز می تواند موثر باشد.

مراجعه به دندانپزشک

مراجعه منظم به دندانپزشک می تواند از بروز مشکلات احتمالی دندان ها جلوگیری نماید. او همچنین می تواند این لکه های سفید را مانند رزین هایی که برای پر کردن دندان ها استفاده می شود با این ماده پر کند. در موارد شدیدتر نیز دندانپزشک ممکن است ونیرهای دندان را توصیه نماید.

قیمت لکه گیری دندان چقدر است؟

زمانی که بهداشت دهان و دندان به طور کامل رعایت نشود، پلاک باکتری و تارتار بر روی دندان ایجاد می شود. برای فرار از این مشکل بایستی بروساژ و جرم گیری دندان را انجام داد. به طور ثابت هزینه و قیمت جرم گیری در سال 1402 برای هر قسمت های زیر تعرفه های جدایی تعریف شده است:

  • هزینه جرم گیری بالای لثه هر فک
  • قیمت جرم گیری زیر لثه هر فک
  • قیمت و هزینه بروساژ هر فک
  • مبلغ جرم گیری و بروساژ کامل یک فک

عوامل تاثیرگذار بر هزینه جرم گیری دندان چیست؟

نرخ و تعرفه تعریف شده از سوی وزارت بهداشت و درمان پزشکی کشور در سال 1402 ثابت بوده اما عوامل دیگری می تواند این قیمت را دچار تغییر کند. برای نمونه در صورتی که بیمار در حال انجام درمان پریودنتال فعال باشد، هزینه دندانپزشکی درمان نیز بر هزینه جرم گیری دندان افزوده می شود. تجهیزات و فناوری مورد استفاده جهت درمان، تعداد متخصصان درگیر مرکز ایران ایمپلنت در برنامه درمانی بیمار، مکان درمان از نظر جغرافیایی، شدت بیماری و نیاز به مراحل اضافی از جمله اسکیلینگ و صاف کردن سطح ریشه دندان همگی در هزینه جرم گیری دندان در سال 1402 تاثیر گذار می باشد.

از سوی دیگر تخصص دندانپزشک می تواند هزینه جرم گیری را افزایش دهد. به طور عادی دندانپزشکان عمومی نسبت به متخصص های دندانپزشکی کمترین دستمزد را دریافت می کنند. در نظر داشته باشید دندانپزشکانی که تخصص گرفته اند کار با تجهیزات مدرن و پیشرفته را بدون شک بهتر از دندانپزشک عمومی می دانند. تمامی این عوامل می تواند هزینه جرم گیری دندان در سال 1402 را تحت تاثیر خود قرار دهد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با لکه گیری دندان آشنا شدید. خمچنین از قیمت لکه گیری دندان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

هر چند وقت یک بار باید جرم گیری دندان انجام شود؟

تعداد دفعات جرم گیری دندان بسته به عوامل فردی مانند عادات بهداشت دهان و دندان، سابقه پزشکی و حساسیت به مسائل دندانی متفاوت است. به طور کلی، اکثر افراد هر شش ماه یا دو بار در سال از جرم گیری دندان سود می برند. با این حال، دندانپزشک شما ممکن است برنامه زمانی متفاوتی را بر اساس نیازهای خاص شما توصیه کند.

آیا جرم گیری دندان می تواند لکه های دندان را از بین ببرد و دندان های من را سفید کند؟

جرم‌گیری دندان می‌تواند لکه‌های سطحی را از روی دندان‌های شما پاک کند و در نتیجه ظاهری روشن‌تر و سفیدتر داشته باشد. با این حال، اگر به دنبال سفید کردن دندان های قابل توجه هستید، درمان های حرفه ای سفید کردن دندان ممکن است مناسب تر باشند. اهداف خود را با دندانپزشک خود در میان بگذارید تا بهترین رویکرد را تعیین کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا