تکنولوژی دندانپزشکیدرمان‌های دندانعلم دندانپزشکی

لمینت دندان چیست و به چه کسانی توصیه می‌شود؟ بررسی کاربردها، مزایا، معایب لیمینت دندان + ویدیو

وقتی در آینه به خودتان لبخند میزنید، چه چیزی میبینید؟ اگر اولین چیزی که توجه شما را به خود جلب میکند دندان های شکسته یا لب پر شده، زرد و لکه دار، نامرتب و کج است، پس شما به لمینت دندان نیاز دارید. این روش میتواند با برطرف کردن ایرادهای ظاهری و سفید کردن دندان ها باعث بهبود لبخند شما بشود. لمینت دندان یکی از بهترین روش های درمانی برای رفع ناهنجاری های دندانی، برطرف کردن ایرادات جزئی مانند تغییر رنگ و فاصله های بین دندانی و روشی برای پوشش دادن دندان های شکسته و ترک خورده است. لیمینت دندان در مقایسه با روشی مانند کامپوزیت از طول عمر بیشتری برخوردار است. این روش همچنین برای طراحی خط لبخند نیز استفاده می شود.

یکی از روش‌های اصلاح و درمان طرح لبخند و ترمیم ناهنجاری‌های ظاهری دندان‌ها، لمینت دندان است. با پیشرفت علم دندانپزشکی می‌توان بسیاری از ایرادات ظاهری دندان مانند بدرنگی دندان‌ها، فاصله‌های بین دندانی و پوشش دندان‌های شکسته و نامرتب را برطرف کرد. لمینت روی سطح جلویی دندان‌ها به کار می‌رود و با پوششی زیبا و یکدست باعث بالا بردن اعتماد به نفس افراد می‌شود تا همیشه لبخندی زیبا و دندان‌هایی سفید داشته باشند، بهتر است بدانید که دندانپزشکان انجام لمینت دندان را برای افراد زیر 18 سال توصیه نمی‌ کنند. اگر می‌خواهید بدانید لمینت چیست، انواع لمینت دندان کدام است و بهترین نوع لیمینت دندان چیست در این مقاله با ما همراه باشید.


فهرست مطالب


لیمینت دندان چیست؟

لمینت یا لمینیت دندان یکی از پرطرفدارترین روش های زیباسازی دندان هاست که هنگام اجرای آن، دندان ها پوسته نازک مخصوصی به تن می کنند و ظاهر تک تک آن ها از نظر رنگ، اندازه و طول تغییر کرده و زیباتر می شود. این روش در کنار خلق زیبایی هرچه بیشتر طرح لبخند، موجب افزایش استحکام و قدرت دندان ها نیز می شود. پس با نصب این لایه نازک و زیبا در اصل این با یک تیر دو نشان می زنید؛ هم از زیبایی دندان ها لذت می برید و هم خیالتان بابت استحکام آن ها راحت می شود.

لمینت ها در اصل دسته ای از ونیرهای دندانی هستند. خود ونیر نیز لایه یا پوششی همرنگ دندان است که به سطح دندان متصل می شوند. ونیرها دو دسته اند دسته اول همین لمینت هایی هستند که در این صفحه درباره آن ها نوشته ایم و دسته دیگر نیز ونیر کامپوزیت ها هستند.

موارد استفاده لیمینت دندان

لمینت دندان برای اصلاح چه مشکلاتی استفاده می‌شود به‌ طور کلی کاربردهای متداول لمینت دندان عبارتند از:

  • سفید کردن دندان‌هایی که دچار لک و تغییر رنگ شده اند (خواه این تغییر رنگ در نتیجه درمان عصب‌ کشی باشد یا حاصل مصرف داروی آنتی ‌بیوتیک تتراسایکلین یا داروهای دیگر، مصرف فلوراید زیاد و یا عوامل دیگر). عامل آن هر چه که باشد می‌توان با کمک لمینت بدرنگی دندان‌ را پنهان کرده و آنها را زیباتر کرد.
  • اصلاح ساییدگی و کوتاه شدن دندان‌ها
  • اصطلاح لب پر شدگی یا شکستگی دندان‌ها
  • اصلاح موارد خفیف ناهمراستایی، کجی، بدشکلی، هم‌تراز نبودن دندان‌ها و انواع اشکالات ظاهری دندان
  • بستن فاصله بین دندان‌ها
شاید این مطلب جذاب باشد
دلایل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست؟ + روش های جلوگیری از مکیدن انگشت کودکان

دندان چگونه لمینت می‌شود؟

لمینت کردن دندان معمولاً نیاز به سه جلسه مراجعه به دندانپزشک دارد. در جلسه اول مشاوره کلی انجام می‌شود تا در مورد جزئیات لمینت کردن دندان صحبت شود. در جلسه دوم تراشیدن دندان و قالب‌ گیری و در جلسه سوم چسباندن لمینت و تنظیم آن انجام می‌شود. می‌توان در هر جلسه یک و یا چند دندان را هم‌زمان لمینت کرد.

معرفی انواع لیمینت دندان

انواع لمینت دندان به صورت کلی از نظر نوع مواد به دو دسته تقسیم بندی می‌شود: لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیت که با هم تفاوت‌های زیادی دارند. برای مثال لمینت سرامیکی از جنس سرامیک یا به اصطلاح چینی است و برای نصب روی دندان نیاز به تراش دندان طبیعی دارد.

لمینت دندان

این دو نوع لمینت دندان از نظر قیمت نیز با یکدیگر متفاوت هستند که با مشورت دندانپزشک، شرایط دندان‌های شما و بودجه موردنظرتان روش لمینت مناسب خود را می‌توانید انتخاب کنید که در ادامه هر کدام را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد.

لمینت دندان سرامیکی

لمینت سرامیکی که به آن پرسلن ونیر نیز می گویند یک پوشش نازک سرامیکی با قطر کم (حدودا بین 5 الی 6 میلی متر) هستند. لمینت سرامیکی با توجه به قالب دندان‌های بیمار در لابراتوار ساخته می‌شود و بعد از تراش دندان توسط دندانپزشک با کمک مواد مخصوص روی دندان محکم می‌شود.

لمینت دندان کامپوزیتی

لمینت کامپوزیتی که به صورت مستقیم روی دندان اعمال می‌شود از جنس پلیمر (نوعی از پلاستیک) همرنگ با دندان است و معمولا در مطب دندانپزشک این ماده ابتدا به شکل خمیر در می‌آید، سپس روی دندان گذاشته می شود و با تابش لیزر روی دندان محکم می‌شود.در این نوع لمينت دندان اکثرا نیاز به تراشیدن دندان نیست و به صورت مستقیم کامپوزیت‌ها روی دندان قرار خواهند گرفت و یک لایه محافظ روی مینای دندان خواهد بود.

مراحل لیمینت کردن دندان چگونه است؟

۱- تشخیص و برنامه ‌ریزی درمانی

اولین قدم برای لیمینت دندان، مشارکت فعالانه شما است. باید به دندانپزشک خیلی شفاف و روشن توضیح دهید دقیقاً چه چیزی می‌خواهید. همچنین در مورد رنگ و نوع لمینت دندان باید صحبت کنید و تصمیم‌ گیری نمایید.

لیمینت دندان

پس از آن دهان شما معاینه شده و عکس پرتوی ایکس گرفته می‌شود تا مشخص شود شرایط لازم برای لمینت کردن را دارید. همچنین قالب ‌گیری از دندان‌ها انجام می‌شود.

۲- آماده سازی دندان

برای آماده کردن دندان، دندانپزشکی تقریباً نیم میلی‌متر از مینای سطح دندان را می‌تراشد. این مقدار تقریباً معادل ضخامت پوسته ونیر است که قرار است به ضخامت دندان اضافه شود. پیش از تراشیدن مینا دندانپزشک تصمیم می‌گیرد آیا نیازی به استفاده از بی‌ حسی موضعی وجود دارد یا نه. سپس قالبی از دندان تراشیده شده گرفته می‌شود و به لابراتوار دندان ارسال می‌شود تا در آنجا پوسته ونیر ساخته شود. دو تا چهار هفته بعد مجدداً مراجعه می‌کنید تا پوسته ونیر به دندان شما چسبانده شود. در این مدت می‌توانید از ونیر موقتی استفاده کنید. لیمینت دندان

۳- باندینگ لیمینت دندان

پیش از این که لمینت دندان صورت دائمی به دندان چسبانده شود، دندان‌پزشک موقتاً آن را برروی دندان قرار می‌دهد تا از نظر رنگ و شکل آن را بررسی نماید. ممکن است لازم باشد چندین مرتبه لبه های ونیر تراشیده شود تا کامل اندازه شود. رنگ آن نیز با چسب مورد استفاده برای چسباندن تنظیم می‌شود. سپس دندان کاملاً تمیز، خشک و پولیش می‌شود و به کمک ژل اسیدی، سطح آن زبر میشود تا که اتصال محکم‌تری بین دندان و لمینت دندان برقرار شود. سپس چسب مخصوص به پوسته ونیر و دندان مالیده می‌شود و ونیر بر روی دندان قرار می‌گیرد.

پس از این که دندانپزشک از درست بودن همه چیز مطمئن شد، با تاباندن نور مخصوصی چسب را سخت میکند. به این ترتیب مواد به سرعت سخت شده و می‌چسبند. در محل آخر چسب اضافی برداشته میشود و سطح بایت بررسی می‌شود تا از مناسب بودن آن اطمینان حاصل شود. ممکن است دندانپزشک از شما بخواهد چند هفته بعد برای بررسی وضعیت واکنش لثه به لمینت دندان مراجعه نمایید.

شاید این مطلب جذاب باشد
دندان مصنوعی چیست؟ + بررسی عوارض و مشکلات استفاده از دندان مصنوعی

فواید و مزیت‌های لیمینت دندان چیست؟

  • ظاهری کاملاً طبیعی و شبیه دندان خودتان دارد
  • بافت لثه به خوبی پورسلین را تحمل می‌کند
  • لمینت پورسلین در مقابل تغییر رنگ و لک بسیار مقاوم است
  • در انتخاب این رنگ پورسلین کاملاً آزاد هستید
  • این روش رو کردی محافظه کارانه برای تغییر رنگ و شکل و ابعاد دندان محسوب می‌شود

معایب لمینت چیست؟

  • این فرایند برگشت پذیر نیست
  • هزینه لمینت بیشتر از باندینگ کامپوزیت است
  • لمینت معمولاً در صورت لب پر شدن و شکستن، قابل ترمیم نیست
  • از آنجایی ‌که مینای دندان برداشته شده است ممکن است دندان به غذاهای سرد یا داغ حساس شود
  • ممکن است لمینت از دندان جدا شده و بیفتد. برای به حداقل رساندن این احتمال باید عادت مانند ناخن جویدن، مداد جویدن و یا جویدن هر شی سخت دیگری را کنار بگذارید چرا که فشار زیادی به دندان‌ها وارد می‌نماید.

دندان‌هایی که لمینت شده ‌اند باز هم ممکن است دچار پوسیدگی شود بنابراین باید مراقب پوسیدگی دندان نیز باشید
افرادی که دندان‌هایشان از سلامت کافی برخوردار نیستند مثلاً دچار پوسیدگی دندان هستند یا بیماری لثه دارند، ساختار دندان‌هایشان ضعیف است (در مواردی که دندان پوسیدگی، شکستگی و یا پرشدگی بزرگ دارد) و یا افرادی که در آنها لایه مینا نازک شده است، نمی‌توانند لمینت کنند.

فیشورسیلانت دندان کودکان

برای افرادی که عادت به هم فشردگی دندان‌ها و یا دندان قروچه دارند، این درمان توصیه نمی‌شود چرا که ممکن است فشار زیادی که به لیمینت دندان وارد می‌شود باعث شکستن یا لب پر شدن آن شود. توجه داشته باشید که رنگ لمینت را به محض چسباندن دندان دیگر نمی‌توان تغییر داد. بنابراین اگر قصد سفید کردن دندان‌ها را دارید باید ابتدا دندان‌های خود را سفید کننده و بعد از آن برای لمینت کردن اقدام نمایید تا هماهنگی رنگ دندان‌هایتان به هم نخورد.

طول عمر لمینت چقدر است؟

به طور کلی طول عمر لیمینت دندان بین ۷ تا ۱۵ سال برآورد می‌شود. پس از این زمان ممکن است لازم باشد لمینت را تعویض نمایید.

مراقبت از لیمینت چگونه است؟

در واقع لمینت نیاز به مراقبت ویژه‌ ای ندارد. بهداشت دهان را طبق روال معمول ادامه بدهید . حداقل روزی دو مرتبه مسواک بزنید و یک مرتبه نخ دندان بکشید. در صورت لزوم از دهان‌شویه استفاده کنید.

اگر چه لمینت در مقابل تغییر رنگ مقاوم است اما احتمالاً باید مصرف غذاهایی که باعث تغییر رنگ دندان‌ها می‌شوند مانند چای، قهوه و برخی انواع ابمیوه را محدود نمایید.

شاید این مطلب جذاب باشد
مسواک بین دندانی چیست؟ چه کاربردی دارد + نحو استفاده

روش‌های جایگزین لیمینت دندان چیست؟

بسته به هدف شما از لیمینت کردن دندان، می‌توانید از روش‌های دیگری مانند باندینگ و روکش دندان استفاده کنید. باندینگ روشی محافظه کارانه تر از لمینت است که مشکلات خفیف‌تر را درمان می‌نماید و روکش دندان روشی تهاجمی‌تر است که برای حل مشکلات شدیدتر دندان توصیه می‌شود. هزینه باندینگ کامپوزیت کمتر از لمینت و هزینه روکش دندان بیشتر از لیمینت دندان می‌باشد. همچنین روشی به نام ونیر خیلی نازک با نام تجاری لومینیرز وجود دارد که کم تهاجمی تر از لمینت معمولی است چرا که ضخامت پوست ونیر در آن کمتر است و ممکن است نیازی به تراشیدن دندان وجود نداشته باشد.

لومینیزر دندان چیست؟ مقایسه ونیر با لومینیزر دندان

یکی از سوالات رایجی که مراجعه کنندگان به دندانپزشکی می پرسند این است که ایا لومینیزر بهتر است یا لمینت؟ اساسا وقتی دندانپزشک ها می خواهند ونیر های سرامیکی را روی دندان بیمار قرار دهند، هر دندانپزشک روش خاص خودش را دارد.

یکی از این روش ها تکنیک بدون تراش و بدون دستکاری دندان است که برای محصولات لومینیزر قابل انجام می باشد. پزشکان به این روش، روش بدون نیاز به آمادگی یا ونیر بدون تراش می گویند. بنابراین لومینیزر فقط یک برند است که نصب آن نیاز به تراش دندان ندارد و برند های دیگری هم هستند که نیاز به تراش ندارند.

شباهت ها : 

  • قیمت هر دو تقریبا یکی است.
  • هر دو ضد لک هستند و رنگشان با گذشت زمان تغییر پیدا نمی کند.
  • هر دو مقاوم و ماندگاری بالایی دارند.
  • هر دو جنسشان از سرامیک است.
  • هر دو ظاهر طبیعی دارند و فاصله میان دندانی را به خوبی پر می کنند.

تفاوت ها :

  • نصب ونیر نیاز به تغییر در ظاهر دندان و تراش دارد در صورتی که لومینیزر نیاز به تراش دندان ندارد.
  • ونیر نیاز به داروی بی حسی دارد در صورتی که لومینیزر چون تراشی در آن اتفاق نمی افتد نیاز به چنین کاری ندارد. 

همانطور که می بینید لومینیزر دقیقا کارایی ونیر را دارد و فقط روش نصب آن متفاوت است علاوه بر آن در این فرایند مینای دندان آسیبی نمی بیند و سطح دندان هم تراشیده نمی شود. به همین علت بیماران برای دراز مدت لومینیرز را به ونیر ترجیح می دهند. ضخامت لومینیزر خیلی کم است در حدود ضخامت لنز چشم! ولی با این وجود دوام زیادی دارد. از آنجایی که ضخامت ونیرهایی همچون لومینیرز بسیار کم است، می توان از آن به جای ونیر استفاده کرد.

عوارض لمینت دندان چیست؟

در صورتیکه کامپوزیت دندان با رعایت اصول و به طور صحیح انجام شود، هیچ عوارضی ندارد. اما اگر به طرز صحیح انجام نشود، می تواند مشکلات زیر را ایجاد کند:

التهاب لثه

این مساله بسیار مساله جدی و مهمی است. در صورتیکه لمینت کامپوزیتی در مجاورت لثه درست قرار داده نشود، به علت گیر پلاک میکروبی (حال یا به دلیل وجود پله و یا ناصافی کامپوزیت در آن ناحیه) می تواند باعث التهاب لثه و یا حتی خونریزی از لثه و در واقع آغازگر بیماری لثه باشد.

بد بویی دهان و لمینت

بسیاری از شما نگران این هستید که بعد از لمینت دهانتان بوی بد بگیرد. باید بگوییم که اگر لمینت به روش اصولی و درست انجام دهد، این اتفاق نخواهد افتاد. همچنین لازم است بدانید، لمینت همانند خود دندان نیاز به مراقبت دارد. اگر این مراقبت به صورت درست انجام نشود، میتواند باعث بو گرفتن دهان شود. چرا که لمینت با لثه و دندان های شما در ارتباط است. پوسیدگی دندان، یا مشکلات لثه ناشی از عدم رسیدگی به دندان ها میتواند با لمینت دندان افزایش یابد.

در صورتیکه کامپوزیت ونیر یا لمینت کامپوزیتی به صورت صحیح و اصولی انجام نشود، ممکن است دندانها همگی با لمینت کامپوزیتی بهم وصل شوند. در این حالت امکان نخ دندان کشیدن وجود ندارد. این مورد کمتر از بقیه موارد دیده می شود. در بیشتر مواقع به دلیل عدم پالیشینگ مناسب نخ دندان به طور راحت از بین دندانها عبور نمی کند. به طور مثال خیلی کیپ است و نخ درست رد نمی شود. یا اینکه اضافات کامپوزیت باقی مانده است و باعث ریش ریش شدن و یا بریده شدن نخ دندان می شود. در نتیجه نخ کشیدن به طور موثر انجام نمی شود. این مشکل نیز باعث بد بویی دهان می گردد.

شاید این مطلب جذاب باشد
آشنایی با روش های کاهش درد ارتودنسی

یکی دیگر از مواردی که باعث بوی بد دهان می شود، باز ماندن بین دندان هاست. معمولا این مقدار قابل دیدن نیست. اما گیرغذایی ایجاد می کند و باعث بد بویی دهان می شود. البته بد بویی دهان به علت مورد قبلی یعنی التهاب لثه ناشی از کامپوزیت ونیر غلط نیز ایجاد می شود. در صورتیکه لبه های کامپوزیت درست قرار نگیرند. یا اینکه درست پالیش نشوند، لبه های کامپوزیت رنگ میگیرند. به طور واضحتر می تواند گفت، باید حدالمکان از ایجاد لبه در کامپوزیت خودداری کرد.

تراش دندان

برای لمینت کامپوزیتی کسانی کاندید می شوند که نیاز به تراش دندان نداشته باشند. در واقع فرم دندان های شما این موضوع را مشخص میکند. اما در لمینیت های سرامیکی تراش به اندازه حدودا نیم میلیمتر وجود دارد. البته ممکن است گاهی برای انجام لمینت کامپوزیتی نیاز به تراش یک یا دو دندان وجود داشته باشد. چرا که گاهی یک دندان برجسته تر از باقی دندان هاست. پزشک معالج با تراش جزیی آن دندان، هماهنگی و زیبایی ظاهری را ایجاد خواهد کرد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با لمینت دندان آشنا شدید. همچنین از انواع لمینت و مزایا و معایب های آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

عمر لمینت دندان به چه عواملی بستگی دارد؟

این که لمینت های سرامیکی چقدر عمر میکنند و یا در چه مدت زمانی باید لمینت ها را تعویض کرد، مطابق رفرنس های علمی دندانپزشکی، بین 10 تا 15 سال و بسته به مراقبت و نگهداری خود بیمار و کیفیت درمان دارد. طبعا کار کردن با لابراتوارهای نامی و بزرگ برای دندانپزشک و بیمار مستلزم پرداخت یک هزینه سنگین هست، که طبعا به هزینه درمان لمینت دندان اضافه میشود.

موارد عدم استفاده از لمینت سرامیکی دندان چیست؟

افرادی که عادات دهانی مختلف دارند مثل دندان قروچه یا فشردن دندانها به هم و یا افرادی که سایش دندانی دارند. بر روی دندانهایی که بر اثر سایش ارتفاع خود را از دست داده اند نمیتوان از لمینیت استفاده کرد. اگر ضخامت مینای دندان به اندازه کافی نباشد. افرادی که بهداشت دهانی ضعیفی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا