تکنولوژی دندانپزشکیعلم دندانپزشکی

دندانساز تجربی چه کسی است؟ + بررسی مراحل لازم برای بدست آوردن مدرک دندان سازی 1402

امروزه بسیاری از افراد به دنبال یادگیری مهارت‌های کاربردی هستند تا بتوانند با استفاده از آن‌ها به آسانی در بازار کار مشغول شوند. از طرفی برای ورود به برخی از مشاغل پولساز موانعی همچون قبولی در کنکور سراسری، وجود محدودیت‌های سنی، نیاز به سرمایه زیاد و موارد دیگر بر سر راه افراد وجود دارد. اما اگر شما نیز به دنبال شغل پردرآمدی هستید که بتوانید در مدت زمانی نسبتا کوتاه در آن مشغول به کار شوید، شغل دندان سازی یکی از بهترین گزینه‌ها است. در جامعه ما بسیارند کسانی که با عنوان‌های مختلف دندانپزشک تجربی، کمک‌دندانپزشک تجربی ،دندانساز تجربی و… به فعالیت در حرفه دندان‌پزشکی اشتغال دارند. به ‌طور کلی می‌توان به دو روش در زمینه دندان سازی تجربه و تخصص کسب کرد. ما در ادامه، به ‌طور کامل خواهیم گفت که اخذ مدرک دندانسازی تجربی به چه صورت است و چطور می‌توانید مشغول به کار شوید. اگر کنجکاو هستید تا بیشتر در این ‌رابطه اطلاعات کسب کنید، با ما همراه بمانید. (خرید تجهیزات دندانپزشکی)


فهرست مطالب


دندانسازی چیست؟

دندانسازی ازمشاغل زیر شاخه گروه علوم پزشکی بوده و در واقع حرفه ای است که دوشادوش و در کنار حرفه دندانپزشکی، وظیفه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی را به دسته ای از بیماران دندانپزشکی(بیماران پروتزهای دندانی) برعهده دارد. طبق آمار ارائه شده میزان درآمد ماهیانه دندانسازان بطور متوسط بین ۳۵۰۰$(حدود ماهیانه ۱۰ میلیون تومان) تا ۶۰۰۰$( حدود ماهیانه ۱۸ میلیون تومان) می باشد. علت چنین سطح درآمدی از یک سو تعرفه و بهای خدمات دندانسازی و از سوی دیگر حجم بالای بیماران دندانپزشکی است که تقاضا برای درمانهای مرتبط با دندانسازی را افزایش داده است. از دیگر مزایای شغل دندانسازی می توان به سطح اجتماعی بسیار مناسب شغل دندانسازی در اجتماع و همچنین شرایط محیط کاری و شغلی بسیار ایده ال آن اشاره نمود.

دندانساز تجربی

دندان سازی تجربی از مشاغل زیر شاخه گروه علوم پزشکی است و در واقع حرفه‌ای است که در کنار حرفه دندانپزشکی وظیفه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی را به دسته‌ای از بیماران دندانپزشکی بر عهده دارد. شاغلین حرفه دندانسازی از درآمد بالایی برخوردارند. (دندان مولر)

دندانسازی تجربی به چه کسی اطلاق می شود؟

‌تكنسين تجربي لابراتواری دندان به شخصي اطلاق مي‌شود كه بر اساس قانون تعيين وضع شغلي دندانسازان تجربي مصوب ۱۳۶۴٫۲٫۲۲ مجلس شوراي‌اسلامي و برابر اين آيين‌نامه در امتحانات پيش‌بيني شده در قانون شركت نموده و از عهده امتحانات مذكور برآمده و مدرك تكنيسين تجربي لابراتواري دندان را‌جهت اشتغال در لابراتوار دندان (‌كارگاه دندان سازی) دريافت نمايد.

لابراتوار دندان (‌كارگاه دندانسازي) به واحدي اطلاق مي‌شود كه در آنجا بنا به درخواست اشخاص ذيصلاح قانوني در امر دندانپزشكي و در حدود صلاحيتشان،‌ انواع پروتزهاي دنداني (‌دندانهاي مصنوعي جايگزين شونده) ساخته مي‌شود به طوري كه مسئول و كاركنان كارگاه مجاز به مواجهه و تماس مستقيم با بيماران‌دهان و دندان نمي‌باشند.
‌شاغلين امر دندانسازي مشمول قانون مذكور عبارتند از گروه‌هايي كه فاقد مدرك علمي در رشته دندان سازی از مراكز آموزش معتبر قانوني هستند و شامل‌ گروه‌ های ذيل مي‌باشند:

  1. افرادي كه طبق تبصره ۲ قانون اشتغال كمك دندانپزشكان تجربي مصوب ۱۳۵۴٫۲٫۸ موفق به اخذ پروانه كمك تكنيسين دندانسازي گرديده‌اند.
  2. شاغلين امر دندانسازي كه بنا به عللي موفق نشده‌اند در آزمون قانوني مربوط به اشتغال كمك دندانپزشكان تجربي مصوب ۱۳۵۴٫۲٫۸ شركت نمايند.
  3. شاغلين داراي گواهينامه‌هاي مبني بر طي دوره آموزش امور مربوط به دندانسازي صادره از سازمانهاي آموزش غير دانشگاهي.
  4. شاغلين داراي حكم استخدامي و يا گواهي اشتغال در مراكز و بخشهاي دندانسازي دولتي.
  5. شاغلين امر دندانسازي در بخش خصوصي و كارگاه‌هاي دندانسازي موجود.

دندان ساز کیست؟

دندانسازی از مشاغل زیر‌شاخه گروه علوم پزشکی است و در‌واقع حرفه‌ای است که در کنار حرفه دندانپزشکی وظیفه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی را به دسته‌ای از بیماران دندانپزشکی بر عهده دارد. وظیفه و شغل یک دندانساز بدین‌ترتیب است که پس‌از‌اینکه دندانپزشک از بیمار قالب‌گیری کرد و این قالب را برای لابراتوار ارسال نمود دندان‌ساز بایستی براساس طرح درمان و نظر دندانپزشک، پروتز دندانی مناسب برای بیمار را تهیه نماید. با توجه به این توضیحات یک دندانساز و یا لابراتوار دندانسازی بـه‌هیچ وجه حق پذیرش مستقیم بیمار (از قبیل پذیرش بیمار، معاینه، امتحان پروتز، تطبیق رنگ دندان‌ها، قالب‌گیری و… ) را ندارد.

گرفتن مدرک دندانسازی فنی حرفه ای

جهت یادگیری رشته دندانسازی، هم می‌توان رشته تکنسین پروتزهای دندانی را در دانشگاه دنبال کرد و هم اینکه می‌توان به‌صورت تجربی اقدام به یادگیری این حرفه کرد. باید توجه داشت که از لحاظ قانونی مجوز تاسیس “لابراتوار دندانسازی” فقط به دارندگان مدرک دانشگاهی پروتزهای دندانی داده می‌شود. تمامی کلینیک‌ها برای ساخت پروتزهای دندانی نیاز به همکاری به دندانساز یا لابراتوارهای دندانسازی دارند. (علت زود درآمدن دندان دائمی)

شاید این مطلب جذاب باشد
راه های سفید شدن دندانهای زرد در یک روز

تفاوت دندان ساز تجربی و دندانساز آکادمیک چیست؟

اول از هر چیز، جهت کار و فعالیت در حرفه دندانسازی، شما بایستی امور لابراتواری دندانسازی را بلد باشید که جهت یادگیری این امور، هم می توانید رشته تکنیسین پروتزهای دندانی را در دانشگاه دنبال کنید و هم اینکه می توانید بصورت تجربی اقدام به یادگیری این حرفه نمایید. در واقع در سراسر دنیا در زمینه داشتن مدرک تحصیلی برای تکنیسین های لابراتواری چندان سخت گیری نمی شود و علت آنهم این است که این گروه شغلی در هیچ حالتی اجازه کار برروی بیمار را ندارند و وظیفه ارتباط با بیمار و تمام مسئولیت درمان برعهده خود دندانپزشک خواهد بود.

البته نکته این جاست که از لحاظ قانونی مجوز تاسیس “لابراتوار دندانسازی” فقط به دارندگان مدرک دانشگاهی پروتزهای دندانی اعطا می گردد گرچه در سراسر دنیا تعداد لابراتوارهای دندانسازی بدون مجوز چندین برابر مجوز دارها می باشد و به همان دلیل عدم وجود ارتباط مستقیم بین لابراتوار و بیمار ، معمولا دولتها در موضوع لابراتوارهای بدون مجوز ورود نکرده و تا شاکی خصوصی وجود نداشته باشد اقدامی نمی کنند.

چگونه دندانپزشک تجربی شوم

در حال حاضر افراد بسیار زیادی هستند که در سایر رشته های دانشگاهی همچون مهندسی یا گروه انسانی تحصیل کرده اند ولی بدلیل بازار کاری بسیار مناسب حرفه دندانسازی، اقدام به یادگیری دندانسازی کرده اند و یا در لابراتوارهای دندانسازی دیگران مشغول بکار شده اند و یا خودشان اقدام به راه اندازی و تاسیس لابراتوار ،البته بدون مجوز،کرده اند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله چکاب دوره‌ای دندان‌ها را بخوانید. (مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی)

از سوی دیگر دندانسازی از حرفه هایی است که در سایر کشورها نیز بازار کاری بسیار خوبی دارد بنابراین یادگیری حرفه دندانسازی را به کسانی که قصد مهاجرت به خارج و یا تحصیل در خارج از کشور را دارند قویا توصیه می شود. دندانساز چه آکادمیک باشد و چه تجربی، بایستی بر روی قالب هایی که دندانپزشک از بیمار تهیه می کند کار کرده و طبق طرح درمان و تنظیمات مورد درخواست دندانپزشک، پروتز مورد نظر را تهیه نماید.

وظایف دندانساز تجربی چیست؟

تکنسین های تجربی لابراتواری دندان با عنایت به تبصره ماده 1 صرفا مجاز به ساخت پروتزهای دندانی در محل کارگاه دندان سازی می باشند. این افراد موظف به رعایت کلیه ضوابط و مقررات اعلام شده از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از جمله تعرفه های مصوب قانونی می باشند.

این قبیل افراد حق داشتن هیچ یک از لوازم و دستگاه ها و تجهیزات دندان پزشکی که به نحوی از آنها مورد استفاده در امر دندان پزشکی قرار می گیرد را در محل کار خود ندارند. چنانچه دندانساز از موارد بالا تخطی نماید طبق قانون می توان نسبت به شکایت از دندانساز تجربی اقدام نمود. (دندان مصنوعی ثابت چسبی)

شرایط گرفتن مدرک دندانپزشکی تجربی چگونه است؟

متقاضیان ورود به این حرفه به منظور اخذ مدرک دندانسازی تجربی، می توانند به یکی از روش های ذیل اقدام نمایند که می تواند پاسخگوی سوال عموم متقاضیان مبنی بر این که چگونه دندانپزشک تجربی شوم؟ باشد:

۱- کاردانی رشته دندانسازی تجربی

متقاضیان می توانند در مقطع کاردانی از طریق کنکور سراسری و با بررسی دفترچه آزمون سراسری، دانشگاه های مجاز پذیرش را انتخاب نمایند. در این دفترچه ها، این رشته تحت عنوان کاردانی تکنسین پروتزهای دندانی نیز مشاهده می گردد که داوطلبان رشته تجربی می توانند در صورتی که واجد شرایط باشند، آن را انتخاب نمایند.

لازم به ذکر است که: پذیرش در مقطع کاردانی در این رشته تنها از طریق کنکور سراسری صورت می پذیرد و متقاضیان می توانند برای ادامه تحصیل در مقطع کاردانی به کارشناسی به صورت بدون کنکور و صرفا بر اساس سوابق تحصیلی ثبت نام نمایند. گرفتن مدرک دندانسازی فنی حرفه ای نیز در هر دو مقطع مذکور، برای متقاضیان ممکن می باشد که برای این منظور داوطلبان لازم است تا شرایط عمومی رشته های مختلف را مطالعه کرده و از داشتن آن ها اطمینان حاصل نمایند.

۲- کارشناسی رشته دندانسازی

رشته دندانسازی در دانشگاه دارای مقطع کارشناسی پیوسته نمی باشد و برای این منظور داوطلبان گروه آزمایشی تجربی می توانند ابتدا از طریق آزمون در مقاطع کاردانی که در بالا توضیح داده شد، پذیرش شوند. برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی همان طور که ذکر گردید از طریق آزمون و یا بدون کنکور، وارد مقطع کارشناسی ناپیوسته بگردند.

۳- آموزشگاه های آزاد و غیر حضوری

متقاضیان شرکت در کلاس های آموزش دندانپزشکی تجربی ، می توانند در آموزشگاه های آزاد و بعضا غیر حضوری که در برگزاری این دوره ها ثبت نام می کنند، شرکت نموده و مدرک و مجوز معتبر داخلی و بین المللی در این رشته اخذ نمایند. برای اطلاع از آموزشگاه های نزدیک به خود و هزینه ثبت نام در آموزش دندانسازی تجربی در این کلاس ها می توانید با مشاوران این مجموعه در تماس باشید. اما پس از این که دوره های مربوطه را گذراندید و موفق به اخذ مدارک معتبر خود به یکی از روش های فوق الذکر گشتید، می توانید برای تاسیس آزمایشگاه های خود به موارد زیر توجه نمایید:

شاید این مطلب جذاب باشد
دلایل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست؟ + روش های جلوگیری از مکیدن انگشت کودکان

مراحل مجوز لابراتوار پروتزهای دندانی چگونه است؟

لابراتوار پروتزهای دندان سازی به محلی اطلاق می شود که طبق ضوابط و مقررات وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی پس از اخذ مجوز قانونی جهت ساخـت انواع پروتزهای دندانی متحرک و ثابت و اپلاینس دستگاه های کمکی دایر می گردد. مجوز تأسیس لابراتوار پروتزهای دندانی برای متقاضیان فارغ التحصیل رشته کاردانی تکنسین پروتزهای دندانی صادر می گردد.

  • تبصره ۱: برای متقاضیانی که دارای مدرک تکنسین تجربی لابراتوار دندانی قانون مصوب ۱۳۶۴ می باشند نیز در صورت تائید صلاحیت پروانه تأسیس صادر می گردد.
  • تبصره ۲: برای فارغ التحصیل دیپلم پروتزهای دندانی هنرستان تربیت تکنسین پروتز دندانی دانشگاه شهید بهشتی نیز پروانه تأسیس صادر می گردد.
  • تبصره ۳: به آن عده از دارندگان پروانه مجوز تبصره ۵ (بهدار تجربی دندان و کمک دندانپزشکان تجربی) که متقاضی تأسیس لابراتوار باشند در صورت تائیدصلاحیت مشروط به تحویل پروانه های مذکور ‘ تعهد به عدم ارتباط با بیمار، پروانه تأسیس داده خواهد شد.
  • تبصره ۴: برای کمک تکنسین های دندانسازی تجربی سال ۵۴ که دارای پروانه از وزارت بهداشت درمان و آموزش پـزشکـی باشد نیـز پروانـه تأسیس صادر می گردد.

چنانچه شما یکی از شرایط بالا را داشته باشید می توانید برای تاسیس لابراتوار پروتزهای دندانی اقدام نمایید. همانطور که می بینید، از آن جایی که دندانساز با بیماران دهان و دندان در ارتباط مستقیم نیستند و تمامی کارهای درمانی توسط خود دندانپزشک صورت می گیرد، شرایط گرفتن مدرک دندانسازی تجربی چندان سختگیرانه نیست. (عکس ارتودنسی دو دندان جلو)

معرفی انواع خدمات دندانسازی و پروتز دندان

پروتزهای مختلفی توسط تکنسین‌های دندانساز در لابراتوارهای دندانسازی ساخته و آماده می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به پروتز دندان متحرک ، پروتز دندان ثابت و پروتز ایمپلنت جهت جایگزینی دندان یا دندان‌های از دست رفته اشاره نمود. که معمولا بعد از مرحله قالب گیری توسط دندانپزشک از بیمار، این قالب‌ها به لابراتوار دندانسازی ارسال شده و پروتزهای دندانی توسط تکنسین دندانساز ساخته و آماده می‌شود. البته نیازمند تجهیزات دندانپزشکی خاصی است. در ادامه به معرفی این خدمات دندانسازی خواهیم پرداخت.

پروتز دندان مصنوعی متحرک

به پروتزی که توسط بیمار قابل درآوردن از دهان باشد، گفته می‌شود که مورد استفاده افراد بی‌دندان یا با تعدادی دندان از دست رفته قرار می‌گیرد و بر سه نوع است:

  1. پروتز دندانی پارسیل در میان مردم به دندان تکه‌ای معروف است و کاربرد آن برای بیماری است که یک یا چند دندان خود را از دست داده باشد و خود بر دو نوع است:دندان مصنوعی پارسیل اکریلی که سطح خارجی آن به طور کامل از آکریل که همان مواد جایگزین لثه در دندان مصنوعی است، ساخته می‌شود و در صورت نیاز سیم‌های فلزی مخصوصی به عنوان گیره در آن استفاده می‌شود. پروتزهای پارسیل تمام آکریل (فلیپر)، معمولا به عنوان یک درمان موقتی در بسیاری از موارد مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  2. دندان مصنوعی پارسیل کرم کبالت که پروتزی است که مخصوص افرادی که دندان‌های خلفی خود را از دست داده‌اند و دندانی جهت پایه برای پروتز ثابت ندارند و یا کسانی که به هر دلیل تمایل به استفاده از پروتز ثابت دندان ندارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  3. پروتز کامل دندان پارسیل یا دست دندان که در دو نوع معمولی و لثه نرم ساخته می‌شود و ویژه افرادی است که تمام دندان‌های خود را از دست داده باشند که با گسترش ایمپلنت استفاده از این پروتز‌های متحرک کمتر شده ولی هنوز یکی از روش‌های درمانی محسوب می‌شود.

پروتز دندان متحرک اوردنچر

از دیگر انواع خدمات دندانپزشکی و دندانسازی، نوعی پروتز به صورت یک دست کامل دندان است که بر روی پایه‌های دندانی و یا چند ایمپلنت می‌نشیند و مشکل لقی پروتزهایی که در بالا نام برده شد را ندارد و در واقع توسط ایمپلنت که مانند دگمه فشاری عمل می‌کند، محکمتر به فک می چسبند. 

پروتز دندان ثابت

پروتز ثابت دندان همان روکش دندان از دیگر خدمات دندانپزشکی و دندانسازی است که در صورت ضعف ساختار دندان و نیاز به حفاظت و حمایت و همچنین به جهت زیبایی از آن استفاده می‌شود که به دو صورت روکش تک واحدی دندان به جهت پوشاندن یک دندان بدرنگ، بدشکل، آسیب دیده یا شکسته شده که ریشه آن سالم است.

دندان ساز

پوشاندن دندان به منظور حفظ ظاهر و زیبایی آن، نگهداری یک پرکردگی، محافظت از یک دندان ضعیف و گاهی برای اتصال یک بریج مورد استفاده قرار می‌گیرندو یا به صورت بریج دندان برای یک یا چند دندان از دست رفته به صورت پلی بین دو دندان سالم مجاور ساخته می‌شود و باعث پر شدن جای خالی می‌شود که نوع ثابت آن فقط توسط دندانپزشک قابل خرج شدن می‌باشد. (کدام دندان ها شیری هستند و می افتند)

شاید این مطلب جذاب باشد
پست و کور چیست؟ + طول عمر پست دندان و کور چقدر است؟

ایمپلنت دندان

از انواع پروتز ثابت است که امروزه به دلیل ظاهر زیبا و ماندگاری بالا بهترین نوع جایگزینی دندان‌های از بین رفته محسوب می‌شود، ایمپلنت نام دارد که در واقع پایه‌ای فلزی و پیچی شکل است که درون استخوان فک کار گذاشته شده و جنس آن از تیتانیوم خالص می‌باشد و به عنوان پایه‌ای برای روکش‌های جایگزین تاج دندان به کار می رود. معمولا برای اینکار از آمپول بی حسی استفاده می شود.

لابراتوار دندان پزشکی چیست؟

لابراتوار دندان سازی یا لابراتوار ساخت پروتزهای دندانی، جایی است که انواع پروتزهای دندانی ویژهٔ هر بیمار به سفارش دندان‌پزشکان ساخته می‌شود. انواع پروتزهای دندانی شامل روکش، دندان مصنوعی و غیره است. تکنیسین‌های دندانسازی، با توجه به درخواست دندان‌پزشک مبنی بر چگونگی ساخت، اقدام به ساخت انواع پروتزها می‌کنند. این تولیدات، هم شامل قطعات دندان‌مانند و هم شامل قطعات درمانی مثل ارتودنسی می‌شود. در واقع، دندانسازها که در لابراتوارهای دندانسازی فعالیت دارند، یک عضو از تیم دندان‌پزشکی محسوب می‌شوند که با همکاری یکدیگر به بازسازی دندان‌های ازدست‌رفته یا اصلاح دندان‌های آسیب‌دیده می‌پردازند.

دندان سازی
لابراتوار دندان پزشکی

دندان‌پزشک، قالب را پس از ضدعفونی به لابراتوار ارسال و دندانساز، با توجه به طرح درمانِ مربوط، اقدام به ساختِ پروتز موردنظر می‌کند؛ در این میان، ممکن است چند بار کار توسط دندان‌پزشک مربوط بررسی و چک شود تا کاملاً مناسب با شرایط دهانی بیمار باشد؛ پس از آن، کار نهایی برای دندان‌پزشک ارسال و توسط دندان‌پزشک به بیمار تحویل داده خواهد شد.

وظایف و نحوه تعامل لابراتوار دندان سازی با دندانپزشک چیست؟

لابراتوار دندانپزشکی تلفیقی از علم و هنر است ، از آنجائی که نیاز هر بیمار در دندانپزشکی متفاوت است، درنتیجه وظایف یک لابراتوار دندانپزشکی، جامع و متنوع می‌باشد، اگرچه تکنسین‌های درمانی به‌ندرت به‌طور مستقیم با بیمار کار می‌کنند اما تحت نظر پزشک متخصص می‌توانند این کار را انجام دهند. آن‌ها اعضای باارزش تیم مراقبت از دندان می‌باشند. تکنسین‌های دندان‌سازی به‌طور مستقیم با دندان‌پزشکان از طریق پیروی از دستورالعمل‌های متنی و با استفاده از قالب‌های دندانپزشکی که از دندان‌ها و همچنین بافت نرم دهان تهیه‌شده‌اند کار می‌کنند. (علت انگشت خوردن کودک سه ساله)

در یک لابراتوار دندان پزشکی چه می‌گذرد؟

لابراتوار دندان سازی یا لابراتوار ساخت پروتزهای دندانی، جایی است که انواع پروتزهای دندانی ویژهٔ هر بیمار به سفارش دندان‌پزشکان ساخته می‌شود. انواع پروتزهای دندانی شامل روکش، دندان مصنوعی و غیره است.

تکنیسین‌های دندانسازی، با توجه به درخواست دندان‌پزشک مبنی بر چگونگی ساخت، اقدام به ساخت انواع پروتزها می‌کنند. این تولیدات، هم شامل قطعات دندان‌مانند و هم شامل قطعات درمانی مثل ارتودنسی می‌شود. در واقع، دندانسازها که در لابراتوارهای دندانسازی فعالیت دارند، یک عضو از تیم دندان‌پزشکی محسوب می‌شوند که با همکاری یکدیگر به بازسازی دندان‌های ازدست‌رفته یا اصلاح دندان‌های آسیب‌دیده می‌پردازند.

چه چیزهایی در لابراتوار ساخته میشود؟

در لابراتوار های تخصصی دندانپزشکی ، تکنسین‌های لابراتوارهای دندان‌سازی طبق مشخصات و دستورالعمل های دندانپزشک به ساخت مواردی چون :

  • دندان مصنوعی کامل برای بیمارانی که تمام دندان‌های خود را ازدست‌داده‌اند.
  • پروتزهای متحرک جزئی و همچنین پل‌های ثابت برای بیمارانی که یک یا چند دندان خود را ازدست‌داده‌اند.
  • روکش‌های دندان که به‌عنوان کلاهی برای بازگرداندن اندازه و شکل اصلی دندان طراحی‌شده است.
  • روکش‌هایی که زیبایی و عملکرد بیمار را افزایش می‌دهند.
  • روکش‌های ارتودنسی و اسپیلنت هایی که به صاف کردن و محافظت از دندان‌ها کمک می‌کنند.

مراحل ساخت دندان در لابراتوار دندان پزشکی چگونه است؟

زمانی که به دندانپزشک مراجعه میکنید ، پزشک با انجام معاینات دهانی طرح درمان متناسب با شرایط دهانی شما را ارائه میدهد. حال اگر بیمار با شرایط بی دندانی به پزشک مراجعه نماید طرح درمان شامل ساخت پروتز میشود. اما مراحل ساخت دندان مصنوعی در لابراتوار کدامند؟ چگونه یک پروتز آماده تحویل به بیمار میگردد؟در مراحل ساخت دندان مصنوعی چه اتفاقاتی می افتد؟

ساخت دندان در لابراتوار دندان پزشکی

به جهت ساخت دندان مصنوعی اولین قدم قالبگیری توسط پزشک معالج میباشد. دندانپزشک ابتدا از دهان بیمار توسط تری و مواد آلزیناتی ویا سایر مواد قالبگیری پروسه ی قالب گیری را انجام می دهد.و سپس مراحل زیر به منظور ساخت یک دندان انجام میشود :

  • یک مدل از دهان:

ایجاد یک مدل گچی در لابراتوار دندانسازی توسط قالب گیری که به وسیله دندانپزشک انجام شده است.

  • قرارگیری در Articular:

این مدل بر روی یک دستگاه مکانیکی قرار داده می شود، و تکنسین دندانساز می تواند با استفاده از آن دندان های انتخاب شده را با موم متصل کند.

  • حالت دادن به موم:

تکنسین در این مرحله شروع به ساختن موم می کند که مانند لثه می باشد و به عنوان پایه دندان مصنوعی به کار می رود.

  • قرار دادن در فلاسک:

دندان مصنوعی در یک دستگاهی که فلاسک نام دارد قرار داده می شود، مقدار بیش تری گچ به جهت شکل گیری بیشتربرروی آن ریخته می شود، پس از آن فلاسک در آب جوش قرار داده می شود تا موم آن آب شود.

  • تزریق آکریلیک:
شاید این مطلب جذاب باشد
چرا مشاوره دندانپزشکی یک امر ضروری است؟

در این مرحله مقدار موم باقی مانده شسته می شود، سپس تکنسین با یک جداکننده مایع بر روی گچ را می پوشاند، پس آکریلیک به آن نمی چسبد. سپس آکریلیک به فلاسک تزریق می شود تا تبدیل به موم شده و شکل بگیرد.

  • حذف قالب گچی:

متخصص فنی با استفاده از ابزارهای لابراتوری ویژه قالب گچی را به دقت تجزیه می کند، سپس دندان مصنوعی در حمام فراصوتی قرار داده می شود، تا اطمینان حاصل شود که بقایای گچ حذف شده اند .

  • اصلاح و براق کردن پروتز:

تکنسین هرگونه آکریلیک اضافی را از روی دندان مصنوعی حذف می کند و شروع به صیقل دادن آن می کند.

  • پایان کار و زمان تحویل پروتز:

مراحل ساخت دندان مصنوعی به پایان رسیده و آماده این است که برای تحویل به بیمار به دندانپزشکی فرستاده شود.

تاسیس لابراتوار دندان سازی تجربی در ایران چگونه است؟

در آخر شاید برای بسیاری از افراد که دنبال کار یا تصمیم برای انتخاب رشته هستند ، دانستن اینکه کار و رشته مرتبط با این موضوع چیست ، جالب باشد . باید بدانید تأسیس لابراتوار در ایران منوط به داشتن مدرک کاردانی یا کارشناسی (۱۳۴ واحد) در رشتهٔ «ساخت پروتزهای دندانی» است. در این دوره‌های دوساله یا چهارساله، دانشجویان واحدهای مربوط به آناتومی دندان‌ها، بهداشت و کنترل عفونت، آشنایی با مواد دندانی، چگونگی ساخت قطعات دندانی و درمانی (نظری و عملی)، تعدادی واحد برای آشنایی با کسب‌وکار، و نیز تعدادی دروس عمومی را می‌گذرانند و آمادهٔ ورود به بازار کار می‌شوند. از لحاظ قانونی، مجوز تأسیس «لابراتوار دندانسازی» فقط به دارندگان مدرک دانشگاهیِ پروتزهای دندانی اعطا می‌شود. (برفک دهان نوزاد)

در حال حاضر تعداد افراد بیکار فارغ‌التحصیل در این رشته بسیار کم است. همه فارغ التحصیلان این رشته پس از اخذ مدرک می‌توانند در لابراتوارهای دندان سازی مشغول به کار شوند و یا به صورت مستقل اقدام به تأسیس لابراتوار با مجوز وزارت بهداشت و درمان و اموزش پزشکی نمایند. همچنین بهتر است بدانید خدماتی که توسط تکنسین های دندانپزشکی انجام می شود همیشه مورد نیاز خواهد بود، زیرا با افزایش جمعیت ، تقاضای زیادی برای انجام پروتز وجود دارد.

مهارت‌های مهم شغل دندانسازی چیست؟

یک دندان ساز موفق باید دارای یک سری مهارت‌ها باشد تا بتواند پروتزهای باکیفیت را با نهایت ظرافت بسازد. از جمله مهمترین مهارت‌هایی که نیاز است این افراد داشته باشند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دقت بسیار بالا: دندانسازی هنری است که ظرافت‌های زیادی دارد. به همین دلیل افرادی که قصد دارند در این رشته شاغل شوند، حتما باید از دقت بالایی برخوردار باشند تا بتوانند پروتزهای با کیفیتی بسازند. هر چه پروتزهای دندانی ساخته شده ظریف‌تر باشند و مورد پسند دندانپزشکان واقع شوند، تعداد متقاضیان افزایش پیدا خواهد کرد.
  • مهارت‌های دست‌ورزی: مهارت‌های دست‌ورزی نشان‌دهنده تجربه و تبحر یک دندانساز است. البته برخورداری از یک آموزش خوب و یادگیری تمام نکات مهم این حرفه از کسی که تجربه خود را با سالیان سال فعالیت در این حوزه به دست آورده است، در کسب این مهارت‌ها بسیار موثر خواهد بود. این موضوع یکی از مهمترین دلایل تفاوت درآمد دندانسازان است.
  • در واقع هر چه مهارت‌های دست‌ورزی یک دندان ساز بالاتر باشد و بتواند پروتز دندانی نهایی را با ظرافت بیشتر و در مدت زمان کمتر بسازد، کلینیک‌ها و دندانپزشکان بیشتری خواهان همکاری با او هستند و حاضرند قیمت بالاتری را برای این پروتزهای باکیفیت پرداخت نمایند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با دندانساز تجربی آشنا شدید. همچنین از مراحل لازم برای بدست آوردن مدرک دندان سازی 1402 آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود. (علت بوی بد دهان در نوجوانان)

سوالات متداول

یک دندانپزشک چه وظایفی دارد؟

به زبان ساده، یک دندانپزشک باید توانایی تشخیص انواعی از بیماری‌های دهان و دندان را داشته باشد. دندانپزشکی رشته‌ای است که به ظرافت دست و قدرت بالایی نیازمند است. دندانپزشک باید تمام دقت خود را هنگام معاینه بیمار به کار بگیرد. از طرفی با پیشرفت علم دندانپزشکی، هر روزه زمینه‌های زیبایی بیشتری مثل کامپوزیت، لمینیت و… به این رشته افزوده می‌شود. پس مهم‌ترین توانایی در این رشته ، ظرافت و قدرت دست بالا می‌باشد. از طرفی یک دندانپزشک باید همیشه اطلاعات به روزی داشته باشد و زبان انگلیسی خود را تقویت کند. به روز بودن در رشته‌های علوم پزشکی از اهمیت زیادی برخوردار است.

در لابلاتوار دندانپزشکی چه مواردی را انجام می دهند؟

لابراتوار دندان سازی یا لابراتوار ساخت پروتزهای دندانی، جایی است که انواع پروتزهای دندانی ویژهٔ هر بیمار به سفارش دندان‌پزشکان ساخته می‌شود. انواع پروتزهای دندانی شامل روکش، دندان مصنوعی و غیره است. تکنیسین‌های دندانسازی، با توجه به درخواست دندان‌پزشک مبنی بر چگونگی ساخت، اقدام به ساخت انواع پروتزها می‌کنند. این تولیدات، هم شامل قطعات دندان‌مانند و هم شامل قطعات درمانی مثل ارتودنسی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا