
مشکلات دندان مصنوعی ، بررسی عوارض و راه های درمان آن
دندان مصنوعی Partial-Dentures راحت ترین و موثر ترین روش بازسازی دندان های از دست رفته در افراد سالمند است. وقتی سالمند برای اولین بار از دندان مصنوعی استفاده می نماید ممکن است کمی طول بکشد تا دهان به آنها عادت کند. برای مدت چند هفته اول دندان مصنوعی می تواند احساس ناراحتی و وجود جسم خارجی در دهان ایجاد کند. هر چند این درمان ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد اما به کمک این مقاله می توانید مشکلات دندان مصنوعی را تا حد زیادی کاهش دهید.
فهرست مطالب
- ارتباط با لثه
- غذاهای مناسب
- حل مشکلات دندان مصنوعی
- عفونتهای متداول
- دندان طبیعی یا مصنوعی
- بررسی مراحل ساخت و چالشها
- درمانهای توصیه شده
دندان مصنوعی و لثه
خوشبختانه دردی که دندان مصنوعی در دهان ایجاد می کند موقتی است و به مرور زمان کاهش می یابد. ممکن است روش خوردن و نوشیدن سالمند نسبت به گذشته تفاوت پیدا نماید. با این حال ، با تمرین و به مرور زمان ، این موارد طبیعی تر به نظر خواهد رسید.
مراقبت از سلامتی سالمند بسیار مهم است و بخشی از آن مراقبت از دهان و دندانها است. در این مقاله به روش های کنار آمدن با دندان مصنوعی اشاره می نماییم.
برای تنظیم درست دندان مصنوعی لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید. به دندانپزشک خود بگویید که پروتزهای دندان باعث ایجاد ناراحتی و زخم می شوند. حتماً یک روز قبل از مراجعه به پزشک از دندان های خود استفاده نمایید.
با اینکار به دندانپزشک اجازه میدهید که با مشاهده مناطق قرمز لثه متوجه نقاط آسیب زای دندان مصنوعی گردد. هرگز سعی نکنید که خودتان پروتزهای خود را تنظیم کنید. مطمئنا یک دندانپزشک حرفه ای با دقت و ظرافت بیشتری قادر به اطلاح مشکلات دندان مصنوعی شما می باشد و از ایجاد مشکلات بعدی جلوگیری خواهد نمود.
دندانپزشکان بعد از قرار دادن پروتزهای شما ، چند روز تا یک هفته وقت ملاقات دیگری در نظر می گیرند تا به بررسی تاثیرات دندان و تغییرات ایجاد شده بپردازند. . اما لازم است اگر قبل از قرار ملاقات درد غیرقابل کنترل دارید ، با مطب دندانپزشک تماس بگیرید تا در اسرع وقت ملاقات را تعیین کنید.
تنظیمات دندان های شما ممکن است به دلیل ساییدگی ناشی از خوردن و آشامیدن تغییر نماید و این مسئله می تواند باعث شود دندان های مصنوعی به درستی در دهان جا نگیرد. این مسئله کاملاً طبیعی است ، اما لازم است با دندانپزشک خود مشورت نمایید تا تغییرات لازم را در دندان بوجود آورد .
شستشو با آب نمک
برای تسکین درد و تورم ، دهان خود را با آب نمک بشویید. یک قاشق غذاخوری (۴٫۹ میلی لیتر) نمک را در یک لیوان آب ۱ جوشیده شده حل کنید. پس از خنک شدن آب در دمای گرم یا اتاق ، آن را به مدت ۳۰ ثانیه در دهان خود بچرخانید .

شما می توانید یکروز در میان از آب نمک استفاده کنید تا به مینای دندانتان آسیب وارد نشود. اگر درد دندان همچنان ادامه دارد ، با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا آنها بتوانند گزینه های دیگری برای تسکین درد را توصیه کنند.
تسکین درد
برای تسکین ناراحتی و درد ، داروی تسکین دهنده ضد درد و مسکن مصرف کنید. با پزشک خود مشورت نمایید تا مشخص کند که کدام یک از داروهای تسکین دهنده درد ، مانند ایبوپروفن ، استامینوفن یا آسپیرین ، برای درد شما مناسب است.
ایبوپروفن و آسپیرین به عنوان داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی طبقه بندی می شوند و با مسدود کردن تأثیر مواد شیمیایی به نام آنزیم های سیکلو اکسیژناز ، درد و التهاب را تسکین می دهند. استامینوفن به عنوان ضد درد طبقه بندی شده و درد را تسکین می دهد ، اما تاثیری بر التهاب ندارد.
هر سه نوع تسکین دهنده درد به شکل قرص ، مایع و کپسول وجود دارند که می توانند برای افراد با مشکلات مختلف تجویز گردند.
استفاده مداوم
تا حد امکان از پروتزهای خود در طول روز استفاده کنید تا سریعتر به آنها عادت نموده و احساس راحتی نمایید. البته لازم است در طول شب این دندان مصنوعی را از دهان خود خارج سازید.
مشکلات دندان مصنوعی در ابتدا ، ممکن است لازم باشد چندین بار در طول روز دندان های خود را بیرون بیاورید تا دهان و لثه ها استراحت نماید . بعد از اولین استفاده از دندان مصنوعی لازم است در روزهای اول غذاهای نرم بخورید.
غذای مناسب برای دندان مصنوعی
غذاهای مناسب در روز های اول استفاده
غذاهای نرم مانند سیب زمینی پوره شده ، ماست ، غلات نرم و پودینگ میل کنید. لثه های شما ممکن است دردناک باشد و این غذاها جویدن و بلعیدن را برای شما آسان تر خواهند نمود. بعد از چند روز اول ، با غذاهای جامد تری مانند برنج ، نان ، ماهی و لوبیا وضعیت دهان خود را بهتر نمایید.
از خوردن غذاهای سخت و یا چسبناک خودداری کنید. سعی کنید در حالی که پروتزهای خود را در دهان گذاشته اید ، از خوردن غذاهای چسبنده و سخت اجتناب ورزید زیرا این مواد به قسمت های زیرین دندان مصنوعی رفته و می تواند لثه های شما را تحریک کند.

غذاهایی مانند تافی ، استیک و آجیل باعث ایجاد فشار نابرابر بر دندان مصنوعی شده و می توانند باعث آسیب دیدن یا دررفتگی دندان شوند. با گذشت زمان ، این امر می تواند باعث ایجاد درد فك شود.
دمای مایعات
مایعات و غذاهای گرم را با دقت و آرامی بخورید. توجه داشته باشید که هر جرعه چه دمایی دارد چون ممکن است در ابتدا متوجه دمای حقیقی غذا و مایعات نشوید. ۳ تا ۴ روز طول می کشد تا متوجه حساسیت دندان ها به میزان دما شوید .
از انجایی که پروتز دهان شما را عایق می کند نسبت به گرما حساسیت کمتری خواهید داشت . نمونه هایی از غذاهایی که باید در هنگام خوردن مراقب دمای آنها باشید عبارتند از: قهوه ، چای ، سوپ ، خورش ، فلفل قرمز ، سیب زمینی ، لوبیا و سبزیجات پخته شده.
حل مشکلات دندان مصنوعی
اگر با دندان مصنوعی خود مشکل دارید، هر چه زودتر قبل از این که مشکل جدیتری پیش بیاید به دندانپزشک مراجعه کنید تا پروتز را برایتان تنظیم یا تعویض نماید.
برخی از روشهای حل مشکلات دندان مصنوعی به صورت زیر است:
پروتز را تنظیم کنید. به مرور زمان لثه و استخوان فک تغییر شکل میدهند و ممکن است دندان مصنوعی که قبلا کاملا برایتان اندازه بود، دیگر اندازه نباشد. در این صورت پروتز را باید تنظیم، اصلاح یا تعویض کنید. هرگز سعی نکنید خودتان پروتز را تنظیم کنید. این کار باید توسط متخصص انجام شود.
بیشتر بخوانید: قیمت فضا نگهدارنده دندان کودک چقدر است؟
تند تند صحبت نکنید. اولین بار که دندان مصنوعی را در دهان میگذارید، ممکن است تلفظ برخی کلمات برایتان سخت باشد. صبور باشید و کلماتی را که تلفظشان برایتان سخت است، با صدای بلند و شمرده بیان کنید. اگر دندان مصنوعیتان هنگامی که میخندید حرکت میکند، با ملایمت آن را با دندانهایتان گاز بگیرید و به جای خود برگردانید. یک بار دیگر با دندانپزشک تنظیم بودن پروتز را بررسی کنید.
اگر در غذا خوردن مشکل دارید، توصیههای زیر میتواند به شما کمک کند:
- غذاهای نرم بخورید و غذا را به لقمههای کوچک تقسیم کنید.
- غذاهای چسبنده نخورید.
- به آرامی غذا را بجوید.
هنگام جویدن، از هر دو طرف دهان همزمان استفاده کنید تا از حرکت کردن پروتز جلوگیری شود. پس از مدتی که به پروتز جدید خود عادت کردید، غذا خوردن آسانتر میشود و میتوانید بیشتر غذاها را به راحتی بجوید.
از چسب دندان استفاده کنید. چسب دندان کمک میکند پروتز در جای خود ثابت شود و خیالتان از بابت حرکت نکردن آن راحتتر شود. اما چسب دندان را نباید برای ثابت کردن پروتزی که کاملا اندازه نیست استفاده کنید. بهتر است هر چه زودتر برای تنظیم یا تعویض پروتز اقدام کنید. یادتان باشد تنها مقدار کمی چسب استفاده کنید.
عفونتهای دهان ناشی از دندان مصنوعی
بعضی از افرادی که دندان مصنوعی استفاده میکنند دچار عفونتهای دهانی میشوند:
التهاب گوشه لب Cheilitis
این عفونت دردناک منجر به التهاب و ترک خوردن گوشههای دهان میشود. علت التهاب گوشه لب، رشد زیاد قارچهاست. افرادی که دندان مصنوعیشان درست اندازه دهانشان نیست، قارچها در نواحی مرطوب دهان تجمع مییابند. برای جلوگیری از این وضعیت برای بررسی دندان مصنوعی خود و وضعیت سلامت دهان به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. مراقب باشید گوشههای دهان را لیس نزنید یا نمالید، چرا که وضعیت را بدتر میکند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عاج دندان چیست را بخوانید.
استوماتیت Stomatitis
استوماتیت نوع دیگری از عفونت است که در اثر تجمع زیاد قارچها اتفاق میافتد. ممکن است متوجه نشوید دچار استوماتیت ناشی از دندان مصنوعی شدهاید، چون علائم آن همیشه واضح نیستند. هنگامی که متوجه علائم عفونت شدید، ممکن است جوشهای کوچک قرمز رنگی در سقف دهان ببینید یا به طور کلی دهانتان قرمز شود (به خصوص در بخش زیر دندان مصنوعی بالا).
استوماتیت و التهاب گوشه لب با دارو و مراقبتهای بهداشتی درمان میشود.
دندان مصنوعی یا طبیعی
بسیاری از مردم فکر میکنند که از دست رفتن دندان ها در سنین بالا طبیعی است و فقط افراد خاصی ، آن هم به دلیل داشتن نوعی مقاومت درونی قادر به حفظ دندان های طبیعی خود هستند . این تصور اشتباه است . بیماری های دهان ، به خصوص پوسیدگی دندان و بیماری های لثه از شایع ترین بیماری های بشر است . این بیماری ها به راحتی قابل پیشگیری هستند . عوامل اصلی ایجاد بیماری های دهان و دندان عبارتند از زعایت نکردن بهداشت دهان ، رژیم غذایی نامناسب ، مصرف دخانیات و الکل و دریافت ناکافی فلوراید .

البته فراموش نکنیم که عوامل فردی و زنتیکی نیز هیچ نقشی ندارند و یعنی حتی اگر فرد از نظر ژنتیکی بیشتر مستعد بیماری های دهان و دندان باشد به راحتی میتواند با کنترل عواملی دیگر از این بیماری ها پیشگیری کند . بنابراین با کاهش میزان و به خصوص دفعات مصرف قندهای پوسیدگی زا و در صورت امکان محدود کردن مصرف این موادبه وعده های غذایی اصلی ، دوبار مسواک زدن در روز با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید ، استفاده از نخ دندان ، خودداری از مصرف دخانیات و الکل و مراجعه منظم به دندان پزشک سلامت دندان های خود را حفظ کنیم و از دندان مصنوعی استفاده نکنیم .
به دندان مصنوعی خود عادت کنید
اگر تازه پروتز دندانی گذاشته اید توجه داشته باشید زمان لازم برای سازگاری با دندان مصنوعی در اشخاص کاملا متفاوت است . برای اینکه زودتر بتوانید به دندان مصنوعی خود عادت کنید به نکات زیر توجه داشته باشید :
نکته اول :
باید برای غذا خوردن کمی وقت صرف کنید . غذا خوردن را با غذاهای نرم و غذاهایی که به تکه های کوچک تقسیم شده اند ، شروع کنید . این کار به شما کمک میکند به آهستگی و با هر دو سمت دهانتان به صورت هم زمان ، برای جلوگیری از حرکت دندان مصنوعی ، غذا بجوید . تا زمانی که کاملا به این شرایط عادت نکرده اید ، به این روش ادامه دهید.
نکته دوم :
ممکن است زمانی که برای اولین بار دندان مصنوعی را در دهان میگذارید ، میزان ترشح بزاق دهانتان افزایش یابد . این پاسخ غدد بزاقی دهان است که پس از چند هفته به حالت اولیه خود باز میگردد . با بلعیدن بزاق میتوانید به تسریع بهبود این شرایط کمک کنید .
نکته سوم :
کلماتی را که برای تلفظ آنها به مشکل برخورده اید ، با صدای بلند رسا تکرار کنید ، تا به این عضو جدید عادت کنید . این مشکل معمولا پس از ۲ هفته برطرف میشود .
نکته چهارم :
آزردگی و زخم درروزهای آغازین استفاده از دندان مصنوعی معمولا بسیار طبیعی است و دندان پزشک شما به راحتی میتواند این مشکل را برطرف کند .
مراقبت از دندان مصنوعی
اهمیت داشتن دندان های سالم به اندازه ای است که باید گفت برای داشتن بدنی سالم، باید دندان های سالمی داشت. افرادی که به هر دلیل دندان ها و یا تعدادی از آنها را از دست داده اند می توانند از دندان مصنوعی استفاده کنند .و برای مراقبت از آن و جلوگیری از مشکلات بعدی برای دندان مصنوعی نکات زیر را رعایت کنید :
۱- از محلول آب و نمک استفاده نکنید
در طول شبانه روز آن مدت زمانی که دندان مصنوعی خارج از دهان می باشد باید در آب تنها قرار گیرد . از آب نمک یا محلول های دیگر استفاده نکیند . در صورت قرار گرفتن دندان مصنوعی در محیط خشک باعث تغییر فرم آن میشود .
۲- شستشوی منظم
بعد از هر وعده غذا پروتز را از دهان خارج و با آب ولرم شستشو دهید . آب داغ به دندان مصنوعی آسیب می رساند . اززدن خمیر دندان به پروتز خودداری کنید . با یک مسواک نرم سطوح پروتز را تمیز کنید و با صابون آنتی باکتریال مایع آن را شستشو دهید .اگر علاوه بر دندان مصنوعی تعدادی دندان طبیعی هم در دهان دارید آنها را با مسواکی جداگانه مسواک کنید و نخ دندان بزنید .
حتما فراموش نکنید که سطح زبان را پس از خارج کردن دست دندان مسواک بزنید .
بیماران دیابتی توجه کنند
بیماران دیابتی که دست دندان دارند علاوه بر اینکه سطح قند خون خود را باید در حد طبیعی نگه دارند باید بهداشت آن را کاملا رعایت کرده و در صورتی که دندان مصنوعی آنها شل باشد باعث ایجاد زخم شده که این زخم ها در کوتاه مدت درمان پذیر نیست
مراجعه مرتب سالخوردگان به دنداپزشک
مراجعه سالخوردگان به دندانپزشکی از اهمیت خاصی برخوردار است . چرا که بیماری لثه و دندان باعث ایجاد عفونت و رشد باکتریها شده . این باکتریها دندانها را از بین می برند و وقتی از طریق زبان جذب بدن می شوند بر سیستم خون و قلب اثرات بسیار منفی میگذارند و باعث سکته مغزی و قلبی میشوند . اگر به هر دلیل دندان ها دچار مشکل شوند و نیاز به درمان پیدا کنند باید تا حد امکان از کشیدن آنها خودداری کرد.
همچنین بخوانید: هزینه ارتودنسی دو دندان جلو چقدر است؟
حتی دردناک ترین دندان ها هم قابل نگهداری هستند . شاید درمان ریشه و ترمیم و حفظ دندان هزینه داشته باشد اما اگر آینده نگر باشیم ، صرف این هزینه ها از مشکلات بیشتر و پیچیده تر در آینده جلوگیری میکند . به همین دلیل توصیه میشود سالخوردگان مرتب برای معاینه دندانهای خود به دندان پزشک مراجعه کنند .
مراحل ساخت دندان مصنوعی
دندان مصنوعی عموما توسط دندانساز تجربی ساخته می شود.
- ابتدا یک قالب اولیه از دندانهای شما با استفاده از ابزار مخصوصی که برای بیماران بیدندان طراحی شده است و ماده نرمی به نام آلژینات، تهیه میشود.
- قالب اولیه اختصاصی برای دهان بیمار ساخته میشود.
- قالب تهيه شده با استفاده از ماده PVS يا پلياتر بهينهسازي و اصلاح ميشود.
- قالب اوليه تهيه شده به آزمايشگاه فرستاده ميشود تا از روي آن قالب اصلي و لبههاي نگهدارنده آن ساخته شود.
- ابعاد قالب اصلي در جهت عمودي و شکل گاز زدن با آن و نيز راحتي آن در دهان تأييد ميشود. شکل ظاهري مناسب و دلخواه براي دندانها و لثه هم در اين مرحله انتخاب ميشود.
- همه اقلام به لابراتوار بازگردانده ميشود. در لابراتوار قالبها نشانهگذاري و بر روي هم سوار ميشود و از روي آن دندانهاي مصنوعي آزمايشي ساخته ميشود و براي امتحان کردن توسط بيمار ارسال ميشود.
- دندانهاي مصنوعي اصلي ساخته می شود. دندانهاي مصنوعي ساخته شده بايد دوباره امتحان شود تا نقايص احتمالي آن مشخص و اصلاح شود.
- دندانهاي مصنوعي در دهان بررسی و تنظيمات لازم را بر روي آن انجام می شود. معمولاً در سه نوبت ديگر شامل ۲۴ ساعت، يک هفته و يک ماه بعد از گذاشتن دندانهاي مصنوعي لازم است دوباره براي معاينه آن به دندانپزشک مراجعه کنيد.
چه مدت طول میکشد تا من به دندانهای مصنوعی خود عادت کنم؟
دندانهای مصنوعی جدید ممکن است تا چند هفته یا حتی چند ماه اول کمی آزار دهنده باشد. غذا خوردن و صحبت کردن با دندانهای مصنوعی جدید هم ممکن است در ابتدا کمی سخت باشد. ممکن است تا وقتی که عضلات گونه و زبان شما به نگه داشتن دندانهای مصنوعی در جای خود عادت کنند، احساس لقی یا شل بودن دندانهای خود را داشته باشید. افزایش ترشح بزاق، احساس کمبود جا در دهان برای زبان و حساسیت یا سوزش بافتهای دهان نیز از دیگر پیامدهای معمول بعد از گذاشتن دندانهای مصنوعی هستند. اگر دندانهای مصنوعی باعث حساسیت و رنجش دهان شما میشود حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
دندانهای مصنوعی تا چه مدت دوام دارد؟
دندانهای مصنوعی هم به مرور زمان دچار سایش و فرسودگی میشود و بعد از گذشت یک دوره زمانی، نیاز به تنظیم مجدد یا ساخت مجدد دندان مصنوعی خواهید داشت. همچنین ممکن است دندانهای مصنوعی فعلی شما مجدداً پایهگذاری شود، یعنی پایه جدیدی برای همین دندانها ساخته شود. دقت کنید که هر چقدر شما پیرتر میشوید، اندازه فک و دهان شما نیز تغییر میکند و این تغییرات باعث لق شدن دندانهای مصنوعی خواهد شد. در نتیجه، جویدن غذا هم برای شما سخت میشود و یا لثههایتان آسیب میبیند. بنابراین شما باید حداقل سالی یک بار برای معاینه دندانهای مصنوعی و انجام اصلاحات لازم بر روی آنها به دندانپزشک مراجعه کنید.
کنترل عفونت هدف اصلی درمان است. نوع و تعداد جلسات درمان به شدت بیماری لثه بستگی دارد. در هر حال شرط لازم داشتن دندانها و لثههای سالم رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت روزانه در منزل است.
جرمگیری عمیق (اسکیلینگ و روت پلنینگ)
دندانپزشک با انجام عمل جرمگیری عمیق به روشی به نام اسکیلینگ و روت پلنینگ پلاک روی دندان را از بین میبرد. اسکیلینگ در واقع تراشیدن جرم از بالا و زیر خط لثه یا خط رویش دندان است؛ در روت پلنینگ نیز لکههای مقاوم روی ریشه دندان در محل جمع شدن جرم و همچنین باکتریهای عامل بیماری از بین برده میشود.

جرمگیری عمیق با لیزر
لیزر در بعضی موارد برای پاک کردن پلاک و جرم بهکار برده میشود. این عمل در مقایسه با روشهای قدیمی جرمگیری خونریزی، ورم و ناراحتی کمتری دارد.
دارو
دندانپزشکان معمولاً در صورت انجام جرمگیری عمیق دارو تجویز میکنند، اما توجه داشته باشید که این درمان ترکیبی همواره جایگزین جراحی نمیشود. دندانپزشک با توجه به شدت پیشرفت بیماری و بنا به تشخیص خود انجام جراحی را توصیه میکند.
جراحی
اگر مشکلات دندان مصنوعی بیش از حد باشد، جراحی لثه در صورت ضرورت به شکل زیر انجام میشود.
جراحی برداشتن بافت لثه
چنانچه پس از جرمگیری عمیق و مصرف همزمان دارو همچنان التهاب وجود داشته باشد و عمق پاکتها زیاد باشد، انجام جراحی ضرورت مییابد. دندانپزشک جرمهای انباشته شده در پاکتهای عمیق را در جراحی برداشتن بافت لثه برمیدارد یا عمق پاکت را کاهش میدهد تا رعایت بهداشت و تمیز نگهداشتن ناحیه برای بیمار و متخصص راحتتر شود. لثه در این جراحی متداول عقب زده و بلند میشود تا دندانپزشک بتواند جرم را خارج کند. سپس لثهها بخیه زده میشود تا بافت به خوبی دور دندان را بگیرد. لثهها پس از جراحی التیام مییابد و محکمتر دور دندان را میگیرد. دندانها نیز گاهی پس از عمل بلندتر به نظر میرسد.

پیوند بافت و استخوان
دندانپزشک علاوه بر جراحی برداشتن بافت لثه عملهای دیگری را برای بازسازی استخوان یا بافت لثه تحلیل رفته در اثر ابتلا به بیماریهای لثوی پیشنهاد میدهد. در عمل پیوند استخوان با قرار دادن استخوان سنتزی مصنوعی یا طبیعی در ناحیه تحلیل رفته به رشد استخوان کمک میشود. تکنیکی موسوم به بازسازی هدایت شده لثه گاهی در کنار پیوند استخوان انجام میشود که در آن تکه کوچکی از ماده توری مانند بین استخوان و بافت لثه قرار داده میشود تا از رشد لثه در ناحیه طبیعی قرارگیری استخوان جلوگیری شود و این امکان فراهم آید که استخوان و بافت پیوندی مجدد رشد کند. فاکتورهای رشد یعنی پروتئینهای موثر در رشد طبیعی مجدد استخوان نیز به کار برده میشود. چنانچه بافت لثه تحلیل رفته باشد، دندانپزشک یا متخص لثه پیوند بافت نرم را پیشنهاد میدهد که در آن ماده سنتزی یا بافت گرفته شده از دیگر نقاط دهان برای پوشاندن ریشههای نمایان شدهی بدون پوشش بهکار برده میشود.

سوالات متداول
دندانهای مصنوعی هم به مرور زمان دچار سایش و فرسودگی میشود و بعد از گذشت یک دوره زمانی، نیاز به تنظیم مجدد یا ساخت مجدد دندان مصنوعی خواهید داشت. همچنین ممکن است دندانهای مصنوعی فعلی شما مجدداً پایهگذاری شود، یعنی پایه جدیدی برای همین دندانها ساخته شود. دقت کنید که هر چقدر شما پیرتر میشوید، اندازه فک و دهان شما نیز تغییر میکند و این تغییرات باعث لق شدن دندانهای مصنوعی خواهد شد.
چنانچه پس از جرمگیری عمیق و مصرف همزمان دارو همچنان التهاب وجود داشته باشد و عمق پاکتها زیاد باشد، انجام جراحی ضرورت مییابد. دندانپزشک جرمهای انباشته شده در پاکتهای عمیق را در جراحی برداشتن بافت لثه برمیدارد یا عمق پاکت را کاهش میدهد تا رعایت بهداشت و تمیز نگهداشتن ناحیه برای بیمار و متخصص راحتتر شود. لثه در این جراحی متداول عقب زده و بلند میشود تا دندانپزشک بتواند جرم را خارج کند.