
افرادی که به تازگی والد شدهاند معمولا در برخورد با مشکلات کودکان نگران میشوند. به همین دلیل به محض مشاهده اولین نشانههای التهاب به این سوال میپرسند که برای آفت دهان کودک چی خوبه و چه کارهایی باید انجام دهند. در اینجا قصد داریم تا به شما علائم و راهکارهای رسیدگی به آفت دهان کودکان را معرفی کنیم.
آفت دهان نوزاد چه علائمی دارد؟
قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که برای آفت دهان کودک چی خوبه، باید ببینیم که آفت چه نشانههایی دارد. در نوزادان و کودکان آفت معمولا با علائم زیر ظهور پیدا میکند:
- وجود قرمزی داخل دهان
- ایجاد اگزمای پوستی روی بخشهایی که پوشک میشود
- عدم تمایل به خوردن شیر
- بیقراری و کلافهبودن بچه
- وجود نقطههای سفید رنگ روی دهان و زبان کودک
- مشاهده خونریزی از زخمهای داخل دهان
البته در مواردی ممکن است کودکان هیچ علائمی نداشته باشند و به همین دلیل نمیتوانید به راحتی متوجه آفت در دهان آنها شوید.

دلایل آفت دهانی کودکان چیست؟
برخی تصور میکنند که علت به وجود آمدن آفت در دهان کودکان این است که جسم خارجی کثیفی را داخل دهان خود قرار دادهاند. این در حالی است که دلایل مختلفی برای بروز آفت در دهان کودکان گزارش میشود. نکته مهم برای انتخاب روش درمان خانگی مناسب این است که بدانید علت به وجود آمدن آن چه بوده است.
- بروز عفونت از طریق باکتری: اگر آفت دهان کودک به دلیل وجود باکتری باشد، احتمالا تب، ورم و درد گلو را تجربه کند. این آفتها یا به دلیل ایمپتیگو (عفونت پوستی) یا به دلیل باکتری استرپتوکوکی ایجاد میشوند. عفونتهای باکتریایی قابل انتقال بوده و احتمالا کودک شما در تماس مستقیم با یک فرد مبتلا بوده است.
- ایجاد عفونت قارچی: یکی از شایعترین انواع آفتها در کودکان از نوع قارچی هستند. در این شرایط روی زبان، سقف یا گونهها از داخل سفید میشوند. این ضایعههای سفید رنگ هنگام نوشیدن یا خوردن غذا دردآور هستند. اگر کودک سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد، این مشکل بیشتر در او به وجود میآید.
- بروز عفونت با منشا ویروس: یکی از دلایلی که در دهان کودکان آفت ایجاد میشود، ویروس است. در این صورت هرگونه تماس مستقیمی اگر با محل آفت یا مایعات دهان کودک داشته باشید، این ویروس به شما هم منتقل میشود. نکته مهم در درمان آفت با منشا ویروس استفاده از داروهای ضد ویروسی است.
- واکنشهای آلرژیک در بدن: واکنشهای آلرژیک در بدن به شکلهای مختلفی به وجود میآیند. بعضی از این واکنشها با بروز برجستگیهای کوچک و بزرگ داخل دهان قابل مشاهده هستند. اگر کودک به بعضی از میوهها، ادویهها یا آجیلها حساسیت داشته باشد، درگیر آفت آلرژیکی میشود.
- وجود بیماری خودایمنی: بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس یا ام اس بخشهای مختلف بدن را درگیر میکنند. بنابراین در بخشهای مختلف بدن زخمهای دردناکی مشاهده میشود. یکی از این نقاط در محدوده دهان بوده که آفتهای زیادی در آن مشاهده میشود.
- وارد شدن ضربه به دهان کودک: اگر کودک در اثر تصادف، دعوا با همسالان یا خوردن زمین ضربهای به دهانش وارد شود، ممکن است علت ایجاد آفت در دهان شود.
درمان های خانگی آفت دهان نوزاد
به این دلیل که بعضی از والدین تمایلی به استفاده از روشهای شیمیایی ندارند، میتوانید با مشورت پزشک متخصص از درمان خانگی آفت دهان کودکان مانند شست و شو با سرکه سیب، دهانشویه های ضد باکتری یا ترکیب آب و نمک کمک بگیرید.
در ادامه هر یک از این روشها را بیشتر بررسی میکنیم.
شربت دیفن هیدرامین
شربت دیفن هیدرامین یکی دیگر از روشهای درمان خانگی برای آفت کودکان است. البته باید با مشورت پزشک مصرف شده و در مواردی شاید نیاز باشد تنها شربت قرقره شود. با این حال استفاده صحیح از آن در روند بهبودی سرعت زیادی ایجاد میکند.
سرکه سیب
خوردن سرکه سیب برای کودکان مناسب نیست زیرا معده را تحریک میکند. با این حال اگر کودک شما همکاری کرد میتوانید مقداری سرکه سیب را روزانه برای شستشوی دهان در اختیار او قرار دهید. بعد از شستشو نیز بهتر است تا 30 دقیقه کودک چیزی نخورد.
کمپرس سرد
اگر به عنوان یک تازه والد میپرسید که برای آفت دهان کودکان چی خوبه، باید بگوییم سرد کردن زخم یکی از بهترین روشها است. در این حالت باید با نوشیدن مایعات خنک و استفاده از کمپرس سرد درد حاصل از زخمها را کاهش داده و سرعت بهبود را افزایش دهید.
دهانشویه ضد باکتری
اگر آفتها از نوع باکتریایی باشند، با استفاده از دهانشویههای ضد باکتری میتوان وجود میکروبها را کاهش داد. علاوه بر این، زخمهای حاصل از آفت سریعتر بهبوبد پیدا میکند.
آب و نمک
یک درمان خانگی دیگر برای آفت دهان کودکان شستشوی دهان با آب و نمک است. با ترکیب کردن یک قاشق چایخوری نمک با یک لیوان آب گرم میتوانید در دسترسترین محلول را تولید کنید. برای از بین بردن اثرات آفت باید روزی 2 تا 3 بار از این محلول استفاده کنید.

ژل های بی حس کننده موضعی
در پاسخ به این سوال که برای آفت دهان کودک چی خوبه، استفاده از ژلهای بی حس کننده موضعی توصیه میشود. البته این ژلها در صورتی باید مصرف شوند که مطمئن هستید کودک آن را نمیخورد و فقط برای چند دقیقه داخل دهان خود نگه میدارد.
برای آفت دهان کودکان چی خوبه؟
بسیاری از والدین میپرسند که برای آفت دهان کودک چی خوبه و در این دوره چه مواد غذایی باید مصرف کند. نکته مهم اجتناب از مصرف غذاهای تند، شور و داغ است. علاوه بر این، میتوانید این مواد خوراکی را به کودک خود بدهید:
- ماکارونی نرم و بدون ادویه
- لوبیا پخته
- سبزیجات پخته
- پوره سیب زمینی
- برنج نرم
- تخم مرغ آبپز و لبنیات

با استفاده از روشهای خانگی درمان آفت دهان کودک میتوانید نه تنها جلوی سرعت پیشرفت این ضایعه را بگیرید که وضعیت زخمهای فعلی را بهبود دهید. در صورتی که این آفتها طی چند روز برطرف نشدند، باید به پزشک مراجعه کنید.