برای محافظت از دندان ها، همانطور که می دانید روش های زیادی ابدا شده و یکی از آن روش ها میناکاری دندان است. این روش معمولا برای جلوگیری از پوسیدگی دندان استفاده می شود و همچنین در ترمیم و محکم کردن دندان ها نقش خوبی را ایفا می کند. ما در این مقاله سعی می کنیم درباره روش میناکاری توضیحات لازم مانند دلایل استفاده از این روش یا راه های مراقبت از آن می پردازیم.
فهرست مطالب
- مینای دندان چیست؟
- چرا مینای دندان مهم است؟
- آیا مینای دندان دوباره رشد میکند؟
- علائم فرسایش مینای دندان چیست؟
- چه عواملی باعث فرسایش مینای دندان میشود؟
- میناکاری دندان چیست؟
- میناکاری دندان چگونه است؟
- دلایل استفاده از مینا کاری دندان چیست؟
- معرفی ترفندهایی برای تقویت مینای دندان
- سخن پایانی و سوالات متداول
مینای دندان چیست؟
همانطور که مطلع هستید هر دندان از بخش های مختلفی تشکیل شده است؛ اصلی ترین بخش که به عنوان محافظ دندان ها عمل می کند مینای دندان نام دارد. به طور طبیعی مینای دندان از ماده معدنی هیدروکسی آپاتیت و برخی مواد معنی دیگر در مقدار کمتر تشکیل شده است و سخت ترین قسمت بدن می باشد. این ماده به صورت یک پوشش کامل روی دندان ها وجود دارد و از آنها در برابر سرما، گرما و عوامل دیگر محافظت می کند.
چرا مینای دندان مهم است؟
مینا از نواحی داخلی و شکنندهتر دندانهای شما که به عاج و پالپ معروف هستند محافظت میکند. این اولین و مهمترین خط دفاعی در برابر پوسیدگی دندان است. اگر مینای دندان آسیب دیده باشد، ممکن است حفره، حساسیت به دما و حتی عفونت دندان ایجاد شود.
برای محافظت از مینای دندان لازم است دو بار در روز از نخ دندان و مسواک استفاده کنید، در غیر این صورت ممکن است مینای دندان از بین رفته و منجر به مشکلات دندانی زیر میشود:
- پوسیدگی دندان: لایههای مینای دندان ممکن است فرسایش یافته و باعث پوسیدگی دندان شود. علائم پوسیدگی دندان شامل حساسیت بیشتر، درد یا بوی بد دهان است. درمانها شامل پر کردن، درمان ریشه و کشیدن دندان میشود.
- دندانهای ترک خورده: با از بین رفتن مینای دندان، ممکن است یک ترک کوچک در دندان ایجاد شود. همچنین در صورت آسیب دیدن بخشی از مینای دندان، ممکن است دندان شکسته یا ترک بخورد. به همین خاطر درمان دندان ترک خورده اهمیت بسیاری دارد. یک دندان ترک خورده یا شکسته ممکن است نیاز به چسباندن با چسبهای مخصوص یا درمان ریشه داشته باشد.
- تغییر رنگ: مینای دندان برای رنگ دندان شما مهم است. مراقبت نادرست و افزایش سن ممکن است باعث شوند دندانها رنگ سفید خود را از دست داده و به رنگ زرد یا قهوهای تیره یا حتی سیاه درآیند. با درمانهای خانگی میتوانید از تغییر رنگ دندان جلوگیری کنید.
برای اطمینان از سالم بودن مینای دندان و نظارت بر علائم پوسیدگی، لازم است علاوه بر مراقبت در منزل، برای معاینات سالیانه نیز به دندانپزشک مراجعه کنید.
آیا مینای دندان دوباره رشد میکند؟
به هیچ عنوان نمیتوان مینای دندان را به طور طبیعی یا مصنوعی بازسازی کرد. اما میتوان با استفاده از فرآیند معدنی سازی مجدد، مینای دندان را با استفاده از روشهای تقویتی طبیعی بهبود بخشید. به هر حال نمیتوان از فرسایش مینای دندان جلوگیری کرد، زیرا بخشی اجتناب ناپذیر از روند پیری است، بنابراین شما تنها میتوانید آنچه از مینای دندان باقی مانده است را حفظ کنید. اگر دندان شما به هر دلیلی دچار پوسیدگی شده و مینای دندان از بین رفته است، دندانپزشک میتواند با روشهای زیر از باقی مانده مینای دندان محافظت کند:
- استفاده از درزگیرها و چسباندن روی مینا
- پیچاندن قطعات مخصوص به دور دندانها
- برداشتن دندان شکسته یا پوسیده و قرار دادن ایمپلنت دندان
از آنجایی که مینای دندان نمیتواند به خودی خود رشد کند، زیرا هیچ سلول زندهای در مینای دندان وجود ندارد؛ بهترین راه این است که مشکلات ناشی از آسیب به مینا را حرل کرده و بیشتر بر مراقبت از دندانها تمرکز کنید. به این ترتیب از مینای دندان محافظت شده و از پوسیدگی بیشتر دندان جلوگیری میشود.
علائم فرسایش مینای دندان چیست؟
علائم فرسایش این بخش از دندان بسته به مرحله و شدت فرسایش میتواند متفاوت باشد. برخی از علائم ممکن است شامل موارد زیر باشند:
داشتن حساسیت
به برخی از غذاها (مانند شیرینی ها) و دمای غذاها (گرما یا سرما) ممکن است باعث ایجاد درد در مراحل اولیه فرسایش مینا شود.
تغییر رنگ
از آنجا که سطحی ترین لایه دندان مینا است، و زیر آن عاج دندان قرار دارد، یکی از علایم فرسایش مینا میتواند تغییر رنگ دندان و ظاهر شدن عاج باشد.
ترک برداشتن دندان و یا شکسته شدن آن
لبههای دندان ها به دلیل فرسایش مینای دندان، خشن تر، نامنظم و فشردهتر می شوند.
حساسیت شدید و دردناک
در مراحل بعدی فرسایشمینایدندان، دندان ها به دما و شیرینی بسیار حساس میشوند.
فرورفتگی
ظاهر شدن تورفتگی هایی روی سطح دندان.
چه عواملی باعث فرسایش مینای دندان میشود؟
فرسایش دندان وقتی اتفاق می افتد که اسید و یا یک محیط اسیدی مینای دندان را از بین ببرند. فرسایش مینایدندان میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- مصرف زیاد نوشابهها (نوشابه ها حاوی مقادیر بالایی از اسیدهای فسفریک و سیتریک هستند)
- نوشیدنیهای حاوی برخی آب میوهها
- کاهش تولید و ترش بزاق و خشکی دهان
- داشتن رژیم غذایی پر از قند و نشاسته
- داشتن بیماری ریفلاکس اسید (GERD)
- بروز برخی از مشکلات دستگاه گوارش
- مصرف برخی از داروها (مانند آسپرین، آنتیهیستامینها)
- ژنتیک و مشکلات ارثی
- عوامل محیطی (مانند اصطکاک و دندان قروچه، سایش و استرس و خوردگی)
میناکاری دندان چیست؟
دندان های طبیعی به صورت عادی پوشش هایی بر روی خودشان دارند تا از سرما و گرما یا بلاهای این چنینی محافظت کند. زمانی که این پوشش از بین برود شما با نوشیدن یا خوردن غذا یا مایعات سرد و گرم درد در ناحیه دندان های خود حس می کند و همچنین بهتر است بدانید که این پوشش دندان قوی ترین ماده معدنی در کل بدن یک انسان است. حال زمانی که شما احساس تغییر رنگ، درد و یا حساسیت کردید باید بدانید که مینا های دندان شما در خطر است و باید به محافظت از مینا های دندان پرداخت، یکی از بهترین روش های ترمیم مینا های دندان، روش میناکاری دندان است.
دندان ها در سلامت و زیبایی ما نقش بسیار مهمی دارند و اگر از آنها به خوبی مراقبت نشود می تواند در بعضی از موارد ما را از خوردن بعضی از غذاها برای محافظت از سلامتی دندان منع کند. همانطور که گفته شد، میناهای دندان در حفظ سلامت بدن و مقاومت دندان نقش بسیار مهمی دارد، اگر نشانه هایی از خرابی میناهای دندان مشاهده کردید باید به ترمیم آن بپردازید و موثرترین روش میناکاری دندان است.
میناکاری دندان چگونه است؟
از آنجایی که دندان ها از مهم ترین اعضای بدن در زیبایی و سلامت شناخته می شوند، متخصصان این رشته نیز با ارائه راه کاری متنوع با میناکاری دندان به مراجعین کمک می کند که عبارتند از:
میناکاری دندان برای مشکلات سطحی
در صورتی که با مشکلاتی سطحی مواجه شوید و تنها بخش کوچکی از مینای دندان شما آسیب دیده باشد؛ متخصصین با ارائه راه کاری هایی به میناکاری دندان می پردازند. از این روش برای اصلاح عیب های جزئی مانند ناهمواری یا روی هم قرار گرفتن دندان ها و غیره استفاده می شود و معمولا بدون درد و سریع است.
معمولا همراه با میناکاری دندان از سایر اقدامات مانند سفید کردن دندان ها، استفاده از کامپوزیت ونیر و باندینگ دندان نیز انجام می شود.
- کامپوزیت ونیر در میناکاری دندان
کامپوزیت ها که از جنس رزین تولید می شوند به وسیله یک چسب قوی توسط دندان پزشک روی دندان ها قرار داده می شوند. استفاده از این روش مزایا و معایبی دارد اما به طور کلی این روش برای حل مسائلی مانند ساییدگی دندان ها، وجود فاصله میان دندان ها، رفع تراشیده شدن دندان ها، ترمیم کوتاهی یا شکستگی دندان و غیره استفاده کرد. با این حال این روش برای ایجاد تغییرات اساسی در لبخند و شکل دهان مناسب نیست و تنها نقص هایی که در دندان ها وجود دارد پوشش می دهند.
همچنین ممکن است کامپوزیت ونیر با گذشت زمان تیره شده و لکه هایی روی آن ایجاد شود اما به طور کلی هفت الی ده سال عمر می کنند و پس از آن می توانید به راحتی جهت تعویض اقدام کنید.
انجام کامپوزیت و میناکاری دندان با استفاده از موادی بر پایه رزین یا همان ونیر معمولا تنها به یک جلسه دندان پزشکی نیاز دارد و پیوند آن با نور لیزری و چسب مخصوص انجام می شود.
- باندینگ دندان
باندینگ نیز از دیگر روش های ترمیم یا میناکاری دندان است که در آن برای پر کردن قسمت های خالی از لایه های مینای دندان اقدام می کنند. باندینگ معمولا از جنس کامپوزیت بوده و در کم ترین زمان به دندان ها می چسبد. همچنین از باندینگ برای ترمیم دندان های شکسته شده، دندان های دچار لب پریدگی، نیازمند به تغییر شکل و اندازه یا رفع مشکل در فاصله دندان ها استفاده کرد. این روش در مقایسه با دیگر راه کارها ارزان بوده و برای رفع برخی مشکلات کارآمد است.
استفاده از روکش یا تاج دندان
در صورتی که دندان های شما به شدت آسیب دیده باشند یا با پوسیدگی های شدید مواجه شوید ممکن است دندان پزشکان توصیه کنند از این روش برای ترمیم و میناکاری دندان ها استفاده کنید. از تاج دندان برای ترمیم آسیب های شدید (مثلا پوسیدگی یا از بین رفتن مینای دندان به طور کامل) استفاده می شود.
در این روش پزشکان معمولا به طور کامل مینای دندان را تراشیده و با تهیه قالب یا اسکن از دندان ها، با استفاده از مواد مختلفی مانند طلا یا سرامیک با کمک متخصصان در آزمایشگاه دندان پزشکی تاج دندان را می سازند.
دلایل استفاده از مینا کاری دندان چیست؟
همانطور که گفته شد و همه می دانیم، دندان ها یکی از مهمترین اعضای بدن می باشند که نه تنها در زیبایی، بلکه در گوارش ما هم تاثیر دارند. اگر غذایی به خوبی جویده نشود، یا به دلیل عدم سلامت دندان از خوردن ماده غذایی محروم باشیم همگی در سلامت ما اثرگذار خواهد بود.
حفظ مینای دندان، حفظ سلامت و استحکام دندان و سلامت بدنی می باشد از این رو در صورت بروز مشاهده آثار از بین رفتن مینای دندان باید به تقویت آن پرداخت. مینا کاری دندان یکی از موثرترین راهکارها می باشد.
معرفی ترفندهایی برای تقویت مینای دندان
برای اینکه دندانهای سالمی داشته باشید و مینای دندان خود را در شرایط خوبی نگه دارید، پیشنهاد میکنیم از ترفندهای اساسی زیر استفاده کنید:
از خوردن غذاها و نوشیدنیهای شیرین پرهیز کنید.
ممکن است در ابتدا بسیار سخت باشد، به خصوص اگر عاشق شیرینی هستید، زیرا کنار گذاشتن این غذاها بسیار سخت است. به هر حال مواد غذایی شیرین به تغذیه باکتریها در دهان کمک کرده و به اسیدهایی تبدیل میشوند که مینای دندان را نرم و فرسوده میکنند. اما، اگر نمیتوانید مصرف مواد غذایی شیرین را محدود کنید، همیشه بهتر است غذاهایی با شیرینی طبیعی استفاده کرده که حاوی قند کمتری هستند. اگرچه این مواد نیز میتوانند حاوی اسیدهایی باشند که به مرور زمان مینای دندان را از بین میبرد، بنابراین در مصرف آنها نیز نباید زیاده روی نمایید.
برای محافظت از مینای دندان غذای حاوی کلسیم بخورید.
شما باید رژیمی داشته باشید که به تقویت مینای دندان کمک کرده و با اسیدهای موجود در دهان که میتواند منجر به حفره میشود مقابله کند. غذاهای غنی از کلسیم نباید در رژیم غذایی شما کم باشد، زیرا آنها به قوی نگه داشتن دندانها و استخوانها کمک میکنند. به همین دلیل، مواد غذایی مانند شیر، پنیر یا هر مشتقات لبنی میتوانند به محافظت و استحکام مینای دندان کمک کنند.
از مسواک زدن شدید خودداری کنید.
اگر خیلی سریع و شدید مسواک بزنید، ممکن است به زودی مینای دندان شما از بین برود. به همین دلیل، بهتر است از یک برس با موهای نرم و زاویه تقریباً 45 درجه نسبت به لبه لثه استفاده کنید. همیشه باید حرکات کوتاه و صاف به جلو و عقب انجام دهید. از اعمال نیروی زیاد با مسواک خودداری کنید، زیرا به جای مراقبت از مینای دندان، ممکن است به دندانهای شما آسیب جدی برسد.
از فلوراید استفاده کنید.
برای تقویت مینای دندان و کمک به ترمیم مراحل اولیه پوسیدگی دندان، فلوراید کمک بزرگی خواهد کرد (فلوراید تراپی). این ماده معدنی است که دندانها را در برابر اسیدهایی که از غذا و باکتریها به وجود میآیند بسیار مقاوم تر میکند. به همین دلیل وقتی برای خرید خمیردندان میروید، باید مطمئن شوید که خمیر دندان به میزان کافی حاوی فلوراید باشد. استفاده از این نوع خمیردندان از زمان رویش اولین دندان تا پایان عمر توصیه میشود.
رفلاکس را کنترل کنید.
اگر از سوزش سر دل شدید یا ریفلاکس معده رنج میبرید، این میتواند باعث خروج اسیدهای معده به داخل دهان شود. این اسیدها میتوانند در معده باعث فرسایش مینای دندان شده و باعث شوند دندانها محافظت طبیعی خود را از دست بدهند.
استفراغ مداوم یکی دیگر از تهدیداتی است که برای مینای دندان وجود داشته و باید از آن اجتناب کرد. به طور کلی، اگر از بیماریهای دستگاه گوارش رنج میبرید، بهتر است در اسرع وقت آنها را درمان کرده تا از هر نوع ناراحتی و آسیب به مینای دندان جلوگیری کنید.
از خشکی دهان جلوگیری کنید.
به خاطر داشته باشید که بزاق وظیفه از بین بردن مواد غذایی و باکتریهایی را دارد که میتوانند باعث پوسیدگی دندان شوند. بزاق همچنین مسئول مبارزه با اثرات منفی اسیدها بر روی دندانهای شماست، بنابراین به ترشح بزاق و جلوگیری از خشکی دندان همیشه توجه داشته باشید. برای جلوگیری از خشکی دهان به طور مرتب آب بنوشید تا همیشه دهان خود را تمیز و مرطوب نگه دارید. مصرف نوشیدنیهای شیرین به هیچ وجه توصیه نمیشود، زیرا برای محافظت از دندان، آب باید کاملاً طبیعی و خالص باشد.
دندان قروچه نکنید.
دندان قروچه عادتی است که در طول شب هنگام خواب بسیار رایج است. دندان قروچه ممکن است به مرور زمان مینای دندان را از بین برده و عواقب جدی برای دندانهای شما به دنبال داشته باشد. به هر حال اگر به طور مداوم دچار دندان قروچه میشود، بهتر است از محافظهایی برای دندانهایتان استفاده کنید که از سایش آنها جلوگیری میکند.
به دندانپزشک مراجعه کنید.
مهم ترین نکته برای مراقبت از مینای دندان این است که حداقل سالی یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر دندانهای شما دچار پوسیدگی شده یا دندان قروچه میکنید، متخصص میتواند با تشخیص صحیح از مینای دندان محافظت کرده و سلامت دندانهای شما را تضمین کند. به یاد داشته باشید که با مراجعه منظم به دندانپزشک لبخندی سالم تر و زیباتر خواهید داشت.
سخن پایانی
شما در این مقاله با میناکاری دندان آشنا شدید. همچنین از اهمیت مینای دندان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
این عمل برای ترمیم و محکم کردن دندان ها نقش بسیار خوبی را ایفا می کند.
متاسفانه هیچ راهی برای بازگرداندن این لایه محافظ وجود ندارد. لایه مینا سلولهای زنده ندارد بنابراین نمی تواند خود را ترمیم و بازسازی کند. در نتیجه هر گونه آسیبی که به آن وارد شود دائمی خواهد بود. نگران نباشید، اگر چه شما نمی توانید مینای فرسایش یافته را بازگردانید یا جایگزین کنید اما می توانید از مینا کاری دندان استفاده کنید. مینا کاری دندان یکی از روش های ترمیم و مقاوم سازی دندان می باشد. با استفاده از روش های مینا کاری دندان می توان از پوسیدگی دندان جلوگیری به عمل آورد.