تکنولوژی دندانپزشکیدرمان‌های دندانعلم دندانپزشکی

کراودینگ دندان‌ها چیست؟ آشنایی با درمان شدید نامرتبی دندان ها

نامرتبی شدید دندان‌ها یکی از شایع ترین ناهنجاری های دندانی به نام کراودینگ دندان ها است. در این شرایط دندان های بیمار به طور ناخواسته هرکجا که خواسته‌اند در دهان بیمار رشد کرده و باعث شلوغی بیش از حد و نا منظمی شدید می‌شوند که در زبان انگلیسی Crowding نیز خوانده می‌شود. یکی از سوالاتی که بیماران را درگیر می‌کند این است که چرا دندان های من به هم ریخته است؟ آیا می‌توان از پلاک ارتودنسی متحرک برای درمان آن اسفاده کرد؟ بهترین راه برای درمان این دندان های نامنظم که متراکم تر و نامنظم تر می‌شوند چیست؟ برای درمان این دندان های نامرتب به چه کسی مراجعه کنم و هزینه درمان کراودینگ چقدر است؟


فهرست مطالب


کراودینگ دندان چیست؟

کراودینگ به نامرتب و در هم بودن دندان ها گفته می شود که وجود این مسئله سبب اختلال در زیبایی ظاهر و بعضی از عملکرد های دهان بیمار می شود. اگر چه این مشکل مدل های مختلفی دارد اما قابل درمان می باشد.

کراودینگ هنگامی پدید می آید که میان فضای قوس دندانی و فضای مورد نیاز برای رشد دندان ها تعادل وجود نداشته باشد. از مهم ترین دلایل اتفاق افتادن کراودینگ می توان به : اندازه کوچک قوس دندانی، عرض زیاد دندان ها و اختلال های تکاملی هنگام رویش دندان ها ، اشاره کرد .به صورت کلی در مواردی که فضای مورد نیاز برای رشد دندان ها از فضای موجود بیشتر باشد دندان ها وادار می شوند تا رویش خود را در وضعیت نا مرتبی انجام دهند که درنتیجه کراودینگ پدیدار می شود.

کراودینگ دندان‌ها

ازدحام و نامرتب بودن دندان ها می تواند حفظ سلامت دندان ها و سلامت لثه ها را با مشکل رو به رو کند. با شلوغ بودن دندان ، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور منظم انجام نمی شود که این اتفاق می تواند به بیماری لثه و خونریزی کردن لثه ها ختم شود.افزون بر موارد بیان شده کراودینگ در بعضی موارد می تواند سبب ساییدگی نا هموار و یا خرد شدن دندان ها شود.

شاید این مطلب جذاب باشد
ارتودنسی فانکشنال را بشناسید

معرفی انواع کراودینگ دندان ها

این نوع بیماری خود به 2 گروه مختلف تقسیم بندی می‌شود که میخواهیم در این مقاله آنها را شرح دهیم با ما همراه باشید.

کراودینگ ارثی :

کراودینگ ارثی زمانی پدید می آید که تعادل نداشتن اندازه فک و دندان ها به دلایل ارثی مرتبط باشد . ارثی بودن کراودینگ می تواند در پدر و مادر وجود نداشته باشد و از ترکیب دو مورد مناسب یک مورد نا مناسب درست شده باشد . برای درک بهتر مطلب ، موضوع را این گونه بیان می کنیم که مادر دندان های کوچک و فک کوچکی داشته باشد و هیچ مورد نا منظمی دندانی هم در دهان او دیده نشود ، در مقابل پدر هم از دندان های بزرگ و فک بزرگ برخوردار باشد و در عین حال در دندان های او هم هیچ مشکل کراودینگی رویت نشود  ، اما فرزند فک کوچک را از مادر و دندان های بزرگ را از پدر به ارث باشد و با این شرایط در نهایت یک کراودینگ ارثی ظاهر می گردد.

کراودینگ اکتسابی : 

در کراودینگ اکتسابی نا منظمی واقعی میان اندازه قوس دندانی و دندان ها وجود ندارد ، اما شرایط محیطی قوس دندانی را کوچک می سازد ، برای مثال کشیده شدن زود تر از زمان طبیعی آخرین دندان شیری باعث می شود مولر های دائمی به سمت جلو حرکت کنند و سبب کوتاه شدن قوس دندانی شوند.از آن جا که قوس دندانی از سن پنج سالگی رشد خود را متوقف می کند این کاهش غیر قابل جبران به شمار می آید و در نتیجه کراودینگ رخ می دهد.کراودینگ اکتسابی اهمیت حفظ دندان های شیری را به خوبی ثابت می کند .

شاید این مطلب جذاب باشد
ایمپلنت دندان چیست؟ راهنمای جامع از صفر تا صد

همچنین به غیر از کراودینگ اکتسابی و ارثی موارد زیر هم می توانند باعث رخ دادن کراودینگ دندانی شوند ، که عبارتند از :

  • عادت های بد: منظور از عادت های بد عمل هایی چون : مکیدن انگشت ، زبان یا ناخن است که می توانند سبب شلوغی دندان و رخ دادن کراودینگ شوند.
  • تغذیه ضعیف: برنامه غذایی ضعیف هم می تواند باعث رشد نکردن فک شود.
  • دندان های اضافی: بعضی از افراد دندان های زیادی دارند ، پس داشتن دندان های اضافی هم می تواند منجر به شلوغ شدن دندان ها و کراودینگ شود .

بررسی دلایل ایجاد کراودینگ دندان ها و درمان آن‌ها

اگر شما دچار کراودینگ دندان اکتسابی یا ارثی هستید بهتر از هر چه سریع تر به کلینیک یا متخصص دندانپزشک مراجعه نمایید. البته باید به این نکته توجه کنید اگر در سنین کودکی متوجه شدید که کودک شما دچار این عارضه و ناهنجاری می باشد باید به کلینیک یا متخصص دندانپزشک کودک مراجعه نمایید. درمان کرادینگ دندان ها معمولاً به روش های کشیدن دندان ،ارتودنسی یا جراحی فک انجام می‌شود.

۱- ارتودنسی

اگر شما بخواهید از روش ارتودنسی برای از بین بردن کرادینگ دندان های خود استفاده نمایید، باید به متخصص ارتودنس کار مراجعه نمایید. متخصص ابتدا با بررسی نمودن دندان های شما اگر نیاز باشد برخی از دندان های شما را می کشد. و پس از آن متخصص اقدام به ارتودنسی کردن دندان های شما می پردازد. ارتودنسی دندان ها باید بین ۶ الی ۱ سال بر روی دندان های شما باقی بماند. هنگامی که ارتودنسی دندان ها برای شما انجام شد نباید از غذاهای سفت چسبنده یا خوراکی هایی مانند: سیب, خیار, هویج استفاده نمایید.

شاید این مطلب جذاب باشد
کاشت ایمپلنت دندان دیجیتال در تهران

۲- کشید دندان

در برخی موارد با کشیدن یک الی دو دندان شما این ناهنجاری و شلوغیه دندان ها از بین می رود و با مرور زمان دندان به جای اصلی خود باز می گردد. البته اگر بخواهید دندان عقل خود را بکشید حتماً باید به یک متخصص با مهارت مراجعه نمایید.

۳- جراحی فک

در صورتی که از روش کشیدن دندان یا ارتودنسی دندان ها نمی توان ناهنجاری کرادینگ دندان ها را از بین برد شما به ناچار مجبور هستید از جراحی فک استفاده نمایید. جراحی فک عمل زیبایی محسوب می شود و هزینه درمانی آن را بیمه قبول نخواهد کرد. جراحی فک نیاز به یک ارتودنسی قبل و بعد از جراحی خواهد داشت حدوداً دوره نقاهت پس از جراحی بین ۳ الی ۴ ماه می باشد.

مهم ترین دلایل بروز اختلال نامرتبی

همان‌طور که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم به دلایلی  اکتسابی و ارثی می توانند باعث به وجود آمدن این نامرتبی دندان ها شود. اما دلایلی دیگر که در ادامه این مقاله به آن اشاره می کنیم می توانند باعث به وجود آمدن این ناهنجاری نیز شوند.

  1. رشد دندان‌ های اضافی در برخی از افراد به صورت مادرزادی تعدادی از دندان های آن‌ها بیشتر از حد استاندارد می باشد. و نکشیدن این دندان اضافی باعث ایجاد اختلال در رشد دندان ها می‌شود.
  2. نداشتن تغذیه مناسب و استفاده از غذا های که ارزش پایینی دارند، باعث جلوگیری از رشد فک و دندان ها می کنند.
  3. ترک نکردن عادات نا مناسب مانند: جویدن ناخن، مکیدن انگشت شست، مکیدن شیشه پستانک در سن ۵ سال به بالا.
  4. به وجود آمدن اختلالاتی در هنگام رشد فک
  5. وجود قوس دندانی بیش از اندازه استاندارد
شاید این مطلب جذاب باشد
چه زمانی لازم است که به دندانپزشک مراجعه کنیم

درمان کراودینگ دندان چگونه می باشد؟

در برخی مواقع با مراجعه به موقع به متخصص دندانپزشک کودکان و نوجوانان می توان از بسیاری از مشکلات و ناهنجاری های پیچیده دهان و دندان در کودکان با هزینه کمتر جلوگیری کرد.

زمانی که والدین برای درمان کراودینگ دندان به متخصص دندانپزشکی اطفال مراجعه می کنند، دندانپزشک برای بهبود کراودینگ عوامل متعددی را بررسی می کند از جمله :

  • سن بیمار
  • میزان نامرتب بودن دندان ها
  • زاویه دندان های قدامی
  • بررسی رابطه فک بالا و پایین نسبت به یکدیگر
  • برجستگی بینی
  • وضعیت چانه بیمار

گاهی دندانپزشک اطفال برای درمان کراودینگ دندان مجبور به کشیدن تعدادی از دندان های کودک می شود، بخصوص در کراودینگ ارثی این موضوع بیشتر اتفاق می افتد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با کراودینگ دندان‌ها آشنا شدید. همچنین از درمان های شدید نامرتبی دندان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

کراودینگ چیست؟

نامرتبی و شلوغی دندان ها که در عامیانه در هم بودن دندان گفته می شود و در انگلیسی Crowding (کراودینگ) می گویند. در عارضه کراودینگ، دندان ها در هر کجا که خواسته اند رشد می کنند. در واقع کراودینگ زمانی ایجاد می شود که بین فضای قوس دندانی و فضای مورد نیاز برای رویش دندانها تناسب وجود نداشته باشد. اگر فضای مورد نیاز از فضای موجود بیشتر باشد دندانها به ناچار در وضعیت نامرتب رشد می کنند و کراودینگ ایجاد میشود.

علت به وجود آمدن کراودینگ چیست؟

کراودینگ دلایل مختلفی دارد؛ ممکن است ارثی و یا اکتسابی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا