تکنولوژی دندانپزشکیدرمان‌های دندانعلم دندانپزشکی

بلیچینگ دندان چیست؟ + بررسی مزایا و معایب بلیچینگ و مراقبت های بعد از بلیچینگ

بلیچینگ دندان (bleaching teeth ) روشی برای سفید کردن موقتی دندان‌هاست که اغلب افراد برای زیبایی و اصلاح لبخند خود استفاده میکنند.دو روش برای انجام بلیچینگ دندان تحت عنوان آفیس بلیچینگ و بلیچینگ خانگی وجود دارد که تاثیر روش آفیس برای گرفتن نتیجه سریعتر بالاتر است و روش خانگی پس از گذشت چند هفته تاثیر خود در سفید شدن دندان را نشان خواهد داد.اما این روش هنگامی نتیجه بسیار مطلوب دارد که از روش آفیس بلیچینگ و بلیچینگ خانگی به صورت همزمان استفاده شود. شما باید شب ها هنگام خواب تری‌ پلاستیکی که در واقع از روی قالب دندان شما در لابراتورا ساخته شده و بین فضاهای خالی مناسب آن ژل بلیچینگ قرار گرفته است را در دهان خود قرار داده و هر روز صبح آن را خارج کنید.


فهرست مطالب


بلیچینگ دندان چیست؟

بلیچینگ دندان یا اصلاح لبخند به شما کمک می نماید دندان های زیباتری داشته باشید و لبخندی زیبا را به دیگران هدیه نمایید. بلیچینگ دندان روشی برای سفید کردن دندان ها می­باشد که در مطب توسط پزشک یا در خانه توسط خود فرد انجام می­شود. سفیدی دندان ها موجب افزایش اعتماد به نفس در افراد می­شود و از آنجایی سفیدی دندان­ها نقش زیادی در زیبایی صورت دارد، بلیچینگ دندان طرفداران زیادی دارد. دندان دارای دو بخش مینا و عاج دندان می­باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درد دندان پر شده هنگام جویدن را بخوانید. مینای دندان روی قسمت عاج قرار گرفته و موجب سفیدی و شفافیت دندان می­شود. با گذشت زمان ضخامت مینای دندان کم شده و باعث می­شود تا رنگ عاج نمایان تر شود.

عوامل مختلفی باعث می­شوند تا رنگ دندان ها سریع­تر زرد شود از جمله:

سیگار کشیدن، عادات بد غذایی، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف بیش از حد نوشیدنی های قندی. حتی ممکن است افرادی که مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده می­کنند، باز هم در اثر عوامل محیطی و مواد غذایی خاصی دچار زردی دندان بشوند و برای رفع این مشکل به پزشک مراجعه کنند. بلیچینگ دندان را میتوان به عنوان یکی از روش های اصلاح طرح لبخند محسوب کرد.

بلیچینگ دندان

در روش بلیچینگ کردن دندان به ساختار دندان چیزی اضافه نمی گردد و مانند وایتکس عمل می کند که به آن سفید کردن شیمیایی می گویند. این روش هم در منزل و هم در مطب دندانپزشک انجام می گیرد ولی در مطب با غلظت بالاتری صورت می گیرد این روش طی 3 الی 4 جلسه صورت می گیرد و بعد از یک هفته نتیجه آن نمایان می شود ولی روش بلیچینگ در خانه بدین صورت است دندانپزشک قالب دندان را می گیرد و وسیله ایی می سازد که به آن تری بلیچینگ می گویند این وسیله مانند دندان ها شفاف می باشد و بیمار هر شب مجبور است است ماده بلیچینگ را درون تری بلیچینگ ریخته و در ناحیه مربوط به هر دندان قرار دهد.

شاید این مطلب جذاب باشد
دیاستما چیست؟ + چه عواملی در ایجاد دیاستما تاثیر گذار هستند؟

این درمان در دندان های زرد شده به خوبی عمل می کند و روی دندان های متمایل به قهوه ای کمتر فرد نتیجه می گیرد و بر روی لکه های خاکستری و بنفش تاثیر ندارد دندان هایی با لکه های آبی رنگ متمایل به خاکستری که در اثر تتراسایکلین به وجود آمده است دشوار بوده و بعد از 6 ماه باز به بلیچینگ شاید احتیاج داشته باشد.

چه زمان دندان های ما به بلیچینگ نیاز دارند؟

  • زرد و قهوه ایی شدن دندان ها به مرور زمان
  • زردی دندان بر اثر نوشیدنی هایی مانند نوشابه گاز دار، کافئین و چایی غلیظ
  • عادت غذایی فرد که باعث زرد شدن دندان های فرد شده اند
  • زرد شدن دندان بر اثر دخانیات از جمله سیگار و قلیان

آیا می توان با مواد موجود در بازار بلیچینگ دندان را انجام داد؟

امروزه پودرهای شیمیایی بسیاری وارد بازار شده که دندان ها را سفید می­کنند ولی عوارض بسیار بدی برای دهان و دندان دارند. همچنین در سال های اخیر محصولاتی در داروخانه ها و سوپرمارکت ها برای سفید کردن دندان، به فروش می­رسد که از طرف دندانپزشکان تایید نمی شود. زیرا این مواد موجب سایش و برداشتن لایه ای از روی مینای دندان می­شوند. البته درباره دندان پزشک تجربی بیشتر بدانید.

چه ماده ای برای بلیچینگ دندان استفاده می شود؟

ماده اصلی که برای بلیچینگ استفاده می­شود، مواد شیمیایی به نام های پراکسید هیدروژن یا پراکسید کربامید است. در مطب از ماده پراکسید هیدروژن استفاده می­شود و ماده پراکسید کربامید برای روش خانگی بکار می­رود. تجویز این دو روش باید زیر نظر دندان­ پزشک زیبایی انجام شود. این مواد به ساختار کریستالی مینا نفوذ کرده و با گذشت زمان رنگ دانه هایی که روی دندان رسوب کرده اند، را اکسید کرده و رنگ عاج دندان نیز روشن تر می­شود. باید توجه داشت که این مواد شیمیایی با لثه و صورت تماس نداشته باشند.

بعد از انجام بلیچینگ دندان بهتر است که یک سری مراقبت هایی انجام داد تا میزان تاثیر این کار بیشتر نمایان شود و در کوتاه مدت به ترمیم و اصلاح نیاز نداشته باشد.

بررسی بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی

در این روش، ماده ی سفیدکننده با غلظت بالا در مدت زمان حدود یک ساعت روی دندان های بیمار قرار داده می­شود. در مطب برای جلوگیری از تماس پراکسیدهیدروژن با لثه، از ژل های محافظ مخصوص استفاده میکنند.

بلیچینگ دندان

بعضی از این مواد به صورت شیمیایی فعال شده و بعضی با نور و برخی نیز با گرما. تفاوت چندانی بین این روش ها وجود ندارد.

شاید این مطلب جذاب باشد
دندان درد کودکان + از دلایل تا درمان خانگی

مراقبت های بعد از بلیچینگ دندان

  1. در ساعات اولیه بعد از بلیچینگ فرد باید لثه خود را با آب گرم تمیز نماید و برای جلوگیری از التهاب لثه خود را باید ماساژ دهد.
  2. از خوردن غذا ها و مواد غذایی حاوی رنگدانه ها تا 24 ساعت اولیه خودداری نمایید و برای داشتن دندان های سفید اگر این مواد به دندان های شما برخورد نمود بهتر از به شستشوی سریع دندان ها اقدام نمایید.
  3. خوردن نوشیدنی هایی مثل چایی پررنگ، قهوه و نوشابه خودداری نمایید.
  4. از غذاهای سرد و اسیدی خودداری نمایید.
  5. بهداشت دهان و دندان خود را حفظ نمایید و تمام اصول بهداشتی را رعایت نمایید.
  6. از مواد دخانیات و کشیدن سیگار و قلیان جلوگیری نمایید.
  7. در چند روز اول از خمیردندان ضد حساسیت استفاده نمایید تا دندان های شما کمتر دچار حساسیت شود و در بروز حساسیت هیچ نگران نباشید برطرف می گردد.
  8. دندان ها را روزی دو بار بشویید.
  9. یک هفته بعد زا بلیچینگ به دندانپزشک خود مراجعه نمایید تا بررسی لازم صورت گیرد.

 غذاهایی که بعد از بلیچینگ دندان می توان استفاده نمود عبارتند از:

  • نوشیدنی های بی رنگ مانند شیر، آب
  • میوه مانند موز و سیب پوست گرفته شده
  • نان سفید
  • لبنیات از جمله ماست سفید، پنیر، خامه
  • برنج سفید، سیب زمینی پخته
  • ماکارونی سفید و سس سفید

بررسی بلیچینگ در خانه

در این روش پزشک ابتدا از فک بالا و پایین قالب دقیق تهیه کرده و از روی این قالب ها یک جفت تری نازک و شفاف ساخته میشود. با توجه به مقدار موادی که باید روی دندان ها قرار بگیرد، فضای خالی بین دندان ها و تری تعبیه شده. ژ

ل های بلیچینگ دندان باید داخل این تری ها ریخته شود و سپس روی دندان قرار بگیرند.

مراقبت های بعد از انجام بلیچینگ دندان خانگی

  • بعد از یک هفته درمان به دندانپزشک خود جهت ویزیت و بررسی دندان ها مراجعه نمایید.
  • طول دوره درمان معمولا به طور متوسط 2 هفته می باشد که بایستی در شب 4 الی 6 ساعت از قالب استفاده کرد.
  • اگر مشکلات حساسیتی فرد نداشته باشد می توان از قالب 2 بار در شبانه روز استفاده نمود و این امر به سفید نمودن دندان ها در زمان کمتر کمک می نماید.
  • در صورت وجود حساسیت این امر طبیعی می باشد و اگر شدت این حساسیت بسیار زیاد باشد بهتر است از قالب به مدت یک الی دو روز استفاده ننمایید.
  • جهت در آوردن قالب دندان های خلفی را گرفته و از آنجا درآورید سپس با یک مسواک نرم و آب آن را شسته در یک پلاستیک فریزر یا یک محفظه بسته در یخچال نگهداری نمایید ژل نیز بهتر است در یخچال نگهداری گردد.
  • در نهایت بعد از درآوردن قالب دندان ها را با مسواک به طور کامل تمیز نمایید.
شاید این مطلب جذاب باشد
خشکی دهان: علت، علائم، درمان و روش های پیشگیری

نکته حائز اهمیت این است که دندان ها بعد از این عمل احتیاج به ترمیم و بازسازی داشته و اشتباه است که دیگر دندان ها نیاز به سفید شدن ندارند. اما اگر از دندان ها به طور معمول به خوبی محافظت شود و رعایت بهداشت دندان و دهان گردد فرد تا چندین سال دندان های تمیز و سفید خواهد داشت که احتیاج به بازسازی ندارد.

نکته دیگری که حائز اهمیت می باشد استفاده بیش از اندازه و حد مجاز از ژل سفید کننده باعث آسیب زدن به دندان ها و بیش از اندازه سفید شدن دندان می گردد.

میزان سفید شدن دندان ها بعد از بلیچینگ دندان بستگی به جنس دندان و نوع رنگ دانه های رسوب­ کرده، دارد.  این روش یک درمان دائمی نیست و ممکن است بعد از مدت ها نیاز به تکرار داشته باشد. بلیچینگ دندان در مطب سریعتر نتیجه میدهد.  زمانی می­توان بهترین نتیجه را گرفت که هر دو روش بلیچینگ دندان در مطب و در خانه باهم انجام شود. یعنی ابتدا بلیچینگ در مطب و سپس در خانه انجام شود.  هم­چنین مدت ماندگاری بلیچینگ به عواملی از جمله بهداشت دهان و دندان فرد ، پرهیز از خوردن و آشامیدن خوراکی های رنگی مثل چای، قهوه، نوشابه بستگی دارد.

قبل از انجام بلیچینگ دندان در صورت وجود جرم روی دندان ها، باید اقدام به جرم­گیری دندان کرده و دندان های پوسیده نیز ترمیم شوند. بلیچینگ دندان روی دندان های پر کرده و روکش ها، لامینت و قسمت هایی از ریشه که در اثر تحلیل لثه زرد شده اند، تاثیری ندارد.

اگر بلیچینگ دندان زیر نظر پزشک متخصص انجام شود، عوارض خاصی ایجاد نمی­کند. تنها ممکن است دندان ها تا مدت کمی حساس شوند که با تجویز خمیردندان های ضد حساسیت برطرف  می­شود.

مزایای بلیچینگ دندان چیست؟

1) این روش یکی از روش های ساده سفید کردن دندان ها می باشد.

2) این روش به طور تقریبی بی خطر شناخته شده است.

معایب بلیچینگ دندان چیست؟

1) یکی از معایب این روش دوان سفید بودن دندان است که در این روش سفید ماندن دندان ها دائمی نمی باشد و بسته به استفاده شما و رژیم غذایی شما تغییر رنگ ایجاد کرده و به ترمیم و یا بازسازی دندان دارد.منظور از رژیم غذایی استفاده از نوشابه های گازدار، مصرف دخانیات غذاهایی که دارای رنگدانه هستند می باشد.

2) باعث حساسیت در بعضی افراد می شود و فرد از این موضوع بسته به شدت حساسیت رنج می برد اما این حساسیت دائمی نبوده و رفع می گردد.

3) نتیجه این شیوه قابل پیش بینی نمی باشد و بسته به لک دندان ، سن و وراثت متفاوت می باشد و با قطعیت از نتیجه این شیوه نمی توان سخن گفت.

شاید این مطلب جذاب باشد
چه زمانی برای ارتودنسی کودکان مناسب است؟

طول عمر بلیچینگ دندان چقدر است؟

یکی از سوالات رایج بیماران که خواستار انجام بلیچینگ دندان هستند، میزان ماندگاری آن است. آیا بلیچینگ ماندگاری دائمی خواهد داشت؟ پاسخ این سوال خیر است.

درمان بلیچینگ بین ۶ ماه تا ۲ سال ماندگاری دارد. این مدت زمان بیشتر به خود فرد و عادت‌های غذایی او بستگی دارد.

به عنوان مثال هرچه میزان مصرف چای، قهوه و یا سیگار کمتر باشد، ماندگاری بلیچینگ بیشتر خواهد بود. حتی در برخی از افراد درمان بلیچینگ تا ۵ سال نیز عمر می‌کند.

ولی در کل بهتر است بلیچینگ و سفید کردن دندان‌ها را سالی یکبار تمدید کرد. البته رعایت مسائل بهداشتی، دوبار مسواک زدن در طول روز و یکبار استفاده از نخ دندان، می‌تواند به طول عمر درمان بلیچینگ بی‌افزاید. همچنین استفاده از خمیردندان‌های سفیدکننده نیز در جهت از بین بردن زردی روی دندان‌ها موثر است.

روش‌های سفید کردن مانند بلیچینگ، ساده‌تر و ارزان‌تر بوده و قابلیت اطمینان بیشتری نسبت روش‌های ترمیمی مثل روکش‌ها و ونیر کردن دارد.

با افزایش سن، تغییر رنگ دندان‌ها اجتناب ناپذیر خواهد بود. این تغییر رنگ در جهت رسوب زیاد در عاج، نازک شدن و تغییرات نوری مینا اتفاق می‌افتد. همچنین ترمیم‌های قبلی و پرکردن دندان‌ها، یکی از دلایل تغییر رنگ دندان است.

رنگ دندان‌ها در روش بلیچینگ ۱۲ تا ۱۴ درجه روشن‌تر خواهد شد. البته باید توجه داشت که اگر دندان‌ها دارای پر شدگی همرنگ با دندان باشند، بلیچینگ بر روی آن‌ها جواب نخواهد داد. روش بلیچینگ کاملاً بی ضرر بوده و آسیبی به بافت دندان وارد نمی‌کند.

هزینه انجام بلیچینگ چقدر است؟

هزینه انجام بلیچینگ نیز با توجه به نوع برند مورد استفاده متغیر خواهد بود. البته بلیچینگ‌های خانگی ارزان‌تر از آفیس بلیچینگ است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با بلیچینگ دندان آشنا شدید. همچنین از انواع روشهای آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا ممکن است بلیچینگ دندان به دندان هایم آسیبی بزند؟

تا به حال عوارض وآسیبی از انجام بلیچینگ دندان شنیده نشده، مگر در افرادی که به طور افراطی و چندین بار در سال از این روش استفاده کرده باشند که در این صورت دندان هایشان دچار حساسیت می شود. به این علت که در روش بلیچینگ فقط رنگ دانه های روی دندان های شما را پاک می کند، هیچ آسیبی به مینای دندان نمی رساند.

آیا در دوران بارداری می توان بلیچینگ دندان را انجام داد؟

نه تنها در روش بلیچینگ بلکه در تمامی روش های سفید کردن دندان به علت استفاده از سفید کننده های شیمیایی ممکن است این مواد بر روی سلامتیه شیر مادر تاثیر بگذارد، پس توصیه می شود از انجام این روش ها در دوران بارداری بپرهیزید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا