تکنولوژی دندانپزشکی

مزیودنس چیست؟ + بررسی راههای درمان مزیودنس

درباره مزیودنس حتما شما هم اصطلاح دندان های میسینگ یا دندان های غایب را شنیده اید. برخی از افراد برعکس این حالت، گاهی دندان اضافه دارند که وجود آن ها مثل عدم حضور دندان های غایب باعث ایجاد اختلال هایی می شود. در حقیقت هنگامی که دندان ها بیش از تعداد استاندارد خود در دهان حضور دارند به عنوان دندان های غیر عادی محسوب شده و این حالت به عنوان hyperdontia یا دندان اضافی شناخته می شود. فقط یک تا چهار درصد جمعیت در جهان مبتلا به این عارضه هستند.از آنجاییکه دندان اضافه می تواند باعث تداخل در رویش سایر دندان ها گردد می بایست آن را از دهان خارج کرد.گرچه hyperdontia تنها بخش کوچکی از جمعیت را تحت تاثیر قرار داده، آقایان دو برابر بیشتر از بانوان دچار ابتلا به حضور دندان اضافی می شوند. کسانی که بیشتر در معرض خطر قرار دارند، بیماران متولد شده با شکاف لب یا کام هستند. بیماران مبتلا به سندرم Ehler-Danlos یا سندرم گاردنر نیز بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به دندان اضافی خواهند بود.

درمان مزیودنس

از آنجا که وجود دندان اضافی در دهان عوارض زیادی با خود به همراه دارد، در صورت نیاز خارج کردن و درمان آن ها به همه بیماران توصیه می شود. مهم است که آن ها این کار را در اسرع وقت برای جلوگیری از عوارض جدی انجام دهند. دکتر در ابتدا ممکن است یک معاینه فیزیکی انجام دهد تا بتواند به خوبی تشخیص دهد که آیا به جراحی نیاز است یا خیر؟


فهرست مطالب


مزیودنس چیست؟

تحقیقات منتشر شده توسط مجله دندانپزشکی کودکان، مزیودنس را به عنوان دندان اضافی در مرکز خط فک بالا بین دو دندان جلو تعریف می کنند. این مطالعه نشان می دهند که مردان دو برابر زنان دچار این حالت می شوند. با این حال، این وضعیت تقریبا نادر است و تقریبا ۱ درصد جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد.بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: دندان پرمولر کدام است

درمان مزیودنس

دلیل اصلی ابتلا به این مشکل نامعلوم است. این عارضه می تواند ژنتیکی باشد یا از فعالیت بیش از حد لامینای دندان ها ناشی شود که بافتی است که در مراحل اولیه رشد دندان ها ظاهر می شود. درباره درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی بیشتر بخوانید. مزیودنس می تواند حاصل تقسیم جوانه یک دندان باشد.

شاید این مطلب جذاب باشد
آشنایی با روش‌های ارتودنسی دو دندان جلو + بررسی قیمت ارتودنسی دندان های جلو

مشکلات دندان اضافی چیست؟

  • مشکلات زیبایی و عملکردی: بیرون زدن دندان اضافی در دندان های جلویی زیبایی فرد را به خطر می اندازد و جلوه خوبی برای ببیننده ندارد. اما در اصل مشکلات بالینی برای فرد به وجود می آورد که با کشیدن دندان بر طرف می شود.
  • بهم ریختگی و شلوغی دندان ها: با رویش دندان اضافی ممکن است دندان های مجاور کامل رشد نکنند و بهم ریختگی و نامرتبی دندان ها را در پی داشته باشد. در صورت عدم رسیدگی به موقع، در آینده برای رفع این مشکل باید ارتودنسی انجام دهید.
  • ایجاد کیست یا تومور: رویش دندان اضافی را باید جدی بگیرید.در صورت عدم درمان، ممکن است از بوجود آمدن ایجاد کیست یا تومور در لثه ها اذیت شوید.
  • کج شدن و عدم بیرون زدن دندان های نرمال: گاهی با رویش دندان های اضافی به دیگر دندان ها فشار وارد می کنند و موجب کج شدگی آن ها می شود که در این صورت غذا خوردن را سخت تر می کند. در برخی موارد نیز ممکن است رویش دندان های اضافی موجب شود تا با دندان های عادی جوش بخورد که در نهایت سبب تجزیه و پوسیدگی قرار بگیرند.

بررسی راههای تشخیص مزیودنس

از آنجا که مزیودنس در دوره رشد دندان های دائمی دیده می شود، برای رشد طبیعی دندان و فک، تشخیص آن ضروری است. این عارضه را می توان با رادیوگرافی تشخیص داد. معاینات روتین دندانپزشکی باید از سن یک سالگی شروع شود و هر شش ماه ادامه یابد. در سن ۵ سالگی، رادیوگرافی می تواند وجود شرایط غیر طبیعی را که با چشم قابل دیدن نیست، مشخص سازد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله قیمت فضا نگهدارنده دندان کودک را بخوانید. برای تشخیص این عارضه، به معاینات دقیق و رادیوگرافی منظم نیاز است. در صورتی که این عارضه به موقع تشخیص داده نشود، می تواند رشد دندان دائمی را با تاخیر مواجه کند و یا موجب جابه جایی آن شود.

شاید این مطلب جذاب باشد
آشنایی با انواع دندان در انسان + فرق دندان مولر و پرمولر چیست؟

هنگامی که این عارضه کشف شود، بهترین درمان کشیدن دندان اضافه است. طبق تحقیقات، مداخله دندانپزشک پیش از سن ۵ سالگی می تواند عوارض جراحی و ناهماهنگی دندان های دائمی را کاهش دهد، در نتیجه به درمان ارتودنسی نیازی نخواهد بود. پیش از ۵ سالگی ریشه مزیودنس کاملا شکل نگرفته است، بنابراین کشیدن دندان و بهبودی پس از آن آسان تر است. ممکن است کودک به جراح دندان ارجاع داده شود تا با استفاده از بیهوشی عمومی دندان کشیده شود.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عاج دندان چیست را بخوانید.

معرفی راههای درمان مزیودنس

دندان مزیودنس مکمل یا سپلمنتاری

از آنجایی که دندان مکمل معمولا شکل و اندازه مشابه دندانهای طبیعی دیگر دارد و از طرفی بسیاری از کودکان کم سن به دندانپزشک نشان داده نمیشوند غالبا دندان مزیودنس مکمل در آنها شناسایی نمیشود و بدون این که والدین متوجه آن شوند بیرون زده و بعدا می افتد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کامپوزیت دندان های جلو آمده را بخوانید.

حتی در مواردی که بیرون زدن دندان مزیودنس مکمل آشکار میشود، اغلب به علت ترس از عمل جراحی برای کشیدن آن به دندانپزشک مراجعه نمیشود و دندان در جای خود باقی می ماند. این ممکن است منجر به آسیب دیدن دندانهای اصلی در حال رشد مجاور آن شود.

دندان مزیودنس ابتدایی یا رادیمنتاری

از آنجایی که تنها حدود یک چهارم دندانهای مزیودنس بیرون میزنند، درمان آن معمولا شامل مدیریت دندان در استخوان فک می باشد. رویکرد درمانی بستگی به مرحله رشد دندانی کودک دارد.در کودکان خیلی کم سن، مزیودنس ابتدایی که بیرون نزده است معمولا به حال خود رها میشود اما تحت نظر قرار میگیرد. درباره مسواک‌ هوشمند چیست؟ بیشتر بخوانید. بخشی از نگرانی دندانپزشک این است که فرایند جراحی که برای کشیدن آن لازم است ممکن است به دندانهای جلویی دائمی در حال رشد صدمه وارد کند.در کودکان بزرگتر که دندان بندی مختلط دارند، پس از این که کودک وارد مرحله دندان بندی مختلط شد (زمانی که برخی دندانها شیری و برخی دندانها دائمی هستند) دندانپزشک ممکن است کشیدن دندان اضافی را توصیه نماید.

انجام این کار به تسریع فرایند بیرون زدن دندانهای جلویی در حال بیرون زدن کمک مینماید. همچنین ممکن است به بیرون زدن دندانهای دائمی در موقعیت مناسب و نرمال کمک شود.رویکرد دیگر این است که کشیدن دندان مزیودنس به زمانی موکول شود که ریشه های دندانهای جلویی وسطی مجاور آن تقریبا به طور کامل تشکیل شده اند (حدود 10 سالگی). حتی پس از کشیدن دندان، ممکن است چند ماه یا حتی چند سال طول بکشد تا دندانهای جلویی بیرون بزنند.در نوجوانان و بزرگسالان نیروهایی که باعث بیرون زدن دندان میشوند از دست رفته اند. بنابراین احتمال این که با کشیدن دندان مزیودنس دندانهای جلویی شروع به بیرون زدن نکنند بیشتر است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آنچه که باید درباره ارتودنسی و کرونا بدانید را بخوانید.

شاید این مطلب جذاب باشد
کاشت دندان

کمک گرفتن از ارتودنسی

در مواردی که به نظر میرسد دندانهای جلویی فضای کافی برای بیرون زدن دارند اما ظرف شش ماه تا یک سال اثری از فرایند بیرون زدن در آنها دیده نمیشود، ممکن است دندانپزشک تصمیم بگیرد به بیرون زدن دندانها کمک نماید.

معمولا برای این منظور بافتی که روی دندان گیر کرده در زیر لثه را پوشانده است برش میخورد (جراحی ساده سرپایی) و سپس نوعی وسیله ارتودنسی (براکت) به آن وصل میشود تا دندان را به بیرون هدایت نماید.

در شرایطی که دندان مزیودنس وجود داشته باشد (خواه بیرون زده باشد یا نه)، تا حدی ناهمراستایی عمومی در دندانها مانند کجی و بهم فشردگی دندانها و جا به جایی خط تقارن لبخند اتفاق می افتد. با کمک درمان ارتودنسی میتوانید این مشکلات را اصلاح نمایید.

سخن پایانی

شما در این مقاله با مزیودنس آشنا شدید. همچنین از راههای تشخیص و درمان مزیودنس آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

میزان شیوع دندان اضافه چگونه است؟

برای کل جمعیت شیوع دندان اضافی ۰.۱۵ تا ۳.۹ درصد برآورد می‌شود. میزان شیوع آن برای مزیودنس (دندان اضافی جلوی دهان) معمولاً بین ۰.۱۵ تا ۱.۹ درصد می‌باشد که بسته به نژاد متفاوت است. مزیودنس دو فک بالا شایع‌تر است (۸۲ درصد موارد مزیودنس به فک بالا مربوط می‌شود). دندان اضافی ممکن است به صورت تکی یا چند تایی دیده شود. یک سوم افرادی که مزیودنس دارند، دندان اضافی دیگری نیز دارند. تنها حدود ۲۵ درصد مزیودنس ها در نهایت از لثه کامل بیرون میزنند.

شاید این مطلب جذاب باشد
دندانساز تجربی چه کسی است؟ + بررسی مراحل لازم برای بدست آوردن مدرک دندان سازی 1402
چگونه دندان مزیودنس شناسایی میشود؟

از آنجایی که ۷۵ درصد از دندانهای مزیودنس بیرون نمیزنند، اگر هم دندانی بیرون بزند معمولا والدین متوجه آن نمیشوند. دندان اضافه را میتوان در عکس پرتوی ایکس شناسایی کرد اما ممکن است در عکس همانند دندانهای دیگر دیده شود به همین علت شناسایی زود هنگام آن دشوار است.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا