
دندان مصنوعی تکه ای یا پارسیل چیست؟ + دندان مصنوعی چه مشکلاتی دارد؟
دندان مصنوعی به طور کلی یکی از مقرون به صرفه ترین روش های جایگزینی دندان های از دست رفته در نظر گرفته می شود. پروتزهای دندان مصنوعی به دو صورت کامل یا پارسیلل در دسترس هستند. چیزی که در این صفحه مطالعه می فرمایید اطلاعات کاملی درباره دندان مصنوعی تکه ای است که با نام پروتز پارسیل نیز شناخته می شود.
فهرست مطالب
- دندان مصنوعی تکه ای چیست؟
- انواع دندان مصنوعی تکه ای کدامند؟
- معرفی انواع دندان مصنوعی تکه ای متحرک
- معرفی انواع پروتز دندان مصنوعی تکه ای ثابت
- چه افرادی به دندان مصنوعی پارسیل نیاز دارند؟
- پروتزهای دندان مصنوعی پارسیل چه تفاوتی با دندان مصنوعی کامل دارد؟
- مشکلات شایع دندان مصنوعی چیست؟
- معرفی روشهای حل مشکلات دندان مصنوعی
- عفونتهای دهان ناشی از دندان مصنوعی چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
دندان مصنوعی تکه ای چیست؟
پروتز تکه ای یا پارسیل (Partial Dentures) نوعی پروتز دندانی بسیار رایج است. پارسیل یا پارشیل (Partial) در انگلیسی به معنی جزئی، ناکامل و یا تکه یا بخشی از یک چیز کامل است. در واقع پارسیل در مقابل “کامل” قرار دارد.پروتز دندان مصنوعی تکه ای در واقع اشاره به آن دسته از پروتزهایی دارد که فقط جایگزین تعدادی از دندان های از دست رفته می شوند نه تمام دندان ها.

یعنی زمانی که هنوز تعدادی از دندان های طبیعی خودمان در فک قرار دارند، می توانیم برای جایگزینی آن هایی که از دست رفته اند، دندان مصنوعی پارسیل استفاده کنیم. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مشکلات دندان مصنوعی را بخوانید.
انواع دندان مصنوعی تکه ای کدامند؟
پروتز های دندانی تکه ای دو دسته هستند:
- متحرک
- ثابت
آن هایی که متحرک هستند عبارتند از:
- دندان مصنوعی تکه ای ژله ای
- پارسیل کروم کبالت
- دندان مصنوعی آکریلیک (فلیپر)
همچنین پروتزهای تکه ای ثابت عبارتند از:
- مریلند بریج
- کانتی لور بریج
- پل دندانی معمولی
- پل دندانی متکی بر ایمپلنت
معرفی انواع دندان مصنوعی تکه ای متحرک
در این بخش دندان های تکه ای را به صورت مختصر معرفی می کنیم. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هر یک از پروتز ها، وارد لینک هایی که با رنگ آبی مشخص شده شده و توضیحات کامل هر دندان مصنوعی را مطالعه بفرمایید.
۱. دندان مصنوعی ژله ای
دندان مصنوعی ژله ای نوعی پروتز پارسیل متحرک است که انعطاف پذیری بالایی دارد و از مواد پلاستیکی خاصی ساخته شده اند. این پروتزها از نظر زیبایی بسیار قابل توجه هستند و اغلب برای افراد جوان در نظر گرفته می شوند زیرا رنگ لثه آن ها بسیار طبیعی و شکل و ظاهر دندان ها نیز کاملا مانند دندان های خودمان است.

دندان مصنوعی تکه ای ژله ای یک انتخاب عالی برای بیمارانی است که به اکریلیک حساسیت دارند. یکی از شناخته شده ترین نام های تجاری که اقدام به ساخت پروتز پارسیل متحرک و ژله ای می کند والپلاست است که در ایران نیز شناخته شده است.
۲. دندان مصنوعی آکریلیک
دندان مصنوعی تکه ای اکریلیکی شامل یک پایه (لثه) از جنس آکریلیک . یک یا چند دندان از همین جنس ولی فشرده و محکم تر است و اتصالات یا گیره های فلزی است. پروتز پارسیل متحرک اکریلیکی کم هزینه ترین نوع دندان مصنوعی متحرک است و معمولا دوام کمتری دارد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ارتودنسی پیشگیری را بخوانید.
۳. دندان مصنوعی کروم و کبالت
این پروتزها متشکل از پایه همرنگ لثه و دندان هایی مشابه با دندان خودمان هستند که با کمک الیاژ فلزی مستحکم با قطر نسبتا زیاد به دندان های دیگر متصل می شوند. از نظر دوام، پروتز دندان مصنوعی کروم و کبالت بسیار مستحکمتر و بادوام تر ازدندان مصنوعی ژله ای و آکریلیکی است و هزینه بیشتری نیز دارد.
معرفی انواع پروتز دندان مصنوعی تکه ای ثابت
دندان تکه ای را می توان برای همیشه به دندان های دیگر و یا استخوان فک متصل کرد بنابراین به آن ها پروتز دندان ثابت نیز گفته می شوند. آن ها قابل جابجا شدن نیستندو تنها توسط دندانپزشک نصب یا برداشته می شوند.

البته این ها در دسته بریج ها یا پل های دندانی قرار دارند و نامشان به این قرار است:
- پل سنتی
- پل کنسولی
- پل مریلند
- پل با پشتیبانی از ایمپلنت
چه افرادی به دندان مصنوعی پارسیل نیاز دارند؟
اگر خودتان هنوز تعدادی دندان سالم در دهان دارید اما برخی از آن ها را به دلایل زیر از دست داده اید کاندید مناسبی برای جایگزین کردن آن ها با دندان مصنوعی تکه ای هستند:
- پوسیدگی شدید دندان
- بیماری پریودنتال (بیماری پیشرفته لثه)
- آسیب به صورت یا فک
- کشیدن دندان
- مراقبت ضعیف از دندان
- و پیری طبیعی
پروتزهای دندان مصنوعی پارسیل چه تفاوتی با دندان مصنوعی کامل دارد؟
شما چه یک دندان خود را از دست داده باشید چه ۲۰ عدد می توانید دندان مصنوعی تکه ای سفارش دهید اما زمانی که تمام دندان هایتان در یک فک یا هر دو را از دست داده بیاشید دیگر دندان تکه ای به درد شما نمی خورد و باید دست دندان کامل تهیه کنید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درباره ایمپلنت دندان را بخوانید.

یعنی اگر هر ۳۲ دندان را با پروتز جایگزین کنید؛ دندان مصنوعی شما کامل خواهد بود و اگر کمتر از ۳۲ دندان را جایگزین کنید دندان شما پارسیل یا تکه ای است.
مشکلات شایع دندان مصنوعی چیست؟
اگر دندان مصنوعی دارید، بسیار مهم است که دهان خود را همیشه تمیز نگه دارید. تنها از پروتزهایی استفاده کنید که کاملا اندازه دهانتان باشد. در غیر این صورت مشکلات زیر ایجاد میشود:
- تحریک و زخم لثه و دهان
- مشکلاتی در غذا خوردن و تلفظ کلمات
- حرکت و تکان خوردن دندان
- عفونتهای دهان
معرفی روشهای حل مشکلات دندان مصنوعی
اگر با دندان مصنوعی خود مشکل دارید، هر چه زودتر قبل از این که مشکل جدیتری پیش بیاید به دندانپزشک مراجعه کنید تا پروتز را برایتان تنظیم یا تعویض نماید.
برخی از روشهای حل مشکلات دندان مصنوعی به صورت زیر است:
پروتز را تنظیم کنید. به مرور زمان لثه و استخوان فک تغییر شکل میدهند و ممکن است دندان مصنوعی که قبلا کاملا برایتان اندازه بود، دیگر اندازه نباشد. در این صورت پروتز را باید تنظیم، اصلاح یا تعویض کنید. هرگز سعی نکنید خودتان پروتز را تنظیم کنید. این کار باید توسط متخصص انجام شود.
تند تند صحبت نکنید. اولین بار که دندان مصنوعی را در دهان میگذارید، ممکن است تلفظ برخی کلمات برایتان سخت باشد. صبور باشید و کلماتی را که تلفظشان برایتان سخت است، با صدای بلند و شمرده بیان کنید. اگر دندان مصنوعیتان هنگامی که میخندید حرکت میکند، با ملایمت آن را با دندانهایتان گاز بگیرید و به جای خود برگردانید. یک بار دیگر با دندانپزشک تنظیم بودن پروتز را بررسی کنید.
اگر در غذا خوردن مشکل دارید، توصیههای زیر میتواند به شما کمک کند:
- غذاهای نرم بخورید و غذا را به لقمههای کوچک تقسیم کنید.
- غذاهای چسبنده نخورید.
- به آرامی غذا را بجوید.
- هنگام جویدن، از هر دو طرف دهان همزمان استفاده کنید تا از حرکت کردن پروتز جلوگیری شود.
- پس از مدتی که به پروتز جدید خود عادت کردید، غذا خوردن آسانتر میشود و میتوانید بیشتر غذاها را به راحتی بجوید.
- از چسب دندان استفاده کنید. چسب دندان کمک میکند پروتز در جای خود ثابت شود و خیالتان از بابت حرکت نکردن آن راحتتر شود. اما چسب دندان را نباید برای ثابت کردن پروتزی که کاملا اندازه نیست استفاده کنید. بهتر است هر چه زودتر برای تنظیم یا تعویض پروتز اقدام کنید. یادتان باشد تنها مقدار کمی چسب استفاده کنید.
عفونتهای دهان ناشی از دندان مصنوعی چیست؟
بعضی از افرادی که دندان مصنوعی استفاده میکنند دچار عفونتهای دهانی میشوند:
التهاب گوشه لب Cheilitis
این عفونت دردناک منجر به التهاب و ترک خوردن گوشههای دهان میشود. علت التهاب گوشه لب، رشد زیاد قارچهاست. افرادی که دندان مصنوعیشان درست اندازه دهانشان نیست، قارچها در نواحی مرطوب دهان تجمع مییابند. برای جلوگیری از این وضعیت برای بررسی دندان مصنوعی خود و وضعیت سلامت دهان به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. مراقب باشید گوشههای دهان را لیس نزنید یا نمالید، چرا که وضعیت را بدتر میکند.
استوماتیت Stomatitis
استوماتیت نوع دیگری از عفونت است که در اثر تجمع زیاد قارچها اتفاق میافتد. ممکن است متوجه نشوید دچار استوماتیت ناشی از دندان مصنوعی شدهاید، چون علائم آن همیشه واضح نیستند. هنگامی که متوجه علائم عفونت شدید، ممکن است جوشهای کوچک قرمز رنگی در سقف دهان ببینید یا به طور کلی دهانتان قرمز شود (به خصوص در بخش زیر دندان مصنوعی بالا).
استوماتیت و التهاب گوشه لب با دارو و مراقبتهای بهداشتی درمان میشود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با دندان مصنوعی تکه ایی آشنا شدید. همچنین از عوارض و مشکلات آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
دندان تکی یا دندان مصنوعی تکه ای شامل جایگزینی دندان با بالهای فلزی هستند که به پشت دندان یا دندانهای مجاور چسبانده میشوند. این پروتزها در مقایسه با بریجهای معمولی نیاز به آمادهسازی کمتری دارند و یا از نظر زیبایی میتوانند کارآمد باشند.
این دندانها برای ترمیم ظاهر دندانهای جلو مناسب هستند. اما ممکن است که به اندازه کافی برای جویدن مناسب نباشند.