تکنولوژی دندانپزشکی

انواع کامپوزیت دندانی را بشناسید

امروزه کامپوزیت‌ها به یکی از رایج‌ترین مواد مورد استفاده در دندانپزشکی زیبایی تبدیل شده است. افراد برای ترمیم‌ دندان‌های خود که دچار ترک، زرد شدگی، لب‌پریدگی‌های سطحی شده‌اند، از کامپوزیت بهره می‌گیرند. برای راحتی هر چه بیشتر مراجعان، انواع مختلفی از کامپوزیت تولید شده. آیا شما هم در فکر کامپوزیت دندان خود هستید؟ در این مقاله می‌خواهیم با این دسته‌ها آشنا شویم. همراه ما باشید.


فهرست مطالب:


چرا باید از کامپوزیت های دندانی استفاده کرد؟

در صورتی که می خواهید دندان های سفید و مرتبی داشته باشید که به طرح لبخند شما جلوه ای خاص می بخشد، استفاده از کامپوزیت های دندانی یک گزینه بسیار مناسب خواهد بود. کامپوزیت های دندانی مقاومت بالایی دارند و با توجه به این که وزن آن ها کم است فشاری از این بابت به دندان ها وارد نمی شود. عمر کامپوزیت های دندانی بین ۱۰ تا ۱۵ سال است و پس از آن بیمار می تواند به راحتی آن ها را از دندان خود جدا کرده و به ترمیم آن ها بپردازد.

ظاهر کامپوزیت های دندانی بسیار طبیعی است و شما می توانید به راحتی از آن ها استفاده کنید. یکی دیگر از مواردی که استفاده از کامپوزیت های دندانی را جذاب می کند، پروسه کوتاه استفاده از آن ها است. زمانی که به پزشک معالج خود مراجعه می کنید، پس از چند ساعت گذران پروسه درمان به راحتی می توانید کلینیک دندانپزشکی را ترک کنید و به زندگی روزانه خود بپردازید چرا که پزشک شما با استفاده از نور قدرت چسبندگی کامپوزیت ها را افزایش می دهد و نیازی به نگرانی از جدا شدن آن ها نیست. البته پزشک شما دستورالعمل هایی را نیز در اختیار شما قرار خواهد داد که رعایت آن ها برای رسیدن به موفقیت در استفاده از کامپوزیت های دندان الزامی است.

شاید این مطلب جذاب باشد
میناکاری دندان چیست؟ + میناکاری دندان‌ها چگونه انجام می شود؟

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: دندان درد کودکان + از دلایل تا درمان خانگی


بخش های تشکیل دهنده کامپوزیت دندان کدامند؟

کامپوزیت‌ها از لحاظ ساختاری دارای چهار جزء هستند:

1- ماتریس پلیمری که فاز پیوسته را در کامپوزیت‎‌ها تشکیل می‌دهد.

2- ذرات یا فیلرها که فاز پراکنده کامپوزیت‌ها هستند و از اجزاء معدنی مانند سیلیکا، کوارتز و … تشکیل شده‌اند.

3- عامل اتصال‌دهنده که در سطح فیلرها قرار دارند و موجب اتصال ذرات پراکنده به ماتریس می‌شوند.

4- آغازگرها که بسته به اینکه کامپوزیت‌ها به طریق شیمیایی و یا با نور سخت می‌شوند، متفاوت هستند.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: فضا نگهدارنده دندان کودکان چیست؟


انواع کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان شامل کامپوزیت های روکش دندان ، کامپوزیت ماکروفیلی ، کامپوزیت میکروفیل ، کامپوزیت هیبریدی ، میکرو هیبرید و نانو هیبرید است که در ادامه با آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.

کامپوزیت ونیر

از کامپوزیت ونیر بیشتر برای ترمیم و زیبایی دندانهای جلویی استفاده می شود. ممکن است فردی از نظر ظاهری دندان های سالم و مرتبی داشته باشد اما برای تغییر رنگ دندان ها می خواهد این روش لبخندی زیبا و جذاب داشته باشد. یک دندانپزشک ترمیمی و زیبایی با بررسی وضعیت فرد و ویژگی های صورت و دهان ، بهترین گزینه را پیشنهاد می کند.

انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت ونیر دندان روشی کم هزینه است که دندان ها را نمی تراشند. در گذشته از روکش برای سفید کردن دندان استفاده می شد که نیاز به تراش قسمت زیادی از دندان داشت. اما امروزه با پیشرفت روشهای جدید خصوصاً کامپوزیت‌ها دیگر نیازی به تراش دندان نیست و کامپوزیت بر روی دندانهای فرد چسبانده می شود. این روش را گاهی ارتودنسی فوری هم می گویند.

شاید این مطلب جذاب باشد
ایمپلنت دندان چیست؟

کامپوزیت ماکروفیل یا درشت دانه

این مدل کامپوزیت از چند دهه پیش وارد حوزه پزشکی شده و دارای ذرات 10 تا 15 میکرومتر است. ذرات کامپوزیت ماکروفیلی بزرگتر از انواع دیگر کامپوزیت ها هستند که دوام و مقاومت مواد را افزایش می دهند اما ترمیم را دشوارتر می کنند.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: سیر تا پیاز ارتودنسی کاموفلاژ


کامپوزیت میکروفیل یا ریز دانه

کامپوزیت های میکروفیل ذراتی کمتر از 100 نانومتر دارند که این امر پرداخت را بسیار آسان کرده و قطعه ای که توسط میکروفیل تعمیر می شود کاملاً صاف و یکدست است. اما این نوع کامپوزیت دوام و مقاومت کمتری نسبت به کامپوزیت ماکروفیلی دارد.

کامپوزیت دندان هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید

برخی از ذرات این نوع کامپوزیت ها در محدوده 10 تا 15 میکرومتر و برخی دیگر در محدوده 40 متر هستند. ریز هیبریدها و نانو هیبریدها هر دو در گروه کامپوزیت های هیبرید ،با دامنه ذرات کمتر از 100 نانومتر قرار دارند. از مزایای این نوع کامپوزیت ها می توان به افزایش مقاومت در برابر سایش ، دوام و مقاومت بالا اشاره کرد. اما یکی از معایب آنها این است که به مرور زمان زیبایی خود را از دست می دهند.

نانو کامپوزیت

نوع دیگر کامپوزیت دندان، نانوکامپوزیت است که برای حل مشکلات در کامپوزیت های ترکیبی استفاده می شود. اندازه ذرات این مدل کامپوزیت 20 نانومتر است و مقاومت خوبی در برابر سایش دارند.

انواع کامپوزیت دندان

نانوکامپوزیت ها نیز به خوبی جلا داده شده اند و کاربردهای مهمی در ترمیم دندان های خلفی دارند.

شاید این مطلب جذاب باشد
چرا باید به دندان پزشکی مراجعه کنیم

کامپوزیت‌های ارتودنسی

کامپوزیت‌های ارتودنسی رزینی هستند که برای درمان‌های ارتودنسی دندان مشخص شده‌اند، برای مثال، برای چسباندن براکت‌ها، اتصال باند ارتودنسی و غیره استفاده می‌شود. کامپوزیت‌های ارتودنسی به طور کلی لایت کیور هستند و فلوراید آزاد می‌کنند. این کامپوزیت‌ها به صورت سرنگ یا به صورت خمیر در کارتریج در می‌آیند.

کامپوزیت‌های بالک فیل

کامپوزیت‌های قدیمی باید به تدریج قرار بگیرند تا باعث درمان کامل لایه‌ها و کاهش انقباض شوند. با این حال، کامپوزیت‌های بالک فیل به خصوص برای جلوگیری از قرارگیری چندین لایه یا انجام کل ترمیم فقط در یک لایه طراحی شده‌اند. مواد مختلف آن‌ها مربوط به عمق درمان، یکپارچگی حاشیه‌ای و سازگاری آن‌ها از طریق مواد افزودنی مخصوص برای عملکرد بالینی خوب، حتی در استفاده از حجم زیادی از کامپوزیت است. بالک فیل برای ساده‌سازی روند ترمیم خود و همچنین فراهم آوردن پتانسیل کامل و صرفه‌جویی در وقت مفید است. اگر به دنبال اضافه کردن کامپوزیت به مجموعه کامپوزیت‌های خود هستید، با افزودن یک کامپوزیت بالک فیل برای زیبایی هزینه کمتری را می‌پردازید.


درباره‌ی لق شدن دندان دائمی چه می‌دانید؟


انواع کامپوزیت دندان بر اساس قوام

کامپوزیت های دندان بر اساس قوام در دو نوع سیال و قابل تراکم طبقه بندی می شوند:

کامپوزیت های سیال (Flowable Composite)

این کامپوزیت ها سیال بوده و دارای انطباقی عالی می باشند و می توانند کاربرد هایی فراوانی داشته باشند که عبارتند از:

  • پیشگیری از پوسیدگی های دندان های خلفی
  • ترمیم طوق دندان
  • کارایی برای ترمیم حفرات دندانی با عمق کم

کامپوزیت های دارای تراکم (Packable Composite)

این کامپوزیت ها دارای قابلیت فشرده شدن می باشند و به دلیل داشتن استحکام بالا، می توانند برای دندان های خلفی بسیار مناسب باشند.

انواع کامپوزیت دندان

یکی از این مدل کامپوزیت ها که در کشور ما رایج است، کامپوزیت p-60 از برند M3 می باشد.

شاید این مطلب جذاب باشد
راه های سفید شدن دندانهای زرد در یک روز

برای مطالعه بیشتر: از سیر تا پیاز ارتودنسی اینویزیلاین یا نامرئی


سخن پایانی

در این نوشتار درباره انواع کامپوزیت دندان سخن گفتیم. امیدواریم که افق دید شما نسبت به انواع کامپوزیت‌ها بازتر شده باشد. حال با توجه به مواردی که مطالعه کرده اید و با مشورت دندانپزشک تصمیم بگیرید که کدام برای شما مناسب تر است. شما هم تجربیات و نظرات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

از کامپوزیت ونیر چگونه استفاده می‌شود؟

برای استفاده از کامپوزیت دندان این ماده را به شکل خمیر در می‌آورند سپس بر روی قسمتی از دندان که صدمه دیده میگذارند و با استفاده از تاباندن امواج نور ماده را بر روی دندان فیکس می‌کنند.

برای رفع فاصله بین دندان ها، بهتر است ارتودنسی انجام شود یا کامپوزیت؟

انتخاب ارتودنسی و یا کامپوزیت دندان بستگی به وضعیت دندان و فک بیمار دارد. به طور معمول ناهنجاری های فک و بهم ریختگی زیاد دندان ها، با ارتودنسی درمان می شوند. اگر فاصله ی بین دندان ها زیاد باشد، معمولا ارتودنسی پیشنهاد می شود و در صورتی که فاصله کم باشد می توان با مشورت با متخصص ارتودنسی و تصمیم بیمار از کامپوزیت برای پر کردن فاصله ها استفاده کرد.

کامپوزیت چگونه بر روی دندان فیکس می‌شود؟

در مرحله اول ضروری است دندان‌هایتان تمیز و برای استفاده از کامپوزیت آماده شود. پس از آن دندان‌پزشک قسمت نازکی از مینای دندان مورد نظر را برمی‌دارد. این کار به چسبیدن مواد به دندان کمک می‌کند. در صورتی که دندان به تغییرات جزئی نیاز داشته باشد، تنها به همان میزان اصلاحات جزئی بر روی دندان‌ها اعمال می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا