دندانپزشکی کودکانعلم دندانپزشکی

علت بوی بد دهان و بدن نوجوانان چیست؟ + بررسی راه‌های تشخیص بوی بد دهان توسط خود فرد

بزرگسالان تنها کسانی نیستند که تحت تأثیر بوی بد دهان قرار می گیرند، کودکان و نوجوانان نیز می توانند به آن مبتلا شوند. علت بوی بد دهان در نوجوانان معمولا تجمع پلاک های ناشی از بهداشت نامناسب دهان است. پلاک یک لایه نازک و شفاف از باکتری است که تمایل دارد بین دندان ها و روی زبان ایجاد شود و به علت وجود ترکیبات گوگرد دار، باعث تولید بوی بد می شوند که به عنوان عامل اصلی علت بوی بد دهان در نظر گرفته می شوند. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که علتهای بوی بد دهان در کودکان و نوجوانان چیست و برای درمان بوی بد دهان در کودکان و نوجوانان چه باید کنید.


فهرست مطالب


بوی بد دهان(هالیتوزیس) چیست؟

هالیتوزیس اصطلاح پزشکی برای بوی بد دهان است. در بعضی افراد این بو آنقدر شدید است که از آن بعنوان سرطان بوی بد دهان نام میبرد. در واقع چنین سرطانی وجود ندارد اما هالیتوزیس ممکن است نشانه ای از سرطان باشد که در قسمت علل بوی بد دهان ذکر خواهیم کرد. اگر شما هم دچار نفس بدبو شده اید، نباید حس بدی داشته باشید. تقریباً از هر ۵ نفر ۱ نفر در جمعیت عمومی از آن رنج می برند و بسیاری از افرادی که فکر می کنند به این بیماری مبتلا هستند، در واقع مبتلا نیستند.

علت بوی بد دهان
بوی بد دهان(هالیتوزیس)

در برخی موارد، دلایل ایجاد بوی بد دهان ساده و قابل پیشگیری است ، بنابراین دیگران سریع قضاوت می کنند، اما موارد استثنایی و نادر وجود دارد که در آن شخص مبتلا به هالیتوزیس نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد. دانستن اینکه چه عواملی باعث بوی بد دهان می شود می تواند به شما در تشخیص مشکل کمک کند. در بیشتر موارد، بوی بد دهان جدی نیست، اما اگر بیش از چند هفته طول بکشد، ممکن است علامتی بر وجود یک مشکل اساسی باشد. (دندانپزشکی تجربی)

هالیتوزیس کاذب چیست؟

اگر کسی تصور کند که بوی دهان او نامطبوع است، ولی نفس او به صورت عینی مشکلی ندارد، دچار “هالیتوزیس کاذب” است. هالیتوفوبیا (Halitophobia) یا ترس از بوی بد دهان، علی رغم اطمینان پزشک، ممکن است همچنان ادامه یابد. در این صورت صحبت با یک درمانگر یا روانپزشک متخصص در این زمینه می تواند موثر باشد.

علت بوی بد دهان نوجوان چیست؟

در دوران نوجوانی بدن کودکان تغییرات زیادی را تجربه می کند، برخی از آنها می توانند نفس آنها را تحت تأثیر قرار دهند. درست مثل نوسانات سطح هورمون ها که اغلب باعث التهاب لثه و بوی بد دهان در دوران بارداری می شود، می تواند محیط دهان نوجوان شما را تغییر دهد و باعث رشد پلاک شود.سیگار کشیدن، رژیم گرفتن و نوشیدن نوشابه های گازدار شیرین از دیگر عواملی هستند، که می تواند در ایجاد بوی بد دهان در سال های نوجوانی نقش داشته باشد.همچنین ممکن است زنان جوانان هنگام شروع دوره قاعدگی یا مصرف قرص های ضد بارداری، دچار تورم لثه، خونریزی و التهاب لثه ها شوند که به نوبه خود باعث دلایل بوی بد دهان در نوجوانان می شود.

سال های نوجوانی به دلایل زیادی می تواند ناخوشایند باشد، اما لزومی ندارد که علت بوی بد دهان یکی از آنها باشد. به عنوان یک والد، می توانید با ایجاد عادت های خوب از سال های اولیه زندگی و کمک به آنها در حفظ سلامت دهان و دندان در دوره بلوغ، از بروز بوی بد دهان در کودکان جلوگیری کنید.

علت بوی بد دهان نوجوان

برای جلوگیری از علت بوی بد دهان در نوجوانان، فرزند خود را به داشتن یک رژیم غذایی سالم تشویق کنید و در صورت لزوم، کاهش محصولات لبنی را در نظر بگیرید. وعده های غذایی را با استفاده از یک میوه ترد مانند سیب به پایان برسانید، تا باقی مانده مواد غذایی را دفع کرده و مصرف آب نبات های شیرین را نیز محدود کنید. (فرق مولر و پرمولر)

شما باید در مسواک زدن به کودکان خود کمک کنید تا جایی که آنها خودشان بتوانند به درستی این کار را انجام دهند، معمولا در حدود 7 سالگی اکثر کودکان این توانایی را خواهند داشت. همچنین باید حداقل یک بار در سال به یک دندانپزشک برای بررسی و تمیز کردن حرفه ای دندان های کودک مراجعه کنید.

بوی بد دهان یک نفر از هر چهار نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. علل زیادی برای نفس بدبو وجود دارد اما شایع‌ترین علت آن با بهداشت ضعیف دهان و دندان ارتباط دارد. نفس بدبو یا بوی بد دهان می‌تواند موجب نگرانی، خجالت و اضطراب شود، اما درمان آن نسبتا آسان است.

تجزیه ذرات باقی‌مانده غذا در دهان توسط باکتری‌ها، باعث تولید ترکیبات (بدبوی) گوگرد می‌شود. توجه داشته باشید که نوشیدن آب و خیس نگه داشتن دهان، می‌تواند آن را کاهش دهد. همچنین بهترین درمان برای آن مسواک زدن منظم، نخ دندان و نوشیدن آب است.

روشهای تشخیص بوی بد دهان توسط دستگاه و خود فرد

دندانپزشک غالبا به راحتی نفس فرد مشکوک به هالیتوزیس را بوییده و با استفاده از مقیاس شدت شش نقطه ای موجود، وضعیت را ارزیابی می کند. به علاوه می تواند قسمت پشت زبان را خراشیده و بوی آن را استشمام کند، زیرا این ناحیه اغلب می تواند منبع علت بوی بد دهان باشد. (در آمدن دندان پشت دندان)

وقتی که ناخواسته با دهان بد بو در اجتماعات ظاهر می شوید و یک دوست شجاع یا بدتر، شریک زندگی شما، کسی که عاشقش هستید، نفس بد بو شما را یادآوری می کند، این می تواند خجالت آور باشد. بدتر این است که دوست یا همسر شما از ترس اینکه شما را ناراحت کند اصلا این مشکل را به شما نگوید.

علت بوی بد دهان
تشخیص بوی بد دهان با دستگاه

ندین نظر در این مورد وجود دارد که به بررسی آنها میپردازیم:

  • چون شخص به بوی بد نفسش عادت می‌کند پس نمیتواند آنرا بفهمد. شاید توجه کرده باشید، هر خانه‌ای بوی خاصی دارد که برای افراد آن خانه عادی می‌شود و فقط وقتی از مسافرت چند روزه باز می‌گرند قادر به درک این بو خواهند بود.
  • بوی دهان در هنگام صحبت کردن با نفس کشیدن متفاوت است، هنگام صحبت قسمت‌های انتهایی و پشت دهان به فعالیت در می‌آیند و آن جایی است که بوهای زننده از آن منشاء می‌گیرند.
  • این نظریه ناتوانی ما از درک بوی بد دهانمان را به شکل‌گیری سیستم بویایی و بینی ارتباط می‌دهد. بر اساس این نظریه حس بویایی در تشخیص بوهایی که به بینی وارد می‌شود برای افزایش بقا به صورت انتخابی عمل می‌کند. در‌واقع ذهن آموخته که بوهایی که ناشی از میکروب‌های بدن خود فرد است را بی خطر تشخیص داده و احساس زننده‌ای از آن‌ها ایجاد نکند؛ اما در عوض نسبت به بوی بد دهان دیگران حساس بوده و با ایجاد احساس بد از آن‌ها دوری می‌کند.

برای تشخیص دقیق تر بد بویی دهان روش ها و ابزارهای آزمایشگاهی نیز موجود است که رایج ترین آنها عبارتند از:

هالیمتر (Halimeter)

این وسیله برای اندازه گیری ترکیبات گوگردی موجود در دهان به کار می رود و قادر است سطح پایین گوگرد را تشخیص دهد.

کروماتوگرافی گازی

توسط این روش سه ترکیب گوگرد فرار اندازه گیری می شود که عبارتند از: سولفید هیدروژن، متیل مرکاپتان و دی متیل سولفید

آزمایش بانا (BANA test)

بوسیله این آزمایش میزان آنزیم خاص تولید شده توسط باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان اندازه گیری می شود.

شاید این مطلب جذاب باشد
آشنایی با مراحل رویش دندان دائمی پشت دندان شیری + بررسی مشکلات و عوارض دندان کوسه ای

آزمایش بتا-گالاکتوزیداز

سطح آنزیم بتا-گالاکتوزیداز با بوی نامطبوع دهان ارتباط دارد و میتواند یکی از علل بوی بد دهان باشد.

علائم بوی بد دهان چیست؟

بطور کلی فهمیدن نفس بد بو کار سختی نیست. دیگران هم ممکن است متوجه این مشکل شوند و به شما اطلاع دهند یا از شما فاصله بگیرند. بارزترین نشانه علت بوی بد دهان توجه به بوی ناخوشایند دهان است. (مشکلات دندان مصنوعی)

علائم و نشانه های دیگر بوی بد دهان عبارتند از:

  • طعم ناخوشایند، ترش یا تغییر در طعم دهان
  • خشکی دهان
  • بروز یک پوشش بر روی زبان
  • گلودرد
  • سوزش زبان

شایع ترین علت بوی بد دهان چیست؟

دلایل مرتبط با حفره ی دهان عبارتند از:

  • دندان ها : وجود دندان های پوسیده یا پرکردن نامناسب دندان ترمیم شده ، در اثر ایجاد گیرغذایی در موارد گفته شده به لثه ی محافظ دور دندان آسیب می رسد و به خودی خود می تواند موجب بوی بد دهان شود.
  • لثه : با علائم مشخصه خونریزی و قرمزی بافت لثه که در اثر مسواک زدن غیر صحیح و خارج نشدن مواد غذایی از لثه، بوی بد دهان را نیز به همراه خواهد داشت.
  • زبان : در گروه اندکی از افراد، بلند بودن جوانه های چشایی ( پرزهای زبان ) در بخش انتهای زبان می تواند عاملی برای ایجاد بوی بد دهان باشد که با مسواک زدن روی زبان معمولا” بوی بد دهان از بین می رود.
  • پلاکت های باکتریایی : شروع آن از یک پلاکت زرد رنگ نرم و چسبیده، بعد از مدتی که مسواک می زنید تشکیل می شود و طی فرایند شناخته شده ای تبدیل به جرم می شود.
  • روکش نامناسب دندان : استفاده از روکش های نامناسب، باعث عفونت دندان و لثه و در تنیجه بوی بد دهان میشود.
  • دندان مصنوعی : مواد غذایی بین لثه و دندان مصنوعی میتواند علت بوی نامطبوع دهان باشد.
  • ارتودنسی: گیر کردن مواد غذایی لابلای سیم های ارتودنسی میتواند باعث ایجاد بوی بد دهان در ارتودنسی شود.

کمک به از بین بردن بوی بد دهان در نوجوانان

آیا پدر و مادری را می شناسید که در زمان آغوش گرفتن فرزند نوجوان خود متوجه بوی بد دهان او نشده باشد؟ ممکن است کودک شما به محض اینکه بتواند مسواک را کنترل کند، سلامت دهان و دندان خود را به دست بگیرد، اما فقط به این دلیل که او می تواند مسواک بزند و نخ دندان بکشد، به معنای انجام درست این کار نیست.

اگر با کودکی زندگی می کنید که فقط با یک خمیازه می تواند بوی بدی را در ماشین پر کند، یا بدتر از آن، توسط همسالان خود به دلیل آزاردهنده بودن بوی دهانش، مورد بی مهری قرار گرفته است، در اینجا چند نکته عملی برای کمک به رفع بوی بد دهان در نوجوانان و بهبود این وضعیت ارائه می کنیم. (دندان مصنوعی تکی چسبی)

کمک به از بین بردن بوی بد دهان در نوجوانان

قبل از اینکه موضوع علت بوی بد دهان را با نوجوان خود مطرح کنید، به دقت فکر کنید. هیچ کس مانند شما او را نمی شناسد، بنابراین اگر بسیار حساس است، باید برای شروع صحبت در این مورد راهی را پیدا کنید تا به غرور او لطمه نزنید.

نوجوانان با مسائل بی شماری در ارتباط با تغییر در بدن خود سر و کار دارند و می توانند به همان اندازه که از جوانه زدن سینه ها یا کلفت شدن صدا آگاه هستند، نسبت به بوی بد دهان خود نیز آگاه باشند. یک روش این است که به او اطمینان دهید که گاهی همه ممکن است دهانشان بوی بدی دهد و این معمولا یک مسئله ساده است و به راحتی می توان با آن کنار آمد.

به عبارت دیگر، ابتلا به بیماری بوی بد دهان (هالیتوز) یک نقص فردی نیست و ممکن است ناشی از خوردن برخی غذاها باشد، زیرا بوی این غذاها پس از جذب در خون از ریه ها خارج می شود ( سیر، پیاز، کلم و قهوه از این نظر مورد اتهام هستند).

بیماری های زمینه ای دندانپزشکی یا پزشکی، به عنوان مثال بیماری های لثه، خشکی دهان، سرطان دهان و برخی از شیوه های زندگی مانند سیگار کشیدن نیز عامل این بوی بد هستند.

زمانی که بهداشت دهان و دندان ضعیف مورد سرزنش قرار می گیرد:

طبق گفته پزشکان، علت اصلی بوی بد دهان عدم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم است. به این دلیل که باکتری های ذرات غذا که روی دندان ها یا بین آنها و روی زبان می مانند، فاسد شده و بوی بدی را در دهان و هوا پخش می کنند. بنابراین هنگامی که سایر علل احتمالی مشکل نوجوان خود را رد کردید، ممکن است نیاز به یک دوره برای آموزش صحیح در مورد نحوه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و دو برابر شدن مراقبت از دندان انجام شود. هنگام راهنمایی کودک برای تمیز کردن دندان ها و حفظ بهداشت فردی، برخی از موارد را باید به خاطر بسپارید:

  • استفاده از محلول های دهانشویه، آدامس و قرص های نعناع فقط بوی بد دهان را می پوشانند، در واقع این محصولات بو را از بین نمی برند. تنها راه برای پاک کردن دهان از باکتری های بد بو، دو بار مسواک زدن در روز و استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز است.
  • سیگار کشیدن و استفاده از سایر محصولات توتون و تنباکو نه تنها در کوتاه مدت باعث بوی بد نفس و خراب شدن دندان ها می شوند، بلکه خطر سرطان دهان را که دلیل احتمالی بوی بد دهان است را نیز افزایش می دهند.
  • خوردن غذاهایی که برای شما مفید هستند و اجتناب از غذاهایی که باعث ایجاد بوی بد دهان می شوند، برای حفظ بوی دهان مهم هستند. شکر و کربوهیدرات ها (که به قند تجزیه می شوند) از علل شناخته شده پوسیدگی دندان هستند.
  • سیم های مخصوص ارتودنسی دندان ها یک چالش اضافی برای نوجوانان به حساب می آیند، زیرا غذا به راحتی در فلزات و سیم ها گیر می کند. فرزند خود را تشویق کنید که دستورالعمل های متخصص ارتودنسی را رعایت کند تا بهداشت دهان و دندان او در این دوره حفظ شده و دچار مشکل بوی بد دهان در نوجوانان نشوند. به این ترتیب، وقتی دوره ارتودنسی تمام شد، دندان های او بسیار تمیز، براق و سفید باقی می مانند.

درمان بوی بد دهان در نوجوانان چگونه است؟

از دلایل شایع بوی بد دهان در میان نوجوانان، بهداشت ضعیف دهان و دندان است. تنفس بد بو می‌تواند باعث اضطراب و خجالت شود، اما درمان آن بسیار آسان است. مواد غذایی باقی مانده در دهان توسط باکتری‌ها تجزیه شده و باعث تولید ترکیبات بدبوی گوگرد می‌شود. علاوه بر آن پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه می‌تواند یکی دیگر از علل بوی بد دهان باشد.

بنابراین نوشیدن آب و خیس نگه داشتن محیط دهان و همچنین رعایت کردن بهداشتن دهان و دندان می‌تواند اولین قدم برای از بین رفتن و جلوگیری از بوی بد دهان باشد. در قدم دوم مراجعه به دندان پزشک و درمان دندان‌های پوسیده و بیماری‌های لثه، می‌تواند کمک بزرگی به از بین رفتن بوی بد دهان بکند. (هزینه ارتودنسی دو دندان جلو)

بهترین درمان خانگی بوی بد دهان

چه چیزی بدتر از بودن در کنار کسی است که بوی بد دهان دارد؟ و بدتر از آن این است که شما آن فرد باشید و شخص دیگری این موضوع را به شما گوشزد کند. بوی بد دهان یا هالیتوزیس یکی از مشکلات شایع در میان افراد با سنین مختلف است که علاوه بر اینکه باعث کاهش اعتماد بنفس می‌شود، بلکه در روابط اجتماعی شما تاثیر خواهد گذاشت. بد بویی دهان می‌تواند علل متفاوتی داشته باشد که عبارتند از:

  • استفاده از دخانیات
  • مصرف برخی از مواد غذایی
  • رژیم غذایی نامناسب
  • خشکی دهان
  • استفاده از برخی از داروها
  • بهداشت نامناسب دهان و دندان
  • مشکلات و بیماری‌های گوارشی و مربوط به بینی و گلو
  • و موارد دیگر
شاید این مطلب جذاب باشد
اوردنچر دندان چیست و برای چه کسی مناسب است؟ +  بررسی قیمت اوردنچر دندان

با شناخت دلیل این مشکل می‌توان به راحتی از شر آن خلاص شد. بسیاری از این دلایل را می‌توان با راه حل‌های ساده و روش‌های خانگی درمان کرد که عبارتند از:

  • نوشیدن آب

هر زمان احساس کردید که دچار خشکی دهان شدید و یا دهانتان بوی بد می‌دهد، آب بنوشید. با نوشیدن آب بزاق دهان بیشتر شده و به تمیز شدن دهان کمک می‌کند. همچنین از رشد باکتری‌های بد بو جلوگیری می‌کند.

  • شست‌وشو با آب نمک

غرغره کردن آب و نمک یک روش طبیعی برای از بین بردن بوی بد دهان و جلوگیری از آن است. هر روز دهان خود را با محلول آب و نمک بشویید و در صورت نیاز تکرار کنید. (مدت زمان درآمدن دندان دائمی)

  • رعایت بهداشت دهان و دندان

استفاده از نخ دندان، مسواک و دهان شویه می‌تواند ساده‌ترین روش برای از بین بردن و جلوگیری از بوی بد دهان باشد. کافیست 3 بار در روز دندان‌های خود را تمیز کنید تا از شر بوی بد دهان خلاص شوید.

رعایت بهداشت دهان و دندان

همچنین از مراجعه به دندان پزشک و چکاپ غافل نشوید تا در صورت خرابی دندان‌ها خیلی سریع درمان کنید.

  • تمیز کردن زبان

یکی از دلایل بوی بد دهان، جمع شدن باکتری‌ها روی زبان است. در هر بار مسواک زدن به آرامی زبان خود را تمیز کنید.

  • میوه و سبزیجات بخورید

یکی از دلایل علت بوی بد دهان، رژیم غذایی نامناسب و خوردن برخی از مواد غذایی بو دار مانند سیر و پیاز است. اضافه کردن میوه و سبزیجات تازه به رژیم غذایی علاوه بر اینکه به سلامت شما کمک می‌کند، می‌تواند در تازه شدن تنفس شما و از بین رفتن بوی بد دهان موثر باشد. کرفس، سیب و هویج به عنوان یک مسواک طبیعی عمل کرده و به حذف باکتری‌های ایجاد کننده بوی بد دهان کمک می‌کند. همچنین میوه‌های حاوی ویتامین C به افزایش تولید بزاق برای مبارزه با بوی بد دهان کمک می‌کنند.

  • جویدن آدامس

آدامس به تولید بزاق کمک کرده و در نتیجه باعث پاکسازی دهان، از بین رفتن باکتری‌ها و ذرات باقی مانده غذا می‌شود.

با انجام این روش‌های ساده و خانگی می‌توانید به راحتی بوی بد دهان خود را از بین ببرید.

علت بوی بد بدن در نوجوانان چیست؟

آیا عرق کردن نشانه بلوغ است؟ می تواند باشد، بله. بلوغ یکی از دلایل اصلی تعریق بیش از حد نوجوانان است.

دو نوع غدد عرق در بدن ما وجود دارد: اکرین و آپوکرین.

  • غدد اکرین عرق بی بو تولید می کنند تا از گرم شدن بیش از حد بدن جلوگیری کنند.
  • غدد آپوکرین به طور مداوم عرق را آزاد می کنند، اما احساساتی مانند ترس، عصبی بودن و هیجان آنها را بیشتر می کند.

در دختران بین 8 تا 13 سال و پسران بین 9 تا 15 سال، هورمون های بلوغ غدد عرق آپوکرین را در زیر بغل و نواحی تناسلی تحریک می کنند. عرق آپوکرین یک مایع سفید و شیری رنگ حاوی پروتئین و لیپید است که باکتری ها از آن تغذیه می کنند – بوی نامطبوعی را که به عنوان بوی بدن می شناسید، آزاد می کند.

حدود سه میلیون غدد آپوکرین در دوران بلوغ فعال می شوند. در نتیجه، از مکان های بیشتری نسبت به قبل عرق می کنید و اصلی ترین علت بوی بد عرق در نوجوانان همین می باشد.

علائم عرق بلوغ:

عرق بلوغ یکی از علائم بعدی بلوغ محسوب می شود که حدود یک سال پس از بلوغ شروع می شود. متوسط سن دختران برای شروع تجربه عرق بلوغ 11 سال است. میانگین سنی برای پسران 12 سال است. در اینجا چند نشانه وجود دارد که نشان می دهد عرق بلوغ را تجربه می کنید.

  • عرق شما شروع به بو دادن می کند

یکی از راه‌های تشخیص تعریق به دلیل بلوغ این است که بوی پیاز شدید  را تشخیص دهید علت بوی بد عرق در نوجوانان این است که، باکتری‌ها پروتئین‌های عرق شما را تجزیه می‌کنند و رایحه‌ای تند تولید می‌کنند.

  • شما در موقعیت های استرس زا تعریق دارید

یکی از اولین نشانه های عرق بلوغ، تعریق در موقعیت های اعصاب خردکن یا پرتنش است. به عنوان مثال، ممکن است برای اولین بار در زندگی خود متوجه شوید که هنگام سخنرانی های بزرگ در مدرسه، رقص ها یا قرار ملاقات ها عرق می کنید. به آن عرق استرس می گویند.

از آنجایی که عرق استرس زمانی اتفاق می افتد که انتظارش را ندارید، مقابله با آن می تواند خجالت آور باشد. ممکن است به دلیل ترس از عرق کردن، خود را از همسالان خود جدا کنید یا از موقعیت های اجتماعی دوری کنید.

  • شما بی دلیل عرق می کنید

وقتی کودک هستید، ورزش و گرما تنها محرک‌های عرق بدن هستند. شما دقیقا می دانید چه زمانی قرار است عرق کنید و چه زمانی عرق نکنید. اما وقتی به بلوغ رسیدید، اوضاع کمی متفاوت است.

از آنجا که غدد آپوکرین به طور مداوم عرق را آزاد می کنند، گاهی اوقات احساس می شود که بدون دلیل عرق می کنید. کارهای بدنی که هرگز باعث عرق کردن شما در کودکی نمی شدند، ناگهان شما را خیس می کنند. هنگامی که در دوران بلوغ به خود فشار می آورید، از غدد اکرین و غدد آپوکرین عرق می کنید – که در مجموع به عرق زیادی تبدیل می شود.

  • شما در مکان های خاص عرق می کنید

آیا در مکان های خاصی مانند زیر بغل و کشاله ران عرق می کنید؟ غلظت بالای غدد عرق آپوکرین در این نواحی باعث تعریق بیشتر این نواحی می شود. علاوه بر این، اشکال خاصی از هایپرهیدروزیس می تواند باعث تعریق دست ها (هایپرهیدروزیس کف دست) و پاها (هایپرهیدروزیس کف پا) شود.

علت بوی بد بدن دختر نوجوان چیست؟

بوی بد بدن نوجوان، به بلوغ آنها مرتبط است. دختران نوجوان تازه به سن بلوغ می‌رسند و غدد عرق آپوکرین در این سنین فعال می‌شوند.

علت بوی بد بدن دختر نوجوان

بنابراین می‌توان گفت که بعد از رسیدن به بلوغ بوی بد بدن دختران بیشتر می‌شود. البته که با رعایت بهداشت این بو برطرف می‌شود.

راهکارهایی نیز برای رفع بوی بد دهان

1- بوییدن بزاق دهان

  • قسمت داخلی مچ خود را لیس بزنید.

5  تا 10 ثانیه صبر کنید تا بزاق خشک شود. سعی کنید این کار را با احتیاط انجام دهید، هنگامی که تنها هستید و در یک مکان عمومی نیستید. در غیر این صورت ممکن است باعث جلب توجه دیگران شوید. البته، شما باید بلافاصله بعد از مسواک زدن، استفاده از دهانشویه، یا خوردن چیزی که طعم نعنایی دارد، از انجام این آزمایش خودداری کنید. زیرا دهانی که به تازگی تمیز شده باشد، ممکن است نتایج نادرستی به شما بدهد.

  • داخل مچ دستی را که در آن بزاق خشک شده است، بو کنید.

بویی که استشمام می کنید کمابیش همان بویی است که از دهان شما بیرون می آید. اگر این بو ناخوشايند است، شايد نياز باشد تا به ارتقاء سطح بهداشت دهان و دندان، و سلامت كلي خود فکر کنید. اگر بوی خاصی استشمام نمی کنید، احتمالاً نفس شما خیلی بدبو نیست، اما ممکن است لازم باشد آزمایش دیگری انجام دهید تا مطمئن شوید.

توجه داشته باشید که این روش، در درجه اول بزاق را از قسمت قدامی یا نوک زبان شما بیرون میکشد، که معمولا از قسمت های پشتی زبان تمیزتر است. بنابراین، استشمام بوی دهان از روی آزمایش مچ دست تنها می تواند به شما بگوید که خوشبو ترین بخش دهان شما چگونه است. بد بو ترین قسمت دهان در عقب آن، یعنی نزدیک به گلو قرار گرفته است.

  • بعد از انجام آزمایش فوق، می توانید با شستن مچ دست، بزاق را از روی آن پاک کنید. اما در صورتی که به آب یا مواد ضدعفونی کننده دسترسی ندارید، نگران نباشید، زیرا بوی موجود پس از خشک شدن پوست سریعا از بین می رود.
  • اگر مشکل مربوط به بوی بد دهان شما نسبتاً جزئی است، ممکن است این آزمایش نتواند آن را به خوبی نشان دهد. اگر هنوز نگران هستید، سعی کنید از یک روش خودآزمایی دیگر استفاده کنید و بوی دهان خودتان را برای بار دوم چک کنید.
شاید این مطلب جذاب باشد
چرا مشاوره دندانپزشکی یک امر ضروری است؟

بویی که پس از خشک شدن بزاق مچ دست به مشام شما می رسد، تا حد زیادی بیانگر بوی دهان شماست.

  • بوییدن ترشحات مربوط به عقب زبان

انگشت سبابه یا یک قطعه گاز نخی را تا ته در دهان خود وارد کنید و روی سطح زبان خود در قسمت عقب دهان بکشید. البته آنقدر عمیق نروید که باعث تحریک واکنش عق (gag reflex) شود و شما را وادار به عق زدن کند. در صورتی که باکتری های مولد بوی بد دهان در آنجا مخفی شده باشند، روی انگشت یا گاز نخی منتقل می شوند. برای اینکه متوجه شوید بوی قسمت عقبی دهان شما چگونه است، انگشت یا گاز نخی خود را بو کنید.

  • این روش ممکن است بوی بد دهان را دقیق تر از روش لیس زدن مچ دست نشان دهد. بوی بد دهان یا هالیتوز  مزمن ناشی از باکتری هایی است که بر روی زبان و بین دندان های شما ایجاد می شود، و بیشتر این باکتری ها در نزدیکی عقب دهان جمع می شوند. نوک زبان شما نسبتاً تمیزتر است. هم به دلیل غوطه ور شدن بیشتر در بزاق دهان، و هم به دلیل اینکه احتمالا ممکن است شما قسمت جلویی دهان خود را نسبت به پشت آن بیشتر تمیز می کنید.
  • سعی کنید با غرغره کردن دهانشویه ضد باکتریایی، قسمت های جلویی و پشتی دهان خود را بشویید تا باکتری ها در پشت زبانتان مخفی نشوند. استفاده منظم از دهانشویه، مانع از تجمع باکتری های مولد بوی بد دهان در ته گلو می شوند. هنگام مسواک زدن، حتماً دورترین دندانهای عقبی خود را هم مسواک بزنید، و بعلاوه، مسواک کشیدن روی زبان و لثه را فراموش نکنید.

2- ئبوییدن مستقیم هوای بازدم از طریق آزمایش تنفس

  • دهان و بینی خود را با هر دو دست خود بپوشانید.

دو دست خود را به شکل یک فنجان درآورید، به نحوی که هوایی که از دهان شما بیرون می آید، راه دیگری برای خروج نداشته باشد مگر اینکه وارد بینی شود. اکنون به آرامی هوای بازدم را از دهان خود خارج کنید. سپس سریعاً عمل دم را توسط بینی انجام دهید و هوا را از این طریق وارد ریه کنید. اگر آزمایش را خوب اجرا کرده باشید و راههای خروجی هوا بجز بینی را بسته باشید، می توانید بوی دهان خودتان را تشخیص دهید. اما در بهترین حالت هم، هوا به سرعت از لابلای انگشتان شما فرار می کند، و تشخیص دقیق هالیتوز را مشکل می کند. با این حال، می توان گفت که این روش یکی از صحیح ترین روش ها برای بررسی بوی بد دهان در فضاهای عمومی است.

آزمایش تنفس را به جای استفاده از دست ها می توان با لیوان یا ظروف مناسب دیگر نیز انجام داد.

  • در یک لیوان یا ظرف پلاستیکی تمیز تنفس کنید.

ابتدا نفس عمیق بکشید و سپس فنجان را طوری نگه دارید که هم بینی شما و هم دهان شما را با حداقل تهویه بپوشاند تا بتوانید به جواب دقیق نزدیک شوید. از دهان خود هوای بازدم را خارج کنید، آرام آرام فنجان را با نفس گرم خود پر کنید. سپس به سرعت و به طور عمیق هوای دم را وارد بینی خود کنید. قاعدتا باید بتوانید بوی نفس خود را تشخیص دهید.

  • این شیوه ممکن است کمی دقیق تر از آزمایش قبلی باشد که در آن فقط دست های خود را در اطراف بینی و دهان خود می گذاشتید. اما صحت آن به شدت بستگی به این دارد که تا چه اندازه بتوانید لیوان را محکم در اطراف دهان خود قرار دهید، که هوای تنفسی شما را بگیرد و مانع از فرار آن شود.
  • می توانید این کار را غیر از لیوان با هر ظرف دیگری که تنفس شما را در مدار بین بینی و دهان برقرار کند، امتحان کنید. مثلا یک کاغذ کوچک یا یک کیسه پلاستیکی، یک ماسک جراحی مناسب یا هر نوع ماسک صورت که هوا را نگه می دارد.
  • قبل از تنفس مجدد داخل لیوان، یا استفاده از آن برای هر کار دیگر، یا برگرداندن آن به جای خود، لیوان را با آب و شوینده بشویید.

۳- یک مطالعه دقیق داشته باشید.

بعد از اینکه دندانهای خود را مسواک زده اید، با دهانشویه شستشو داده اید، یا بعد از خوردن نعنا یا چیزی که طعم نعنایی دارد، از انجام این آزمایش خودداری کنید. این موارد ممکن است باعث شوند بوی نفس شما بهتر شود، اما این بو آن چیزی نخواهد بود که در بیشتر مواقع از دهان شما خارج می شود. سعی کنید بوی نفس خود را در مواقع مختلف، درست بعد از مسواک زدن، و در میانه روز، هنگامی که به احتمال زیاد با افراد متعددی روبرو می شوید، بو کنید تا این تفاوت را بهتر درک کنید. به خاطر داشته باشید که ممکن است نفس شما بعد از خوردن یک غذای ادویه دار بوی بدی بدهد.

4- پرسیدن از سایرین

  •  پرسش در مورد بوی دهان از افراد قابل اعتماد

می توانید از یک دوست قابل اعتماد یا یکی ار اعضای خانواده بپرسید که آیا نفس شما بوی بدی می دهد یا خیر. شما می توانید خودتان بوی نفستان را آزمایش کنید، اما نمی توانید بطور قاطع بگویید که دیگران نیز دقیقا همان بو را استشمام می کنند. مسلما بهترین راه برای اطمینان یافتن از این موضوع، پا گذاشتن روی غرور و سؤال کردن است: “صادق باشید. آیا نفس من بوی بدی می دهد؟”

شخصی را انتخاب کنید که مورد اعتماد شماست، شخصی که به مردم نمی گوید، و به شما صادقانه پاسخ می دهد. از یک دوست نزدیک بپرسید که می دانید در مورد شما قضاوت نخواهد کرد. از پرسیدن از  فردی که شما خیلی دوستش دارید اما او نسبت به شما بی توجه است و اهمیتی به شما نمی دهد (crush)، یا شریک عشقی خود اجتناب کنید، زیرا ممکن است بوی بد دهان شما جدی باشد. از درخواست از غریبه ها خودداری کنید، مگر اینکه احساس جسارت خاصی داشته باشید.

  • ممکن است این کار در ابتدا برایتان شرم آور به نظر برسد، اما خیالتان را راحت می کند. بهتر است واقعیت را از یک دوست نزدیک بشنوید تا، از سایرین.
  • ظرافت به خرج دهید

مواظب باشید تا کار را به درستی انجام دهید. بطور رک توی صورت کسی نفس نکشید و بگویید “نفس من چه بویی می دهد؟” موضوع را با ظرافت مطرح کنید و همیشه قبل از انجام دادن، سوال کنید. اگر زمان زیادی را در تماس نزدیک با شخص مورد نظر می گذرانید، ممکن است او قبلاً متوجه بوی بد دهان شما شده باشد. در این صورت، ممکن است به یکی از دو روش مودبانه زیر از وی سوال کنید:

  • بگویید: “من نگران هستم که ممکن است نفس من بوی بدی بدهد، اما واقعاً مطمئن نیستم. آیا شما چیزی را متوجه شده اید؟”
  • یا بگویید: “این ممکن است عجیب به نظر برسد، اما آیا نفس من بوی بدی دارد؟ من امشب دارم با دوستم به سینما می روم و ترجیح می دهم همین الان متوجه مسئله شوم تا بتوانم برای آن فکری بکنم، به جای اینکه منتظر او باشم تا متوجه شود.”
شاید این مطلب جذاب باشد
خشکی دهان: علت، علائم، درمان و روش های پیشگیری

5- مبارزه با بوی بد دهان

  • مشخص کنید که آیا نفس شما فقط صبح ها بد بوست یا دچار هالیتوز مزمن هستید.

نفس خود را در صبح، بعد از ظهر و عصر، قبل و بعد از مسواک زدن، بررسی کنید تا بدانید که مشکل چقدر پایدار است. اگر بدانید که علت بوی بد دهان چیست، بهتر می توانید برای رفع آن قدم بردارید.

  • بوی بد دهان در صبح هنگام طبیعی است. می توانید بلافاصله پس از بیدار شدن، آن را با مسواک زدن، نخ دندان و شستشو با دهانشویه برطرف کنید.
  • هالیتوز یک عفونت باکتریایی جدی است، اما با این حال، هم رایج و هم قابل درمان است. برای مقابله با آن، شما باید دهان خود را تمیز نگه دارید و باکتری هایی را که باعث بوی بد دهان می شوند مدیریت کنید.
  • شایعترین دلایل بوی بد دهان، حفره های دندانی، بیماری لثه، بهداشت ضعیف دهان و دندان، مشکلات دستگاه گوارش و بار دهان است (پوشش سفید یا زرد رنگی که گاهی روی زبان را می پوشاتد و معمولا دلیل آن التهاب است). اگر نمی توانید خودتان علت بوی بد دهان را پیدا کنید، دندانپزشک شما می تواند به شما بگوید که چه چیزی باعث بوی بد دهان شما می شود.
  • اگر کسی به شما گفت که نفس شما بوی خیلی خوبی نمی دهد، خجالت نکشید. به عنوان یک انتقاد سازنده به آن فکر کنید.
  •  بهداشت دندان را خوب رعایت کنید. 

دندان های خود را با دقت بیشتری مسواک بزنید، با دهانشویه ضد باکتری غرغره کنید، بین دندان های خود نخ دندان بکشید تا باکتری ها در آنجا پنهان نشوند، و پلاک تشکیل نشود. آب زیاد بنو شید و برای تازه کردن نفس صبحگاهی، مقداری آب خنک را در دهان خود بچرخانید.

  • مسواک زدن قبل از خواب بسیار اهمیت دارد. می توانید یک دور اضافی هم با جوش شیرین مسواک بزنید تا میزان اسیدیته دهان کاهش یابد و باکتری هایی که باعث بوی بد دهان می شوند، مجال رشد پیدا نکنند.
  • از اسکرابر زبان (موجود در بسیاری از داروخانه ها) برای از بین بردن باقیمانده غذاها در بین جوانه های چشایی و چین خوردگی های زبان استفاده کنید. اگر اسکرابر زبان ندارید، می توانید از مسواک خود برای مسواک زدن سطح زبان هم استفاده کنید.
  • هر دو یا سه ماه یک بار مسواک خود را تعویض کنید. برس مسواک در اثر مرور زمان اثر خود را از دست می دهد و همچنین، ممکن است باعث تجمع باکتری ها شود. بعد از بیماری هم مسواک خود را تعویض کنید تا به مکانی برای مخفی شدن باکتری ها تبدیل نشود.
  • غذاهایی بخورید که باعث تقویت بوی نفس می شود و از مصرف آنهایی که بوی بد دهان را ایجاد می کنند، اجتناب کنید.

مواد غذایی مانند سیب، زنجبیل، دانه رازیانه، انواع توت ها، سبزیجات، خربزه، دارچین و چای سبز باعث تقویت نفس می شوند. سعی کنید برخی از این موارد را در رژیم غذایی خود بگنجانید. در عین حال، سعی کنید از خوردن غذاهایی که باعث بوی بد دهان می شوند، خودداری کنید یا آنها را محدود کنید. معروف ترین مواد غذایی که باعث بوی بد دهان می شوند عبارتند از پیاز، سیر، قهوه، آبجو، شکر و پنیر.

  • غذاهای فرآوری شده سرشار از قند مانند کوکی ها، شیرینی ها و آب نباتها هم می توانند در ایجاد بوی بد دهان نقش داشته باشند.
  • در مورد سلامتی دستگاه گوارش با پزشک خود صحبت کنید.

مشکلات دستگاه گوارش می توانند مقصر اصلی بوی بد دهان باشند. ممکن است شما یک بیماری مانند بیماری زخم معده، عفونت اچ _ پیلوری (H-Pylori) یا ریفلاکس داشته باشید. پزشک می تواند به معالجه همه این مشکلات کمک کند و راهکارهایی برای حفظ سلامت دستگاه گوارش شما ارائه دهد.

  • مجاری بینی خود را سالم نگه دارید.

آلرژی ها، عفونت های سینوسی و ترشحات پشت حلقی بینی همگی می توانند باعث بوی بد دهان شوند، بنابراین باید تمام تلاش خود را برای پیشگیری و درمان این مشکلات بنمایید. همه قسمت های بینی خود را تمیز نگه دارید و قبل از تشدید آلرژی ها، آنها را مدیریت کنید.

  • استفاده از نتی پات (neti pot) می تواند به شستشوی مخاط بینی شما کمک کند.
  • نوشیدن آب گرم به همراه لیمو، استفاده از قطره های نمکی بینی و مصرف ویتامین C می تواند به کاهش چرک و عفونت در بینی کمک کند.
  • هنگام مصرف ویتامین C، توصیه های موجود در برچسب بسته بندی آن را دنبال کنید. بزرگسالان نباید بیش از 2000 میلی گرم ویتامین C در روز مصرف کنند.
  •  از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید.

علاوه بر تاثیر خوردن غذاهای مناسب در خوشبو شدن دهان، پیروی از یک رژیم غذایی سالم می تواند بوی بد دهان را در نطفه خفه کند. توصیه می شود که مصرف غذاهای فرآوری شده، گوشت قرمز و پنیرها را کاهش دهید و بر روی خوردن غذاهای سرشار از فیبر مانند جو دوسر، تخم کتان و کلم تمرکز کنید.

  • شما همچنین باید غذاهای حاوی پروبیوتیک ها را در رژیم غذایی خود قرار دهید. غذاهایی مانند کفیر شیرین نشده، کیمچی (kimchi) و ماست ساده. به جای آن می توانید یک مکمل پروبیوتیک نیز مصرف کنید.
  • بوی بد دهان را خنثی کنید.

قبل از ورود به موقعیتهای حساس اجتماعی آدامس های طعم دار بجوید، نفس خود را با عطر نعنا تازه کنید یا از نوارهای تنفسی لیسترین (Listerine strips) استفاده کنید. البته، ممکن است شما مایل باشید که نهایتا، ریشه های مشکل خود را درمان کرده و بوی بد دهان را از بین ببرید، اما هیچ ضرری ندارد که در همین لحظه هم بطور موقت، نفس خود را خوشبو کنید. آدامس را با خود داشته باشید تا بتوانید در مواقع اضطراری از آن استفاده کنید.

مشتی از میخک، دانه رازیانه یا آنیسون را بجوید. خصوصیات ضد عفونی کننده این قبیل دانه ها به مبارزه با باکتری های ایجاد کننده هالیتوز کمک می کند.

قسمتی از یک لیمو ترش یا پرتقال را برای بهتر شدن طعم دهان بجوید (ابتدا پوست را خوب بشویید). اسید سیتریک، غدد بزاقی را تحریک می کند و با بوی بد دهان مبارزه می کند. یک جوانه تازه جعفری، ریحان، نعنا یا گشنیز را بجوید. کلروفیل موجود در این گیاهان سبز بوی بد دهان را خنثی می کند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با دلایل بوی بد دهان در نوجوانان آشنا شدید. همچنین از منشا دهانی آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چه عواملی باعث بروز بوی بد دهان حتی پس از مسواک زدن می شود؟

بوی نامطبوع دهان می تواند نشانگر یک مشکل بزرگتر از دندان مثل بیماری لثه باشد که در اثر تجمع پلاک بر روی دندان ایجاد می شود. بهداشت ضعیف دهان و دندان می تواند باعث تشکیل باکتری ها، تحریک لثه ها و باعث بوی بد دهان شود. در صورت عدم درمان، بیماری لثه می تواند مشکلاتی به مراتب جدی تر از بوی بد دهان ایجاد کند ، مشکلاتی مانند آسیب به لثه و استخوان فک.

آیا آب نمک می تواند بوی بد دهان را درمان کند؟

به طور موقت اب نمک میتواند به تازه سازی نفس شما کمک کند اما نمیتواند علت آن را از بین ببرد. برای اینکار به سادگی مقداری نمک به یک لیوان آب گرم اضافه کنید، آن را خوب مخلوط کنید، محلول را به مدت ۳۰ ثانیه دور دهان و دندان خود بچرخانید و چند بار تکرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا