دندانپزشکی کودکانعلم دندانپزشکی

بوی بد دهان در نوجوانان در سن بلوغ به چه علت است؟ + شایع ترین علت های بوی بد دهان

بزرگسالان تنها کسانی نیستند که تحت تأثیر بوی بد دهان قرار می گیرند، کودکان و نوجوانان نیز می توانند به آن مبتلا شوند. علت بوی بد دهان در نوجوانان معمولا تجمع پلاک های ناشی از بهداشت نامناسب دهان است. پلاک یک لایه نازک و شفاف از باکتری است که تمایل دارد بین دندان ها و روی زبان ایجاد شود و به علت وجود ترکیبات گوگرد دار، باعث تولید بوی بد می شوند که به عنوان عامل اصلی بوی بد دهان در نظر گرفته می شوند. در ادامه این مقاله به شما خواهیم گفت که علتهای بوی بد دهان در کودکان و نوجوانان چیست و برای درمان بوی بد دهان در کودکان و نوجوانان چه باید کنید.


فهرست مطالب


بوی بد دهان(هالیتوزیس) چیست؟

هالیتوزیس اصطلاح پزشکی برای بوی بد دهان است. در بعضی افراد این بو آنقدر شدید است که از آن بعنوان سرطان بوی بد دهان نام میبرد. در واقع چنین سرطانی وجود ندارد اما هالیتوزیس ممکن است نشانه ای از سرطان باشد که در قسمت علل بوی بد دهان ذکر خواهیم کرد. اگر شما هم دچار نفس بدبو شده اید، نباید حس بدی داشته باشید. تقریباً از هر ۵ نفر ۱ نفر در جمعیت عمومی از آن رنج می برند و بسیاری از افرادی که فکر می کنند به این بیماری مبتلا هستند، در واقع مبتلا نیستند.

علت بوی بد دهان

در برخی موارد، دلایل ایجاد بوی بد دهان ساده و قابل پیشگیری است ، بنابراین دیگران سریع قضاوت می کنند، اما موارد استثنایی و نادر وجود دارد که در آن شخص مبتلا به هالیتوزیس نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد. دانستن اینکه چه عواملی باعث بوی بد دهان می شود می تواند به شما در تشخیص مشکل کمک کند. در بیشتر موارد، بوی بد دهان جدی نیست، اما اگر بیش از چند هفته طول بکشد، ممکن است علامتی بر وجود یک مشکل اساسی باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیمینت دندان چیست را بخوانید.

هالیتوزیس کاذب چیست؟

اگر کسی تصور کند که بوی دهان او نامطبوع است، ولی نفس او به صورت عینی مشکلی ندارد، دچار “هالیتوزیس کاذب” است. هالیتوفوبیا (Halitophobia) یا ترس از بوی بد دهان، علی رغم اطمینان پزشک، ممکن است همچنان ادامه یابد. در این صورت صحبت با یک درمانگر یا روانپزشک متخصص در این زمینه می تواند موثر باشد.

دلایل بوی بد دهان در نوجوانان چیست؟

در دوران نوجوانی بدن کودکان تغییرات زیادی را تجربه می کند، برخی از آنها می توانند نفس آنها را تحت تأثیر قرار دهند. درست مثل نوسانات سطح هورمون ها که اغلب باعث التهاب لثه و بوی بد دهان در دوران بارداری می شود، می تواند محیط دهان نوجوان شما را تغییر دهد و باعث رشد پلاک شود.سیگار کشیدن، رژیم گرفتن و نوشیدن نوشابه های گازدار شیرین از دیگر عواملی هستند، که می تواند در ایجاد بوی بد دهان در سال های نوجوانی نقش داشته باشد.همچنین ممکن است زنان جوانان هنگام شروع دوره قاعدگی یا مصرف قرص های ضد بارداری، دچار تورم لثه، خونریزی و التهاب لثه ها شوند که به نوبه خود باعث دلایل بوی بد دهان در نوجوانان می شود.

شاید این مطلب جذاب باشد
دندان شیری را تا لق نشده نکشید

سال های نوجوانی به دلایل زیادی می تواند ناخوشایند باشد، اما لزومی ندارد که بوی بد دهان یکی از آنها باشد. به عنوان یک والد، می توانید با ایجاد عادت های خوب از سال های اولیه زندگی و کمک به آنها در حفظ سلامت دهان و دندان در دوره بلوغ، از بروز بوی بد دهان در کودکان جلوگیری کنید.

برای جلوگیری از بوی بد دهان در نوجوانان، فرزند خود را به داشتن یک رژیم غذایی سالم تشویق کنید و در صورت لزوم، کاهش محصولات لبنی را در نظر بگیرید. وعده های غذایی را با استفاده از یک میوه ترد مانند سیب به پایان برسانید، تا باقی مانده مواد غذایی را دفع کرده و مصرف آب نبات های شیرین را نیز محدود کنید.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دندانساز تجربی کیست را بخوانید.

شما باید در مسواک زدن به کودکان خود کمک کنید تا جایی که آنها خودشان بتوانند به درستی این کار را انجام دهند، معمولا در حدود ۷ سالگی اکثر کودکان این توانایی را خواهند داشت. همچنین باید حداقل یک بار در سال به یک دندانپزشک برای بررسی و تمیز کردن حرفه ای دندان های کودک مراجعه کنید.

روشهای تشخیص بوی بد دهان توسط دستگاه و خود فرد

دندانپزشک غالبا به راحتی نفس فرد مشکوک به هالیتوزیس را بوییده و با استفاده از مقیاس شدت شش نقطه ای موجود، وضعیت را ارزیابی می کند. به علاوه می تواند قسمت پشت زبان را خراشیده و بوی آن را استشمام کند، زیرا این ناحیه اغلب می تواند منبع بوی بد دهان باشد.

علت بوی بد دهان

برای تشخیص دقیق تر بد بویی دهان روش ها و ابزارهای آزمایشگاهی نیز موجود است که رایج ترین آنها عبارتند از:

هالیمتر (Halimeter)

این وسیله برای اندازه گیری ترکیبات گوگردی موجود در دهان به کار می رود و قادر است سطح پایین گوگرد را تشخیص دهد.

شاید این مطلب جذاب باشد
فضا نگهدار دندان چیست؟ - بهترین فضا نگهدارنده برای کودکان کدام است؟

کروماتوگرافی گازی

توسط این روش سه ترکیب گوگرد فرار اندازه گیری می شود که عبارتند از: سولفید هیدروژن، متیل مرکاپتان و دی متیل سولفید

آزمایش بانا (BANA test)

بوسیله این آزمایش میزان آنزیم خاص تولید شده توسط باکتری های ایجاد کننده بوی بد دهان اندازه گیری می شود.

آزمایش بتا-گالاکتوزیداز

سطح آنزیم بتا-گالاکتوزیداز با بوی نامطبوع دهان ارتباط دارد و میتواند یکی از علل بوی بد دهان باشد.

علائم بوی بد دهان چیست؟

بطور کلی فهمیدن نفس بد بو کار سختی نیست. دیگران هم ممکن است متوجه این مشکل شوند و به شما اطلاع دهند یا از شما فاصله بگیرند. بارزترین نشانه بوی بد دهان توجه به بوی ناخوشایند دهان است

علائم و نشانه های دیگر بوی بد دهان عبارتند از:

  • طعم ناخوشایند، ترش یا تغییر در طعم دهان
  • خشکی دهان
  • بروز یک پوشش بر روی زبان
  • گلودرد
  • سوزش زبان

شایع ترین علت بوی بد دهان چیست؟

دلایل مرتبط با حفره ی دهان عبارتند از:

  • دندان ها : وجود دندان های پوسیده یا پرکردن نامناسب دندان ترمیم شده ، در اثر ایجاد گیرغذایی در موارد گفته شده به لثه ی محافظ دور دندان آسیب می رسد و به خودی خود می تواند موجب بوی بد دهان شود.
  • لثه : با علائم مشخصه خونریزی و قرمزی بافت لثه که در اثر مسواک زدن غیر صحیح و خارج نشدن مواد غذایی از لثه، بوی بد دهان را نیز به همراه خواهد داشت.
  • زبان : در گروه اندکی از افراد، بلند بودن جوانه های چشایی ( پرزهای زبان ) در بخش انتهای زبان می تواند عاملی برای ایجاد بوی بد دهان باشد که با مسواک زدن روی زبان معمولا” بوی بد دهان از بین می رود.
  • پلاکت های باکتریایی : شروع آن از یک پلاکت زرد رنگ نرم و چسبیده، بعد از مدتی که مسواک می زنید تشکیل می شود و طی فرایند شناخته شده ای تبدیل به جرم می شود.
  • روکش نامناسب دندان : استفاده از روکش های نامناسب، باعث عفونت دندان و لثه و در تنیجه بوی بد دهان میشود.
  • دندان مصنوعی : مواد غذایی بین لثه و دندان مصنوعی میتواند علت بوی نامطبوع دهان باشد.
  • ارتودنسی: گیر کردن مواد غذایی لابلای سیم های ارتودنسی میتواند باعث ایجاد بوی بد دهان در ارتودنسی شود.

کمک به از بین بردن بوی بد دهان در نوجوانان

آیا پدر و مادری را می شناسید که در زمان آغوش گرفتن فرزند نوجوان خود متوجه بوی بد دهان او نشده باشد؟ ممکن است کودک شما به محض اینکه بتواند مسواک را کنترل کند، سلامت دهان و دندان خود را به دست بگیرد، اما فقط به این دلیل که او می تواند مسواک بزند و نخ دندان بکشد، به معنای انجام درست این کار نیست.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله منشا دندان درد را بخوانید.

شاید این مطلب جذاب باشد
سیر تا پیاز ارتودنسی کاموفلاژ

اگر با کودکی زندگی می کنید که فقط با یک خمیازه می تواند بوی بدی را در ماشین پر کند، یا بدتر از آن، توسط همسالان خود به دلیل آزاردهنده بودن بوی دهانش، مورد بی مهری قرار گرفته است، در اینجا چند نکته عملی برای کمک به رفع بوی بد دهان در نوجوانان و بهبود این وضعیت ارائه می کنیم.

قبل از اینکه موضوع بوی بد دهان را با نوجوان خود مطرح کنید، به دقت فکر کنید. هیچ کس مانند شما او را نمی شناسد، بنابراین اگر بسیار حساس است، باید برای شروع صحبت در این مورد راهی را پیدا کنید تا به غرور او لطمه نزنید.

نوجوانان با مسائل بی شماری در ارتباط با تغییر در بدن خود سر و کار دارند و می توانند به همان اندازه که از جوانه زدن سینه ها یا کلفت شدن صدا آگاه هستند، نسبت به بوی بد دهان خود نیز آگاه باشند. یک روش این است که به او اطمینان دهید که گاهی همه ممکن است دهانشان بوی بدی دهد و این معمولا یک مسئله ساده است و به راحتی می توان با آن کنار آمد.

به عبارت دیگر، ابتلا به بیماری بوی بد دهان (هالیتوز) یک نقص فردی نیست و ممکن است ناشی از خوردن برخی غذاها باشد، زیرا بوی این غذاها پس از جذب در خون از ریه ها خارج می شود ( سیر، پیاز، کلم و قهوه از این نظر مورد اتهام هستند).

بیماری های زمینه ای دندانپزشکی یا پزشکی، به عنوان مثال بیماری های لثه، خشکی دهان، سرطان دهان و برخی از شیوه های زندگی مانند سیگار کشیدن نیز عامل این بوی بد هستند.

زمانی که بهداشت دهان و دندان ضعیف مورد سرزنش قرار می گیرد:

طبق گفته پزشکان، علت اصلی بوی بد دهان عدم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم است. به این دلیل که باکتری های ذرات غذا که روی دندان ها یا بین آنها و روی زبان می مانند، فاسد شده و بوی بدی را در دهان و هوا پخش می کنند. بنابراین هنگامی که سایر علل احتمالی مشکل نوجوان خود را رد کردید، ممکن است نیاز به یک دوره برای آموزش صحیح در مورد نحوه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و دو برابر شدن مراقبت از دندان انجام شود. هنگام راهنمایی کودک برای تمیز کردن دندان ها و حفظ بهداشت فردی، برخی از موارد را باید به خاطر بسپارید:

• استفاده از محلول های دهانشویه، آدامس و قرص های نعناع فقط بوی بد دهان را می پوشانند، در واقع این محصولات بو را از بین نمی برند. تنها راه برای پاک کردن دهان از باکتری های بد بو، دو بار مسواک زدن در روز و استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز است.

شاید این مطلب جذاب باشد
کامپوزیت دندان چیست؟ + بررسی کاربرد و انواع کامپوزیت‌دندان

• سیگار کشیدن و استفاده از سایر محصولات توتون و تنباکو نه تنها در کوتاه مدت باعث بوی بد نفس و خراب شدن دندان ها می شوند، بلکه خطر سرطان دهان را که دلیل احتمالی بوی بد دهان است را نیز افزایش می دهند.

• خوردن غذاهایی که برای شما مفید هستند و اجتناب از غذاهایی که باعث ایجاد بوی بد دهان می شوند، برای حفظ بوی دهان مهم هستند. شکر و کربوهیدرات ها (که به قند تجزیه می شوند) از علل شناخته شده پوسیدگی دندان هستند.

• سیم های مخصوص ارتودنسی دندان ها یک چالش اضافی برای نوجوانان به حساب می آیند، زیرا غذا به راحتی در فلزات و سیم ها گیر می کند. فرزند خود را تشویق کنید که دستورالعمل های متخصص ارتودنسی را رعایت کند تا بهداشت دهان و دندان او در این دوره حفظ شده و دچار مشکل بوی بد دهان در نوجوانان نشوند. به این ترتیب، وقتی دوره ارتودنسی تمام شد، دندان های او بسیار تمیز، براق و سفید باقی می مانند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با دلایل بوی بد دهان در نوجوانان آشنا شدید. همچنین از منشا دهانی آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چه عواملی باعث بروز بوی بد دهان حتی پس از مسواک زدن می شود؟

بوی نامطبوع دهان می تواند نشانگر یک مشکل بزرگتر از دندان مثل بیماری لثه باشد که در اثر تجمع پلاک بر روی دندان ایجاد می شود. بهداشت ضعیف دهان و دندان می تواند باعث تشکیل باکتری ها، تحریک لثه ها و باعث بوی بد دهان شود. در صورت عدم درمان، بیماری لثه می تواند مشکلاتی به مراتب جدی تر از بوی بد دهان ایجاد کند ، مشکلاتی مانند آسیب به لثه و استخوان فک.

آیا آب نمک می تواند بوی بد دهان را درمان کند؟

به طور موقت اب نمک میتواند به تازه سازی نفس شما کمک کند اما نمیتواند علت آن را از بین ببرد. برای اینکار به سادگی مقداری نمک به یک لیوان آب گرم اضافه کنید، آن را خوب مخلوط کنید، محلول را به مدت ۳۰ ثانیه دور دهان و دندان خود بچرخانید و چند بار تکرار کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا