تاثیر استرس بر سلامت دندان ها موضوعی است که می خواهیم در این مقاله به آن بپردازیم. دندان ها عمل جویدن غذا را انجام می دهند و باعث می شوند که هضم و جذب غذا توسط دستگاه گوارش و معده آسان تر شود. استرس می تواند بر خوب جویدن غذا تاثیر بگذارد. اگر غذا خوب جویده شود سبب می شود که جریان خون در مغز شما افزایش یابد و این موضوع در جلوگیری از پیری زودرس نیز موثر است. اگر دندان های شما دچار مشکل شوند مشکلات زیادی مانند مشکل در گفتار صحیح و حتی غذا خوردن را برای شما به وجود آورد. تاثیر استرس بر سلامتی دندان ها به صورت غیر مستقیم است. استرس مستقیماً سبب ایجاد درد دندان نمی شود با این حال می تواند باعث کم خوابی و در نتیجه خستگی شود. استرس می تواند باعث دندان قروچه شود. دندان قروچه خودش یکی از دلایلی است که دندان های شما را دچار آسیب می کند.
فهرست مطالب
- استرس چیست؟
- تاثیر استرس بر سلامتی دندان ها به چه صورتی بروز می کند؟
- چگونه از تاثیر استرس بر سلامت دندان ها بکاهیم؟
- تحت تاثیرهای استرس چگونه به بیماری های دهان و دندان مبتلا می شوند؟
- آشنایی با دندان درد عصبی
- سخن پایانی و سوالات متداول
استرس چیست؟
استرس به این معناست که کل اجزای بدن انسان از جمله اعصاب، مغز، دستگاه گوارش و … برای مقابله با یک تهدید بسیج میشوند. برای اینکه بتوان فرار کرد یا از خود دفاع نمود ضربان قلب افزایش می یابد و سوخت وساز بدن تغییر میکند به گونه ای که عضله ها از انرژی آسانی برخوردار میشوند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دندان مولر را بخوانید. وقتی مغز کاملا بر روی وضعیت تهدید آمیز متمرکز میشود تا از آن اجتناب کند حواس پنجگانه انسان جمع میشود.
واکنش انسان به اضطراب از دوران ابتدایی برای تنازع بقای ما ضروری بوده است. بدون این واکنش اجداد ما قادر به حفظ خود در برابر خطرات ناشی از طبیعت وحشی نبودند. در جامعه امروز ما استرس بیشتر ثابت است و از همین رو هم بیشتر زیان بار. استرس در نفس خود پدیده مثبتی است. درباره همه چیز درباره لیزر در دندانپزشکی بیشتر بخوانید. اما زمانی که برما چیره میشود به گونه ای که ما قادر به مهار تهدید نمیشویم یا هنگامی که نمیتوانیم به موقع بهبودی پیدا کنیم، آنگاه است که استرس زیان بار میشود.
عوامل بسیار مختلفی در زندگی مدرن امروزی باعث ایجاد استرس و اضطراب در افراد میشود،از جمله این عوامل میتوان به شرایط زندگی شخصی و خانوادگی، شرایط شغغلی، تغذیه، آب و هوا و سن اشاره کرد.اضطراب ممکن است در آسیب دندان ها، بیماری های لثه، دهان خشک و زخم های دهلیزی نقش داشته باشد و همچنین ممکن است بر روی روتین روزانه بهداشت دهان و دندان تاثیر گذار باشد و خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی را بخوانید.
تاثیر استرس بر سلامتی دندان ها به چه صورتی بروز می کند؟
تاثیر استرس بر سلامتی دندان ها به صورت غیر مستقیم است و می تواند به صورت مشکلات مختلفی بروز کند. استرس علاوه بر این که می تواند سلامتی جسمی و ذهنی ما را در خطر بیندازد می تواند دندان های ما را در معرض مشکلات بسیار زیادی قرار دهد.درباره فضا نگهدار دندان درد دارد را بخوانید. در ادامه با برخی از مهمترین این مشکلات که ناشی از تاثیر استرس بر سلامت دندان ها است آشنا می شویم.
تورم لثه ها
استرس مقاومت لثه ها را کاهش می دهد و در نتیجه لثه متورم شده و مستعد بیماری پریودنتال می شود. حتی اگر لثه های شما به طور عادی ملتهب نباشند، هنگام استرس دچار تورم خواهید شد.
خشکی دهان و کاهش بزاق
یکی از مواردی که نشان دهنده تاثیر استرس بر سلامت دندان ها است خشکی دهان از طریق کاهش تولید بزاق است، استرس می تواند به صورت کاهش تولید بزاق ، بروز کند. این پدیده ناخوشایند اگر به مدت طولانی ادامه یابد، می تواند مشکلاتی را برای دندان های شما به وجود آورد زیرا بزاق اولین خط دفاعی ما در برابر میکروارگانیسم های موجود در دهان است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله علت پوسیدگی دندان در کودکان و بزرگسالان چیست را بخوانید. ما تکه های غذا و اسیدهایی را که به مینای دندان آسیب می رسانند را در دهان خود می جویم. تصور کنید در یک محیط بدون بزاق ، باکتری ها کربوهیدرات های موجود در غذای مانده را تجزیه می کنند و در نتیجه می توانند در ایجاد پوسیدگی و بیماری پریودنتال نقش موثری داشته باشند.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: چگونه دندانپزشک تجربی شوم
همچنین باکتری هایی که روی زبان ، لثه ها و دندان ها جمع می شوند ، اسیدهایی با بوی نامطبوع تولید می کنند و در صورت عدم وجود بزاق برای شستن آنها ، بوی آن ها غیر قابل تحمل خواهد شد.
دندان قروچه
تاثیر استرس بر سلامت دندان ها می تواند به صورت بروز دندان قروچه باشد. دندان قروچه یا براکسیسم سبب بروز مشکلاتی مانند درد در فک ، سردرد ، آسیب به دندان و مینای دندان می شود.
بدی دندان قروچه این است که چون در شب شروع می شود شما بیشتر اوقات نمی توانید متوجه شوید که با این مشکل روبرو هستید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آنچه که باید درباره ارتودنسی و کرونا بدانید را بخوانید.
پوسیدگی دندان
یکی از مشکلات استرس این است که فرد احساس بی حوصلگی و خستگی می کند بنابراین از انجام امور ضروری و روزمره سر باز می زند. رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان یکی از این امور ضروری است. کسانی که با استرس روبه رو هستند معمولاً بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی کنند در نتیجه شاهد پوسیدگی دندان در این افراد هستیم. بنابراین تاثیر استرس بر سلامت دندان ها موضوع مهمی است که باید جدی گرفته شود.
اختلال در مفصل فک
از دیگر مشکلات تاثیر استرس بر سلامت دندان ها می توان به اختلال در مفصل فک اشاره کرد. یک فردی که مضطرب است ممکن است بر روی عضلات فک خود فشار زیاد تری وارد کند در نتیجه این موضوع باعث می شود که به مرور دچار اختلال مفصل فک شود که به صورت درد یا حس ناخوشایند در موقع جویدن غذا خودش را نشان دهد.
چگونه از تاثیر استرس بر سلامت دندان ها بکاهیم؟
بنابراین با توجه به مشکلاتی که استرس برای سلامتی دهان و دندان دارد باید دنبال راهکاری باشیم که از تاثیر استرس بر سلامت دندان ها کم کنیم. استرس می تواند زندگی ما را از تمام زوایا در خطر قرار دهد. ابتدا باید دنبال راه حل و درمان اضطراب و استرس باشیم.
برای برطرف کردن استرس راه حل های زیادی وجود دارد که در ادامه با تعدادی از راه حل های مهم و تاثیر گذار برای رفع استرس آشنا می شویم.
- ورزش کردن
- تغذیه مناسب
- صرف زمان زیادتر با خانواده و دوستان خود
- مسافرت کردن و اختصاص زمان بیشتر برای استراحت
- انجام تمرینات آرامش بخش یوگا
- استفاده از شمع و گیاهان در دکوراسیون داخلی محل کار و خانه
- گوش دادن به موسیقی های آرامش بخش
- یاد بگیرید که نه بگویید. شما نباید دنبال راضی نگه داشتن همه افراد باشید.
- استفاده از شبکه های اجتماعی ، رایانه و موبایل را موقتاً برای مدتی کنار بگذارید
- تمرکز روی مهمترین موضوع زندگی بسیار مهم است. باید بدانید که انسان قادر به انجام تمام امور با یکدیگر نیست و دارای ظرفیت محدودی است.
بنابراین برای این که از تاثیر استرس بر سلامت دندان ها بکاهیم بهتر است ابتدا دنبال راهی باشیم که اضطراب و استرس خود را کاهش دهیم. علاوه بر رعایت موارد بالا برای کاهش استرس، پیدا کردن علت به وجود آمدن استرس و برطرف کردن آن می تواند چاره کار باشد.
تحت تاثیرهای استرس چگونه به بیماری های دهان و دندان مبتلا می شوند؟
طبق مطالعات انجام شده؛ استرس با ترشح سایتوکاین التهابی، تحت تاثیر قرار دادن فاکتور های ایمنی و تغیر در سیستم ایمنی بدن می تواند به افزایش تخریب استخوان های اطراف دندان و در نهایت بروز بیماری های لثه منجر شود. قابل به ذکر است که استرس در ترشح این هومون نقش موثری ایفا می کند که در نهایت، به بروز بسیاری از بیماری های دندان و لثه ختم می گردد.
- افت بهداشت دهان
تاثیر استرس بر دندان می تواند به علت کاهش بهداشت دهان فرد مبتلا نیز باشد. طی تحقیقات انجام شده این چنین مشخص شد که پلاگ دندان و التهاب لثه در طی استرس برای فرد بروز پیدا می کند. اعتقاد بسیاری از محققین بر این صورت است که استرس به همراه بهداشت ضعیف دهان و دندان، تاثیرات مضاعفی در کنار یک دیگر دارند که استرس به تنهایی عامل انجام آن ها نمی باشد. قابل به ذکر است که با ایجاد تغییر در الگو ی بهداشت دهان و دندان می توان تاثیر موثری در رفع و درمان برخی از بیماری ها قائل شد.
- وابستگی به دخانیات
استفاده از دخانیات را می توان از اصلی ترین عوامل موثر در بروز بیماری های پریودنتال به شمار آورد، چرا که افراد مبتلا به بیماری افسردگی از اعتیاد به مصرف دخانیات نیز برخوردار می باشند که در این رابطه، تاثیر سیگار و دخانیات در کنار افسردگی و اضطراب به ضعف دندان ها و بروز بیماری های التهابی لثه منجر می گردد.
قابل به ذکر است که استرس به تنهایی نیز می تواند مقدار و تعداد مصرف دخانیات را دست خوش تغییر کند که در صورت افزایش، تاثیر استرس بر دندان که ضرر و زیان های بسیاری در پی دارد، به وجود می آید.
- نوع تغذیه
شاید بدانید که استرس در تغییر سبک غذایی افراد نیز تاثیر گذار می باشد. این تغییرات می تواند شامل پر خوری و یا کم خوری باشد که متعاقبا می تواند به بروز استرس نیز منجر گردند. از شایع ترین شرایط بروز استرس در افراد می توان به گنجاندن بیش از حد خوراکی های قندی به وعده های غذایی اشاره کرد.
گفتنی است که مصرف بیش از حد مواد قندی علاوه بر تحریک بروز استرس به ایجاد انواعی از بیماری های لثه و دندان منجر می شود.
- عدم مراجعه به دندانپزشک
ترس از دندان پزشک و محیط آن امری شایع در بین افراد است. در طی سال ترس از محیط و دندان پزشک می تواند از مراجعه فرد به آن جلوگیری کند که این امر با استرس رابطه مستقیمی دارد. گفتنی است که عدم مراجعه به این مراکز می تواند تاثیرات مخربی بر روی دهان و دندان در پی داشته باشد که از این رو افراد استرسی همواره با این خطر مواجه هستند.
- ساییدگی دندان
انواعی از ساییدگی های دندان به علت استرس می باشد که به طور معمول در طی شب و به هنگام خواب رخ می دهد. بسیاری از افراد در صورت ابتلا به این امر آگاه نیستند و در بیشتر مواقع نیز سردرد، درد فک و سر خود را از علائم ساییدگی دندان به شمار نمی آورند.
گفتنی می باشد که افراد، بسیاری از تنش ها و اضطراب خود را در طی شب و به هنگام خواب تجربه می کنند که در صورت نادیده گرفتن علائم و نشانه ها می توانند عاملی در تشدید بیماری به شمار آیند.
- ترشح اسید معده
در کنار تاثیر استرس بر دندان بد نیست که با مشکلاتی که برای سیستم گوارشی پدید می آید، آشنا شوید. ترشح بیش از حد اسید معده و بروز رفلکس در پی استرس در بین افراد بسیار رایج است که در پی آن؛ این اسید ها می توانند تاثیرات مخربی بر روی دهان و دندان قائل شوند. همچنین این امر در از بین بردن لایه های مینای دندان تاثیر به سزایی قائل می باشد که در آخر فرد را مستعد ابتلا به حساسیت، آسیب و پوسیدگی دندان می کند.
آشنایی با دندان درد عصبی
قابل به ذکر است که برخی از درد های مربوط به فک و دندن به علت بروز آسیب در این نواحی می باشد که در این صورت برای آن ها نام درد های غیر دندانی در نظر گرفته شده است. درد های غیر دندانی که بیشتر در نواحی دهان بروز پیدا می کند با توجه به تشدید عواملی همانند استرس و اضطراب ایجاد می گردد که میگرن از اصلی ترین این موارد در گروه شناسایی شده است.
همچنین گفتنی می باشد که استرس در بروز سردرد تاثیر به سزایی قائل است که این سردرد ها نیز می توانند از علائم دندان درد به شمار آیند. ادامه مطلب را جهت آشنایی با روش های درمان دندان درد عصبی مطالعه نمایید.
- اگر پس از بیدار شدن علائمی به مانند سردرد و درد شکم دارید، به احتمال مبتلا به دندان قروچه در خواب هستید که در این رابطه باید هر چه سریع تر به دندان پزشک مراجعه کنید. در این رابطه پزشک متخصص دهان و دندان علائم شما را مورد بررسی و معاینه قرار می دهد که سپس بر طبق آن روش هایی موثر برای درمان معرفی می کند. در اکثر موارد تهیه یک گارد محافظ شبانه برای دندان تاثیر گذار تر است.
- در طی روز از دندان قروچه بپرهیزید و اگر مستعد به انجام آن هستید، پیشنهاد می کنیم به جوییدن آدامس های فاقد قند در طی روز بپردازید.
- برای خود یک سبک زندگی درست برای سلامتی دهان و دندان تان تهیه کنید؛ به این صورت که در طی روز ۲ مرتبه مسواک بزنید و پس از هر وعده غذایی به استفاده از نخ دندان بپردازید.
- برای رفع استرس از روش های گفته شده، پیروی کنید.
- از برنامه غذایی معتدل پیروی کنید و نوشیدنی های پر کافئین را از وعده های غذایی خود تا حد امکان حذف کنید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با اثیر استرس بر سلامت دندان ها آشنا شدید. همچنین با چگونگی رفع آن آگاه شدید. اگر سوال یا نطری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
استرس مداوم باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود. با تضعیف سیستم ایمنی، تشکیل آفت ها ممکن است تسریع شود. این وضعیت به طور مکرر و به خصوص در دوران قاعدگی زنان رایج تر است.
۱۸ تا ۲۰ درصد جامعه با مشکل آفت دهان مواجه هستند. آفت دهان در زنان شایع تر است. این بیماری خندیدن، صحبت کردن، جویدن را دشوار می کند. روند درمان آفت دهان حدود ۱-۲ هفته طول می کشد. گاهی اوقات زمانی که یک آفت دهانی بهبود می یابد، یک آفت دیگر ظاهر می شود. اگرچه آفت ها معمولاً به تنهایی رشد می کنند، اما می توانند همزمان در چندین ناحیه دهان مشاهده شوند. عامل اصلی این بیماری اضطراب و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است.
نتیجه استرس و نوع رفتارهای ناشی از آن باشند زخم های زبان و دهان می تواند باشد که این زخم ها کوچک و تحریک پذیر و کمی ناراحت کننده هستند. گاز گرفتن و جویدن کنار دهان و زبان که ناشی از استرس است می تواند باعث بروز این موارد شود و همچنین این زخمها می توانند نشانه کمبود ویتامین B باشند. بهبودی زخمهای زبان و دهان ممکن است حدود ۱۴ روز طول بکشد ، در این زمان بهتر است هوشیارانه مراقب بدتر نشدن آنها باشید.
تاثیر استرس بر زخم زبان و دهان تاثیرات منفی بر بسیاری از جنبه های سلامتی ما بگذارد ، خواه مستقیم یا غیرمستقیم باشد. آگاهی از تأثیر استرس بر سلامت دهان،دندان و زبان شما اولین قدم است و همچنین شناسایی مشکلاتی است که با دندان خود تجربه می کنید.کرم هایی در داروخانه ها موجود است که می توانند به درد جزئی همراه با زخم های شانکر کمک کنند.