اخبار

ارتودنسی و محدودیت‌های غذایی حین آن

یکی از دغدغه های افراد برای انجام ارتودنسی این است که در طول درمان چه بخوریم؟ داشتن تغذیه مناسب در طول ارتودنسی تأثیرگذاری زیادی در موفقیت آمیز بودن آن دارد. شما تجربه‌ای از تاثیر عدم رعایت تغذیه‌ای و تاثیر آن بر ارتودنسی دارید؟

بیایید با بایدها و نبایدهای غذایی حین ارتودنسی آشنا شویم.

نبایدها در طول ارتودنسی

بریس های ارتودنسی ثابت استحکام زیادی دارند اما باز هم ممکن است آسیب ببینند یا بشکنند. یکی از عوامل تأثیر گذار در ماندگاری ارتودنسی، مراقبت از بریس های آن است. در طول ارتودنسی باید از مصرف برخی مواد غذایی و خوراکی ها اجتناب کنید. در تمامی روش های ارتودنسی از مصرف غذاهای زیر خودداری کنید:

  • ذرت بو داده
  • آجیل و خشکبار
  • آدامس
  • آبنبات
  • پیتزا
  • چیپس ذرت
  • یخ
  • بلال
  • شکلات چسبناک یا سفت
  • کلوچه های سفت و سخت
ممنوعیت‌های خوراکی ارتودنسی

در طول درمان ارتودنسی از جویدن یا گاز زدن غذاهای سفت مانند سبزیجات خام، انواع میوه ها، نان های برشته شده، ساندویج یا همبرگر، گوشت و پیتزا خودداری کنید. در صورتی که قصد دارید از این نوع غذاها استفاده کنید حتما آن را به صورت قطعه قطعه درآورده و بعد میل کنید. خوردن غذاهایی با قوام سفت و سخت ممکن است منجر به جدا شدن وسایل ثابت از روی دندان شود در این صورت گفته می شود دستگاه ارتودنسی ثابت شکسته است. در این شرایط باید ارتودنسی ثابت را دوباره به دندان هایتان بچسبانید. این امر باعث حرکت نابه جای دندان و متوقف شدن روند درمان می شود. در بعضی موارد نیز باعث آزردگی مخاط دهان می شود و در صورت تکرار برای مینای دندان ضرر دارد.

شاید این مطلب جذاب باشد
گرایش های رشته دندانپزشکی

چند توصیه‌ی مهم برای رعایت محدودیت‌ها


غذاهای ممنوعه را دور از دسترس بگذارید

مهم ترین راه حل برای این که غذاهای ممنوعه مصرف نکنید این است که این غذاها را در خانه خود نگه ندارید تا به آن دسترسی نداشته باشید. تا زمانی که دسترسی به این غذاها راحت باشد ترک آن سخت است. اگر فرزندتان ارتودنسی کودکان انجام داده، غذاهای ممنوعه را در جایی پنهان کنید تا کودک به آن دسترسی نداشته باشد.

حجم غذای مصرفی خود را کم کنید و آرام غذا بخورید

در طول ارتودنسی حتی غذاهای نرم را نباید به مقدار زیاد مصرف کنید زیرا ممکن است به بریس آسیب وارد کند. سعی کنید به جای این که لقمه های بزرگ بگیرید، لقمه های کوچک بردارید و آرام غذا بخورید.

جایگزین مناسب برای غذاهای مضر قرار دهید

برای این که هوس خوردن غذاهای ممنوعه کمتر به سرتان بزند، سعی کنید غذاهای نرم و خوش مزه را جایگزین آن کنید تا از خوردن آن لذت ببرید و آسیبی به براکت های دندان تان وارد نشود.

ممنوعیت‌های خوراکی ارتودنسی

با دندان های جلویی تان لقمه نجوید

از آن جایی که دندان های قدامی هنگام گاز گرفتن مواد غذایی و در طول ارتودنسی دردناک تر از بقیه دندان ها هستند، خوردن مواد غذایی سفت در طول درمان و گاز گرفتن با دندان هایی جلویی می تواند به براکت ها آسیب وارد کند. از دندان های عقب برای جویدن استفاده کنید.

غذاهای سرد میل کنید

خوردن غذاهای سرد و نرم درد و ناراحتی پس از ارتودنسی را کاهش می دهد. به طور مثال بستنی یک خوراکی مناسب پس از ارتودنسی است زیرا علاوه بر این که آسیبی به بریس ها وارد نمی کند سرمای آن باعث کاهش درد و ناراحتی می شود.

شاید این مطلب جذاب باشد
چه زمانی برای ارتودنسی کودکان مناسب است؟

از مصرف کدام نوشیدنی ها باید خودداری کرد؟

در طول دوره درمان از مصرف نوشیدنی هایی که قند و اسید زیادی دارند خودداری کنید زیرا این نوشیدنی ها منجر به پوسیدگی دندان می شوند. خوراکی های شیرین را بهتر است نهایتا یک بار در روز یا در وعده های غذایی فقط مصرف کنید. در وعده های غذایی هنگام غذا خوردن، دهان بزاق بیشتری تولید می کند و موجب خنثی شدن اسیدها و پاکسازی دهان از مواد غذایی می شود. در طول درمان ارتودنسی از مصرف نوشیدنی های زیر خودداری کنید:

  • نوشابه های گازدار و بدون الکل
  • آب میوه ها مخصوصا آبلیمو که حاوی اسید سیتریک است.
  • نوشیدنی های ورزشی مانند ایزوتونیک و انرژی‌زا
  • مایعات شیرین مانند شربت و عسل

نوشیدنی های سالم در طول ارتودنسی

آب و شیر از نوشیدنی های سالمی هستند که در طول فرایند ارتودنسی می توانید از آن استفاده کنید.

ارتودنسی موفق با رعایت ممنوعیت‌ها

شیر منبع طبیعی سرشار از فلوراید است و سالم ترین گزینه برای نوشیدن است. با نوشیدن ۶ تا ۸ لیوان آب در روز دیگر نیازی به نوشیدنی های شیرین، غذاهای چرب و حاوی قند زیاد ندارید. شیر بعد از آب به دلیل داشتن قند و اسید کم جایگزین مناسبی برای نوشیدنی های شیرین است. از طرف دیگر وجود کلسیم زیاد در شیر استحکام و سلامت دندان ها را حفظ می کند. لازم به ذکر است نوشیدنی هایی نظیر ۷ آپ نیز فاقد این نوع اسیدها هستند.

کسانی که ارتودنسی متحرک دارند بخوانند!

اگر از ارتودنسی متحرک استفاده کرده اید و غذا خوردن با بریس برایتان مشکل است و مجبورید بریس را در بیاورید حتما بریس را داخل جعبه مخصوص یا پلاستیکی قرار دهید تا آسیب نبیند و بعد از صرف غذا در دهان بگذارید. حین فرایند ارتودنسی متحرک دو سه بار در روز دندان هایتان را با خمیردندان حاوی فلوارید و مسواک تمیز کنید. هنگام مسواک می توانید بریس را در بیاورید.

عادت های اشتباهی که در طول ارتودنسی باید ترک کنید

  • گاز گرفتن ناخن
  • گاز گرفتن تکه های پوست و ریشه ی اطراف ناخن
  • تلاش برای باز کردن یک بسته بندی پلاستیکی نرم یا سخت با دندان های خود
  • جویدن مداد، قلم یا دیگر اجسام سخت
  • غذا خوردن بعد از ارتودنسی متحرک
ممنوعیت‌های خوراکی ارتودنسی

عوارض عدم رعایت رژیم غذایی در طول ارتودنسی

  1. آسیب دیدن دستگاه های ارتودنسی، تعویض دستگاه ها و افزایش هزینه درمان
  2. افزایش مدت زمان به دلیل توقف در روند درمان
  3. آسیب دستگاه های ارتودنسی، لثه، دندان و دهان همراه با درد و خون ریزی
  4. پوسیدگی یا شکستگی دندان ها و نیاز پیدا کردن به درمان های بیشتر
  5. در برخی موارد شدید از دست دادن دندان
  6. نگرفتن نتیجه مطلوب از ارتودنسی
شاید این مطلب جذاب باشد
بهترین داروها برای بیماری های دهان

سخن آخر

ارتودنسی بعنوان یک راه‌حل درمانی و زیبایی امروزه بسیار رایج است. در این مقاله دانستیم که رعایت نکات بسیاری برای نتیجه‌بخش بودن این درمان مهم است. اطلاع از ممنوعیت‌های غذایی و نخوردن مواد غذایی سفت و نوشیدنی‌های گازدار و اسیدی، کمک بسزایی به شما خواهد کرد. حتما لیست غذاهای مجاز را از پزشک متخصص خود دریافت نمایید.

اگر این مطلب رای شما مفید بود آن را با دوستان خود نیز به اشتراک بگذارید:

https://1ea.ir/jfiYtyun.ir/q7wyz7
https://b2n.ir/r21106https://bit.ly/3m1D0AI
http://iwo.ir/rb1zrhttps://cutt.ly/yEWnSJk

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا