
تشریح جزئیات ایمپلنت بدون جراحی لثه / توصیه به افراد دیابتی
نوشین نصیری، در گفتگو با راهنمای جامع دندانپزشکی و کلینیک های دندانپزشکی، در مورد نحوه اجرای ایمپلنت دیجیتال، گفت: در مورد ایمپلنت با سیستم دیجیتال یکسری دادههایی داریم که عکس رادیوگرافی سه بعدی و اسکنهای داخل دهانی از جمله آنها است. با استفاده از اسکنرهای داخل دهانی که در کلینیکها انجام میشود وضعیت تمام دندانهای بیمار، وضعیت لثه و نقاط بی دندانی مشخص میشود.
فهرست مطالب
تشریح جزئیات بیشتر
وی ادامه داد: با استفاده از نرم افزارهای مخصوص این دادهها را با هم منطبق میکنیم و بهترین نقطهای که میشود برای ایمپلنت دندان ها در نظر گرفته شود، طراحی و بعد توسط جراح مورد تأیید قرار میگیرد. همراه با لیفت لثه ها در دو فک.
این دندانپزشک و متخصص ایمپلنت به مزیتهای سیستم دیجیتال ایمپلنت اشاره کرد و گفت: مزیت سیستم دیجیتال نسبت به سنتی، دقت بالایی است که دارد چون در سیستم سنتی جراح تصمیم میگیرد با چه زاویه و طولی ایمپلنت را بگذارد اما اینجا با توجه به دادههایی که به نرم افزار دادیم دقیق طراحی میشود بنابراین آن مشکلات و خطاهای انسانی که در سیستم سنتی ممکن است وجود داشته باشد خیلی کم میشود چون فقط یک نفر نیست که کار را انجام میدهد بلکه با نرم افزار طراحی شده بنابراین موقعیت سینوس و عصب در نظر گرفته میشود و در این صورت خطاها از بین خواهد رفت.

نصیری تاکید کرد: بعد از تأیید طراحی، گاید مخصوص جایگذاری ایمپلنت به وسیله پرینترهای سه بعدی ساخته و روی لثه بیمار گذاشته میشود و نکته مهم این است که دیگر لثه بیمار را باز نمیکنیم و خونریزی به حداقل میرسد و بخیهای هم زده نمیشود و این موجب میشود درد، خونریزی، تورم، التهاب و عفونت خیلی کاهش پیدا کند مخصوصاً برای کسانی که از جراحی و…، ترس دارند نیز مفید است. (گرفتن مدرک دندانسازی فنی حرفه ای)
وی در مورد استفاده بیماران دیابتی و فشار خون از ایمپلنت دیجیتال نیز گفت: چون بیماران دیابتی مستعد عفونت هستند استفاده از این سیستم عفونت را کم میکند و از بین میرود. همچنین برش لثه نیز ندارم و در همان نقطه ایمپلنت را میگذاریم و در یک جلسه طی ۱۵ دقیقه ایمپلنت انجام میشود.
این دندانپزشک گفت: یکی دیگر از مزایای ایمپلنت دیجیتال، این است که پروتز روی دندان هم میتواند همزمان طراحی و تحویل داده شود به شرطی که استخوان اجازه دهد. نصیری در مورد ماندگاری ایمپلنت دیجیتال نیز اظهار داشت: ایمپلنت ماندگاری دائمی دارد و در این سیستم دقت خیلی زیاد میشود و مشکلات سیستم سنتی را ندارد. همچنین سرعت خیلی بالا میرود یعنی در یک جلسه کار ایمپلنت و پروتز انجام میشود.
گفته متخصص
این متخصص ایمپلنت گفت: با توجه به اینکه در سیستم ایمپلنت دیجیتال درد، تورم و التهاب خیلی کمتر است، فرد میتواند بعد از انجام آن به کار خود ادامه دهد و نیازی به دوره درمان ندارد اما در این سیستم نیز رژیم غذایی باید رعایت شود به طوری که تا دو هفته اول برای اینکه به ایمپلنت فشار نیاید باید فرد رژیم غذای نرم داشته باشد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا مصرف قلیان و سیگار مضر است، افزود: مصرف سیگار یکی از مواردی است که باعث تحلیل استخوان میشود و فرقی ندارد که ایمپلنت با روش سنتی انجام شود یا دیجیتال. در هر دو روش باشد مصرف سیگار به حداقل برسد و در ۴۸ ساعت اول اصلاً نباید سیگار مصرف شود و بعد هم در نهایت روزی یک تا دو عدد استفاده شود. لمینت دندان را تجربه کنید
نصیری به مشکلات دهان و دندان نیز اشاره کرد و گفت: اولین نکته عدم رعایت بهداشت است متأسفانه بسیاری از افراد نخ دندان استفاده نمیکنند که این باعث بروز مشکلات دندانی میشود و همچنین عدم جرم گیری و مصرف سیگار نیز مشکلاتی را ایجاد میکند. (عکس دندان)
وی با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا باعث شده برخی از افراد به دندانپزشک مراجعه نکنند، افزود: دوران کرونا باعث شده تا مردم ایمپلنت دندان را عقب بیاندازند که اصلاً خوب نیست چرا که استخوان تحلیل خود را دارد هر چه مراجعه به دکتر به تعویق بیافتد تحلیل استخوان بیشتر و ایمپلنت سختتر میشود.
این دندانپزشک گفت: اگر پروتکلها در دندانپزشکی رعایت شود نباید افراد ترسی برای مراجعه به دندانپزشک داشته باشند. برای یافتن منشا درد در دندان ها
ایمپلنت بیماران دیابتی چگونه است؟
کاشت ایمپلنت های دندانی برای بیماران دیابتی باید با احتیاط انجام گیرد. البته به طور معمول کاشت ایمپلنت بیماران دیابتی در صورتی که بیماری دیابت آنها کنترل شده باشد؛ مشکلی ایجاد نمی کند و درصد موفقیت کاشت ایمپلنت در این بیماران با افراد سالم یکسان است. طبق نظریه سازمان غذا و دارو، کاشت ایمپلنتهای دندانی برای بیماران دیابتی منعی ندارد اما در صورتی که به دیابت مبتلا هستید؛ خطر شکست ایمپلنت دندان در مقایسه با افراد سالم برای شما افزایش می یابد بنابراین اگر به دیابت کنترل نشده مبتلا هستید بهتر است کاشت ایمپلنت را تا زمانی که دیابت شما تحت کنترل در بیاید به تعویق بیندازید.
آمارها نشان میدهد نرخ شکست روش کاشت ایمپلنت در بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده بسیار بالاست. علت اصلی پس زدن ایمپلنت در بیماران دیابتی نوع ۱ و نوع ۲ طولانی شدن دوره بهبود زخم پس از عمل جراحی کاشت ایمپلنت است. بیماران دیابتی بیشتر در معرض عفونت قرار دارند و چون عفونت لثه ها یکی از عوارض بیماری دیابت است؛ خطر شکست کاشت ایمپلنت نیز افزایش می یابد.

اما با پیشرفت تکنولوژی و تحقیقات جدید در زمینه روش های عمل جراحی ایمپلنت های دندانی در حال حاضر بیماران دیابتی می توانند با موفقیت، عمل کاشت ایمپلنت را انجام دهند. طبق آخرین تحقیقات انجام گرفته عمل جراحی کاشت ایمپلنت در ۸۰ درصد از بیمارانی که به دیابت کنترل شده مبتلا بودند؛ موفقیت آمیز بوده است.
بیماران دیابتی می توانند اقدام به کاشت ایمپلنت برای کل دندانهای فک خود نیز بنماید اما بهتر است پیش از شروع فرایند؛ حتماً با پزشک متخصص مشورت کنند و عوامل شکست و موفقیت ایمپلنت های دندانی را بررسی نمایند.
کاشت ایمپلنت دندانی All on 4 برای بیماران دیابتی
ایمپلنت All on 4 یکی از روش های متداول برای کاشت ایمپلنت در قوس کامل فک بالا و پایین است که فقط از چهار پایه ایمپلنت برای حمایت از پروتز دندان مصنوعی بدون نیاز به پیوند استخوان استفاده می کند. درصورتی که بیمار دیابتی بخواهد از روش ایمپلنت All on 4 استفاده کند؛ چون نیازی به پیوند استخوان در این روش نیست و کمترین آسیب به استخوان فک وارد می شود می تواند گزینه ایدهآلی محسوب شود. (علت رویش دندان دائمی پشت دندان شیری)
کاشت مینی ایمپلنت برای بیماران دیابتی
در صورتی که یک دندان خود را از دست داده باشید؛ بهترین روش برای جایگزین کردن آن مینی ایمپلنت دندان است. اما معمولاً ایمپلنت بیماران دیابتی به این روش توصیه نمی شود چون احتمال بروز عفونت پس از کاشت مینی ایمپلنت های دندانی در لثه بیشتر از ایمپلنت های استاندارد است.
کاشت ایمپلنت استاندارد برای بیماران مبتلا به دیابت
کاشت ایمپلنت استاندارد برای یک یا چند دندان از دست رفته با تکنیک هایی مانند بریج بر پایه ایمپلنت می تواند راه حل مناسبی برای دندان هایی که در اثر پوسیدگی یا حوادث دیگر از بین رفته اند؛ باشد. بهتر است بیماران مبتلا به دیابت از ایمپلنتهای دندانی استاندارد برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته ی خود استفاده کنند.
ایمپلنت دندان یک روزه
ایمپلنت دندان یک روزه روشی است که در آن بیمار کل فرآیند کشیدن دندان و کاشت پایه ایمپلنت را در یک روز انجام می دهد. ایمپلنت بیماران دیابتی به این روش مناسب نیست چون مدت زمان بهبود و ریکاوری در بیماران مبتلا به دیابت بسیار طولانی است و بهتر است مراحل درمان در طولانی مدت انجام بگیرد. در صورتی که بیمار، مبتلا به دیابت باشد؛ جراح معمولاً پس از کشیدن دندان توصیه میکند که یک دوره شش ماهه برای بهبود لثه و استخوان فک در نظر گرفته شود و سپس کاشت دندان به روش ایمپلنت استاندارد استفاده شود.
آیا ایمپلنت بیماران دیابتی خطرناک است؟
پاسخ به این سوال که آیا ایمپلنت بیماران دیابتی خطرناک است؟ کمی مشکل به نظر می رسد. دیابت در هر صورت روی سلامت دهان و دندان تاثیر گذار است و بیماران دیابتی کاندید ایده آلی برای کاشت ایمپلنت نیستند. در حقیقت بسیاری از آن ها فرآیند بهبود و ریکاوری پایه ایمپلنت را به طور کامل طی نمیکنند. بیماران دیابتی در شرایطی هستند که بدن آنها نمی تواند به هورمون انسولین پاسخ بدهد و یا آن را تولید کند. انسولین هورمونی است که قند را حذف میکند و انرژی تولید می نماید. زمانیکه این روند با مشکل مواجه شود؛ هضم کربوهیدرات در بدن با مشکل مواجه خواهد شد به علاوه جریان خون و اوره نیز دچار اختلال شده و میزان گلوکز یا قند خون بالا می رود. (دندان مصنوعی فک بالا بدون سقف)
متاسفانه دیابت فقط یک قسمت از بدن را دچار اختلال نمی کند بلکه می تواند کل جسم بیمار را تحت تاثیر خود قرار دهد. زمانی که میزان گلوکز در جریان خون بالا رود؛ مشکلات گردش خون و بسیار زیادی برای بیمار ایجاد میشود. در طول زمان بدن شروع به دفع قند در در سایر مایعات خارج شده از بدن می کند و مشکلات بعدی پدید می آید.

این مشکلات روی استخوان فک و لثه ها و اطراف دندان ها که پلاک یا جرم در آنها جمع شده است؛ بروز کرده و موجب گسترش و رشد باکتری ها خواهد شد. علت بیماریهای لثه می تواند به سرعت در اثر دیابت تجدید شود. بیماران دیابتی نمی توانند به راحتی مشکلات دهان و دندان خود را درمان کنند. به همین علت ایمپلنت بیماران دیابتی کمی خطرناک است.
چه مشکلاتی برای ایمپلنت بیماران دیابتی به وجود خواهد آمد؟
بیماران دیابتی که دیابت کنترل نشده دارند؛ پس از کاشت ایمپلنت دچار مشکلاتی خواهند شد. چون ایمپلنت ها مستقیماً داخل استخوان فک کاشته شده و به علت بهبود نیافتن زخم در مدتی طولانی احتمال بروز عفونت بسیار افزایش خواهد یافت. به همین علت بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده کاندید مناسبی برای ایمپلنتولوژی نیستند.
فرآیند اسئواینتگریشن در بیماران دیابتی با مشکل مواجه خواهد شد و به عبارت دیگر ایمپلنتهای دندانی معمولاً راه حل مناسبی برای بیماران دیابتی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند و به دیابت کنترل نشده مبتلا هستند؛ نمی باشد. البته برای بیماران دیابتی تحت کنترل همچنان امید کاشت ایمپلنت موفق وجود دارد. (پروتز تکه ای دندان)
ایمپلنت بیماران دیابتی باید با مشورت جراحان دهان و دندان انجام گیرد. خوشبختانه مطالعات اخیر نشان می دهد اکثر بیماران دیابتی که ایمپلنت کاشته اند با مشکل چندانی مواجه نشده اند. در صورتی که پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت با جراح خود مشورت کنید و شرایط دیابت شما تحت کنترل باشد می توانید بهترین نتیجه را از کاشت ایمپلنت بگیرید. از لحاظ جراحان فک و دهان شرایط دیابت در بیماران به دو نوع کنترل شده و کنترل نشده تقسیم می شود.
اگر به دیابت مبتلا هستید و میخواهید عمل جراحی کاشت ایمپلنت انجام دهید بهتر است با یک جراح فک و دهان با تجربه مشورت کنید. جراحانی که تجربه و تبحر کافی در کاشت ایمپلنت داشته باشند؛ توصیه های مناسبی پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت به شما خواهند کرد. در جلسه مشاوره، جراحان به شما کمک می کنند که تصمیم بگیرید آیا کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت هستید یا خیر. اگر دچار بیماری دیابت هستید و میخواهید کاشت ایمپلنت دندان انجام دهید بهتر است با متخصصین و جراحان کلینیک دندانپزشکی تماس گرفته و یک جلسه مشاوره رایگان تنظیم کنید.
دلیل شکست ایمپلنت بیماران دیابتی چیست؟
اصلیترین دلیل شکست ایمپلنت بیماران دیابتی عفونت لثه است. بیماری لثه یکی از دشمنان خاموشی است که در افراد دیابتی پس از کاشت ایمپلنت خودش را نشان میدهد. احتمال بروز بیماری های لثه در بیماران دیابتی پس از کاشت ایمپلنت در مراحل اولیه بسیار بالا است. پیشرفت بیماری های لثه پس از ایمپلنت در بیماران دیابتی می تواند موجب تحلیل استخوان فک و در نتیجه لق شدن پایه ایمپلنت شود.
بیماران دیابتی تا زمانی که علائم بیماری لثه داشته باشند نمی توانند کاشت ایمپلنت انجام دهند. چون بیماری های لثه همراه با دیابت می تواند توسعه عفونت پس از عمل جراحی را را افزایش دهد.
دیابت یک سندروم پیچیده است که می تواند مشکلات بسیاری برای دهان و دندان بیمار ایجاد کند. وجود تورم و التهاب لثه، عفونت، بیماری پریودنتال و بسیاری مشکلات دیگر در بیماران دیابتی بسیار زیاد است. عفونت لثه از مشکلاتی است که در بیماران دیابتی بسیار متداول است. بهبود زخم در بیماران دیابتی پس از عمل جراحی بسیار کند انجام می گیرد و بافتها به خوبی جوش نمی خورند. (قیمت ارتودنسی چهار دندان جلو)
بیماران دیابتی و انجام ایمپلنت
بررسی های فیزیکی بالا همانطور که گفته شد صرفا برای قرارگیری ایمپلنت در دهان هستند. زیرا در صورت مناسب نبودن شرایط کاشت ایمپلنت با شکست مواجه می گردد و آسیب های مختلفی را به همراه خواهد داشت.
یکی دیگر از بررسی هایی که دندانپزشکان برای کاشت ایمپلنت در افراد انجام می دهند بررسی وضعیت جسمانی فرد است. میزان فشار خون، قند خون، بررسی های مختلف در بیماران قلبی و … از اقداماتی است که در افراد قبل از انجام ایمپلنت باید مورد ارزیابی قرار بگیرد.
در افراد مبتلا به دیابت قبل از انجام هر گونه جراحی و درمانی باید مواردی مورد بررسی قرار می گیرد. کاشت ایمپلنت نیز یک نوع جراحی محسوب می شود و در بیماران دیابتی باید مواردی مورد ارزیابی قرار بگیرد. برخی از افراد مبتلا بر این باور هستند که کاشت ایمپلنت برای آنها نا موفق خواهد بود. این باور همچنین برای سایر خدمات دندانپزشکی وجود دارد. به این عزیزان باید گفت، اگر درمان های آنها کنترل شده و بر اساس اصول پزشکی انجام شود هیچ خطری سلامتی آنها را تهدید نخواهد کرد و می توانند مانند سایر افراد از خدمات دندانپزشکی استفاده نمایند.
وقتی میزان قند خون یک فرد، به صورت دائمی در محدوده طبیعی نباشد، یعنی بیماری دیابت دارد و قند خون باید به صورت مداوم و مکرر تحت کنترل باشد. در این افراد معمولا ترمیم زخم به کندی صورت می گیرد و اغلب دچار التهاب و عفونت زخم می شوند. البته این در صورتی است که مراقبت های لازم از فرد بیمار انجام نشود. (چه دندان هایی شیری هستند)
همین امر سبب می شود در برخی از افراد کاشت ایمپلنت همراه با موفقیت نباشد و پس از چندی فرد پروتز خود را از دست بدهد. به همین دلیل باید قبل از کاشت ایمپلنت میزان قند خون فرد دیابتی کنتل شود. متاسفانه درصد زیادی از مردم مبتلا به دیابت هستند اما از بیماری خود خبر ندارند و آن را کنترل نمی کنندف در حقیقت باید گفت شکست کاشت ایمپلنت در این افراد همیشه به وجود می آید. در صورتی که اگر دیابت کنترل شده باشد، کاشت ایمپلنت با موفقیت همراه خواهد بود.

به همین دلیل اغلب دندانپزشکان به افراد توصیه می کنند قبل از شروع ایمپلنت میزان قند خون خود را بررسی نمایند. البته این کار به همه توصیه نمی شود، افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت را دارند باید همیشه میزان قند خون خود را بررسی نمایند. در افراد مبتلا به دیابت میزان قند خون در همه مراحل درمان بررسی می شود.
همانطور که می دانید ریشه یا پایه ایمپلنت با جراحی در استخوان فک قرار می گیرد برای بسط استخوان با پایه یا پیوند آن با ریشه مصنوعی معمولا به مدت زمانی حدودا بین ۳ تا ۵ ماه نیاز است. موفقیت یا شکست درمان در این بازه زمانی مشخص می شود. در افراد دیابتی در این بازه زمانی میزان قند خون مدام باید کنترل گردد و باید در محدوده طبیعی باشد.
در صورتی که دیابت در این بازه زمانی کنترل نشود، امکان شکست درمان وجود دارد و علاوه بر عدم پیوند استخوان ممکن است فرد دچار عفونت و التهاب لثه شود. (علت انگشت خوردن کودک پنج ساله)
سوالات متداول
بر اساس تحقیقات انجام شده، در بیمارانی که دیابت کنترل نشده دارند، پس از کاشت ایمپلنت دچار مشکلات زیادی اعم از عدم جوش خوردن پایه ایمپلنت به فک، عدم بهبود یافتن زخم لثه، افزایش بیش از اندازه قند خون، ایجاد التهاب در اطراف ایمپلنت و غیره میشوند. همچنین دوره بهبود و ریکاوری در این نوع بیماران بسیار طولانیتر خواهد بود. درنتیجه بهتر است بیماران ابتدا دیابت خود را کنترل کرده و سپس اقدام به انجام ایمپلنت نمایند.
اولین و اصلیترین اقدام، کنترل قند خون در حین انجام ایمپلنت و قبل و بعد از آن است. همچنین افراد بیمار باید از دهانشویه کلر هگزیدین استفاده کنند تا میکروبهای موجود در حفره دهان در قبل و بعد از جراحی از بین رفته و ریسک آلودگی میکروبی کاهش یابد. فاصله بین ویزیتهای دندانپزشکی در بیماران دیابتی که کاشت ایمپلنت انجام دادهاند، باید کوتاهتر باشد تا دندانپزشک به طور مرتب، درمان انجام شده و روند بهبود را بررسی کند.