درمان‌های دندانعلم دندانپزشکی

درباره‌ی بوی بد دهان بیشتر بدانید

بوی بد دهان یک معضل شایع اما دردسرساز است. هیچکس دوست ندارد هنگام صحبت با فرد مقابل خود بود بد به مشامش برسد. علل بسیار مختلفی برای بوی بد دهان وجود دارند. بیماری های سیستماتیک  اگرچه علت 20 درصد بوی بد دهان هستند اما به دلیل ماندگاری بیشتر، اهمیت بسیاری دارند و باید حتما شناسایی و درمان شوند. اگر شما تا کنون به این مشکل دچار شده‌اید چه اقدامی برای رفع آن انجام داده‌اید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر با علل و راه‌های درمان بوی بد دهان آشنا شویم.


فهرست مطالب


برای مطالعه بیشتر: سیر تا پیاز رادیوگرافی دندان


علل بوی بد دهان

علل بوی بد دهان
  • فساد دندانی
  • زخم های دهانی
  • عفونت های دهانی
  • تمیز کردن دندان ها به شیوه غلط
  • استرس ، اضطراب ، افسردگی
  • روزه داری
  • الکل
  • سیگار کشیدن: سیگار کشیدن از طرفی بوی لباس شما را بد میکند. همچنین در بد بو شدن دهان شما تاثیر به سزای خواهد گذاشت. دود سیگار باعث خشک شدن فضای داخلی دهان و راه های هوایی شما میشود. خشکی نیز مستقیما باعث بروز بوی نامطبوع خواهد شد.
  • چرخه قاعدگی (در وسط چرخه)
  • گاهی داروها باعث خشکی دهان و بوی بد می شوند
  • عفونت بینی و گلو
  • خوردن غذا با بوی قوی مانند سیر و پیاز: علت مهم دیگر استفاده از مواد غذایی دارای بوی شدید مثل سیر ،پیاز، نوشیدنی‌های حاوی الکل یا … است. این بوی نامطلوب موقتی است اما در بسیاری از این موارد حتی با مسواک زدن هم این بوی دهان نامطلوب از بین نمی رود و لازم است که از خوشبو کننده‌های دهان یا آدامس‌های دارای طعم تند استفاده شود.
  • سوء هاضمه باعث ایجاد خلط
  • برخی بیماری‌ها: بوی غیر طبیعی نفس انسان می‌تواند نشانه و علائم بیماری هایی مانند بیماری کلیوی، دیابت و اختلال ریفلاکس معده (GERD) باشد. ریفلاکس یا GERD یکی از دلایل نسبتاً شایع  ایجاد هالیتوز است. اگر شما نارسایی کلیه یا کبد و یا بیماری دیابت دارید، ممکن است نفس شما بوی ماهی بدهد. هنگامی که بیماری دیابت کنترل نشده باشد، نفس شما بوی غیر عادی خواهد داد.
شاید این مطلب جذاب باشد
لکه گیری دندان چیست؟ + بررسی قیمت لکه گیری دندان

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: علت پوسیدگی دندان در کودکان و بزرگسالان چیست؟نحوه درمان آن


راه‌های تشخیص بوی بد دهان

بوی بد دهان به سادگی قابل تشخیص است، با این وجود روشهای برای تشخیص این مشکل وجود دارد. یکی از این روشها استفاده از هالیمتر است. هالیمتر دستگاهی است که میزان سولفور موجود در بزاق را اندازه‌گیری می‌کند. از روشهای دیگر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
کروماتوگرافی گاز
آزمون BANA
تست بتاگلاکتوزیداز


فضا نگهدارنده دندان کودکان چیست؟


درمان بوی بد دهان

به منظور کاهش بوي بد دهان، هميشه سعي کنيد از پوسيدگي و عفونت دندان‌ها جلوگيري کنيد، شانس بروز بيماري‌هاي لثه را کمتر کنيد و بهداشت صحيح دهان و دندان را به خوبي رعايت کنيد. ساير درمان‌هايي که براي بوي بد دهان شما تجويز مي‌شود، به عامل ايجاد کننده آن بستگي دارد. اگر اين احتمال داده شود که بوي بد دهان شما به خاطر يک بيماري يا عامل زمينه‌اي ديگر است و به دهان و دندان شما مربوط نيست، متخصصين ما شما را به يک پزشک ارجاع خواهند داد.

 در مورد عواملي که مربوط به دهان و دندان باشد، متخصصين ما به شما کمک خواهند کرد عامل به وجود آورنده بوي بد دهان را درمان و علائم آن را برطرف کنيد.

مهم‌ترین اقداماتی که برای رفع بوي بد دهان ناشی از دهان و دندان می‌توانید انجام دهید، عبارت است از:

استفاده از دهان‌شویه‌ها و خمیر دندان‌های مناسب

اگر بوي بد دهان شما به خاطر تجمع پلاک‌های باکتریایی بر روی دندان‌ها باشد، متخصصین ما دهان‌شویه مخصوصی را تجویز می‌کنند که این باکتری‌ها را از بین می‌برد. همچنین ممکن است متخصصین ما خمیر دندان مخصوصی حاوی مواد آنتی‌باکتریال برای از بین بردن باکتری‌هایی که روی دندان‌های شما پلاک تشکیل داده‌اند، برایتان تجویز کند.

درمان بیماری‌های دندانی بعنوان ریشه‌ بوی بد دهان

اگر بوي بد دهان شما به خاطر بیماری‌های لثه باشد، احتمالاً شما به یک دندانپزشک متخصص بیماری‌های لثه (پریودنتیست) ارجاع داده خواهید شد. بیماری‌های لثه می‌تواند باعث تحلیل رفتن بافت لثه از روی دندان‌ها شود و پاکت‌های عمیقی را در اطراف لثه‌ها ایجاد کند که باکتری‌های عامل بوي بد دهان در داخل آنها تجمع می‌کنند. گاهی اوقات حذف این باکتری‌ها فقط از طریق جرم‌گیری و تمیز کردن حرفه‌ای دندان‌ها امکانپذیر خواهد بود. علاوه بر آن، متخصصین ما ممکن است ترمیم  آسیب‌دیدگی‌های دندان‌ها که به جایگاهی برای تکثیر و رشد باکتری‌ها تبدیل می‌شود را نیز به شما توصیه کند.

شاید این مطلب جذاب باشد
تاج دندان(کراون) چیست؟ + تاج دندان مصنوعی چه کاربردی دارد؟

جهت آگاهی: روش‌های ارتودنسی دو دندان جلو


بعد از غذا خوردن، دندان‌های خود را مسواک کنید

 سعی کنید که در محل کار خود یک مسواک داشته باشید و بعد از غذا خوردن حتماً دندان‌هایتان را مسواک بزنید. برای مسواک زدن از خمیر دندان‌های حاوی فلوراید استفاده کنید و حداقل دو بار در روز به خصوص بعد از وعده‌های غذایی خود مسواک بزنید. تحقیقات نشان داده است که استفاده از خمیر دندان‌هایی که خاصیت ضد باکتری دارند، در رفع بوي بد دهان خیلی مؤثر است.

روی زبان خود را هم مسواک بزنید تا بوی بد دهان مرتفع شود

باکتری‌های عامل بوی بد دهان بر روی سطح زبان شما هم تجمع می‌کنند. بنابراین کشیدن مسواک بر روی زبان می‌تواند در کاهش بوی بد دهان تأثیر داشته باشد.

مسواک زبان برای رفع بوی بد دهان

مسواک زدن روی زبان در افرادی که زبان آنها با مقادیر زیادی از باکتری‌ها پوشیده شده است (مثلاً به خاطر سیگار کشیدن و خشکی دهان) به رفع بوی بد دهان آنها کمک زیادی می‌نماید. برای این منظور می‌توانید از مسواک‌هایی استفاده کنید که یک قسمت مخصوص تمیز کردن زبان در ساختار آنها تعبیه شده است.

حداقل یک بار در روز بین دندان‌ها را با نخ دندان تمیز کنید

 استفاده صحیح از نخ دندان باعث حذف ذرات غذا و پلاک‌ها از بین دندان‌ها می‌شود. بدین ترتیب به رفع بوی بد دهان کمک می‌کند.


درباره‌ی ارتودنسی پیشگیری چه می‌دانید؟


 دندان‌های مصنوعی و لوازم دهانی خود را تمیز کنید

 اگر دندان مصنوعی و یا روکش دندان (بریج) در دهان خود دارید، حداقل دو بار در روز و یا طبق دستور پزشک، آن را به طور کامل تمیز کنید. همچنین اگر از نگهدارنده (ریتینر) یا محافظ‌های دهانی استفاده می‌کنید، هر بار قبل از گذاشتن آن در دهان، خیلی خوب آن را تمیز کنید. متخصصین ما می‌توانند بهترین محصولات برای تمیز کردن این لوازم را به شما توصیه کنند.

شاید این مطلب جذاب باشد
سایت پی جومرجعی برای یافتن دندانپزشکان معتبر

برای جلوگیری از بوی بد دهان از خشکی دهان جلوگیری کنید

 سعی کنید دهان خود را همیشه مرطوب نگه دارید. از جویدن تنباکو و استعمال دخانیات خودداری کنید. آب زیاد بنوشید، اما قهوه، نوشیدنی‌های الکلی و بدون الکل را کمتر مصرف کنید، زیرا باعث خشکی دهان می‌شود. برای تحریک غدد بزاقی و تولید بیشتر بزاق در دهان می‌توانید از آدامس یا آب نبات (ترجیحاً بدون قند) استفاده کنید.

علت بوی بد دهان

اگر خشکی دهان شما به صورت مزمن باشد، متخصصین ما یک محلول بزاق مصنوعی یا یک داروی خوراکی برای افزایش تولید بزاق برای شما تجویز خواهند کرد.

رژیم غذایی مناسب داشته باشید

 از خوردن غذاهایی مانند سیر و پیاز که باعث بوی بد دهان می‌شود، خودداری کنید. مصرف مقادیر زیادی از غذاها و نوشابه‌های قنددار هم باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شود.


بیشتر بخولنید، بیشتر بدانید: ارتودنسی فانکشنال را بشناسید


مسواک خود را به طور مرتب تعویض کنید

 مسواک خود را در هر زمانی که فرسوده می‌شود، حدوداً هر 3 تا 4 ماه یک بار تعویض کنید و مسواکی با پُرزهای نرم تهیه کنید.

نمک اپسوم

مواد لازم:

  •       یک قاشق چایخوری نمک اپسوم
  •       یک لیوان آب ولرم

طرز تهیه:

نمک را در آب مخلوط کرده و آن را غرغره کنید.

هر چند وقت یکبار باید این کار را انجام دهید:

این کار را در ابتدا هر روز انجام دهید. بعد از مدتی، یک روز در میان آن را انجام دهید.

غرغره آب نمک

چرا این راه حل عملی است:

وقتی صحبت از دفع سموم می‌شود، نمک اسپوم قابل توجه‌ترین ماده غذایی است. این نمک همچنین دارای خواص ضدباکتریای طبیعی است که با باکتری‌های دهان مقابله کرده و بوی دهان را از بین می‌برد.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: سیر تا پیاز جرم‌گیری دندان


سخن پایانی

در این محتوا درباره معضل بوی بد دهان خواندیم. دانستیم که نفس بد بو درجات و علل متفاوتی دارد. برخی افراد خود از بوی بد دهانشان آگاه هستند و حتی اگر شدت این بو اندک باشد فورا متوجه شده و به دنبال راه حل می‌گردند. در حالی که برخی دیگر به هیچ وجه متوجه بوی بد دهان خود (حتی اگر شدید هم باشد) نیستند و تنها ممکن است از اظهار نظر سایرین متوجه این مشکل شوند. فراموش نکنید این معضل بسیار شایع است و ممکن است خودمان هم درگیر آن شویم. پس برخورد صحیحی با افراد دارای هالیتوزیس داشته باشیم. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

شاید این مطلب جذاب باشد
7 مزیت روکش دندان برای افراد سیگاری

سوالات متداول

راهکار پیشگیری از خشکی دهان چیست؟

موارد زیر در این کار به شما کمک می کنند:
نوشیدن آب فراوان
عدم مصرف نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه
مکیدن آب نبات

چه بیماری هایی برای لثه شایع است و باعث بوی بد دهان می شود؟

بیماری های لثه شامل التهاب خود لثه و یا بافت های عمیق تراست . وقتی که عفونت به بافت های عمیق تر سرایت می کند معمولاً بوی دهان خیلی بیشتر می شود . به این علت که هم عفونت در آن مکان ایجاد می شود و هم بافت های طبیعی بدن شروع به از بین رفتن می کنند و مرگ سلولی در آن ناحیه بوجود می آید.

آیا می توانم از آدامس برای رفع بوی بد دهان خود کمک بگیرم؟

آدامس های بدون قند انتخاب بسیار خوبی برای رفع بوی بد دهان هستند، اما افرادی که ارتودنسی متحرک دارند، می توانند آن را مصرف کنند. جویدن آدامس با داشتن دستگاه های ارتودنسی ثابت توصیه نمی شود، زیرا با گیر کردن بین براکت ها تمیز کردن آن برایتان دشوار خواهد بود.

چگونه متوجه شویم بوی بد دهان مربوط به معده است یا دهان؟

بیماری‌های دهان و دندان از طریق بررسی توسط دندان پزشک و معاینه دقیق دندان‌ و لثه‌ها امکان پذیر است. در مورد بیماری‌های معده و روده نیز انجام تست‌های گوارشی نظیر UBT و تست هیدروژن می‌تواند کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا