دندانپزشکی کودکان

“فلوراید تراپی دندان” پیشگیری بهتر از درمان

اسیدهای مضر موجود در دهان در نتیجه فعالیت باکتری‌ها در هنگام مصرف مواد قندی ایجاد می‌شوند. این مواد اسیدی می‌توانند به لایه خارجی سخت محافظ دندان به نام مینا آسیب وارد کنند. شما برای پیشگیری از پوسیدگی دندان چه راهکاری در نظر دارید؟فلوراید تراپی یا وارنیش فلوراید یکی از روش‌های مناسب جهت پیشگیری و کاهش پوسیدگی دندان در کودکان است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با این راه پیشگیری از پوسیدگی برای فرزندان دلبندتان بیشتر آشنا شوید.


فهرست مطالب


برای مطالعه بیشتر: روکش دندان شیری کودکان، یک ترمیم مطمئن


فلوراید چیست؟

فلوراید یک ماده معدنی است که بطور طبیعی در غذا و آب یافت می شود. فلوراید تراپی می تواند به تقویت مینای دندان و ترمیم سوراخ های ایجاد شده در آن با جایگزین کردن مواد معدنی از بین رفته در نتیجه گذشت زمان کمک کند. پس از اینکه دندان های شما در معرض فلوراید قرار گرفت، مقاومت آنها در برابر اسید افزایش یافته و به این ترتیب امکان ایجاد پوسیدگی در آنها کاهش پیدا خواهد کرد. وارنیش فلوراید ، فلوراید موضعی است که برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فلورایدتراپی دندان

خمیردندان‌های حاوی فلوراید نیز نوع دیگری از فلورایدهای موضعی هستند و هر دو بر روی سطح دندان استفاده می‌شوند. وارنیش فلوراید تراپی در بزرگسالان نیز بسیار موثراست به خصوص در مواردی مانند خشکی دهان (طبیعی یا به علت مصرف دارو)، تحلیل لثه و دندانهای حساس، پوسیدگی حد اقل یک دندان در یک سال اخیر، وجود روکش در دهان، بیماران تحت درمان ارتودنسی و بیماران سرطانی که رادیوتراپی میشوند.

-تولد تا ۳ سالگی: ۰.۱ تا ۱.۵ میلی گرم

شاید این مطلب جذاب باشد
سفید کردن دندان در خانه + روش های فوری

–  ۴  تا ۶ سالگی: ۱ تا ۲.۵ میلی گرم

– ۷ تا ۱۰ سالگی: ۱.۵ تا ۲.۵ میلی گرم

-نوجوانان و بزرگسالان: ۱.۵ تا ۴ میلی گرم


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: فیشور سیلانت دندان کودکان


نحوه انجام فلوراید‌ تراپی

  • ابتدا سطح کلیه دندانها با برس مخصوص تمیز می شود ( چیزی شبیه مسواک برقی )
  • سطح تمام دندانها به ژل فلوراید آغشته می شود ( گاهی اوقات یکطرف هر دو فک در یک مرحله و نیم دیگر در مرحله بعد به ژل آغشته می شود)
  • ژل فلوراید حدود ۴ دقیقه در مجاورت دندان قرار می گیرد.
  • در تمام مراحل پشت کودک حالت عمودی داشته سر کمی به سمت جلو خم می شود و ساکشن ( بزاق کِش ) در دهان کودک قرار میگیرد تا از بلع فلوراید ممانعت به عمل آید .
  • پس از گذشت ۴ دقیقه اضافات ژل با گاز استریل یا پنبه برداشته می شود. در این مرحله کودک آب دهان خود را بطور کامل خارج می کند.
  • کودک نباید بعد از فلوراید تراپی دهانش را بشوید و تا نیم ساعت باید از خوردن و آشامیدن اجتناب کند. و طی این مدت در صورت جمع شدن بزاق در دهان ، آنرا خارج کند.

درباره‌ی ارتودنسی فانکشنال چه می‌دانید؟


انواع فلوراید درمانی کدام است؟

فلوراید در مواد غذایی و آب آشامیدنی وجود دارد و می‌توان با مصرف دهانشویه و خمیر دندان فلورایددار آن را به طور مستقیم به دندان رساند. دهانشویه‌های با مقدار فلوراید کمتر را می‌توانید بدون نسخه از داروخانه خریداری کنید، اما برای تهیه دهانشویه‌های قوی‌تر به نسخه پزشک نیاز دارید.

فلوراید به صورت ژل، کف یا وارنیش روی دندان زده می‌شود. مقدار فلوراید دریافتی دندان در چنین درمان‌هایی بیشتر از مقدار موجود در خمیر دندان و دهانشویه است.

  • وارنیش: با مسواک روی دندان زده می‌شود.
  • کف: داخل قالب مخصوص ریخته می‌شود و سپس یک تا چهار دقیقه روی دندان‌ها قرار داده می‌شود.
فلورایدتراپی دندان
  • ژل: با مسواک یا قالب قابل استفاده است.
  • مکمل‌های فلوراید: مکمل‌ها به صورت قرص یا شربت قابل تهیه است و باید طبق دستور پزشک مصرف شود.
شاید این مطلب جذاب باشد
فضا نگهدار دندان چیست؟ - بهترین فضا نگهدارنده برای کودکان کدام است؟

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: همه آنچه درباره لیفت لثه نمی‌دانید


مزایای فلوراید تراپی در کودکان

  • دارای طعم‌ دلپذیر و اسانس‌های مختلف هستند.
  • با وجود بزاق موجود دردهان به‌سرعت خشک می‌شود.
  • درافرادی که نسبت به فروکردن چیزی در دهان سریع واکنش نشان داده و یا حالت تهوع می‌گیرند مشکلی ایجاد نمی‌کنند. معمولا بدون نیاز به سینی دندانپزشکی استفاده می‌شوند.
  • خطر ابتلا به باکتری قندی را کاهش می‌دهند.
  • سریع و راحت انجام می‌شوند.
  • نیاز به تجهیزات دندان‌پزشکی زیاد ندارد.
  • به ‌دلیل خاصیت چسبندگی سریع به دندان‌ها چسبیده و دوام و ماندگاری بالایی دارند.
  • مسمومیت ناشی از فلورو ترکیبات آن حتی اگر بلعیده شود بیمار را تهدید نمی‌کند.
  • غلظت فلوراید موجود در وارنیش بیشتر از ژل و فوم است.
  • از ‌آن‌جایی‌که در این درمان از مقدار خیلی کم فلوراید استفاده می‌شود در نتیجه مقدار کمی ممکن است بلعیده و وارد شکم بیمارشود.

مراقبت های بعد از فلوراید تراپی

  1. مدت زمان فلوراید تراپی حدود ۴ دقیقه بوده و پس از اتمام آن کودک باید آب دهان خود را به طور کامل خالی کند.
  2. برای اینکه مدت زمان اثر بخشی فلوراید ، بیشتر شود تا فردای آن روز کودک از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خودداری کند و بعد از آن مدت ، به طور مرتب بهداشتن دهان و دندان خود را رعایت کند.
  3. والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که کودک ، حدود نيم ساعت پس از فلورایدتراپی ، نباید آب يا هر نوع خوراكى مصرف كند ؛ چرا که ماده فلوراید موجود بر روی مینای دندان های وی هنوز سفت نشده و امکان جدا شدن آن به محض خوردن و جویدن مواد غذایی وجود دارد ؛ از این رو بهتر است کودک پیش از انجام فلوراید تراپی ، تغذیه مناسبی داشته باشد.
  4. والدین باید برای اولین وعده غذایی بعد از فلورایدتراپی ، برای کودک خود غذاهای نرم و خنك تهیه کنند ؛ این کار موجب افزایش مقاومت و دوام فلوراید بر روی دندان های کودکان می گردد. توصيه مى شود مسواك زدن كودك ٢٤ ساعت بعد از فلورايدتراپى انجام گيرد.
  5. فلوراید تراپی باید هر ٣ تا ٦ ماه یکبار انجام گیرد ، به والدین توصیه می شود سر وقت جهت تکرار فلوراید تراپی به متخصص دندانپزشک اطفال ، مراجعه نمایند.
شاید این مطلب جذاب باشد
بررسی و درمان عفونت و آبسه دندان و لثه در کودکان + معرفی راههای تشخیص آبسه دندان کودک

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: سیر تا پیاز جرم‌گیری دندان


عوارض فلوراید تراپی

فلوراید تراپی نیز مانند بسیاری از روش‌های درمانی دیگر دارای عوارض احتمالی است که باید از آنها آگاهی داشته باشید. فلوراید تراپی باید تحت نظر پزشک و به میزان کافی انجام شود زیرا استفاده بیش از حد از فلوراید می‌تواند به مینای دندان و رشد استخوان دندان‌ها آسیب وارد کند. برخی از عوارض فلورایدتراپی شامل موارد زیر است:

  • ایجاد لکه‌های سفید بر روی دندان‌ها
  • تغییر رنگ دندان‌ها
  • اسهال و استفراغ (در موارد نادر)
فلورایدتراپی دندان

رعایت حد اعتدال در انجام فلوراید تراپی بسیار مهم است و مصرف مقادیر مناسب فلوراید هیچ‌گونه عوارض جانبی را به دنبال نخواهد داشت.


جهت آگاهی: انواع کامپوزیت دندانی را بشناسید


سخن پایانی

در این مطلب درمانی فلوراید تراپی دندان خواندیم. گفتنی‌ست باید حتما هر 6 ماه یکبار (سالی دو بار) این درمان انجام شود تا موثر باشد. برای بعضی افراد هم هر 3 ماه یا هر 4 ماه تجویز می شود. این زمان بستگی به تشخیص دندانپزشک دارد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

تا چه مدت بعد از درمان نباید چیزی خورد؟

بنا به توصیه پزشک  حداقل تا 30 دقیقه بعد از درمان از خوردن و آشامیدن خودداری کنید تا فلوراید جذب دندان‌ها شده و بتواند مناطق پوسیده را درمان کند. درمان مجدد وارنیش فلوراید بستگی به وضعیت سلامت و بهداشت دهان و دندان بیمار دارد و ممکن است پزشک از اوبخواهد هر  3 ماه، هر 6 ماه و یا سالی یکبار تحت درمان مجدد قرار بگیرد.

شاید این مطلب جذاب باشد
دلایل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست؟ + روش های جلوگیری از مکیدن انگشت کودکان
آیا احتمال مسمومیت توسط فلوراید تراپی وجود دارد؟

مسمومیت ناشی از فلوراید تراپی بسیار نادر است که در اثر بلع مقادیر بسیار بالایی از فلوراید صورت می گیرد. فلوراید به میزان مشخصی در کلینیک دندانپزشکی استفاده می گردد.

آیا فلورایدتراپی فقط برای کودکان استفاده می‌شود؟

نه، این کار برای بالغان هم موثر است. زیرا فلوراید نه‌تنها در پیشگیری از ضایعه جدید پوسیدگی روی دندان موثر است، بلکه در توقف یا حداقل کند کردن روند پیشروی ضایعات پوسیدگی فعال اولیه روی سطح دندان نقش مهمی دارد.

فلوروزیس دندانی چیست؟

در صورتی که در زمان تشکیل دندان‌ها فرد در محیطی باشد که آب آشامیدنی دارای میزان فلوراید بالاتر از حد مجاز باشد، دندان از طریق جریان خون میزان بالای فلوراید را دریافت می‌‌کند و این میزان بالاتر از حد مجاز موجب تغییر ترکیب کریستال‌های مینایی می‌‌شود و دندان پس از رویش نمای گچی شکل پیدا می‌کند یا دارای لکه‌های قهوه‌ای می‌شود. این نما معمولا در همه دندان‌هایی که در زمان تشکیل در معرض آب آشامیدنی با فلوراید بالا باشند، دیده می‌شود و ممکن است تعدادی از دندان‌ها یا همه دندان‌های فرد دچار این نما باشند. فلوروزیس با فلورایدتراپی موضعی در مطب دندان‌پزشکی اتفاق نخواهد افتاد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا