تکنولوژی دندانپزشکیدندانپزشکی کودکان

فیشور سیلانت دندان کودکان

با رویش تدریجی دندان‌های دائمی در کودکان، نیاز به رعایت بهداشت دهان و دندان چند برابر می‌شود. اما بیشتر کودکان به دلیل شیطنت‌های کودکانه تمایل چندانی به استمرار ورزیدن در بهداشت دهان ندارند. به این ترتیب ممکن است دندان‌های دائمی در همان ابتدای رویش آسیب ببینند. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در این سنین کم چه باید کرد؟ والدین عزیز چه راه پیشگیرانه‌ای در نظر دارند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا با فیشورسیلانت دندان، بعنوان درمانی موثر و پیشگیرانه بیشتر آشنا شوید.


فهرست مطالب


برای مطالعه بیشتر: همه چیز درباره ارتودنسی پیشگیری


فیشورسیلانت چیست؟

فیشورسیلانت یک راه بدون درد و بی خطر برای محافظت از پوسیدگی دندان های دائمی اطفال است . ماده سیلانت یک رزین سفید رنگ محافظت کننده است که روی سطح جونده دندانهای آسیایی گذاشته می شود و شیارهای دندان را از نفوذ مواد غذایی و باکتری و ایجاد پوسیدگی حفظ میکند.


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: درباره‌ی بوی بد دهان بیشتر بدانید


تشریح دلایل استفاده از فیشورسیلانت

کودکان و نوجوانان متاسفانه بیشتر در معرض پوسیدگی دندانی هستند زیرا سطح جونده آنها قابلیت آسیب پذیری بیشتری خواهد داشت.

البته دقت کنید که دندان ها به صورت طبیعی به مرور زمان دچار ساییدگی سیلانت میشوند اما به هر صورت دندان هایی که فیشور سیلانت شده باشند ۵ برابر کمتر  از دندان هایی که با استفاده از فیشور سیلانت حفاظت نشده اند در معرض مشکل پوسیدگی قرار میگیرند. درمان این دندان ها بهتر و سهل تر است.

شاید این مطلب جذاب باشد
بلیچینگ دندان چیست؟ + بررسی مزایا و معایب بلیچینگ و مراقبت های بعد از بلیچینگ

مهم ترین دلیل و ضرورت انجام فیشور سیلانت جلوگیری از پوسیدگی و حفظ سلامت و ساختار دندان است. فیشور سیلانت را باید مانند یک کاور تصور کنید که هر زمانی باکتری و میکروب که از عوامل اصلی پوسیدگی هستند در دهان وارد و ایجاد میشوند از دندان شما حفاظت میکند و اجاره نمیدهد میکروب ها از مواد غذایی باقی مانده بر روی سطح جونده تغذیه کرده و رشد کنند.

باکتری ها و میکروب ها با تغذیه کردن از مواد غذایی به جا مانده تولید اسید میکنند و این اسید تولید شده از فعالیت باکتری ها موجب حل شدن دندان فرد و ایجاد حفره و سوراخ روی دندان میشود. به اصطلاح این سوراخ ها و حفره ها را پوسیدگی و کرم خوردگی مینامند. فیشور سیلانت کمک میکند تا دندان شما در مقابل این مشکلات مقاومت کند و باکتری و میکروب ها مکانی برای پنهان شدن نداشته باشند.


درباره‌ی جرم‌گیری دندان چه می‌دانید؟


سن مناسب انجام فیشورسلانت

حدود سن پنج سالگی که دندان های دائمی در حال رشد هستند و کودک هنوز روش صحیح مسواک زدن را نیاموخته است شیوع پوسیدگی دندان ها بالا است. به همین دلیل در سن پنج سالگی لازم است والدین با مراجعه به یک کلینیک دندان پزشکی خوب اقدام به دریافت خدمات فیشور سیلانت برای پوشاندن شیار های دندان کودک کنند.

فیشور سلانت را نمیتوان برای تمامی کودکان استفاده کرد. در صورتی فیشور سیلانت برای کودک انجام میشود که به دلیل عدم رعایت بهداشت دندانی، احتمال پوسیدگی وسیعی برای کودک وجود داشته باشد.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: همه چیز درباره ایمپلنت دندان


مواردی که در صورت رعایت آن‌ها کودک نیازی به فیشورسیلانت ندارد

  1. در صورتی که کودک و والدین نسبت به بهداشت دهان و دندان کودک کاملآ آگاه باشند
  2. تغذیه کودک مناسب باشد
  3. مصرف شیرینی و شکلات کودک کم باشد
  4. با مراجعه به دندان پزشک خوب چک آپ شش ماهه کودک صورت گیرد
  5. در معاینه مشخص شود دندان های کودک سالم هستند
شاید این مطلب جذاب باشد
علت حساسیت و درد دندان پر شده چیست؟

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: روش‌های ارتودنسی دو دندان جلو


مزایای فیشورسیلانت دندان

  • با استفاده از این روش فیشورهای عمیق به صورت کاملا صحیح تمیز میشود.
  • تقریبا ۳۰ تا ۷۰ درصد میزان پوسیدگی دندان شما کاهش میابد.
  • این روند در معکوس شدن مراحل اولیه پوسیدگی دندان شما تاثیر گذار است.
  • در صورتی که کودک شما تازه دندان دائمی درآورده باشد از ساختار و سلامت آن حفاظت میکند.
  • پر کردن دندان که برای کودکان روندی تقریبا ناخوشایند است و راضی به انجام آن نیستند با استفاده از این روش از بین رفته و دیگر نیازی به آن نیست.
  • این روش، روشی کاملا سریع است که بدون درد، بدون تزریق بی حسی و هرگونه خونریزی انجام میشود و به مدت زمان بسیار زیادی ماندگاری و دوام دارد.
والدین گرامی در صورت پوسیده بودن دندان دیگر نمی توان از فیشورسیلنت استفاده کرد  و حتما باید #پوسیدگی دندان برداشته و ترمیم گردد. 

نحوه قرار دادن سیلانت بر روی دندان‌ها

قرار دادن سیلانت روی دندان‌ها فرآیندی نسبتاً آسان است. ابتدا دندان‌ها از پلاک یا ذرات غذا تمیز می‌شوند و پس از آن به طور کامل از نظر پوسیدگی بررسی می‌شود.

هر دندان جداگانه خشک شده و توسط مواد جاذب رطوبت احاطه می‌شود. درنتیجه در تمام مراحل انجام کار خشک باقی می‌ماند.

دندان بوسیله یک ژل اچ کننده ملایم (ژل اسید اچ) تمیز می‌شود تا سطح دندان زبر شده و در محل اتصال، میزان چسبندگی سیلانت و دندان بالا برود. سپس ژل شسته شده و دندان‌ها دوباره خشک می‌شود.

بسته به نوع مواد مورد استفاده، قبل از قرار دادن سیلانت که بسیار چسبنده است، یک لایه نازک از مواد اتصال دهنده روی دندان استفاده می‌شود. پس از آن با استفاده از یک قلم مو، محلول سیلانت مستقیما بر روی سطح جونده دندان‌ها قرار داده می‌شود.

شاید این مطلب جذاب باشد
آشنایی با انواع دندان در انسان + فرق دندان مولر و پرمولر چیست؟

سرانجام برای سفت شدن سیلانت ممکن است از لایت کیور (اشعه آبی) استفاده شود.

دندان‌ها باید به خوبی ایزوله شوند تا هیچگونه آلودگی مانند بزاق بر اتصال سیلانت به دندان تأثیر نامطلوب نگذارد. در صورت تشخیص پوسیدگی کوچک، می‌توان از لیزر یا فرز دندانپزشکی برای پاکسازی آلودگی قبل از هرگونه قرار دادن مواد استفاده کرد.


جهت آگاهی: انواع کامپوزیت دندانی را بشناسید


مواد فیشور سیلانت

ماده‌ای که برای سیلانت دندان استفاده می‌شود معمولا یک ماده رزین پلاستیکی به رنگ دندان است. ممکن است این ماده دقیقا با رنگ طبیعی دندان مطابقت نداشته باشد، اما همانطور که گفتیم این روش در دندان‌های آسیا استفاده می‌شود و در نتیجه معمولا این تفاوت رنگ قابل توجه نیست.

برای پوشاندن شیارها می‌توان از یک ترکیب شیشه‌ای نیز استفاده کرد اما در برخی از تحقیقات مشخص شده است که این ترکیب نسبت به رزین مقاومت کمتری دارد.


برای مطالعه بیشتر: همه آنچه درباره لیفت لثه نمی‌دانید


فیشورسیلانت دندان چه معایبی دارد؟

از معایب فیشور سیلانت دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در اغلب موارد سیلانت ها در می آیند یا فرسوده می شوند زیرا در حین قرار دادن سیلنت ها دندان باید خشک  و بدون بزاق باشد و این کار در کودکان با توجه به بزاق زیادی  که دارند مشکل است.
  • ۵۰ درصد از سیلانت ها ۵ سال دوام می آورند.
  • اگر سیلانت به خوبی روی دندان را پوشش ندهد و یا بخشی از آن جدا شود دندان دچار پوسیدگی می شود و قسمت زیادی از آن باید پر شود .به طور میانگین، شیار پوش روی دندان‌ها هر ۶ ماه یکبار باید توسط دندانپزشک کودک معاینه شود تا در صورت افتادن جایگزین شود.
  • برای انجام موفقیت آمیز فیشور سیلانت دندان باید کاملا بدون بزاق باشد با توجه به این کودکان دندان های کوچک و بزاق زیادی دارند این کار مشکل است.
  • در صورتی که سیلانت دربیاید، دندان به وضعیت اولیه خود برمی گردد و سیلانت را می توان تعویض کرد.
شاید این مطلب جذاب باشد
برفک دهان نوزاد چیست؟ + بررسی راه‌های تشخیص و درمان برفک دهان نوزاد

سخن پایانی

در این نوشته درباره فیشورسیلانت دندان کودکان سخن گفتیم. شما حتما میدانید دندان یکی از سرمایه های بزرگ انسان است زیرا چندین بار امکان داشتن یک دندان دائمی خاص را نخواهیم داشت. پس همواره در حفاظت از دندان‌های خود و کودکانتان کوشا باشید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

پس از درمان فیشورسیلانت باید به چه نکاتی توجه کرد؟

در صورتی  پس از دریافت این درمان متوجه جدا شدن بخشی از ماده سفید روی دندان فرزندتان شدید، حتما در اولین فرصت جهت اصلاح آن به متخصص نمایید.حتی در صورتی ظاهرا دندان درمان شده هیچ مشکلی ندارد، بهتر است هر ۶ ماه یکبار جهت بررسی دندان مورد نظر و معاینه سایر دندانهای فرزندتان به دندانپزشک متخصص کودکان مراجعه نمایید.

آیا فیشور سیلانت دردناک است؟

فیشور سیلانت عملی غیرتهاجمی است. کودک در طول عمل کوچکترین دردی حس نمی‌کند و سطح و عملکرد دندان نیز پس از درمان کوچکترین تغییری نمی‌کند.

آیا کودک باید دندان‌ها را پس از فیشور سیلانت مسواک بزند؟

بله حتماً! رعایت بهداشت و دندان و دو بار در روز مسواک زدن بسیار مهم است. از آنجایی که مسواک زدن سطوح صاف و شیارپوشی دندان‌ها بسیار آسان‌تر است و به راحتی می‌توان آن‌ها را تمیز کرد، احتمال پوسیدگی آنها کمتر است.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا