
همه چیز درباره ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان معجزهایست که با ورودش به دنیای دندانپزشکی، بسیاری را از مزاحمت دندان مصنوعی نجات داد. کسانی که دندانهای خود را به هر دلیل از دست دادهاند، با ایمپلنت دوباره دندانهای با طول عمر همیشگی بدست خواهند آورد. آیا شما درباره ایمپلنت دندان شنیدهاید؟ دندان از دست رفتهای دارید که از جای خالی آن ناراضی باشید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی از ایمپلنت دندان بدست آورید.
فهرست مطالب
- اجزاء ایمپلنت
- مزایای ایمپلنت دندان
- انواع ایمپلنت دندان
- تیپهای مختلف استخوان جهت تخمین طول ایمپلنت دندان
- مراحل ایمپلنت دندان
- افرادی که مناسب انجام ایمپلنت دندان نیستند
- سخن پایانی
- سوالات متداول
اجزاء ایمپلنت
- فیکسچر (پست یا پایه ایمپلنت)
- اباتمنت (ابزار اتصال فیکسچر به تاج)
- تاج دندان یا پروتز دندان مصنوعی

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: ارتودنسی و محدودیتهای غذایی آن
مزایای ایمپلنت دندان
در عین گران بودن درمان، مزایای بسیار زیادی دارد. اگر به درستی از آنها مراقبت شود و بهداشت آنها رعایت گردد، این دندان ها دائمی (Lifetime) خواهند بود. در زیر به شماری از مزایای آن میپردازیم:
بهبود ظاهر کلی دندان
بزرگترین مزیت ایمپلنت دندان این است که کاملاً مانند دندان طبیعی شماست. زیرا ایمپلنت طوری طراحی شده تا به طور دائمی با استخوان فک شما باند شود. همین عامل نیز موجب شده در نهایت ظاهر دندان تشابه بسیاری به دندان طبیعی داشته باشد.
بهبود تکلم
در درمانهای قدیمیتر که از دندان مصنوعی برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده میشد، به دلیل محکم نبود دندان داخل لثه، دندان لغزش داشت. این باعث میشد فرد در تکلم دچار مشکل شود. اما امروزه کاشت ایمپلنت در استخوان این مشکل را به کلی از بین برده است.
افزایش راحتی
وقتی از دندان مصنوعی استفاده کنید، وجود آن در کنار دندانهای طبیعی حسی ناخوشایند برای شما خواهد داشت. اما ایمپلنتها به دلیل استحکامی که در لثه ایجاد میکنند، حس یک دندان کاملاً طبیعی را به شما میدهند.
بهبود غذا خوردن با ایمپلنت دندان
پروتزهای دندانی متحرک ممکن است در هنگام جویدن و گاز زدن بی افتند. اما ایمپلنت دندان مانند دندان طبیعی شما عمل میکند و به شما این اجازه را میدهد که غذای مورد علاقه خود را با خیال راحت و بدون درد میل کنید.
افزایش اعتماد به نفس
یکی از دلایلی که افراد با دندان مصنوعی از خندیدن با دهان باز امتناع میکنند این است که حس خوبی نسبت به ظاهر کلی دندانهای خود ندارند.

ایمپلنتهای دندانی با ساختار خاص خود اعتماد به نفس را به افراد برمیگرداند و کمک میکند حس بهتری نسبت به خود داشته باشند.
بهبود سلامت دهان
برخلاف درمانهایی مانند بریج های ساپورت شده با دندان که باید در آن دندان طبیعی خود را بردارید و یا تراش دهید، ایمپلنت دندان نیاز به ساپورت و دست زدن به سایر دندانها ندارد. زیرا درون لثه و با استخوان باند میشود. علاوه بر این، دسترسی به فضای بین دندانی با وجود کاشت ایمپلنت نیز راحت خواهد بود و در سلامت دندان شما خللی ایجاد نمیشود.
ماندگاری بالای ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان عمر بسیار بالایی دارد. اگر جنس ایمپلنت استفاده شده خوب باشد و مراقبتهای لازم از آن نیز انجام شود حتی میتوان به اندازه یک عمر روی آن حساب باز کرد.
استحکام بالا
جنس ایمپلنت دندان از فلز تیتانیوم است، تیتانیوم نیز یکی از مستحکمترین فلزات محسوب میشود. همین عامل باعث شده تا احتمال شکستگی ایمپلنت دندان در لثه به حداقل برسد و ریسک درمان نیز به صفر برسد.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: همه چیز درباره ارتودنسی پیشگیری
انواع ایمپلنت دندان
امروزه اکثر ایمپلنت های دندان از تیتانیوم ساخته می شوند که فلزی دارای کیفیت بالا است و می تواند برای این منظور بسیار مناسب باشد. تیتانیوم یک لایه نازک بر روی سطح خود ایجاد می کند که از آن در برابر خوردگی حفاظت می کند. نوع تیتانیوم دارای انواع مختلف سطوح هستند که شامل اسید اچ، اسپری پلاسما و پوشش هیدروکسی آپاتیت است.
ایمپلنت معمولی
در روش عمل جراحی ایمپلنت معمولی مراحل طبق روال معمول و زمانی حدود 6 ماه انجام میشود. ابتدا کاشت پایه انجام شده و مدتی به محل کاشت فرصت داده میشود تا خود را ترمیم کند و رابط ایمپلنت دندان با بافتهای استخوان یا اطرافش یکپارچه گردد. ایمپلنت معمولی قطری در حدود سه میلی متر یا بیشتر دارد.
مینی ایمپلنت
مینی ایمپلنت نوعی ایمپلنت دندانی است که قطرش از سه میلی متر کمتر است و معمولا زمانی استفاده میشود که فضای کافی برای یک کاشت معمولی و بزرگ وجود ندارد. این نوع از ایمپلنت دندان برای جایگزین کردن دندانهای پیشین کوچک جلویی و یا حمایت از دندانهای مصنوعی گزینه خوبی است.

قابل ذکر است که در مینی ایمپلنت سطح کمی برای جوش خوردن با بافت استخوان فک وجود دارد، بنابراین استفاده از آن در همه شرایط مناسب نیست.
ایمپلنت فوری
مراحل کاشت دندان در ایمپلنت فوری خیلی سریع پیش میرود و بیمار پس از زمان کوتاهی میتواند از دندانهای جایگزین خود استفاده کند. البته قطعا معایب خود را دارد و استفاده از این روش در شرایط خاصی که دندانپزشک مطمئن باشد، قرار نیست فشار زیادی بر روی ایمپلنت وارد شود، امکانپذیر است. دندانپزشک مدت کوتاهی پس از کاشت ایمپلنت، یک دندان موقت و خاص روی آن قرار میدهد که فشار زیادی بر روی ایمپلنت وارد نمیکند. بعد از آن باید یک سری نکات و رژیم غذایی خاص در این دوره رعایت شود. پس از آن که رابط ایمپلنت بهطور کامل با بافتهای اطراف یکپارچه شد، یک دندان دائم جایگزین دندان موقت میشود.
ایمپلنت چهار عددی
در این روش 4 عددی روشی مناسب برای محکم کردن دندانهای مصنوعی است. روش ۴ ایمپلنت در جلوی فک قرار داده میشوند چرا که ناحیه جلوی فک نسبتاً ضخیمتر است و قدرت بیشتری دارد. پس این روش برای کسانی که استخوانهای آنها تحلیل رفته و نمیتوانند از ایمپلنت معمولی استفاده کنند، روش مناسبی است. به خصوص اگر دندان مصنوعی در فک پایین قرار داشته باشد. روش ۴ ایمپلنت یک روش تخصصی و نسبتاً پیچیده است و باید حتما توسط یک متخصص مجرب انجام شود.
برای مطالعه بیشتر: درباره لق شدن دندان دائمی چه میدانید؟
تیپهای مختلف استخوان جهت تخمین طول ایمپلنت دندان
شناسایی تیپ های مختلف استخوان در حین کار یک امر تجربی است ما این تجربه را در حین بیرون آوردن دندان پیدا کرده ایم همینطور در موقع دریل کردن استخوان هم میتوان قضاوت کرد که استخوان از چه نوعی است.
تیپ یک استخوان (Type 1)
این استخوان بسیار متراکم بوده طوری که پیچش ایمپلنت درون آن به سختی انجام میشود یس بنا بر این سایز حفره ایجاد شده باید نزدیک به سایز ایمپلنت باشد تا تنش بیش از حد بین فیکسچر ایمپلنت و استخوان وجود نداشته باشد فشار بیش تر از ۶۰ نیوتن میتواند منجر به عدم خون رسانی شود و در نتیجه ایمپلنت جوش نخورد .بعلاوه اصطکاک بیش از حد فیکسچر با استخوان میتواند موجب ساییده گی فیکسچر ایمپلن بشود و در نتیجه اتصال مطلوبی بین فیکسچر و استخوان ایجاد نمی گردد .
تیپ دو استخوان (Type 2) برای ایمپلنت دندان
این نوع استخوان هم از تراکم بالایی بر خوردار است و حفره بایستی به اندازه ایمپلنت ایجاد شود با این تفاوت که دریل آخر فقط در ناحیه کرست استخوان (قسمت فوقانی) وارد میشود تا ایمپلنت گیر اولیه مناسبی داشته باشد.
تیپ سه استخوان (Type 3)
این نوع استخوان تراکم کمتری دارد و برای این نوع استخوان باید آخرین دریل حذف شود تا اینکه پیچش ایمپلنت باعث افزایش تراکم استخوان شود و گیر مناسبی ایجاد شود .
بعضی وقت ها استخوان کرست مقاومی دارد ولی داخلی استخوان ضعیف است در این مواقع لازم است دو دریل آخر حذف شوند یا فقط در ناحیه کرست دریل استفاده شود بنابر این بررسی اولیه استخوان بسیار امر حیاتی جهت موفقیت همان ایمپلنت محسوب می شود.
تیپ چهار استخوان (Type 4) برای ایمپلنت دندان
این کم تراکم ترین نوع استخوان است که ازدریل فقط برای ایجاد یک روزنه جهت ورود فیکسچر استفاده میشود و بقیه حفره توسط استوتوم یا خود ایمپلنت ایجاد میشود تا استخوان به اندازه کافی متراکم شود شاید در برخی موارد لازم باشد از پودر استخوان هم استفاده کرد.
تیپ پنج استخوان (Type 5)
این استخوانی است که هنوز کاملا شکل نگرفته وفقط زمانی میتوان در آن ایمپلنت کرد که استخوان پر تراکمی در انتهای استخوان تازه شکل گرفته وجود داشته باشد که بتوان فیکسچر را به آن متصل کرد. و در کل انجام جراحی و کاشت ایمپلنت در این ناحیه توصیه نمی شود.
درباره لیفت لثه بیشتر بدانید
مراحل ایمپلنت دندان
جراحی کاشت ایمپلنت امروزه پیچیدگیها و سختیهای سابق را ندارد. به همین دلیل نیز به صورت سرپایی انجام میشود و دورهترمیم بسیار کوتاهی نیز دارد. پروسه کاشت ایمپلنت در استخوان مراحل مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- برداشتن دندان شکسته و یا پوسیده
- در صورت لزوم آماده سازی استخوان فک (پیوند استخوان)
- جایگذاری پایه یا فیکسچر ایمپلنت

- رشد و ترمیم استخوان و جفت شدن با فیکسچر
- جایگذاری تاج ایمپلنت یا هیلینگ ( قطعه اتصالی)
- جایگذاری پروتز دندانی بر روی تاج
اگر ایمپلنت به روش قدیمی انجام شود (در برخی موارد که نیاز به پیوند استخوان باشد، ضروری است) ممکن است انجام این مراحل چند ماه به طول انجام شود. بیشتر این تایم نیز برای ترمیم دوباره استخوان و جاگیری پایه ایمپلنت در فک صرف میشود. اما امروزه با وجود ایمپلنت فوری (immediate implant)، برداشتن دندان از بین رفته و جایگذاری ایمپلنت در یک روز نیز قابل انجام است. به شرط اینکه شرایط بیمار نرمال بوده و تراکم استخوان نیز کافی باشد.
سیر تا پیاز رادیوگرافی دندان را بدانید
افرادی که مناسب انجام ایمپلنت دندان نیستند
- افراد سیگاری
- افرادی که به بیماری های خود ایمنی مبتلا هستند یا از داروهایی استفاده می کنند که این شرایط را به همراه دارند.
- افرادی که از پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن استفاده کرده اند.
- کسانی که دیابت کنترل نشده دارند.
سخن پایانی
در این نوشتار درباره ایمپلنت دندان سخن گفتیم. جایگزینهایی مناسب برای دندانهای از دست رفته شما که طول عر و استحکام بالایی دارند. باید گفت که هر چند چیزی حدود ۴ تا ۹ ماه برای این درمان نیاز است اما کاملا ارزشش را دارد. این روش ایمپلنت نیازمند معاینات دوره ای توسط دندانپزشک است. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
– بهبود ظاهر و اصلاح طرح لبخند
– توانایی بهتر برای صحبت کردن و جویدن
– ظاهری کاملا طبیعی
– جلوگیری از تحلیل استخوان
– جلوگیری از جابجایی دندان ها و کج شدن به سمت جای خالی دندان
– عدم آسیب رسیدن به دندان های مجاور مانند روش بریج
می توان گفت طول عمر ایمپلنت دندان و تاج پروتزی بسیار زیاد و حتی چندین برابر دندان طبیعی است. به طور کلی تاج دندان سرامیکی بیش از ۱۵ سال بدون هیچگونه مشکلی برای فرد کار می کند و ایمپلنت دندان نیز بیش از ۲۵ سال با همان کیفیت اولیه در فک بیمار پایدار می ماند. البته عواملی مانند حفظ بهداشت دهان و دندان، محل کاشت ایمپلنت در فک و نحوه قرار گیری آن در استخوان فک از عواملی است که روی طول عمر ایمپلنت دندان موثر است.
درصورتیکه بیمار نیاز به کاشت ایمپلنت در ناحیه خلفی فک بالا داشته باشد؛ جراح ابتدا ارتفاع و تراکم استخوان آن ناحیه را بررسی خواهد کرد و در صورتی که بخش عقب استخوان فک بالا ارتفاع کافی برای کاشت ایمپلنت را نداشته باشد؛ لیفت سینوس انجام می گیرد.
انجام عمل جراحی همواره با خطراتی برای بیمار همراه است. بیمار پس از عمل جراحی ایمپلنت دندان احتمالا تا چند روز احساس، درد، ورم، کبودی و ناراحتی را خواهد داشت. همچنین در صورتی که نیاز به کاشت بیش از یک دندان در دهان باشد معمولاً دندانپزشکان از بی حسی موضعی یا بیهوشی کامل در بیمارستان برای بیمار استفاده میکنند که ممکن است عوارض جانبی متعددی برای فرد داشته باشد.