درمان‌های دندان

دندان مصنوعی چیست؟ + بررسی عوارض و مشکلات استفاده از دندان مصنوعی

دندان مصنوعی Partial-Dentures راحت ترین و موثر ترین روش بازسازی دندان های از دست رفته در افراد سالمند است. وقتی سالمند برای اولین بار از دندان مصنوعی استفاده می نماید ممکن است کمی طول بکشد تا دهان به آنها عادت کند. برای مدت چند هفته اول دندان مصنوعی می تواند احساس ناراحتی و وجود جسم خارجی در دهان ایجاد کند. دندان مصنوعی به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می شود که ثابت بر پایه ایمپلنت است و متحرک به انواع دست دندان، پارسیل و فلیپر تقسیم بندی میشود. هر کدام از این مدل ها بر اساس یک دندان، چند دندان، کامل یک فک و یا هر دو فک، مواد تشکیل دهنده، هزینه لابراتوار، دستمزد پزشک و موارد دیگر هزینه متفاوتی دارند. برای اطلاع از ریز قیمت دندان مصنوعی کلیک کنید. هر چند این درمان ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد اما به کمک این مقاله می توانید مشکلات دندان مصنوعی را تا حد زیادی کاهش دهید.


فهرست مطالب


دندان مصنوعی چیست؟

قطعا می دانیم که دندان مصنوعی یک پروتز متحرک برای دندان‌های از دسته رفته و جبران بی دندانی است. این پروتزها می‌توانند با متریال‌های مختلفی ساخته و جایگزین دندان‌های از دست رفته شوند. کیفیت دندان‌های مصنوعی بستگی به متریال به کار رفته در آن‌ها دارد.

اما اکثر آن‌ها می‌توانند امکان جویدن و صحبت کردن را مانند زمانی که همه دندان‌های طبیعی در دهان وجود داشتند، فراهم کنند. (دندانساز)

مشکلات دندان مصنوعی چیست؟

بیایید حال با رایج ترین مشکلاتی که ممکن است توسط دندان مصنوعی برای ما رخ دهد آشنا گردیم.

مناسب نبودن پروتز

این مشکل می تواند یکی از شایع ترین مشکلاتی باشد که برای هر فردی که دارای دندان مصنوعی است، ایجاد گردد. دندان مصنوعی فقط زمانی می تواند ناراحت کننده باشد که مناسب دهان شما نباشد. تناسب نامناسب منجر به اصطکاک و آسیب دیدگی بین دندان مصنوعی و بافت لثه می گردد. این اصطکاک می تواند بسیار ناراحت کننده باشد و در صورت عدم مراقبت سریع می تواند منجر به آسیب شدید نیز گردد.

مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی

در صورتی که در حین استفاده از دندان مصنوعی خود احساس کردید که درد دارید سریعاً به دندانپزشکی خود مراجعه مرده و مشکل را برای متخصص دندانپزشکی بازگو نمایید. بهتر است این نکته را بدانید که پروتزهای مصنوعی یا همان دندان مصنوعی به منظور بهبود زندگی شما ساخته شده اند، نه اینکه مانع زندگی کردن شم ا شوند. پس در صورت بروز هر مشکلی بهتر است مشکل را با دندانپزشک خود درمیان گذاشته و اجازه دهید رفع مشکل توسط دندانپزشک انجام پذیرد. (دندان پرمولر)

احساس می کنید پروتزها شل شدند.

از دیگر مشکلاتی که می توان به پروتزهای مصنوعی نسبت داد شل شدن آنها می باشد.

هنگامی که برای اولین بار شروع به استفاده از دندان های مصنوعی خود می نمایید. ماهیچه های دهان شما تلاش خواهند کرد تا آنها را پس بزنند. این به این جهت می باشد که آنها اساساً یک جسم خارجی می باشند که باید حتماً جابجا گردند. همه اینها به شمل ناخودآگاه اتفاق خواهد افتاد و می تواند منجر گردد که شما احساس نمایید، دندان مصنوعی شما آنگونه که باید کار نمی کنند و درست نیست. سفارش ما این است چند روز صبر کرده تا دهان به دندان مصنوعی شما عادت کند. در صورتی که پس از یک هفته هنوز هم احساس می کنید با دندان مصنوعی خود مشکل دارید، امکان دارد احتیاج به تنظیم کردن داشته باشید.

غیر طبیعی جلوه دادن لبخند توسط دندان مصنوعی از مشکلات دندان مصنوعی

استفاده کردن از پروتزهای مصنوعی به این جهت است که شما با لبخندی طبیعی تر و زیباتر می توانید اعتماد به نفس خود را بازگردانده و حتی بیشتر نمایید. برخی از دندان های مصنوعی پس از استفاده نشان می دهند که دندان مصنوعی در دهان فرد وجود دارد و یک حس ناخوشایند هم برای خود فرد و هم برای طرف مقابل خواهد آفرید.

یک دندان مصنوعی مناسب و خوب باید از لبخند معمولی شما قابل  تشخیص بوده باشد. ما در دندانپزشکی گلدمد همیشه پروتزهایی که سفارشی هستند را توصیه خواهیم کرد. چرا که می توان با آن لبخند خود را کامل تر و زیباتر نمود و طبیعی تر هم به نظر خواهد رسید. پروتزهای سفارشی می توانند با شکل، اندازه، تناسب و حتی رنگ دندان های فرد هم مطابقت داشته باشند. پس با این نوع دندان مصنوعی هیچ کس متوجه نخواهد شد که شما از دندان مصنوعی استفاده می نمایید.

دندان مصنوعی روی جویدن غذا تاثیر منفی می گذارد.

از دیگر مشکل موجود برای دندان مصنوعی نامناسب این است که جویدن غذا به درستی انجام نمی پذیرد. (عکس دندان شیری و دائمی)

این شکایت در رابطه با پروتزهای مصنوعی بسیار رایج می باشد. علت هم این می باشد که به اندازه کافی متناسب نبوده است. در صورتی که نمی توانید کار جویدن را انجام دهید، احتمالاً از خوردن غذا هم هیچ لذتی نخواهید برد. در صورت مواجه با این مشکل بهتر است با دندانپزشک خود در اینباره صحبت کرده و اجازه دهید تا این مشکل را دندانپزشک برای شما رفع نماید.

 نداشتن دندان مصنوعی مناسب باعث می شود تا ساختار ساختار فک تحت تأثیر پروتزهای نامناسب قرار بگیرد و در نتیجه باعث ایجاد سردرد، درد فک و احساس ناراحتی عمومی گردد.

باعث پیری زود رس می شود.

پیری زود رس از دیگر مشکلاتی است که ممکن است برای افرادی که از دندان مصنوعی نامناسب استفاده می کنند، رخ دهد. دندان مصنوعی هایی که بیش از حد کوتاه می باشند باعث می گردند بر چین و چروک های اطراف صورت شما افزوده گردد.

با افزایش سن این چین و چروک ها افزوده شده و چهره شما از آن شکل زیبا و صاف خود دور خواهد شد.پس حتما پروازهای مصنوعی را انتخاب نمایید که مناسب شما باشند و باعث گردند تا شما بتوانید سالها زیبا و جوانی خود را حفظ نمایید.

ایجاد اختلالات فک از دیگر مشکلات دندان مصنوعی

عملکرد فک به طور مستقیم با تراز دندان ها مرتبط می باشد. در صورتی که دندان مصنوعی شما مناسب نبوده و یا فرسوده گردیده باشد، می تواند روی عملکرد فک شما تأثیر منفی داشته باشد.

مشکلات دندان مصنوعی

پروتز نامناسب باعث ایجاد استرس می گردد.

در صورتی که از ظاهر پروتز خود راضی نیستید یا دندان مصنوعی شما باعث ایجاد درد در شما می گردد، بهتر است به فکر رفع آن بربیایید‌ چرا که این مشکلات می تواند روی سلامت روانی شما تاثیر منفی داشته باشد.با وجود پروتزهای نامناسب شما از نشان دادن لبخند خود به دیگران هراس داشته و اعتماد به نفس شما به مراتب کاهش پیدا کرده و منزوی خواهید شد. پس در صورت وجود مشکل حتما مشکل را با دندانپزشک خود درمیان بگذارید. (دندان مصنوعی تکی)

نظافت و بهداشت نادرست دهان از دیگر مشکلات دندان مصنوعی

بهداشت بد دهان به هیچ عنوان نمی تواند خوب باشد و با داشتن دندان مصنوعی این موضوع می تواند چند برابر بد باشد. در صورتی که دندان مصنوعی خود را به طور مرتب مسواک نکرده و تمیز نکنید، غذا به آن گیر کرده و منجر به رشد و نمو باکتری و در نتیجه ایجاد بوی بد دهان و تغییر رنگ دندان ها می گردد.

شاید این مطلب جذاب باشد
تاج دندان(کراون) چیست؟ + تاج دندان مصنوعی چه کاربردی دارد؟

دندان مصنوعی بیش از حد بزاق ایجاد می کند.

از دیگر مشکلی که می توان به دندان مصنوعی نسبت داد ایجاد بزاق بیش از حد ممکن می باشد. پروتزهای مصنوعی می توانند منجر به تولید بیش از حد بزاق در بدن گردند. این یک مشکل رایج در بین مصرف کنندگان پروتزهای مصنوعی می باشد.

زمانی که چیزی در دهان قرار داده می شود، غدد بزاق تحرک پیدا کرده و شروع به تولید بزاق بسیار می کند. با عادت نمودن بدن به استفاده از دندان مصنوعی، این مشکل رایج هم خود به خود برطرف شده و اصلاح می گردد و میزانتولید بزاق  به حالت عادی خود باز می گردد. این معمولاً فقط چند روزی به طول می انجامد.

از دیگر مشکلات دندان مصنوعی می توان به طور خلاصه به این موارد هم اشاره داشت:

  • پروتز مصنوعی باعث عجیب و غریب نشان دادن صورت می گردد.
  •  مشکل در صحبت کردن در زمان استفاده از دندان مصنوعی
  •  تغییر رنگ پیدا کرده و فرسوده می گردند.

ورم صورت بعد از گذاشتن دندان مصنوعی

داشتن ورم صورت بعد از گذاشتن دندان مصنوعی از عوارض پروتز دندان است که این کاملا طبیعی است که لثه‌های شما در ابتدا درد داشته باشند زیرا با دندان مصنوعی شما سازگار می‌شوند. در مواردی ممکن است که ابتدای نصب پروتز ورم و التهاب را در دهان و اطراف آن مشاهده کنید. در صورت وجود تورم و درد، یک یخ پیچیده شده در نایلون را روی گونه‌های خود قرار دهید. مسکن‌های تجویز شده توسط دندانپزشک را مصرف کنید و تا حد امکان استراحت کنید. به یاد داشته باشید که با سر کمی بالا بخوابید. برای جلوگیری از تشدید تورم، نوشیدنی‌های خیلی داغ ننوشید و آسپرین مصرف نکنید. (ارتودنسی دو دندان)

حساسیت به دندان مصنوعی

یکی از عوارض پروتز دندان آلرژی و حساسیت به مواد پروتز می باشد. پروتز به دندانی گفته می شود که به شکل مصنوعی ساخته می شود. و روی لثه ها قرار می گیرد. پروتز ها به دو شکل ثابت و متحرک ساخته و طراحی می شوند. هر کدام از پروتز ها دارای شرایط مخصوص به خود هستند. دندان پزشکان با بیان روش هایی که به شما توصیه می کنند. بهترین پروتز را برای درمان دندان های شما استفاده می کنند.

بهره گیری از پروتزها بدون شک دارای عوارضی نیز می باشد. یکی از این عوارض مهم که در بعضی از افراد بروز می کند آلرژی و حساسیت به دندان مصنوعی می باشد.

بعضی از افراد به مواد موجود در پروتز دندانی حساسیت دارند. و واکنش های متفاوتی به آنها نشان می دهند. به طور معمول در قسمت تاج دندانی موادی به کار می رود. که بروز علائم مربوط به حساسیت را بیشتر می کند.

در این حالت خاص دندان نمی تواند به طور کامل تاج را بپوشاند. به همین دلیل مشکلات زیادی برای شخص به وجود می آید. در صورتی این مشکل برای شما به وجود آمده است. بهتر است که در اولین فرصت ممکن به دندان پزشک خود مراجعه کرده و از تا راهنمایی های لازم که در اختیار شما قرار می دهد. استفاده نمایید. هر زمان که متوجه ناراحتی در ناحیه پروتز دندان های خود شدید به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید تا درمان و رفع عارضه سریعتر انجام شود.

مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چیست؟

استفاده از دندان مصنوعی یکی از بهترین روش‌ها به شمار می‌آید. همان‌طورکه می‌دانید، امروزه حوزه‌ی دندانپزشکی پیشرفت‌های چشمگیری داشته است و دندان‌های مصنوعی که امروزه مورداستفاده قرار می‌گیرند با مدل‏های قدیمی تفاوت دارند و هم از نظر ظاهر و هم عملکرد بهتر شده‌اند. اما با این حال این دندان‌ها نیز ممکن است با مشکلاتی همراه باشند. از همین رو تصمیم داریم در ادامه مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی را موردبررسی قرار دهیم تا شما با درنظر گرفتن آن‌ها بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید. (ترتیب افتادن دندان شیری نی نی سایت)

درد بعد از گذاشتن دندان مصنوعی

یکی از شایع‌ترین مشکلاتی که معمولا افراد بعد از گذاشتن دندان مصنوعی آن را تجربه می‌کنند، احساس درد در اطراف دندان مصنوعی است. از طرفی باید گفت باکتری‌ها می‌توانند به لثه‌های شما حمله کنند و این موضوع اصلا به اینکه شما دندان دارید یا نه ربطی ندارد.

زمانی که باکتری‌ها به لثه‌ها حمله می‌کنند، باعث التهاب و درد می‌شوند و این موضوع شرایط سختی را برای فرد به همراه خواهد داشت. عفونت‌ها و زخم‌های دهان نیز از دیگر پدیده‌هایی هستند که افراد حین استفاده از دندان مصنوعی ممکن است آن را تجربه کنند.

همچنین باید گفت که علت بروز این دست از مشکلات به‌طورکامل معلوم نیست، اما در اکثر مواقع عادات بد و رعایت نکردن بهداشت مناسب دندان مصنوعی باعث می‌شود که این دست از مشکلات پیش آیند. بنابراین پیش از هرچیزی نحوه‌ی مراقبت درست از دندان مصنوعی را یاد بگیرید تا مشکلات کمتری برای شما پیش آید.

بوی بد دهان

بوی بد دهان از جمله مشکلاتی است که برای اکثر افراد پس از گذاشتن دندان مصنوعی پیش می‌آید و از آنجایی که باعث ناراحتی خود فرد و دیگران می‌شود، باید نسبت به رفع آن اقدام کرد. این مشکل معمولا به این دلیل است که روی لثه‌ی بیمار باکتری به‌وجود می‌آید و جمع می‌شود.

عوارض دندان مصنوعی

این باکتری‌ها برای آنکه قند درون دهان شما را هضم کنند، از سولفور استفاده خواهند کرد و همین موضوع باعث رشد باکتری‌ها زیر دندان‌های مصنوعی می‌شود و نتیجه‌ی آن بوی بد دهان است. پس توصیه می‌شود به بهداشت دهان و دندان خود توجه داشته باشید و حتما از دهانشویه‌ها یا محلول آب نمک برای ضدعفونی کردن دهان و دندان‌های خود استفاده کنید.

ایجاد زخم اطراف پروتزهای مصنوعی دندان

از دیگر مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی می‌توان به ایجاد زخم اطراف پروتزهای مصنوعی دندان اشاره کرد. این عارضه بیشتر زمانی رخ می‌دهد که دندان‌های مصنوعی به‌طور نامناسب روی لثه‌ها قرار گیرند. در واقع باید گفت اگر دندان‌های مصنوعی به‌درستی روی لثه‌ها قرار نگیرند، باعث می‌شوند که لثه‌ها تحریک شوند و این تحریک شدن باعث بروز زخم‌ها خواهد شد. (مکیدن انگشت کودک نشانه چیست)

برای برطرف کردن این مشکل چند راهکار ساده وجود دارد که می‌توان به استفاده از بی‌حس‌کننده‌های موضعی، استفاده از داروهای مسکن و … اشاره کرد. اما از آنجایی که این مشکل ناشی از دندان مصنوعی نامناسب است، توصیه می‌شود حتما به یک دندانپزشک مراجعه کنید تا تنظیمات لازم انجام شود یا درصورت نیاز دندان مصنوعی برای شما تعویض شود.

احساس سختی هنگام غذا خوردن یا حرف زدن

اگر از افرادی که درحال استفاده از دندان مصنوعی هستند، درباره‏ی مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی سوال بپرسید، به شما خواهند گفت که هنگام غذا خوردن و حرف زدن احساس سختی می‌کنند.

بنابراین اگر تصمیم به استفاده از دندان مصنوعی دارید، باید این نکته را درنظر داشته باشید که تا یک مدت لازم است که غذاهای نرم بخورید تا به دندان‌ها فشار وارد نشود. در رابطه با صحبت کردن نیز نگران نباشید، زیرا زمانی که به دندان‌های مصنوعی عادت کنید، می‌توانید مانند قبل هم صحبت کنید هم غذاهای مختلفی را بخورید.

غذاهای مناسب برای دندان مصنوعی کدامند؟

1- غذاهای مناسب در روز های اول استفاده

غذاهای نرم مانند سیب زمینی پوره شده ، ماست ، غلات نرم و پودینگ میل کنید. لثه های شما ممکن است دردناک باشد و این غذاها جویدن و بلعیدن را برای شما آسان تر خواهند نمود. بعد از چند روز اول ، با غذاهای جامد تری مانند برنج ، نان ، ماهی و لوبیا وضعیت دهان خود را بهتر نمایید.

شاید این مطلب جذاب باشد
اصلاح طرح لبخند چیست و انواع روش‌های طراحی لبخند + بررسی هزینه اصلاح طرح لبخند 1402

از خوردن غذاهای سخت و یا چسبناک خودداری کنید. سعی کنید در حالی که پروتزهای خود را در دهان گذاشته اید ، از خوردن غذاهای چسبنده و سخت اجتناب ورزید زیرا این مواد به قسمت های زیرین دندان مصنوعی رفته و می تواند لثه های شما را تحریک کند.

غذاهایی مانند تافی ، استیک و آجیل باعث ایجاد فشار نابرابر بر دندان مصنوعی شده و می توانند باعث آسیب دیدن یا دررفتگی دندان شوند. با گذشت زمان ، این امر می تواند باعث ایجاد درد فك شود.

2- دمای مایعات

مایعات و غذاهای گرم را با دقت و آرامی بخورید. توجه داشته باشید که هر جرعه چه دمایی دارد چون ممکن است در ابتدا متوجه دمای حقیقی غذا و مایعات نشوید. 3 تا 4 روز طول می کشد تا متوجه حساسیت دندان ها به میزان دما شوید . از انجایی که پروتز دهان شما را عایق می کند نسبت به گرما حساسیت کمتری خواهید داشت . نمونه هایی از غذاهایی که باید در هنگام خوردن مراقب دمای آنها باشید عبارتند از: قهوه ، چای ، سوپ ، خورش ، فلفل قرمز ، سیب زمینی ، لوبیا و سبزیجات پخته شده.

حل مشکلات دندان مصنوعی چگونه است؟

اگر با دندان مصنوعی خود مشکل دارید، هر چه زودتر قبل از این که مشکل جدی‌تری پیش بیاید به دندانپزشک مراجعه کنید تا پروتز را برایتان تنظیم یا تعویض نماید.

برخی از روش‌های حل مشکلات دندان مصنوعی به صورت زیر است:

پروتز را تنظیم کنید. به مرور زمان لثه و استخوان فک تغییر شکل می‌دهند و ممکن است دندان مصنوعی که قبلا کاملا برایتان اندازه بود، دیگر اندازه نباشد. در این صورت پروتز را باید تنظیم، اصلاح یا تعویض کنید. هرگز سعی نکنید خودتان پروتز را تنظیم کنید. این کار باید توسط متخصص انجام شود.

تند تند صحبت نکنید. اولین بار که دندان مصنوعی را در دهان می‌گذارید، ممکن است تلفظ برخی کلمات برایتان سخت باشد. صبور باشید و کلماتی را که تلفظشان برایتان سخت است، با صدای بلند و شمرده بیان کنید. اگر دندان مصنوعی‌تان هنگامی که می‌خندید حرکت می‌کند، با ملایمت آن را با دندان‌هایتان گاز بگیرید و به جای خود برگردانید. یک بار دیگر با دندانپزشک تنظیم بودن پروتز را بررسی کنید. (درمان برفک دهان نوزاد)

اگر در غذا خوردن مشکل دارید، توصیه‌های زیر می‌تواند به شما کمک کند:

  • غذاهای نرم بخورید و غذا را به لقمه‌های کوچک تقسیم کنید.
  • غذاهای چسبنده نخورید.
  • به آرامی غذا را بجوید.

هنگام جویدن، از هر دو طرف دهان همزمان استفاده کنید تا از حرکت کردن پروتز جلوگیری شود. پس از مدتی که به پروتز جدید خود عادت کردید، غذا خوردن آسان‌تر می‌شود و می‌توانید بیشتر غذاها را به راحتی بجوید.

از چسب دندان استفاده کنید. چسب دندان کمک می‌کند پروتز در جای خود ثابت شود و خیالتان از بابت حرکت نکردن آن راحت‌تر شود. اما چسب دندان را نباید برای ثابت کردن پروتزی که کاملا اندازه نیست استفاده کنید. بهتر است هر چه زودتر برای تنظیم یا تعویض پروتز اقدام کنید. یادتان باشد تنها مقدار کمی چسب استفاده کنید.

عفونت‌های دهان ناشی از دندان مصنوعی چیست؟

بعضی از افرادی که دندان مصنوعی استفاده می‌کنند دچار عفونت‌های دهانی می‌شوند:

التهاب گوشه لب Cheilitis

این عفونت دردناک منجر به التهاب و ترک خوردن گوشه‌های دهان می‌شود. علت التهاب گوشه لب، رشد زیاد قارچ‌هاست. افرادی که دندان مصنوعی‌شان درست اندازه دهانشان نیست، قارچ‌ها در نواحی مرطوب دهان تجمع می‌یابند. برای جلوگیری از این وضعیت برای بررسی دندان مصنوعی خود و وضعیت سلامت دهان به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. مراقب باشید گوشه‌های دهان را لیس نزنید یا نمالید، چرا که وضعیت را بدتر می‌کند.

استوماتیت Stomatitis

استوماتیت نوع دیگری از عفونت است که در اثر تجمع زیاد قارچ‌ها اتفاق می‌افتد. ممکن است متوجه نشوید دچار استوماتیت ناشی از دندان مصنوعی شده‌اید، چون علائم آن همیشه واضح نیستند. هنگامی که متوجه علائم عفونت شدید، ممکن است جوش‌های کوچک قرمز رنگی در سقف دهان ببینید یا به طور کلی دهانتان قرمز شود (به خصوص در بخش زیر دندان مصنوعی بالا). استوماتیت و التهاب گوشه لب با دارو و مراقبت‌های بهداشتی درمان می‌شود.

راه‌های مراقبت از دندان مصنوعی

اهمیت داشتن دندان های سالم به اندازه ای است که باید گفت برای داشتن بدنی سالم، باید دندان های سالمی داشت. افرادی که به هر دلیل دندان ها و یا تعدادی از آنها را از دست داده اند می توانند از دندان مصنوعی استفاده کنند .و برای مراقبت از آن و جلوگیری از مشکلات بعدی برای دندان مصنوعی نکات زیر را رعایت کنید :

1- از محلول آب و نمک استفاده نکنید

در طول شبانه روز آن مدت زمانی که دندان مصنوعی خارج از دهان می باشد باید در آب تنها قرار گیرد . از آب نمک یا محلول های دیگر استفاده نکیند . در صورت قرار گرفتن دندان مصنوعی در محیط خشک باعث تغییر فرم آن میشود .

2- شستشوی منظم

بعد از هر وعده غذا پروتز را از دهان خارج و با آب ولرم شستشو دهید . آب داغ به دندان مصنوعی آسیب می رساند . اززدن خمیر دندان به پروتز خودداری کنید . با یک مسواک نرم سطوح پروتز را تمیز کنید و با صابون آنتی باکتریال مایع آن را شستشو دهید .اگر علاوه بر دندان مصنوعی تعدادی دندان طبیعی هم در دهان دارید آنها را با مسواکی جداگانه مسواک کنید و نخ دندان بزنید. (علت بوی بد بدن دختر نوجوان)

3- بیماران دیابتی توجه کنند

بیماران دیابتی که دست دندان دارند علاوه بر اینکه سطح قند خون خود را باید در حد طبیعی نگه دارند باید بهداشت آن را کاملا رعایت کرده و در صورتی که دندان مصنوعی آنها شل باشد باعث ایجاد زخم شده که این زخم ها در کوتاه مدت درمان پذیر نیست

مراحل ساخت دندان مصنوعی چگونه است؟

دندان مصنوعی عموما توسط دندانساز تجربی ساخته می شود.

  • ابتدا یک قالب اولیه از دندان‌های شما با استفاده از ابزار مخصوصی که برای بیماران بی‌دندان طراحی شده است و ماده نرمی به نام آلژینات، تهیه می‌شود.
  • قالب اولیه اختصاصی برای دهان بیمار ساخته می‌شود.
  • قالب تهيه شده با استفاده از ماده PVS يا پلي‌اتر بهينه‌سازي و اصلاح مي‌شود.
  • قالب اوليه تهيه شده به آزمايشگاه فرستاده مي‌شود تا از روي آن قالب اصلي و لبه‌هاي نگهدارنده آن ساخته شود.
  • ابعاد قالب اصلي در جهت عمودي و شکل گاز زدن با آن و نيز راحتي آن در دهان تأييد مي‌شود. شکل ظاهري مناسب و دلخواه براي دندان‌ها و لثه‌ هم در اين مرحله انتخاب مي‌شود.
  • همه اقلام به لابراتوار بازگردانده مي‌شود. در لابراتوار قالب‌ها نشانه‌گذاري و بر روي هم سوار مي‌شود و از روي آن دندان‌هاي مصنوعي آزمايشي ساخته مي‌شود و براي امتحان کردن توسط بيمار ارسال مي‌شود.
  • دندان‌‌هاي مصنوعي اصلي ساخته می شود. دندان‌هاي مصنوعي ساخته شده بايد دوباره امتحان شود تا نقايص احتمالي آن مشخص و اصلاح شود.
  • دندان‌هاي مصنوعي در دهان بررسی و تنظيمات لازم را بر روي آن انجام می شود. معمولاً در سه نوبت ديگر شامل 24 ساعت، يک هفته و يک ماه بعد از گذاشتن دندان‌هاي مصنوعي لازم است دوباره براي معاينه آن به دندانپزشک مراجعه کنيد.

چه مدت طول می‌کشد تا من به دندان‌های مصنوعی خود عادت کنم؟

دندان‌های مصنوعی جدید ممکن است تا چند هفته یا حتی چند ماه اول کمی آزار دهنده باشد. غذا خوردن و صحبت کردن با دندان‌های مصنوعی جدید هم ممکن است در ابتدا کمی سخت باشد. ممکن است تا وقتی که عضلات گونه و زبان شما به نگه داشتن دندان‌های مصنوعی در جای خود عادت کنند، احساس لقی یا شل بودن دندان‌های خود را داشته باشید. افزایش ترشح بزاق، احساس کمبود جا در دهان برای زبان و حساسیت یا سوزش بافت‌های دهان نیز از دیگر پیامدهای معمول بعد از گذاشتن دندان‌های مصنوعی هستند. اگر دندان‌های مصنوعی باعث حساسیت و رنجش دهان شما می‌شود حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.

شاید این مطلب جذاب باشد
دندان قروچه در خواب + درمان فوری و خانگی!

دندان‌های مصنوعی تا چه مدت دوام دارد؟

دندان‌های مصنوعی هم به مرور زمان دچار سایش و فرسودگی می‌شود و بعد از گذشت یک دوره زمانی، نیاز به تنظیم مجدد یا ساخت مجدد دندان مصنوعی خواهید داشت. همچنین ممکن است دندان‌های مصنوعی فعلی شما مجدداً پایه‌گذاری شود، یعنی پایه جدیدی برای همین دندان‌ها ساخته شود. دقت کنید که هر چقدر شما پیرتر می‌شوید، اندازه فک و دهان شما نیز تغییر می‌کند و این تغییرات باعث لق شدن دندان‌های مصنوعی خواهد شد. در نتیجه، جویدن غذا هم برای شما سخت می‌شود و یا لثه‌هایتان آسیب می‌بیند. بنابراین شما باید حداقل سالی یک بار برای معاینه دندان‌های مصنوعی و انجام اصلاحات لازم بر روی آنها به دندانپزشک مراجعه کنید.

کنترل عفونت هدف اصلی درمان است. نوع و تعداد جلسات درمان به شدت بیماری لثه بستگی دارد. در هر حال شرط لازم داشتن دندان‌ها و لثه‌های سالم رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت روزانه در منزل است:

1. جرم‌گیری عمیق (اسکیلینگ و روت پلنینگ)

دندانپزشک با انجام عمل جرم‌گیری عمیق به روشی به نام اسکیلینگ و روت پلنینگ پلاک روی دندان را از بین می‌برد. اسکیلینگ در واقع تراشیدن جرم از بالا و زیر خط لثه یا خط رویش دندان است.

مشکلات دندان مصنوعی
جرم‌گیری عمیق دندان مصنوعی

در روت پلنینگ نیز لکه‌های مقاوم روی ریشه دندان در محل جمع شدن جرم و همچنین باکتری‌های عامل بیماری از بین برده می‌شود.

2. جرم‌گیری عمیق با لیزر

لیزر در بعضی موارد برای پاک کردن پلاک و جرم به‌کار برده می‌شود. این عمل در مقایسه با روش‌های قدیمی جرم‌گیری خونریزی، ورم و ناراحتی کمتری دارد.

3. دارو

دندانپزشکان معمولاً در صورت انجام جرم‌گیری عمیق دارو تجویز می‌کنند، اما توجه داشته باشید که این درمان ترکیبی همواره جایگزین جراحی نمی‌شود. دندانپزشک با توجه به شدت پیشرفت بیماری و بنا به تشخیص خود انجام جراحی را توصیه می‌کند.

4. جراحی

اگر مشکلات دندان مصنوعی بیش از حد باشد، جراحی لثه در صورت ضرورت به شکل زیر انجام می‌شود.

  • جراحی برداشتن بافت لثه 

چنانچه پس از جرم‌گیری عمیق و مصرف همزمان دارو همچنان التهاب وجود داشته باشد و عمق پاکت‌ها زیاد باشد، انجام جراحی ضرورت می‌یابد. دندانپزشک جرم‌های انباشته شده در پاکت‌های عمیق را در جراحی برداشتن بافت لثه برمی‌دارد یا عمق پاکت را کاهش می‌دهد تا رعایت بهداشت و تمیز نگه‌داشتن ناحیه برای بیمار و متخصص راحت‌تر شود.

مشکلات دندان مصنوعی
جراحی برداشتن بافت لثه 

لثه در این جراحی متداول عقب زده و بلند می‌شود تا دندانپزشک بتواند جرم را خارج کند. سپس لثه‌ها بخیه زده می‌شود تا بافت به خوبی دور دندان را بگیرد. لثه‌ها پس از جراحی التیام می‌یابد و محکم‌تر دور دندان را می‌گیرد. دندان‌ها نیز گاهی پس از عمل بلندتر به نظر می‌رسد.

  • پیوند بافت و استخوان

دندانپزشک علاوه بر جراحی برداشتن بافت لثه عمل‌های دیگری را برای بازسازی استخوان یا بافت لثه تحلیل رفته در اثر ابتلا به بیماری‌های لثوی پیشنهاد می‌دهد. در عمل پیوند استخوان با قرار دادن استخوان سنتزی مصنوعی یا طبیعی در ناحیه تحلیل رفته به رشد استخوان کمک می‌شود. تکنیکی موسوم به بازسازی هدایت شده لثه گاهی در کنار پیوند استخوان انجام می‌شود که در آن تکه کوچکی از ماده توری مانند بین استخوان و بافت لثه قرار داده می‌شود تا از رشد لثه در ناحیه طبیعی قرارگیری استخوان جلوگیری شود و این امکان فراهم آید که استخوان و بافت پیوندی مجدد رشد کند.

مشکلات دندان مصنوعی
مراحل پیوند بافت و استخوان

فاکتورهای رشد یعنی پروتئین‌های موثر در رشد طبیعی مجدد استخوان‌ نیز به کار برده می‌شود. چنانچه بافت لثه تحلیل رفته باشد، دندانپزشک یا متخص لثه پیوند بافت نرم را پیشنهاد می‌دهد که در آن ماده سنتزی یا بافت گرفته شده از دیگر نقاط دهان برای پوشاندن ریشه‌های نمایان شده‌ی بدون پوشش به‌کار برده می‌شود.

دندان مصنوعی تکی (تکه ای) چیست؟

دندان مصنوعی تکی یا تکه ای یا پارسیل از همان جنس دندان مصنوعی کامل است که تعدادی از دندان ها در آن حذف شده اند. در بسیاری از آنها جهت استحکام و افزایش گیر یک شاسی و اساس فلزی وجود دارد که دندان های مصنوعی بر روی آن سوار می شوند.این شاسی فلزی از جنس کروم کبالت می باشد.

دندان مصنوعی تکی (تکه ای)

در بسیاری از موارد بی دندانی جزئی که تعدادی از دندان ها از دست رفته اند و سایر درمان های ایمپلنت دندانی و بریج دندان امکانپذیر یا دلخواه بیمار نباشد از دندان مصنوعی تکی کمک می گیریم.

محاسن و عوارض دندان مصنوعی تکه ای

هر روش درمانی یک سری محاسن و یک سری معایب دارد. درمان دندان مصنوعی تکی نیز اینچنین است:

محاسن دندان مصنوعی تکی

  • نیازی به تراش کامل دندان های مجاور نیست.
  • نیازی به جراحی و باز کردن لثه و کاشت ا نیست.
  • زودتر دندان دار می شوید.
  • قیمت دندان مصنوعی تکی هر چقدر هم باشد هزینه درمان نسبت به انواع دیگر پایینتر می باشد.
  • دندان مصنوعی تکی متحرک بوده و قابل خارج کردن توسط خود فرد بوده تا دندان های کناری و لثه زیر آن تمیز شوند.
  • نیاز به لابراتوار دندانی تخصصی نیست.
  • اکثر دندانپزشکان می توانند آنرا برایتان بسازند.

عوارض دندان مصنوعی تکی

  • گیره هایی که بر روی دندان های پایه مجاور قرار می گیرند باعث پوسیده شدن و لق شدن آنها شده و عمر دندان های مجاور را به شدت کم می کنند.
  • گیره ها بخصوص در دندان های جلو بد ظاهر است و در ناحیه قدامی ایمپانت دندان جلو توصیه می شود.
  • شکستن گیره ها و نیاز به تعمیر یا از نو ساختن دندان مصنوعی تکی زیاد اتفاق می افتد.
  • متحرک بوده و حس ثابت بودن را نمی دهد و مصنوعی بودن تیشتر احساس می شود.
  • قدرت ونیروی جویدن آن بسیار پایینتر از بریج دندان و ایمپلنت دندان است.

پروتز دندان فک بالا چیست؟

پروتز دندان فک بالا یا دندان مصنوعی فک بالا بدون سقف، یک دست دندان مصنوعی است که به شکل ثابت یا متحرک برای جایگزینی کل دندان های از دست رفته قوس بالایی فک به صورت سفارشی برای هر بیمار ساخته می شود. پروتز فک بالا در مواردی که تعداد زیادی از دندان های طبیعی از بین رفته یا به شدت آسیب دیده و پوسیده شده اند به طوری که قابل درمان و ترمیم نیستند، توسط دندانپزشکان توصیه می شود.

پروتز دندان فک بالا

دندان مصنوعی فک بالا بدون سقف کاربردهای متعدد و گسترده ای دارد و به کمک آن می توان مشکلات بسیاری را حل نمود. تعدادی از این موارد به شرح زیر است:

  • حمایت از اسکلت صورت و بافت های نرم مثل لب و گونه ها برای جلوگیری از تغییر حالت چهره که به دلیل از دست دادن دندان ها اتفاق می افتد.
  • جلوگیری از تحلیل استخوان فک و حفظ سلامت لثه و سایر دندان ها
  • بهبود توانایی جویدن و پیشگیری از اختلالات گوارشی
  • کمک به داشتن لبخندی زیبا و بدون نقص
  • بهبود گفتار و کمک به تلفظ و ادای صحیح کلمات

پروتز ثابت فک بالا بدون سقف چیست؟

پروتز دندان ثابت فک بالا به وسیله ایمپلنت انجام می شود. دندان مصنوعی فک بالا بدون سقف مانند دندان های طبیعی می باشند و عملکردی آنها بسیار مناسب و راحت است. در این نوع از پروتزها دندان های مصنوعی ساخته شده به وسیله پیچ های ایمپلنت که در دورن لثه قرار داده شده اند. ثابت می شوند. این پروتزها بدون سقف هستند. و شباهت زیادی به دندان های طبیعی دارند. در این نوع از پروتز به دلیل نداشتن سقف طعم و مزه خوراکی ها و همچنین دما بهتر احساس می شود.

مشکلات دندان مصنوعی فک پایین

زمانی اتفاق می افتد که فرد تمامی دندان های خود را از دست می دهد. که در اینصورت چند راه برای جایگزینی دندان های از بین رفته وجود دارد. یکی ازین راه ها دندان مصنوعی فک پایین و فک بالا روشی است که بیشتر افراد از آن استفاده می کنند. البته روشی مناسب است. که مقرون به صرفه و طول درمان کوتاهی نیز دارد. از دیگر روش ها ایمپلنت دندانی و بریج بر پایه ایمپلنت می باشد. این موارد از بهترین روش ها برای جایگزینی دندان هایی است که به تعداد زیادی از دست رفته اند.

شاید این مطلب جذاب باشد
قیمت کامپوزیت دندان مشهد - معرفی بهترین کلینیک کامپوزیت اقساطی

دندان مصنوعی یک جایگزین متحرک برای دندان های از بین رفته می باشد. که دارای بافت های اطراف دندان نیز می باشد. پایه دندان مصنوعی صفحه نامیده می شود. جنس آن از اکریلیک و یا فلز می باشد. دندان مصنوعی متحرک است و می توان آن را از دهان خارج کرد. و دوباره در دهان گذاشت. با توجه به تعداد دندان های از دست رفته نوع دندان های مصنوعی کهباید جایگزین شود مشخص می شود. که از نوع دندان مصنوعی تکه ای باشد یا نوع دندان مصنوعی کامل. دندان مصنوعی فک پایین و فک بالا را دندان مصنوعی کامل می گویند.

یکی از معایب از دست رفتن دندان ها افتادگی در عضلات صورت می باشد. که باعث پیر به نظر رسیدن چهره فرد نسبت به سن واقعی خود می شود. به وسیله دندان مصنوعی عضلات به حالت قبل خود درامده و در زیبایی و جوان شدن صورت اثر مثبتی دارد. امروزه دندان های مصنوعی با طراحی های بسیار طبیعی و با طرح لبخند ساخته و اماده می شوند. تا هر چه بیشتر به دندان های طبیعی نزدیک باشند.

پروتز متحرک چیست؟

پروتز متحرک نوعی پروتز است که فرد به راحتی می تواند آن را داخل دهان خود گذاشته یا آن را خارج کند. چنانچه فرد تمام دندان های خود را از دست داده باشد می تواند از پروتز متحرک کامل یا به اصلاح یک دست دندان استفاده کند. اصلی ترین مشکل پروتز کامل القای حس پیری به بیمار و حس ناخوشایند در اوایل استفاده است که به مرور رفع می شود.

پروتز به تدریج سبب تخریب و تحلیل تیغه استخوان فک می شود بنابراین هر 1تا 2 سال یک بار لازم است پروتز بررسی شده و هر 5 تا 7 سال یکبار نیز تعویض شود. در صورتی که فرد تعدادی از دندان های خود را از دست داده باشد می تواند از انواع دیگر پروتز متحرک استفاده نماید. تا قبل از رواج پروتز دندان، کاربرد دندان مصنوعی به عنوان روشی موثر در بازسازی سیستم جویدن بسیار رایج بوده است وامروزه نیز طرفداران خاص خود را دارد.

انواع پروتز متحرک

پروتز متحرک به طور کلی دارای سه نوع است که هریک در شرایط مختلف مورد استفاده قرار می گیرد

1 – پروتز دندانی پارسیل :

این نوع پروتز متحرک در بین عموم جامعه به عنوان دندان تکه ای شناخته می شود.

پروتز پارسیل خود انواع مختلفی دارد:

  • پروتز پارسل تمام اکریل (فلیپر) که به عنوان یک درمان موقتی در بسیاری موارد کاربرد دارد.
  • پروتز پارسیل کرم کبالت که از گذشته به عنوان درمان بی دندانی برای کسانی که دندان های عقبی خود را از دست داده اند و دندانی برای پایه پروتز ثابت ندارند یا کسانی که به هر دلیل نمی خواهند از پروتز ثابت استفاده کنند مورد استفاده قرار می گیرد.
  • پروتز پارسیل felexite که مشکل فلزی بودن و ظاهر ناخوشایند گیره ها را که در انواع دیگر وجود دارد، حل کرده است. بخش فلزی این نوع پارسیل به رنگ دندان ساخته می شود.

2 – دست دندان یا پروتز کامل دندان :

افرادی که تمام دندان های خود را از دست داده اند مانند پدربزرگ ها و مادربزرگ ها می تواننداز این نوع پروتز متحرک استفاده کنند. اگرچه امروزه به دلیل رواج ایمپلنت دندانی استفاده از این روش کمتر شده اما به دلیل هزینه درمانی کم برای درمان بی دندانی هنوز هم این روش کاربرد دارد.

پروتز کامل دارای دونوع معمولی و لثه نرم است. دندان مصنوعی (پروتز کامل) دارای دو بخش دندان و لثه است. لثه پروتز باید مستحکم باشد که کارایی خوبی داشته باشد. لثه نرم یک لایه 1 تا 2 میلیمتری است که به صورت موقت زیر لثه سخت قرار می گیرد تا تورم والتهاب لثه بیمار التیام یافته و آماده دریافت پروتز با لثه سخت شود.

اگر چه لثه نرم در ابتدا بسیار راحت تر است اما نمی تواند به طور دائم مورد استفاده قرار گیرد چرا که کارآیی پایینی دارد و بافت لثه فرد را تخریب می کند. از طرفی تمیز نگه داشتن آن سخت تر بوده و احتمال رشد باکتری ها و قارچ ها در آن زیاد است.

3- پروتز دندان اوردنچر :

این نوع پروتز متحرک بسیار شبیه به پروتز ثابت است و در واقع پروتز کاملی است که روی دو پایه دندانی یا چند پایه ایمپلنت قرار می گیرد و نسبت به پروتز کامل راحت تر است.

عوارض دندان مصنوعی متحرک

طبق مطالعات انجام شده 0.33 درصد افرادی که از پروتز استفاده می کنند دچار واکنش های داخل دهانی می شوند. علت این واکنش ها مواد به کار رفته در پروتز ها مانند سمنت های درارای اوژنول، رزین های اکرلیک، آلیاژهای فلزهای پایه، طلا، جیوه، مواد دارای پلی اتر یا اپیمین است.

مشکلات دندان مصنوعی متحرک چیست؟

از عمده مشکلات اصلی دندان های مصنوعی متحرک می توان به حرکت ناخودآگاه در زمان غذا خوردن و یا صحبت کردن و یا در هنگام ورزش کردن این اتفاق می افتد.حرکت زیاد این قبیل دندان ها در دهان می تواند برای استفاده کننده کلافه کننده و باعث آزار شود.

کسی که در حال غذا خوردن است دوست دارد که از غذا خوردن خود لذت ببرد، ولی دندان های مصنوعی به علت محدودیت هایی که برای فرد دارد، این لذت را  از او می گیرد. این محدودیت ها می تواند از عدم قرار گیری مساوی این دندان ها بر روی هم و یا محدودیت در خوردن غذاهای سفت و سخت از قبیل میوه ها و یا انواع سالادها که نیاز به فشار بیشتری برای خوردن آ ن ها به علت خام بودن، دارد.

از دیگر مواردی که دندان های مصنوعی متحرک ایجاد می کند، ایجاد مزاحمت در تکلم و صحبت کردن است.حرکت ناگهانی این دندان ها در دهان می تواند عکس العمل و اختیار را از این افراد گرفته و نتوانند کلمات را به خوبی ادا کنند. از دیگر مشکلات اصلی دندان های مصنوعی می تواند از شکنندگی بودن این قبیل دندان ها دانست. مراقبت های ویژه و بیرون آوردن این دندان ها در شب و هنگام خوابیدن، از دیگر محدودیت ها و مشکلات این دندان ها می باشد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با دندان مصنوعی آشنا شدید. همچنین از عوارض و مشکلات استفاده از دندان مصنوعی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

دندان‌های مصنوعی تا چه مدت دوام دارد؟

دندان‌های مصنوعی هم به مرور زمان دچار سایش و فرسودگی می‌شود و بعد از گذشت یک دوره زمانی، نیاز به تنظیم مجدد یا ساخت مجدد دندان مصنوعی خواهید داشت. همچنین ممکن است دندان‌های مصنوعی فعلی شما مجدداً پایه‌گذاری شود، یعنی پایه جدیدی برای همین دندان‌ها ساخته شود. دقت کنید که هر چقدر شما پیرتر می‌شوید، اندازه فک و دهان شما نیز تغییر می‌کند و این تغییرات باعث لق شدن دندان‌های مصنوعی خواهد شد.

هنگام تحلیل لثه باید چه اقدامی انجام شود؟

چنانچه پس از جرم‌گیری عمیق و مصرف همزمان دارو همچنان التهاب وجود داشته باشد و عمق پاکت‌ها زیاد باشد، انجام جراحی ضرورت می‌یابد. دندانپزشک جرم‌های انباشته شده در پاکت‌های عمیق را در جراحی برداشتن بافت لثه برمی‌دارد یا عمق پاکت را کاهش می‌دهد تا رعایت بهداشت و تمیز نگه‌داشتن ناحیه برای بیمار و متخصص راحت‌تر شود. لثه در این جراحی متداول عقب زده و بلند می‌شود تا دندانپزشک بتواند جرم را خارج کند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا