والدین اغلب نمیدانند دلیل نیاز فرزند دلبندشان به ارتودنسی پیشگیری چیست. آنها فکر میکنند در سن 6 سالگی و در حالیکه دندانهای شیری هنوز سر جای خود هستند، چه نیازی به ارتودنسیست. آیا شما چیزی از ارتودنسی زودرس میدانید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره این نوع متفاوت از ارتودنسی بدیت آورید.
فهرست مطالب
- ارتودنسی پیشگیری چیست؟
- کودکانی که به ارتودنسی پیشگیری نیاز دارند
- فرآیند و روشهای درمان ارتودنسی پیشگیری
- امتیازات ارتودنسی پیشگیرانه چه هستند؟
- سخن پایانی
- سوالات متداول
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: دندان درد کودکان + از دلایل تا درمان خانگی
ارتودنسی پیشگیری چیست؟
ژنتیک و عوامل محیطی هر دو در ایجاد مشکلات ارتودنسی نقش دارند. اگر چه ژنتیک نقش مهمی در رشد صورت و دهان و دندان ایفا میکند اما کنترل یا جلوگیری از برخی عوامل محیطی میتواند به پیشگیری یا کاهش شدت مشکل ارتودنسی کمک کند.توصیه میشود کودکان در حدود هفت تا هشت سالگی برای غربالگری به متخصص مراجعه داشته باشند. تصور نکنید این به این معنی است که کودک حتما به درمان در این سن نیاز دارد. گزارش شده است که تنها 10% کودکان تا قبل از سن نوجوانی واقعا نیاز به ارتودنسی زود هنگام دارند. اما برای همین درصد کم، درمان ارتودنسی به موقع میتواند واقعا مفید واقع شود و مزیتهای زیادی داشته باشد.
با این روش جلوی به وجود آمدن بسیاری اختلالات دندانی را در بزرگسالی خواهد گرفت. از آنجایی که در سن پایین کودک در حال رشد است ارتودنسی میتواند به حرکت دادن دندان ها و سرعت بخشیدن به این کار موثر واقع شود.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: ارتودنسی و محدودیتهای غذایی آن
کودکانی که به ارتودنسی پیشگیری نیاز دارند
تشخیص درست مشکلات ارتودنسی در حال شکل گیری، بسیار سودمند است. برخی مشکلات ممکن است چندان بدیهی نباشند. بنابراین توصیه میشود حتی اگر فکر میکنید کودکتان هیچ مشکلی در دندانها ندارد، باز هم مشاوره ارتودنسی داشته باشید.
راهنمای کلی برای والدینی که میخواهند بدانند آیا فرزندشان نیاز به درمان ارتودنسی پیشگیری دارد یا نه، به صورت زیر است:
- اگر دندانهای جلویی بالایی جلو زدهاند. به خصوص اگر دندانهای جلویی بالایی همیشه هنگام لبخند روی لبهای پایینی قرار میگیرند
- اگر دندانهای کودک هنگام بسته بودن دهان، تماس درستی با هم ندارند. مثلا دندانهای جلویی بالایی پشت دندانهای جلویی پایینی قرار میگیرد
- اگر موقعیت فک پایین نسبت به فک بالا، جلوتر است یا نامتقارن است
- اگر هنگام بستن دهان کودک درد احساس میکند. مثلا ممکن است لثه یا سقف دهان در اثر تماس با دندانهای مقابل، درد بگیرد.
- اگر فک کودک هنگام بستن دهان به جلو یا طرفین جا به جا میشود
- اگر کودک بالای 5 سال سن دارد و هنوز انگشت خود را می مکد
- درمان پیشگیرانه ارتودنسی مناسب از صدمه دیدن لثه، دندانها و استخوانهای فک جلوگیری میکند و مانع ساییدگی زود هنگام دندانها میشود.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: روشهای ارتودنسی دو دندان جلو
فرآیند و روشهای درمان ارتودنسی پیشگیری
روش درمان ارتودنسی پیشگیری در هر کودکی متفاوت است. برخی از بریس های پیشگیری در دهان کودک ثابت است. برای اطمینان از نصب آن، نیازمند چندین جلسه مراجعه به دندانپزشک می باشد. در صورتی که کودک از بریس متحرک استفاده کند، دندانپزشک حتما نحوه و زمان استفاده از آن را برای والدین وی شرح خواهد داد. همچنین والدین می توانند در برخی جلسات به همراه فرزندشان حضور پیدا کنند. بدین ترتیب روند پیشرفت و بهبود آنها را دنبال کنند.
با ارتودنسی پیشگری می توان قبل از پدیدار شدن مشکل آن را متوقف کرد. این درمان می تواند شامل روش های زیر باشد:
فضا نگه دار
زمانی که دندان شیری می افتد یا کشیده می شود، قبل از بیرون زدن دندان اصلی برای حفظ فضای خالی از این فضا نگه دار ها استفاده می شود.
آنها از تغییر دندان های مجاور و کج در آمدن دندان اصلی جلوگیری می کنند.
کشیدن زود هنگام دندان
اگر دندان فرزندتان در زمان درست نیافتد ممکن است دندانپزشک تشخیص دهد که بهترین گزینه، کشیدن دندان شیری برای باز کردن فضای بیرون زدن دندان اصلی می باشد. این کار از کج در آمدن دندان اصلی جلوگیری می کند.
با شروع درمان قبل از ظهور دندان های اصلی جلویی (حدود ۶ سالگی ) می توان از شلوغی دندان ها پیشگری کرد یا آن را به حداقل رساند. این به دندان این امکان را می دهد که فضای بیشتری داشته باشد و به طور طبیعی مرتب شود. از دندانپزشکتان بخواهید تا فضای بین دندانی فرزندتان را بررسی کند و به شما بگوید که آیا این روش گزینه ی مناسبی برای وی می باشد یا خیر.
مکیدن شست
مکیدن زیاد شست می تواند باعث جلو آمدن فک و دندان های بالایی شود. این عمل منجر به اوربایت (جلوآمدگی فک بالا) شدید شده و نیاز به درمانی سخت دارد. با استفاده از ابزارهای مخصوص ارتودنسی که مانع مکیدن شست می شوند می توان از درمان های ارتودنسی هزینه بر در آینده جلوگیری کرد.
هدگیر
هدگیر نوعی وسیله ی پیشگیری است که برای اصلاح نحوه ی روی هم رفتگی دندان های آسیاب فک بالا و پایین استفاده می شود. همچنین هدگیر ممکن است برای ایجاد فضا برای صافی و مرتبی دندان های اصلی مورد استفاده قرار بگیرد. هدگیر ها عمدتا در خانه و در طول خواب استفاده می شوند.
دربارهی ارتودنسی لینگوال بیشتر بدانید
امتیازات ارتودنسی پیشگیرانه چه هستند؟
ارتودنسی پیشگیری اجازه می دهد تا:
- رشد و نمو فک کنترل شود
- دندانهای دائمی در موقعیت صحیح خود هدایت شوند و از بروز مشکلاتی مانند شلوغی یا فاصله بین دندان ها جلوگیری شود.
- جلو بودن فک ها و دندان ها که میتواند خطر شکستگی دندان را افزایش دهد کنترل شود.
- عادات بهداشت دهان و دندان بهبود پیدا کند
- مدت زمان و پیچیدگی های درمان در بزرگسالی کاهش یابد
- اعتمادبه نفس کودک حفظ شود
برای مطالعه بیشتر: درباره لق شدن دندان دائمی چه میدانید؟
سخن پایانی
در این نوشتار درباره ارتودنسی پیشگیری و روشهای مختلف انجام آن سخن گفتیم. اگر کودکتان در حدود 7 سال سن دارد اما هنوز او را به یک متخصص ارتودنسی نشان نداده اید اکنون زمان آن رسیده که برای یک ویزیت تخصصی او را به یک مطب یا کلینیک خوب ببرید. مراجعه شما به این مطب لزوما به معنای این نیست که فرزندتان مشکل دارد بلکه ممکن است تنها یک ویزیت ساده باشد. که نه تنها هزینه زیادی ندارد بلکه میتواند سلامت دهان و دندان کودک شما را تضمین کند. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
به طور متوسط مرحله فعال درمان ارتودنسی 6 تا 36 ماه است. پس از این مرحله براکت در آورده میشود و تثبیت کننده ارتودنسی (ریتینر) تا مدتی استفاده میشود تا دندانها را در جای خود ثابت نگه دارد و مانع بازگشت آنها شود.
اگردندانهای شیری فرزند شما در اثر سانحه ،عدم رعایت بهداشت مناسب، بیماری های دهان و دندان و یا نیاز به مداخله زودتر از موعد بیفتد در این صورت متخصص ارتودنسی پیشگیری از (فضا نگهدارنده) برای درمان استفاده میکنند.
فضا نگهدارنده باعث می شود که جای خالی دندان افتاده شده حفظ گردد و دندانهای کناری به سمت فضای خالی دندان افتاده حرکت نکنند و به این ترتیب ارتودنسی پیشگیری باعث می شود تا دندان های دائمی پس از رویش نامرتب و به هم فشرده نشوند و درمان ارتودنسی در آینده در مدت زمان کوتاه تری انجام بپذیرد .
مداخله زود هنگام و درمان در اوایل هفت سالگی ممکن است از توسعه شرایط جدی و پیچیده جلوگیری کند. گزینه های درمانی در دسترس ساده تر هستند ، وقت کمتری می گیرند و هزینه آنها بسیار کمتر از هزینه ارتودنسی در بزرگسالی است.
اگر به مشکلی مشکوک شدید، منتظر ماندن و امیدوار بودن به آن که خود به خود برطرف شود فایده ای ندارد. همچنین بیشتر اوقات شما میتوانید از وجود مشکل غافل باشید زیرا نمی توانید آن را مشاهده کنید.