هنگامی که فرد اطلاعات پزشکی و عمومی را کسب می کند، دید بازتری در خصوص مشکلات و بیماری ها به دست خواهد آورد. اینکه فرد بیمار بداند بیماری اش چگونه بروز کرده، چه عواملی سبب حاد شدن آن می شود، چه درمان هایی برای این بیماری موثر است و چه مراقبت هایی را جهت بهبودی سریع تر انجام دهد، همگی در سلامت روح و جسم تاثیر بسزایی خواهد داشت. در واقع افراد آگاه با کسب اطلاعات پزشکی، وضعیت خود را بهتر درک کرده و با انجام مراقبت های بیشتر و با رعایت نکات ارائه شده از سوی پزشک معالج قادر خواهند بود تا اقدامات مهمی را در جهت دستیابی به وضعیت سلامت خود انجام دهند. در ادامه 2 مقاله را پزشکی سلامت معرفی خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
بیماری پسوریازیس چیست؟
بیماری پوستی پسوریازیس چندان شایع نیست ولی افرادی که با آن درگیر هستند مشکلات عدیدهای را پیش رو دارند. بیماری پسوریازیس که با نامهای بیماری صدف پوستی یا صدفک هم شناخته میشود ، یک بیماری پوستی خودایمنی است. یعنی بدن علیه خودش عمل میکند. پسوریازیس یک بیماری مزمن است که در حال رفتوآمد است یعنی گاهی هست و گاهی نیست. سلولهای مرده و آسیبدیده پوست انسان دائم در حال ریزش هستند و سلولهای سالم و جدید جایگزین آنها میشوند ولی در این بیماری به دلیل سیگنالها و دستورات اشتباهی که به سلولهای پوستی میرسد، سلولها با سرعتی بسیار بیشتر از ریزش سلولها، تولید میشوند. به این ترتیب پسوریازیس سبب پوستهپوسته شدن پوست میشود و ظاهری نامناسب به پوست فرد میدهد.
پسوریازیس یا صدف یک بیماری خودایمنی مزمن است که باعث افزایش سرعت ساخت سلول های پوستی می شود.این افزایش سرعت باعث ایجاد لکه ها (فلس) روی سطح پوست می شود. التهاب و سرخی در اطراف این لکه ها بسیار شایع می باشد.این پوسته ها معمولا سطحی به رنگ سفید – نقره ای دارند که در عمق قرمز رنگ هستند.همچنین ممکن است ترک خورده و خونریزی کنند.
تغییر پوست انسان تقریبا 30 روز به طول می انجامد ولی در افراد مبتلا به پسوریازیس این چرخه درچند روز اتفاق می افتد. بنابراین سلول های پوستی وقت کافی برای افتادن وجایگزین شدن ندارند. در حال حاضر، هیچ درمانی برای پسوریازیس وجود ندارد. اما میتوان علائم آن را به کمک داروها و اصلاح سبک زندگی کنترل کرد.
چه عواملی باعث ایجاد بیماری پسوریازیس میشوند؟
همانطور که گفتیم بیماری صدفک یک بیماری ژنتیکی است؛ در نتیجه ژن این بیماری از بدو تولد با بیمار همراهی میکند. البته هنوز علت اصلی ایجاد این بیماری مشخص نشده است؛ اما برخی از عوامل میتوانند شدت آن را در بدن افزایش داده و احتمال ابتلا به صدفک را بالا ببرند.
اصلیترین علتهایی که میتوانند بیماری صدفک پوستی را در بدن ایجاد کنند؛ از قرار زیر هستند:
- ژنتیک : معمولا نیمی از بیمارانی که به این مرض پوستی مبتلا میشوند؛ سابقه خانوادگی داشتهاند. در این دسته از افراد پسوریازیس ممکن است از سنین پایین ایجاد شود.
- استرس : استرس یکی از عواملی است که میتواند شدت پسوریازیس را افزایش دهد؛ به همین دلیل به این دست از بیماران توصیه میشود که تا حد امکان آرامش روانی خود را حفظ کنند.
- هورمونها : هرچند هنوز مشخص نیست که هورمونها چه تاثیری بر روی بیماری پسوریازیس دارند؛ اما معمولا این بیماری از سنین بلوغ خود را نمایش میدهد. به علاوه بارداری هم ممکن است شدت آن را افزایش دهد؛ به همین دلیل پزشکان معتقد هستند که هورمونها بر روی صدفک تاثیرگذار هستند.
- جراحتهای عفونی : همه قسمتهای بدن که دچار آسیبهای فیزیکی یا شیمیایی شدهاند؛ در معرض این بیماری هستند. عفونی شدن جراحتها میتواند بیماری پسوریازیس را شدت دهد؛ اما باید روی دیگر سکه را هم دید. زیرا درمان عفونت ممکن است این بیماری را بهبود ببخشد.
- داروها : برخی از داروها هستند که میتوانند باعث افزایش شدت پسوریازیس شده و یا سرعت پیشرفت آن را افزایش دهند. از مهمترین این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای ضد مالاریا،
- لیتیم،
- داروهای فشار خون که برای مسدود کردن رسپتور بتا استفاده میشوند.
البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پسوریازیس یا صدف چیست؟ را مطالعه کنید.
کبد چرب چیست؟
بیماری کبد چرب را نمیتوان به تنهایی به عنوان یک بیماری تعریف کرد، بلکه عموماً آغازکننده بیماریها قلمداد میشود. اما حتی هنگامی که این بیماری در معاینههای بالینی تشخیص داده میشود، از این عبارت کلی برای تعریف آن استفاده میشود که “بیماری کبدچرب زمانی رخ میدهد که چربی اضافی در سلولهای کبد انباشته شود.
تجمع بیش از حد چربی در سلولهای کبد و پر شدن فضاهای میان بافتی، این اندام را بزرگتر و سنگینتر از حالت طبیعی میسازد.
انواع کبد چرب:
دو نوع کبدچرب عبارتست از الکلی و غیر الکلی. اگر چه فرایند بروز هر دو نوع یکسان است. جهت تعیین شدت یا گرید کبد چرب برای آن یک نظام درجهبندی در نظر گرفته شده است. تشخیص درجه بیماری برای ارائه برنامه درمانی مناسب و بهبود سریع بیمار اهمیت دارد.
- درجه یا گرید 1 (نوع 1): گونه سادهای که عملکرد کبد را مختل نمیسازد، اما همچنان نیازمند مدیریت است.
- درجه یا گرید 2 (نوع 2): عارضهای متوسط که به منظور جلوگیری از پیشرفت بیماری باید تحت درمان قرار گیرد.
- درجه یا گرید 3 (نوع 3): حالت شدید بیماری که معمولاً با بروز علائم کبد چرب توأم است.
کبد چگونه چرب می شود؟
باید گفت بروز بیماری کبدچرب را به چند روش میتوان توضیح داد. مقبولترین توضیح این است که عملکرد کبد تا اندازهای دچار نقص میشود که دیگر نمیتواند چربیها را به خوبی بشکند و خارج کند. توضیح دیگر این است که بگوییم استخراج چربی روده، یعنی محل تجزیه و جذب غذای مصرفی، افزایش مییابد.
کبد نیز چربیهای موجود در وعده غذایی را که توسط بدن جذب میشود تجزیه میکند. بنابراین اگر فردی به طور مستمر در مصرف چربی زیادهروی کند، میزان چربی بالایی به کبد میرسد. کبد نمیتواند فرایند متابولیسم را بر روی این مقدار زیاد چربی که در هر وعده رژیم غذایی وارد بدن میشود انجام دهد، و در نهایت چربی مازاد به صورت تریگلیسیریدها انباشته میشود. این تجمع تدریجی چربی به التهاب کبد و آسیب دیدن سلولهای آن میانجامد. در نهایت به آن بیماری کبدچرب گفته می شود. البته میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله علائم کبد چرب و راه های درمان آن را مطالعه کنید.
- منبع: مجله پزشکی سلامت